Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szerszon » poniedziałek 16 września 2013, 23:28
przez taik » poniedziałek 16 września 2013, 23:32
oskbelfer napisał(a):Jeśli Szerszon orzekł, że zielony jest winny kolizji - to oczywiscie ma rację - no chyba że ktoś ma jakieś inne rewelacje to chętnie dowiedziałbym się dlaczego jak również przeczytałbym przepis który to precyzuje:)
dylek napisał(a):Winny
Proponuję poczytać o warunkach, jakimi ograniczone jest wyprzedzanie na rondach - ze szczególnym uwzględnieniem art.24.1.1 oraz strony wyprzedzania. Jeśli tylko rozumie się różnice pomiędzy pojęciami "odcinek drogi", a "odcinek skrzyżowania", czy też "jezdnia jednokierunkowa" od "ruch w kierunku wskazanym" - to staje się jasne, że winny.
przez scooby14444 » wtorek 17 września 2013, 00:57
LeszkoII napisał(a):scooby14444 napisał(a):Dowód jest bardzo prosty. Jezdnia ronda jest jezdnią jednokierunkową gdyż ruch na nim możliwy jest tylko w jednym kierunku - wskazanym na znaku C-12. Prościej się nie da.
W dalszym ciągu masz poważne problemy z definicją skrzyżowania. Potocznie mogę nazwać obwiednię ronda jezdnią jednokierunkową... potocznie. Formalnie jest to część powierzchni skrzyżowania i radze się trzymać definicji ustawowych PoRD
przez szymon1977 » wtorek 17 września 2013, 01:20
Proszę mojej wypowiedzi nie próbować zaprzeczyć stwierdzeniem, że cały przejazd przez rondo jest jedną wielką zmiana kierunku jazdy bo wobec braku formalnych dowodów nie zamierzam tego w swoich rozważaniach zakładać. Nie musicie mnie informować, że po przyjęciu tego założenia to moje słowa tracą sens bo zdaję sobie z tego sprawę doskonale.dylek napisał(a):Gdzie wyczytaliście, że jazda wokół wyspy odbywa się tylko i wyłącznie bez zmiany kierunku ? Kierunek ruchu jest jeden, ale skąd wasza pewność, że kierunek jazdy również ?
scooby14444 napisał(a):KWESTIA (1) - CZY JEZDNIA RONDA JEST JEZDNIĄ JEDNOKIERUNKOWĄ.
przez szerszon » wtorek 17 września 2013, 07:11
Całość wzięła się stąd, iż było powiedziane na forum, że obwiednie ronda traktuje się jako drogę jednokierunkową ze zjazdami
Taką trzeba przyjąć zasadę jazdy, jak na drodze jednokierunkowej właśnie
To czy to jest drogą (co uważam, że jest racją), czy nią nie jest, nie ma w prowadzonej dyskusji istotnej siły argumentu
Szerszon, chcesz mi wmówić, że ja pojmuję skrzyżowanie o ruchu okrężnym jako drogę samodzielną. Nigdy tak nie uważałem.
Tak nie można prowadzić dyskusji.
Ograniczacie się do jednej interpretacji wynikającej tylko z przecięcia dwóch dróg, typu X, i wyciągacie błędne wnioski.
A jeżeli mamy dwie drogi, które się łączą i nie dochodzi do uwspólnienia pasów ruchu, to co nie ma dróg, gdzieś zniknęły? Zastanówcie się.
Ja szanuję Wasz punkt widzenia, uszanujcie i mój.
Szerszon wcześniej twierdził coś zgoła odmiennego (dla sytuacji, w której czerwony jeździ ciągle dookoła wyspy), cofnij się kilkanaście postów wyżej. Jak czerwony samochód jeździ dokoła wyspy permanentnie, to zielony nie jest winny, ale jak dwa zjazdy, to już jest. To jest nonsens. Uwidacznia to błąd logiki.
2. Czy na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym (SORO) znajdują się pasy ruchu? (często oznakowane znakami P-1)
przez szerszon » wtorek 17 września 2013, 07:27
Wyczytaliśmy tylko, w jakim kierunku na skrzyżowaniu ruch się odbywa i jest to (w przybliżeniu) kółko dookoła wyspy centralnej przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.
Po to sa zazwyczaj robione skrzyżowania.Nic natomiast nie stoi na przeszkodzie aby będąc na skrzyżowaniu zmienić kierunek jazdy
Oczywiście zmienić kierunku jazdy nie możemy w dowolny sposób, np. nie możemy zawrócić i rozpocząć się poruszać wokół wyspy centralnej zgodnie z ruchem wskazówek zegara bo będzie to niezgodne z treścią znaku C-12, a więc kierunkiem naszej jazdy byłby niezgodny z kierunkiem w jakim ruch na skrzyżowaniu się odbywa.
Analogicznie pojazd który wjechał na skrzyżowanie stosuje się zarówno do przepisów obowiązujących na skrzyżowaniu jak i na drodze ponieważ wjeżdżając na skrzyżowanie z drogi nie zjechał.
a jak jest na przynajmniej dwóch drogach jednocześnie , czyli skrzyżowaniu..to do której drogi ma sie stosować ?jest art 25.1)
, do stosowania się do przepisów dotyczących drogi zobowiązuje go fakt przebywania na jakiejkolwiek drodze
Czy na odcinku drogi, na którym dochodzi do wyprzedzania są co najmniej dwa pasy ruchu przeznaczone do jazdy w tym samym kierunku? TAK.
przez szymon1977 » wtorek 17 września 2013, 08:07
Art.16.4. obowiązuje tak samo na drodze poza skrzyżowaniem jak i na drodze na skrzyżowaniu. Oczywiście skręcając w lewo stosujesz się do Art.22.2.2. Ale nie dlatego, że Art.16.4. na skrzyżowaniu nie obowiązuje, tylko dlatego, że jeżeli przepisy wzajemnie sobie zaprzeczają stosuje się przepis szczegółowy. Jeżeli nie skręcasz stosujesz się do Art.16.4. Fakt wjechania na skrzyżowanie Cię z niego nie zwalnia.szerszon napisał(a):...zmieniając kierunek jazdy w lewo:
-nie stosuje sie do art 16, a ten na drodze niewątpliwie obowiązuje
Art.22.4. obowiązuje tak samo na drodze poza skrzyżowaniem jak i na drodze na skrzyżowaniu. Oczywiście skręcając w lewo gdy pojazd nadjeżdża z przeciwka stosujesz się do Art.25.1. Ale nie dlatego, że Art.16.4. na skrzyżowaniu nie obowiązuje, tylko dlatego, że opisuje on sytuację inną niż ta w której się znajdujesz. Jeżeli podczas skręcania na skrzyżowaniu zmieniasz zajmowany pas ruchu oczywiście stosujesz się do Art.22.4. Wyobraź sobie, że do skrętu w lewo masz wyznaczone dwa pasy ruchu. Jeżeli podczas skręcania zamierzasz przejechać z jednego na drugi ustępujesz pierwszeństwa właśnie na podst Art.22.4. Fakt wjechania na skrzyżowanie Cię z niego nie zwalnia.szerszon napisał(a):...zmieniając kierunek jazdy w lewo:
-nie stosuje sie do art 22.4 np w stosunku do pojazdu nadjeżdżającego z naprzeciwka ( od tego jest art 25.1)
szerszon napisał(a):Tylko dlaczego piszesz " na odcinku drogi" skoro to nie jest jedna droga tylko połączenie iluś tam ?
...resztę masz w moim poprzednim poście. Forma "odciek drogi" nie wyklucza bycia jednocześnie na kilku "odcinkach dróg". A nawet wnikając w szczegółu jeżeli jestem na dwóch odcinkach dróg jednocześnie to każdy z tych odcinków jest...szymon1977 napisał(a):W języku polskim istnieje coś takiego jak rzeczowniki niepoliczalne...
przez dylek » wtorek 17 września 2013, 08:26
przez szerszon » wtorek 17 września 2013, 08:34
przez kg1956 » wtorek 17 września 2013, 08:36
Szukaj dalej drogi na skrzyżowaniu DRÓG. Uszczypnij mnie jak znajdziesz.
Wskaż, gdzie na obwiedni ronda jest początek, a gdzie koniec odcinka - to może ci uwierzymy
przez szymon1977 » wtorek 17 września 2013, 08:49
Odcinek, który ma być... rozpoczyna się tam gdzie rozpoczyna się wyprzedzanie a kończy tam gdzie kończy się wyprzedzanie. Pozostałe odcinek nie muszą być...dylek napisał(a):Odcinek, jak to odcinek...ma początek i koniec.Wskaż, gdzie na obwiedni ronda jest początek, a gdzie koniec odcinka - to może ci uwierzymy
Oczywiście, że stosujesz się do przepisów, dotyczących sytuacji, w której aktualnie się znajdujesz. Ale nie oznacza to, że z jakichkolwiek przepisów dotyczących drogi po wjechaniu na skrzyżowanie zostajesz zwolniony. Nie! Po wjechaniu na skrzyżowanie pozostajesz na drodze i przepisy dotyczące drogi obowiązują Cię nadal.szerszon napisał(a):Czyli szymonie nie do wszystkich przepisów, ponieważ jak sam zauważyłeś..część sie najzwyczajniej "wyłącza"... ...i nie ma zastosowania.
przez LeszkoII » wtorek 17 września 2013, 08:54
Zdefiniuję sobie w ustawie pojęcie "DWA TORTY" jako obecność na stole dwóch tortów. Wtedy nie postawisz znaku równości pomiędzy TORTEM a DWOMA TORTAMI.kg1956 napisał(a):Na stole leżą dwa torty. Czy na stole leży tort? Ależ skąd! Na stole nie ma tortu. Są przecież torty. Jakie to logiczne!
przez szerszon » wtorek 17 września 2013, 09:07
Oczywiście, że stosujesz się do przepisów, dotyczących sytuacji, w której aktualnie się znajdujesz. Ale nie oznacza to, że z jakichkolwiek przepisów dotyczących drogi po wjechaniu na skrzyżowanie zostajesz zwolniony. Nie! Po wjechaniu na skrzyżowanie pozostajesz na drodze i przepisy dotyczące drogi obowiązują Cię nadal.
Ale tu skręcam lub zawracam..cały czas w sumie chodzi o lewy kierunkowskaz przy zmianie kierunku jazdy.Do Art.16.4. stosujesz się na drodze poza skrzyżowaniem jak i na drodze na skrzyżowaniu jeżeli nie skręcasz
przez szymon1977 » wtorek 17 września 2013, 09:11
Jeżeli przejeżdżasz w poprzek na "nieskrzyżowaniu" drogi twardej z drogą gruntową nie masz innego wyjścia i na szczęście możesz to zrobić. Jeżeli zawracasz także nic pojechać w kółko Ci nie zabrania. Właściwie to nie wiem do czego zmierzasz.LeszkoII napisał(a):Czy na drodze wolno poruszać się od lewego do prawego krawężnika w poprzek? Czy wolno "kręcić się" w kółko?
przez dylek » wtorek 17 września 2013, 09:18
szymon1977 napisał(a):Odcinek, który ma być... rozpoczyna się tam gdzie rozpoczyna się wyprzedzanie a kończy tam gdzie kończy się wyprzedzanie. Pozostałe odcinek nie muszą być...dylek napisał(a):Odcinek, jak to odcinek...ma początek i koniec.Wskaż, gdzie na obwiedni ronda jest początek, a gdzie koniec odcinka - to może ci uwierzymy