scooby14444 napisał(a):1. Nadal nie podałeś podstawy prawnej na postawie której twierdzisz że zasady pierwszeństwa są różne w zależności od wielkości SoRO.
W związku z powyższym twoje twierdzenie jest bezpodstawne.
Wmawiasz mi słowa, których nie wypowiedziałem - to bardzo niegrzeczne! Zasady pierwszeństwa na skrzyżowaniu (w sytuacjach równorzędności) są opisane w art. 25.1 a poza skrzyżowaniem są opisane w art. 25.3. Zasady te są niezmienne, choć niezgodne z KW. Na skrzyżowaniu nie stosujesz art. 25.3, co chcesz czynić dzieląc sobie SoRO na części. Realizujemy 25.1 w uproszczonej wersji, bo inaczej się nie da.
Podstawę prawną podałem i nie zamierzam co post się powtarzać. Zasady pierwszeństwa są takie same ale w celu uniknięcia paraliżu w ruchu drogowym na rozbudowanych i skanalizowanych skrzyżowaniach, należy je stosować "w wersji" z Konwencji Wiedeńskiej (czyli tylko prawa strona nas interesuje niezależnie od punktu odniesienia do wlotu; punktem odniesienia jest aktualna pozycja pojazdu). Dlatego jeszcze raz powtarzam, że podałeś przykład oderwany od rzeczywistości z wielu powodów. Takiego oznakowania unika się poprzez umieszczanie znaków drogowych w obrębie skrzyżowania(zespołu skrzyżowań).
scooby14444 napisał(a):Ja wcale nie dzielę SoRO. W myśl PoRD Art. 25 stosujemy w miejscach przecinania się kierunków ruchu. (A takie miejsca znajdują się przy każdym wlocie/wylocie SoRO).
Zauważ, że te miejsca nie znajdują się poza skrzyżowaniem. C-12 dotyczy jednego (1. szt) skrzyżowania.
Dzielisz skrzyżowania na SoRO i "reszta świata" i z owego podziału wyciągasz dalekosiężne wnioski - odwracasz do góry nogami art. 22.2, 4,5 a nawet art. 25. mimo, że takiego podziału w przepisach POLSKICH nie ma - w przeciwieństwie do choćby niemieckiego kodeksu drogowego, gdzie są.
scooby14444 napisał(a):2. Lansujesz(słowo użyte przez Ciebie) tą swoją "teorię" jazdy po SoRO. Oczywiście "teorię" niezgodną z PoRD i sprzeczną wewnętrznie. (co wykazałem w swoim dowodzie)
W jakim celu powtarzasz te niezgodne z prawdą informacje?
scooby14444 napisał(a):. Nie wiem z jakimi biegłymi masz do czynienia, ale jak chcesz daj namiary na takiego, po 10 minutach rozmowy ze mną nie będzie miał żadnych argumentów żeby dalej podtrzymywać swoje zdanie.
Za "teorię" uznaję twoją błędną koncepcję jazdy po SoRO, nie PoRD.
A to ciekawe, bo polski KD milczy na temat wytycznych poruszania się po rondach z C-12

Masz z tym problem od samego początku, od pierwszego wpisu. Z autorytetami sobie na pewno nie porozmawiasz z takim podejściem, z taką kulturą, z takim słownictwem z takim brakiem wiedzy. Ja nie jestem tu od dawania namiarów. Czytaj wypowiedzi egzaminatorów warszawskich, tylko broń boże ich nie komentuj.
scooby14444 napisał(a):Przy zjeździe ze SoRO zmieniasz dotychczasowy kierunek jazdy (wyznaczony przez znak C-12) na inny.
PoRD jest w tym zakresie w pełni zgodne z KONWENCJĄ WIEDEŃSKĄ.
Mylisz się. Gdybyś przeczytał KW w sprawie znaków i sygnałów, wiedziałbyś, że znaki nakazu mają tam swoją hierarchię, podział...nawet bardziej skrupulatny niż w polskich rozporządzeniach.
Zmiana kierunku ruchu na SoRO polega na odjeżdżaniu wyspy centralnej "po angielsku". Zmiana kierunku ruchu na jezdni jednokierunkowej polega na zawróceniu (jeździe "pod prąd").
scooby14444 napisał(a):W Ministerstwie Transportu mają takie samo zdanie.
Jesteś kłamcą, wiesz o tym? Akurat stanowisko ministerstwa jest w pełni zgodne z moim - w sprawie kierunkowskazów na rondach... więc kłamczuszku...oj nie ładnie.
scooby14444 napisał(a):5. A musi być w art. 25 coś o zawracaniu? Przy zawracaniu jak przy każdym innym manewrze masz się stosować do Art 25 oraz do ZNAKÓW I SYGNAŁÓW DROGOWYCH. (dodatkowo do 22.6)
Nie wiem gdzie ty tam widzisz nieścisłość.
Podałem Ci przykład z zawracaniem dlatego, bo nie wierzyłeś, że mamy problem z polskim art. 25.1 i dlatego, że stosujesz ten artykuł nazbyt dosłownie, nie bacząc na obowiązki wynikające z art. 3. Na skomplikowanym, obszernym, wielowlotowym skrzyżowaniu (wielokrotnie-) skanalizowanym nie masz szans połapać się kto skąd wyjeżdża, kto nadjeżdża z przeciwnego wlotu a nawet gdzie ten przeciwny wlot się znajduje! Dlatego musisz ograniczyć się do ustąpienia wszystkim z prawej - w stosunku do Twojej aktualnej pozycji pojazdu a nie względem Twojej pozycji "wlotowej" - nie interesuje Ciebie kto wjechał z przeciwnego lub lewego wlotu.
Takie zachowanie stanowi uproszczenie naszego art. 25.1. a nawet niestety rozbijanie skrzyżowania na części - nie ma innej rady... skoro mamy "księżycowy" PoRD niezgodny z KW.