Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Postprzez szerszon » poniedziałek 16 września 2013, 23:28

Bardzo ładnie napisane, ale musisz brac pod uwage ronda o większych odległościach wlotów.
szerszon

Postprzez taik » poniedziałek 16 września 2013, 23:32

STOP
Panowie, nie bijmy piany, czy skrzyżowanie jest drogą czy nie. To nie ma najmniejszego sensu.
Całość wzięła się stąd, iż było powiedziane na forum, że obwiednie ronda traktuje się jako drogę jednokierunkową ze zjazdami. Taką trzeba przyjąć zasadę jazdy, jak na drodze jednokierunkowej właśnie. To czy to jest drogą (co uważam, że jest racją), czy nią nie jest, nie ma w prowadzonej dyskusji istotnej siły argumentu.

Szerszon, chcesz mi wmówić, że ja pojmuję skrzyżowanie o ruchu okrężnym jako drogę samodzielną. Nigdy tak nie uważałem. Wyciągasz zdania z kontekstu i się nimi posiłkujesz jako argument. Tak nie można prowadzić dyskusji.

Podkreślam skrzyżowanie to przecięcie, ale również połączenie lub rozwidlenie dróg. Ograniczacie się do jednej interpretacji wynikającej tylko z przecięcia dwóch dróg, typu X, i wyciągacie błędne wnioski.
A jeżeli mamy dwie drogi, które się łączą i nie dochodzi do uwspólnienia pasów ruchu, to co nie ma dróg, gdzieś zniknęły? Zastanówcie się.
Definicja skrzyżowania powstała na potrzeby poinformowania, iż dochodzi do takiego miejsca na drodze, gdzie przecinają się, łączą lub rozwidlają kierunki jazdy, i wymusza to na kierowcy zachowanie szczególnej ostrożności w czasie przejazdu. Jeżeli skrzyżowanie posiada jezdnię (a każdy z nas, właśnie na skrzyżowaniu, takową się porusza) i jest wydzielonym pasem terenu, to w jego budulcem jest droga, czy to się nam podoba czy nie.

Proszę nie wmawiajmy sobie wzajemnie, że jest inaczej. Nie bijmy już tej piany, bo w istocie powstaje spam. Ja szanuję Wasz punkt widzenia, uszanujcie i mój.

oskbelfer napisał(a):Jeśli Szerszon orzekł, że zielony jest winny kolizji - to oczywiscie ma rację - no chyba że ktoś ma jakieś inne rewelacje to chętnie dowiedziałbym się dlaczego jak również przeczytałbym przepis który to precyzuje:)

Szerszon wcześniej twierdził coś zgoła odmiennego (dla sytuacji, w której czerwony jeździ ciągle dookoła wyspy), cofnij się kilkanaście postów wyżej. Jak czerwony samochód jeździ dokoła wyspy permanentnie, to zielony nie jest winny, ale jak dwa zjazdy, to już jest. To jest nonsens. Uwidacznia to błąd logiki.

Oskbelfer zapytaj też dylka, dlaczego sądził inaczej, a teraz zmienił zdanie.

dylek napisał(a):Winny :D
Proponuję poczytać o warunkach, jakimi ograniczone jest wyprzedzanie na rondach - ze szczególnym uwzględnieniem art.24.1.1 oraz strony wyprzedzania. Jeśli tylko rozumie się różnice pomiędzy pojęciami "odcinek drogi", a "odcinek skrzyżowania", czy też "jezdnia jednokierunkowa" od "ruch w kierunku wskazanym" - to staje się jasne, że winny.
taik

Postprzez scooby14444 » wtorek 17 września 2013, 00:57

KWESTIA (1) - CZY JEZDNIA RONDA JEST JEZDNIĄ JEDNOKIERUNKOWĄ.
LeszkoII napisał(a):
scooby14444 napisał(a):Dowód jest bardzo prosty. Jezdnia ronda jest jezdnią jednokierunkową gdyż ruch na nim możliwy jest tylko w jednym kierunku - wskazanym na znaku C-12. Prościej się nie da.

W dalszym ciągu masz poważne problemy z definicją skrzyżowania. Potocznie mogę nazwać obwiednię ronda jezdnią jednokierunkową... potocznie. Formalnie jest to część powierzchni skrzyżowania i radze się trzymać definicji ustawowych PoRD

JESTEM ZA!!!! , w związku z tym nie używamy pojęcia OBWIEDNIA, gdyż takiego pojęcia nie ma w ustawie ani w rozporządzeniu.
1. Zatem, przeredaguj swoje powyższe zdanie bez używania pojęć pozaustawowych.

2. Czy na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym (SORO) znajdują się pasy ruchu? (często oznakowane znakami P-1)

" Pas ruchu – każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi"

3. Czy jezdnia na której ruch pojazdów odbywa się w jednym kierunku nazywamy jezdnią jednokierunkową?
Ostatnio zmieniony wtorek 17 września 2013, 09:30 przez scooby14444, łącznie zmieniany 2 razy
scooby14444

Postprzez szymon1977 » wtorek 17 września 2013, 01:20

dylek napisał(a):Gdzie wyczytaliście, że jazda wokół wyspy odbywa się tylko i wyłącznie bez zmiany kierunku ? Kierunek ruchu jest jeden, ale skąd wasza pewność, że kierunek jazdy również ?
Proszę mojej wypowiedzi nie próbować zaprzeczyć stwierdzeniem, że cały przejazd przez rondo jest jedną wielką zmiana kierunku jazdy bo wobec braku formalnych dowodów nie zamierzam tego w swoich rozważaniach zakładać. Nie musicie mnie informować, że po przyjęciu tego założenia to moje słowa tracą sens bo zdaję sobie z tego sprawę doskonale.

Proszę także nie próbować określać moich zachowań na drodze sformułowaniem kierunek ruchu, bo z tego co ja doczytałem się w przepisach Ustawodawca używa go do opisanie co dzieję się ogółem uczestników ruchu w danym miejscu a nie tego co pojedynczy uczestnik ruchu robi. A nawet jeśli to z tym faktem nie wiązałyby się żadne obowiązki więc nie ma co komplikować.

Wyczytaliśmy tylko, w jakim kierunku na skrzyżowaniu ruch się odbywa i jest to (w przybliżeniu) kółko dookoła wyspy centralnej przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. Nic natomiast nie stoi na przeszkodzie aby będąc na skrzyżowaniu zmienić kierunek jazdy (podobnie jak i w każdym innym miejscu na drodze lub nawet poza drogą) i zacząć poruszać się kierunkiem innym niż ten, w jakim ruch na skrzyżowaniu się odbywa, np. zgodnym z kierunkiem w jakim ruch odbywa się na jednej z dróg odchodzących od skrzyżowania.

Oczywiście zmienić kierunku jazdy nie możemy w dowolny sposób, np. nie możemy zawrócić i rozpocząć się poruszać wokół wyspy centralnej zgodnie z ruchem wskazówek zegara bo będzie to niezgodne z treścią znaku C-12, a więc kierunkiem naszej jazdy byłby niezgodny z kierunkiem w jakim ruch na skrzyżowaniu się odbywa. Co też istotne niezależnie jak byśmy kierunku swojej jazdy nie zmieniali ruch na skrzyżowaniu będzie odbywał się w niezmienionym przez nas kierunku.

=====

W języku polskim istnieje coś takiego jak rzeczowniki niepoliczalne. Co ciekawe niektóre rzeczowniki zależnie od kontekstu stosuje się jako policzalne lub niepoliczalne. Dla przykładu:
- "Zaparzyłem dwie herbaty."
Tu chyba nikt nie ma wątpliwości ile tej herbaty jest, np. dwie filiżanki.
- "Zaparzyłem herbatę."
Tu może być zarówno jedna filiżanka herbaty jak i cały dzbanek, w którym mieszczą się np. dwie filiżanki herbaty. Co ciekawe mogą to być także dwie filiżanki herbaty tylko wypowiedź jest sformułowana bez zwrócenia uwagi na ilość filiżanek. Jest to forma poprawna stosowana gdy ilość filiżanek nie jest szczegółem istotnym.
- "Czy zrobiłem herbatę?" Niezależnie czy jest to jedna czy dwie filiżanki herbaty, czy może dzbanek herbaty odpowiedź brzmi "Tak". Zwróćcie uwagę, "dzbanek herbaty" a nie "dzbanek herbat".

Podobnie gdy w przepisach użyte jest słowo droga w liczbie pojedynczej nie oznacza ono, że zapis dotyczy przebywania na jednej drodze ale na drodze jakiejkolwiek i nic nie stoi na przeszkodzie, żeby tych dróg było więcej. Nie jest napisane np. "na drodze lub na dowolnej ilości dróg" ponieważ ilość dróg nie jest istotnym szczegółem. Jedna droga jest faktem wystarczającym, a większa ilość nie zaprzeczającym.

004m.png

Czarny pojazd przemieszcza się z niebieskiego kółka na żółte, jest w połowie podróży (a już miałem napisać drogi).
- Czy czarny pojazd znajduje się na niebieskim półksiężycu? NIE.
- Czy czarny pojazd znajduje się na żółtym półksiężycu? NIE.
- Czy czarny pojazd znajduje się na zielonej łezce? TAK.
- Czy czarny pojazd znajduje się na niebieskim kole? TAK.
- Czy czarny pojazd znajduje się na żółtym kole? TAK.
- Czy czarny pojazd znajduje się na jakimkolwiek kole? TAK.

Wniosek? Czarny pojazd zobowiązany jest stosować się do przepisów zarówno obowiązujących na łezce jak i na kole. Zwolniony jest za to do stosowania się do przepisów dotyczących półksiężyców.

Analogicznie pojazd który wjechał na skrzyżowanie stosuje się zarówno do przepisów obowiązujących na skrzyżowaniu jak i na drodze ponieważ wjeżdżając na skrzyżowanie z drogi nie zjechał. Nie stosuje się jedynie do przepisów obowiązujących poza skrzyżowaniem (jak np. część znaków obowiązująca na drodze ale tylko do skrzyżowania). Nie jest istotne na ilu drogach i gdzie właściwie te drogi mają swoje granice, do stosowania się do przepisów dotyczących drogi zobowiązuje go fakt przebywania na jakiejkolwiek drodze.

=====

scooby14444 napisał(a):KWESTIA (1) - CZY JEZDNIA RONDA JEST JEZDNIĄ JEDNOKIERUNKOWĄ.

Właściwie to powinieneś sprecyzować:
Czy na odcinku drogi, na którym dochodzi do wyprzedzania jezdnia jest jednokierunkowa? TAK.
Lub:
Czy na odcinku drogi, na którym dochodzi do wyprzedzania są co najmniej dwa pasy ruchu przeznaczone do jazdy w tym samym kierunku? TAK.

=====

Rozpisałem się bardzo, w następnych postach będzie zwięźlej.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 17 września 2013, 07:11

taik
Całość wzięła się stąd, iż było powiedziane na forum, że obwiednie ronda traktuje się jako drogę jednokierunkową ze zjazdami

To że ktoś sobie tak napisał nie jest równoznaczne z tym ,ze tak jest.
Taką trzeba przyjąć zasadę jazdy, jak na drodze jednokierunkowej właśnie

Przecież nie masz do tego żadnych podstaw opartych w PoRD.
Jak sobie Ty tak przyjąłeś to twoja sprawa.
To czy to jest drogą (co uważam, że jest racją), czy nią nie jest, nie ma w prowadzonej dyskusji istotnej siły argumentu

To jest istota problemu, ponieważ skręcając z drogi na drogę zazwyczaj zmieniasz kierunek jazdy i zazwyczaj sygnalizujesz ten fakt.
Natomiast przy opuszczaniu powierzchni skrzyżowania...jakiegokolwiek...nie zawsze sygnalizujesz ten fakt.
Podobnie na łamanym pierwszeństwie są zwolennicy sygnalizacji opuszczania drogi z pierwszeństwem i sygnalizują ten fakt jadąc prosto z prawym kierunkowskazem dla przykładu.
Szerszon, chcesz mi wmówić, że ja pojmuję skrzyżowanie o ruchu okrężnym jako drogę samodzielną. Nigdy tak nie uważałem.

Alez cały czas tak uważasz odmieniając tę drogę przez przypadki, ale to bez przerwy sie przewija.
Nawet twoje pierwsze dwa cytaty o tym świadczą...chcesz przyjmować zasady nie wiadomo na jakiej podstawie.
Tak nie można prowadzić dyskusji.

Faktycznie ciężko , skoro wypierasz sie co chwila tego , co sam napisałeś, a w następnym akapicie znowu powtarzasz.
Ograniczacie się do jednej interpretacji wynikającej tylko z przecięcia dwóch dróg, typu X, i wyciągacie błędne wnioski.

Przecież piszemy o rondzie klasycznym bez 15 wlotów...
A jeżeli mamy dwie drogi, które się łączą i nie dochodzi do uwspólnienia pasów ruchu, to co nie ma dróg, gdzieś zniknęły? Zastanówcie się.

Co to znaczy "uwspólnienia się" ? przecież jest to powierzchnia skrzyżowania..drogi dalej istnieją....
Masz PdP czy ten kawałek jezdni jest dalej jezdnia czy PdP ?
Ja szanuję Wasz punkt widzenia, uszanujcie i mój.

Oczywiście że tak. ale nie mam obowiązku z nim sie zgadzać co niniejszym czynię.
Nie piszę,że walisz spam i chwytasz sie brzytwy... :wink:
Szerszon wcześniej twierdził coś zgoła odmiennego (dla sytuacji, w której czerwony jeździ ciągle dookoła wyspy), cofnij się kilkanaście postów wyżej. Jak czerwony samochód jeździ dokoła wyspy permanentnie, to zielony nie jest winny, ale jak dwa zjazdy, to już jest. To jest nonsens. Uwidacznia to błąd logiki.

Dalej przeinaczasz to , co napisałem. Nie rozpatrywałem wariantu jazdy wokół po pasie zewnętrznym. Jest to jazda niezgodna z przepisami.
Przyjąłeś błędne założenia to i błąd Ci wyszedł.
scooby
2. Czy na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym (SORO) znajdują się pasy ruchu? (często oznakowane znakami P-1)

Na zwykłym skrzyżowaniu także sa pasy ruchu ( często oznakowane znakami poziomymi P-1) :wink:
szerszon

Postprzez szerszon » wtorek 17 września 2013, 07:27

szymon
Wyczytaliśmy tylko, w jakim kierunku na skrzyżowaniu ruch się odbywa i jest to (w przybliżeniu) kółko dookoła wyspy centralnej przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.

raczej z której strony mamy miec wyspę centralną...napisze to bardzo potocznie.
Nic natomiast nie stoi na przeszkodzie aby będąc na skrzyżowaniu zmienić kierunek jazdy
Po to sa zazwyczaj robione skrzyżowania.
Oczywiście zmienić kierunku jazdy nie możemy w dowolny sposób, np. nie możemy zawrócić i rozpocząć się poruszać wokół wyspy centralnej zgodnie z ruchem wskazówek zegara bo będzie to niezgodne z treścią znaku C-12, a więc kierunkiem naszej jazdy byłby niezgodny z kierunkiem w jakim ruch na skrzyżowaniu się odbywa.

Mielibyśmy wyspę centralną nie po tej stronie co trzeba.
Analogicznie pojazd który wjechał na skrzyżowanie stosuje się zarówno do przepisów obowiązujących na skrzyżowaniu jak i na drodze ponieważ wjeżdżając na skrzyżowanie z drogi nie zjechał.

Oczywiście z tym się nie zgodzę, ponieważ zmieniając kierunek jazdy w lewo:
-nie stosuje sie do art 16, a ten na drodze niewątpliwie obowiązuje
-nie stosuje sie do art 22.4 np w stosunku do pojazdu nadjeżdżającego z naprzeciwka ( od tego
jest art 25.1)
, do stosowania się do przepisów dotyczących drogi zobowiązuje go fakt przebywania na jakiejkolwiek drodze
a jak jest na przynajmniej dwóch drogach jednocześnie , czyli skrzyżowaniu..to do której drogi ma sie stosować ?
Albo inaczej..w którym momencie ma przestać stosować sie do przepisów jednej drogi, a zacząć do drugiej ?
Czy na odcinku drogi, na którym dochodzi do wyprzedzania są co najmniej dwa pasy ruchu przeznaczone do jazdy w tym samym kierunku? TAK.

Oczywiście że pasy są w jednym kierunku ponieważ inaczej nie byłoby wyprzedzania :wink:
Tylko dlaczego piszesz " na odcinku drogi" skoro to nie jest jedna droga tylko połączenie iluś tam ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 17 września 2013, 08:07

szerszon napisał(a):...zmieniając kierunek jazdy w lewo:
-nie stosuje sie do art 16, a ten na drodze niewątpliwie obowiązuje
Art.16.4. obowiązuje tak samo na drodze poza skrzyżowaniem jak i na drodze na skrzyżowaniu. Oczywiście skręcając w lewo stosujesz się do Art.22.2.2. Ale nie dlatego, że Art.16.4. na skrzyżowaniu nie obowiązuje, tylko dlatego, że jeżeli przepisy wzajemnie sobie zaprzeczają stosuje się przepis szczegółowy. Jeżeli nie skręcasz stosujesz się do Art.16.4. Fakt wjechania na skrzyżowanie Cię z niego nie zwalnia.
-----
szerszon napisał(a):...zmieniając kierunek jazdy w lewo:
-nie stosuje sie do art 22.4 np w stosunku do pojazdu nadjeżdżającego z naprzeciwka ( od tego jest art 25.1)
Art.22.4. obowiązuje tak samo na drodze poza skrzyżowaniem jak i na drodze na skrzyżowaniu. Oczywiście skręcając w lewo gdy pojazd nadjeżdża z przeciwka stosujesz się do Art.25.1. Ale nie dlatego, że Art.16.4. na skrzyżowaniu nie obowiązuje, tylko dlatego, że opisuje on sytuację inną niż ta w której się znajdujesz. Jeżeli podczas skręcania na skrzyżowaniu zmieniasz zajmowany pas ruchu oczywiście stosujesz się do Art.22.4. Wyobraź sobie, że do skrętu w lewo masz wyznaczone dwa pasy ruchu. Jeżeli podczas skręcania zamierzasz przejechać z jednego na drugi ustępujesz pierwszeństwa właśnie na podst Art.22.4. Fakt wjechania na skrzyżowanie Cię z niego nie zwalnia.
-----
szerszon napisał(a):Tylko dlaczego piszesz " na odcinku drogi" skoro to nie jest jedna droga tylko połączenie iluś tam ?
szymon1977 napisał(a):W języku polskim istnieje coś takiego jak rzeczowniki niepoliczalne...
...resztę masz w moim poprzednim poście. Forma "odciek drogi" nie wyklucza bycia jednocześnie na kilku "odcinkach dróg". A nawet wnikając w szczegółu jeżeli jestem na dwóch odcinkach dróg jednocześnie to każdy z tych odcinków jest...
=====
Szerszon: Cytowanie selektywne w stosunku do punktów znacznie upraszcza czytanie Twoich wypowiedzi.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez dylek » wtorek 17 września 2013, 08:26

Odcinek, jak to odcinek...ma początek i koniec.
Wskaż, gdzie na obwiedni ronda jest początek, a gdzie koniec odcinka - to może ci uwierzymy :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » wtorek 17 września 2013, 08:34

Czyli szymonie nie do wszystkich przepisów, ponieważ jak sam zauważyłeś..część sie najzwyczajniej "wyłącza"... :D...i nie ma zastosowania.
szerszon

Postprzez kg1956 » wtorek 17 września 2013, 08:36

Szukaj dalej drogi na skrzyżowaniu DRÓG. Uszczypnij mnie jak znajdziesz.

Na stole leżą dwa torty. Czy na stole leży tort? Ależ skąd! Na stole nie ma tortu. Są przecież torty. Jakie to logiczne! :spoko:

Wskaż, gdzie na obwiedni ronda jest początek, a gdzie koniec odcinka - to może ci uwierzymy

Może między wlotami?
kg1956

Postprzez szymon1977 » wtorek 17 września 2013, 08:49

dylek napisał(a):Odcinek, jak to odcinek...ma początek i koniec.Wskaż, gdzie na obwiedni ronda jest początek, a gdzie koniec odcinka - to może ci uwierzymy
Odcinek, który ma być... rozpoczyna się tam gdzie rozpoczyna się wyprzedzanie a kończy tam gdzie kończy się wyprzedzanie. Pozostałe odcinek nie muszą być...

Niestety rysunek mi nie wchodzi, "Przestrzeń na dysku przeznaczona na załączniki jest już zapełniona."
-----
szerszon napisał(a):Czyli szymonie nie do wszystkich przepisów, ponieważ jak sam zauważyłeś..część sie najzwyczajniej "wyłącza"... ...i nie ma zastosowania.
Oczywiście, że stosujesz się do przepisów, dotyczących sytuacji, w której aktualnie się znajdujesz. Ale nie oznacza to, że z jakichkolwiek przepisów dotyczących drogi po wjechaniu na skrzyżowanie zostajesz zwolniony. Nie! Po wjechaniu na skrzyżowanie pozostajesz na drodze i przepisy dotyczące drogi obowiązują Cię nadal.

Wspomniane przez Ciebie Art.16.4. i Art.22.2.2. obowiązują w takim samym stopniu na drodze poza skrzyżowaniem jak i na drodze na skrzyżowaniu. Do Art.16.4. stosujesz się na drodze poza skrzyżowaniem jak i na drodze na skrzyżowaniu jeżeli nie skręcasz. Jeżeli zaś skręcasz w lewo stosujesz się na drodze poza skrzyżowaniem jak i na drodze na skrzyżowaniu do Art.22.2.2. Sam fakt wjechania na skrzyżowanie nie jest żadnym wyznacznikiem, który z tych przepisów aktualnie stosujesz, a wykonywane przez Ciebie manewry. A skręcić w lewo możesz zarówno na skrzyżowaniu jaki poza nim, a po wjechaniu na skrzyżowanie możesz skręcić w lewo lecz wcale nie musisz.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » wtorek 17 września 2013, 08:54

kg1956 napisał(a):Na stole leżą dwa torty. Czy na stole leży tort? Ależ skąd! Na stole nie ma tortu. Są przecież torty. Jakie to logiczne!
Zdefiniuję sobie w ustawie pojęcie "DWA TORTY" jako obecność na stole dwóch tortów. Wtedy nie postawisz znaku równości pomiędzy TORTEM a DWOMA TORTAMI.
Podobnie jeśli zbliżasz się do przejścia dla pieszych(PdP) to wprawdzie przechodzisz przez jezdnię ale to nie to samo co przechodzenie na PdP a dodatkowo przez to przejście mogą przebiegać tory tramwajowe. Nie nazywamy PdP torowiskiem ani jezdnią, nieprawdaż? Kontekst się liczy. Skrzyżowanie nigdy nie będzie drogą, na skrzyżowaniu istnieje przecięcie(i...) się dróg. Czy na drodze wolno poruszać się od lewego do prawego krawężnika w poprzek? Czy wolno "kręcić się" w kółko? Tylko na placu tak można, ale na placu występują teoretycznie wszędzie miejsca przecinania sie kierunków ruchu.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » wtorek 17 września 2013, 09:07

Jak stół będziesz miał wymiary ,że te torty obok siebie nie dadzą radu stać... to wtedy pogadamy...
szymon
Oczywiście, że stosujesz się do przepisów, dotyczących sytuacji, w której aktualnie się znajdujesz. Ale nie oznacza to, że z jakichkolwiek przepisów dotyczących drogi po wjechaniu na skrzyżowanie zostajesz zwolniony. Nie! Po wjechaniu na skrzyżowanie pozostajesz na drodze i przepisy dotyczące drogi obowiązują Cię nadal.

Nie jestem zwolniony, tylko przepis nie ma zastosowania..nie istnieje dla mnie w tym momencie.
Przecież pytałem..na której drodze jestem na skrzyzowaniu ?
Do Art.16.4. stosujesz się na drodze poza skrzyżowaniem jak i na drodze na skrzyżowaniu jeżeli nie skręcasz
Ale tu skręcam lub zawracam..cały czas w sumie chodzi o lewy kierunkowskaz przy zmianie kierunku jazdy.
I zastosuj mi wtedy art 16
Ostatnio zmieniony wtorek 17 września 2013, 09:12 przez szerszon, łącznie zmieniany 1 raz
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 17 września 2013, 09:11

LeszkoII napisał(a):Czy na drodze wolno poruszać się od lewego do prawego krawężnika w poprzek? Czy wolno "kręcić się" w kółko?
Jeżeli przejeżdżasz w poprzek na "nieskrzyżowaniu" drogi twardej z drogą gruntową nie masz innego wyjścia i na szczęście możesz to zrobić. Jeżeli zawracasz także nic pojechać w kółko Ci nie zabrania. Właściwie to nie wiem do czego zmierzasz.
szymon1977

Postprzez dylek » wtorek 17 września 2013, 09:18

szymon1977 napisał(a):
dylek napisał(a):Odcinek, jak to odcinek...ma początek i koniec.Wskaż, gdzie na obwiedni ronda jest początek, a gdzie koniec odcinka - to może ci uwierzymy
Odcinek, który ma być... rozpoczyna się tam gdzie rozpoczyna się wyprzedzanie a kończy tam gdzie kończy się wyprzedzanie. Pozostałe odcinek nie muszą być...

Urzekła mnie twoja historia...
W PoRD masz określony warunek, byś mógł wykonać manewr. To, że wykonałeś manewr nie oznacza, że były warunki.
Np. Aby kupić alkohol musisz być pełnoletni.
Ty swoją odpowiedzią chcesz nam udowodnić, ze skoro kupiłeś alkohol, to jesteś pełnoletni... Ja tego nie łyknąłem... pokaż dowód osobisty (odcinek drogi) to pogadamy...to, że flaszkę w ręku masz to za mało :P Tylko nie pisz please, że w czasie kupowania byłeś dorosły, bo inaczej byś nie kupił...znaczy, że odcinek drogi był jak wyprzedzałeś :D i twoją dorosłość wyznaczało kupowanie flaszki :D
Dyskusja z tobą jak zwykle sięga absurdów... Niemniej czasem bywa intrygujące co jeszcze jesteś w stanie wymyślić, by swoje racje próbować udowodnić :D
Wyprzedzanie mu odcinek drogi wyznaczyło.... LOL
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze