Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Postprzez szerszon » środa 11 września 2013, 22:23

maryann napisał(a):Tak... W Poznaniu skręcamy w lewo... - to równie precyzyjne opisanie manewrów jak powiedzieć "na rondzie skręcam w lewo".

Pomijając sarkazm...nieuzasadniony chyba mozna sie skoncentrować na skryżowaniu

Jeśli to nie droga, to zjeżdżając z ronda włączasz się do ruchu...
Zjeżdżając ze skrzyzowania w kształcie X też sie włączasz do ruchu...
Krótkie pytanie do Ciebie
Co jest napisane w paragrafie 36 ze 170 ?
Jest mowa o drodze czy skrzyżowaniu ?
scooby14444 napisał(a):1. A o strzałkach przed rondami sprzecznymi z C-12 już pisałem wcześniej.
2. Zobacz jak wyglądają ronda np. w Niemczech. Tam jednak żaden "myśliciel" nie wpadł na to że na rondzie można skręcić w lewo.

3.Jeszcze raz zapytam, czy skrzyżowanie dwóch sznurówek sprawia że któryś element łączących się sznurówek nie jest sznurówką?

4.I do jednej i do drugiej. Powierzchnia skrzyżowania jest wspólna dla dwóch dróg

1. I co z tego ,ze pisałeś..też Ci napisałem,że nie mozna z tym sie absolutnie zgodzić...a tu tak to powtarzasz jakbysmy przeszli nad tym do porządku dziennego...sorki...nie da sie

2.Powiedz mi...co mnie obchodzą Niemcy ???????? Tu jest Polska.
Będę sie wybierał do Niemiec to zafunduje sobie ichniejszy PoRD i będę sie stosował.
Nie ma problemu.
3. Jak się sznurówki przetna jak skrzyzowanie to pogadamy..na razie jest to "skrzyżowanie wielopoziomowe-zależy ile sznurówek weźmiesz :lol:
4. Czyli nie droga a drogi..przynajmniej dwie, nieprawdaż ?
taik napisał(a):Dobrze zacznijmy zatem od początku.

Pytanie kierowane do: szerszon, LeszkoII, dylek.
Jaka jest Wasza interpretacja znaczenia znaku nakazu C-12 (ale ogólnie, nie na rozważanym skrzyżowaniu w Kołobrzegu)?

Paragraf 36.1
objezdżamy wyspę po stronie wskazanej na znaku.
Ostatnio zmieniony środa 11 września 2013, 22:46 przez szerszon, łącznie zmieniany 1 raz
szerszon

Postprzez dylek » środa 11 września 2013, 22:40

scooby, czy tam cierpnik tudzież jakaś inna drezyna z Mławy: Aha... zważywszy, no to nam tu wmawiasz - chcąc się poruszać drogą w zbiorze zielonym...musisz wybrać sobie którą drogą będziesz jechał...wybierzesz żółtą, to odczep się od niebieskiej i odwrotnie... Pokażesz nam jak to w zielonym jeździsz po niebieskim ?
Słabo kombinujesz... cuś jakbyśmy się spotkali na popijawie...ty wnosisz 0,5 spirytusu, ja 0,5 wody... mieszamy, a jak mamy wypić to nagle ty mówisz, ze tylko swoje będziesz pił... OK, odbierz sobie z tej wódeczki swój spirytus i tylko go pij...wypiję wtedy swoją wodę :D Powodzenia :D
A jak ci się nie uda, to może zrozumiesz, że na połączeniu/przecięciu dróg - drogi nie znajdziesz. Znajdziesz tylko owe połączenie/przecięcie bez możliwości wyodrębnienia li tylko którejkolwiek z tych dróg, które owe połączenie/przecięcie utworzyły...
Skrzyżowanie tworzą drogi, ale skrzyżowanie nie jest drogą...to na prawdę takie trudne do zrozumienia ?

taik napisał(a):Pytanie kierowane do: szerszon, LeszkoII, dylek.
Jaka jest Wasza interpretacja znaczenia znaku nakazu C-12 (ale ogólnie, nie na rozważanym skrzyżowaniu w Kołobrzegu)?

Proszę o odpowiedź, żebyśmy mogli wystartować z pozostałą częścią.

Obrazek
Pojazd niebieski skręcił w prawo zgodnie ze wskazaniem znaku C-12
Pojazd zielony pojechał prosto zgodnie ze wskazaniem znaku C-12
Pojazd czerwony skręcił w lewo zgodnie ze wskazaniem znaku C-12
dla tych pojazdów "na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku."
i adekwatnie:
Pojazd czarny skręcił w prawo niezgodnie ze wskazaniem znaku C-12
Pojazd fioletowy pojechał prosto niezgodnie ze wskazaniem znaku C-12
Pojazd żółty skręcił w lewo niezgodnie ze wskazaniem znaku C-12
Dla tych pojazdów "na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku odmiennym niż ten wskazany na znaku.
Prościej chyba się nie da.
Jakieś teorie, że C-12 sprawia, że nagle nie da się w lewo, bo niby można tylko w prawo, że C-12 tworzy jakąś drogę idącą "łukiem prosto" itp to dla mnie wymysły nie nie mające wspólnego z rozsądkiem prawdą oraz PoRDem :idea:
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez kg1956 » czwartek 12 września 2013, 07:58

Rozumiem, że jadąc obwiednią ronda jadę drogami a nie drogą. Oczywiście również powierzchnią skrzyżowania.
Odnośnie sznurówek i trzech kolorów nasunęła mi się taka analogia: czy wiadukt lub most jest drogą?
Tak na marginesie: czy obwiednia dużego pierścieniowego ronda wypełnia definicję drogi?
kg1956

Postprzez szerszon » czwartek 12 września 2013, 08:23

1. Po ich przecięciu.
2. Nie most czy wiadukt tylko droga , która po nim przebiega...może być most bez drogi...nie wiadomo po co, ale może.
3.Czasami mogliby sobie darować oznakowanie takiego tworu C-12, który pasuje jak...
szerszon

Postprzez scooby14444 » czwartek 12 września 2013, 08:29

Droga to pas terenu zgodnie z definicją.
Miejsce w którym drogi się przecinają, czyli przecinają się również elementy drogi(np. jezdnie) nazywamy skrzyżowaniem.
Skoro się przecinają - skrzyżowanie jest częścią wspólną obu dróg i zawiera elementy wspólne należące zarówno do jednej jak i drugiej drogi. (np. jezdnie)

kg1956 napisał(a):Rozumiem, że jadąc obwiednią ronda jadę drogami a nie drogą. Oczywiście również powierzchnią skrzyżowania

Jedziesz jezdnią skrzyżowania, czyli jezdnią obydwu dróg.
kg1956 napisał(a): Odnośnie sznurówek i trzech kolorów nasunęła mi się taka analogia: czy wiadukt lub most jest drogą?
. Wg definicji PORD nie. Droga może przebiegać wiaduktem albo tunelem.
kg1956 napisał(a):Tak na marginesie: czy obwiednia dużego pierścieniowego ronda wypełnia definicję drogi?

Drogi nie, ale elementu drogi tak, i to nawet nie jednej.
scooby14444

Postprzez kg1956 » czwartek 12 września 2013, 09:05

Co brakuje obwiedni, że nie może być drogą?
kg1956

Postprzez maryann » czwartek 12 września 2013, 09:10

dylek napisał(a):0,5 spirytusu, ja 0,5 wody... mieszamy, a jak mamy wypić to nagle ty mówisz, ze tylko swoje będziesz pił... OK, odbierz sobie z tej wódeczki swój spirytus i tylko go pij...wypiję wtedy swoją wodę :D Powodzenia :D
A jak ci się nie uda, to może zrozumiesz, że na połączeniu/przecięciu dróg - drogi nie znajdziesz.
Właśnie napisałeś że wódka nie zawiera ani wody ani spirytusu; lekarz zabronił pić alkohol, to wódkę chlejesz, bo to ani woda ani spirytus.
Tera rozumiesz, czym jest skrzyżowanie?
Zielone przepuśc przez pryzmat, to zobaczysz i żółte i niebieskie- obok siebie; a tak są równocześnie w jednej wiązce [dwie drogi], dwa kolory światła- a nie żadne!
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez scooby14444 » czwartek 12 września 2013, 10:03

LeszkoII napisał(a):
taik napisał(a):Jaka jest Wasza interpretacja znaczenia znaku nakazu C-12 (ale ogólnie, nie na rozważanym skrzyżowaniu w Kołobrzegu)?
Przecież napisałem kilka postów wyżej. Nakaz ruchu wokół wyspy w sposób wynikający ze strzałek - tj. objeżdżanie wyspy z prawej strony lub jak wolisz objeżdżanie wyspy w kierunku przeciwnym do kierunku ruchu wskazówek zegara)

Ja bym nie wymyślał tylko napisał jak w par.36.
Na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku.
Teraz spójrzmy co wynika ze strzałek?
Obrazek
To że jeździmy przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.
Czyli z par. 36 wynika że na skrzyżowaniu (nie części - tylko całym!!!) jeżdżę dookoła wyspy. a znak wyznacza nam kierunek tej jazdy.
Teraz pokaż mi gdzie w PORD jest napisane że dookoła wyspy mogę jeździć tylko wewnętrznym pasem? I nie przytaczaj mi art. 22.2 bo tam nie ma nic o jeżdżeniu dookoła wyspy!
scooby14444

Postprzez taik » czwartek 12 września 2013, 10:28

LeszkoII napisał(a):Przecież napisałem kilka postów wyżej. Nakaz ruchu wokół wyspy w sposób wynikający ze strzałek - tj. objeżdżanie wyspy z prawej strony lub jak wolisz objeżdżanie wyspy w kierunku przeciwnym do kierunku ruchu wskazówek zegara

OK, odpowiedź została przyjęta do dalszej analizy...

szerszon napisał(a):Paragraf 36.1

OK, odpowiedź została przyjęta do dalszej analizy...

dylek napisał(a):Pojazd niebieski skręcił w prawo zgodnie ze wskazaniem znaku C-12
...
Prościej chyba się nie da.
Jakieś teorie, że C-12 sprawia, że nagle nie da się w lewo, bo niby można tylko w prawo, że C-12 tworzy jakąś drogę idącą "łukiem prosto" itp to dla mnie wymysły nie nie mające wspólnego z rozsądkiem prawdą oraz PoRDem :idea:

Tak, tylko prosiłem o określenie swojego rozumienia znaczenia znaku C-12.
Naradzie nie wnikajmy o kierunkach jazdy na skrzyżowaniu, o ilości wlotów na skrzyżowaniu, jego wielkości, ponieważ to nie jest istotne dla pojmowania znaczenia znaku.
Po porostu, jakie jest Twoje rozumienie znaczenia znaku nakazu C-12?

P.S. Poprzednie odpowiedzi są satysfakcjonujące, chciałbym poznać również Twoją i przejdziemy do dalszej części dedukcji, po kolei, bez nerwów :wink: .

scooby14444 napisał(a):Ja bym nie wymyślał tylko napisał jak w par.36.
Na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku.
Teraz spójrzmy co wynika ze strzałek?
...

scooby, poczekajmy na komplet odpowiedzi.
taik

Postprzez LeszkoII » czwartek 12 września 2013, 14:39

scooby14444 napisał(a):Teraz spójrzmy co wynika ze strzałek?
Niepotrzebnie robisz jakieś dogłębne analizy, ale jeśli tak lubisz to Ci tego zabronić nie mogę. A co wynika ze strzałki umieszczonej na C-5, C-9, D-3, D-5, B-31? Też trzeba to rozrysowywać na czynniki pierwsze :help:
taik napisał(a):Teraz pokaż mi gdzie w PORD jest napisane że dookoła wyspy mogę jeździć tylko wewnętrznym pasem? I nie przytaczaj mi art. 22.2 bo tam nie ma nic o jeżdżeniu dookoła wyspy!
Owszem w art. 22.2. nie ma nic o jeżdżeniu dookoła wyspy, nic o przejeżdżaniu z prawej strony znaku C-9 - wobec czego stosujemy ten przepis niezależnie od tego czy jest wyspa, wysepka czy jej brak.
Przepisu Art. 22.2 nie stosuje się ze względu na wymiary pojazdu lub ze względu na jedyny możliwy kierunek jazdy(tylko w prawo lub tylko w lewo).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez scooby14444 » czwartek 12 września 2013, 15:33

LeszkoII napisał(a):
scooby14444 napisał(a):Teraz spójrzmy co wynika ze strzałek?
Niepotrzebnie robisz jakieś dogłębne analizy, ale jeśli tak lubisz to Ci tego zabronić nie mogę. A co wynika ze strzałki umieszczonej na C-5, C-9, D-3, D-5, B-31? Też trzeba to rozrysowywać na czynniki pierwsze :help:

Analizę zrobiłem po to żeby jasno pokazać co znaczy SKRZYŻOWANIE O RUCHU OKRĘŻNYM.
Już teraz nie powinno być wątpliwości że C-12 oznacza skrzyżowanie na którym ruch odbywa się dookoła wyspy - w sposób okrężny - pokazany na rysunku - w kierunku wskazanym na znaku.
Okrężny - poruszający się, odbywający się dookoła czegoś, okrążający coś ( to ze słownika)

LeszkoII napisał(a):
taik napisał(a):Teraz pokaż mi gdzie w PORD jest napisane że dookoła wyspy mogę jeździć tylko wewnętrznym pasem? I nie przytaczaj mi art. 22.2 bo tam nie ma nic o jeżdżeniu dookoła wyspy!
Owszem w art. 22.2. nie ma nic o jeżdżeniu dookoła wyspy, nic o przejeżdżaniu z prawej strony znaku C-9 - wobec czego stosujemy ten przepis niezależnie od tego czy jest wyspa, wysepka czy jej brak.
Przepisu Art. 22.2 nie stosuje się ze względu na wymiary pojazdu lub ze względu na jedyny możliwy kierunek jazdy(tylko w prawo lub tylko w lewo).

Napisałeś gdzie się stosuje a gdzie nie stosuje się Art, 22.2., ale zapomniałeś napisać kiedy się go stosuje.
Otóż Art. 22.2. stosuje się jeżeli zamierza się skręcić w prawo lub w lewo.

Teraz proszę odpowiedz:
Poruszając się dookoła wyspy (tak jak na rysunku) zgodnie ze znakiem C-12 (wykonując ruch okrężny) w którym momencie skręcam w lewo?
Powiedz mi też ile razu skręciłem w lewo objeżdżając wyspę (zgodnie ze znakiem C-12) o 90 stopni, o 180 stopni, a ile o 360 stopni .

Obrazek
Ostatnio zmieniony czwartek 12 września 2013, 16:14 przez scooby14444, łącznie zmieniany 7 razy
scooby14444

Postprzez taik » czwartek 12 września 2013, 15:40

LeszkoII napisał(a):Przecież napisałem kilka postów wyżej. Nakaz ruchu wokół wyspy w sposób wynikający ze strzałek - tj. objeżdżanie wyspy z prawej strony lub jak wolisz objeżdżanie wyspy w kierunku przeciwnym do kierunku ruchu wskazówek zegara

szerszon napisał(a):Paragraf 36.1

Wyjaśnijcie mi tylko, czy pojmujecie znaczenie słowa „objeżdżanie” jako:
1) jechanie przy wyspie, koło wyspy na jakimś odcinku (zakrzywionym w planie), inaczej omijanie,
2) czy jako jechanie dookoła wyspy, inaczej jeżdżenie wokół, po trasie w kształcie koła?
taik

Postprzez ks-rider » czwartek 12 września 2013, 17:17

scooby14444 napisał(a):Poruszając się dookoła wyspy (tak jak na rysunku) zgodnie ze znakiem C-12 (wykonując ruch okrężny) w którym momencie skręcam w lewo?
Powiedz mi też ile razu skręciłem w lewo objeżdżając wyspę (zgodnie ze znakiem C-12) o 90 stopni, o 180 stopni, a ile o 360 stopni .

taik napisał(a):Wyjaśnijcie mi tylko, czy pojmujecie znaczenie słowa „objeżdżanie” jako:
1) jechanie przy wyspie, koło wyspy na jakimś odcinku (zakrzywionym w planie), inaczej omijanie,
2) czy jako jechanie dookoła wyspy, inaczej jeżdżenie wokół, po trasie w kształcie koła?

jojeju, ale Wy czepialscy jestesta :mrgreen:

Zaraz ktos wyskoczy z argumentem, ze trzeba rozrysowac jako kwadrature kola, czyli zrobic z kola kwadrat, i wtedy wyjdzie, ze skrecasz w lewo i musisz wrzucic lewy kierunkowskaz :mrgreen:

Zastanawia mnie ktory cholerny idiota wpadl na zmiane przepisow, co gorsza inni debile zaglosowali aby przeszlo. Zawsze mi sie bowiem wydawalo, ze zycie polega na upraszczaniu a nie na komplikowaniu sprawy.

:wink:
ks-rider

Postprzez scooby14444 » czwartek 12 września 2013, 17:56

Przepisy nigdy się nie zmieniły...., a kształ wyspy nie ma znaczenia.
scooby14444

Postprzez LeszkoII » czwartek 12 września 2013, 18:04

scooby14444 napisał(a):Napisałeś gdzie się stosuje a gdzie nie stosuje się Art, 22.2., ale zapomniałeś napisać kiedy się go stosuje.
Bo rozmawiamy o rzeczach tak oczywistych, o Art. 22 poświęconym zmianie kierunku jazdy lub pasa ruchu - ale sam pytałeś, więc dostałeś moją odpowiedź. Może jeszcze mam napisać, że zamiar skręcania w lewo należy sygnalizować lewym a nie prawym kierunkowskazem?
scooby14444 napisał(a):Już teraz nie powinno być wątpliwości że C-12 oznacza skrzyżowanie na którym ruch odbywa się dookoła wyspy - w sposób okrężny - pokazany na rysunku - w kierunku wskazanym na znaku.
Obyś jeszcze zechciał złapać kontekst, w jakim użyto słowa "kierunek". To już niestety wymaga odrobiny dobrej woli i pomyślunku.
scooby14444 napisał(a):Teraz proszę odpowiedz:
Poruszając się dookoła wyspy (tak jak na rysunku) zgodnie ze znakiem C-12 (wykonując ruch okrężny) w którym momencie skręcam w lewo?
W momencie kiedy jesteś w miejscu, gdzie mógłbyś pojechać na wprost wylotem vis a vis, ale wolisz opuścić skrzyżowanie wlotem lub wlotami znajdującymi się na lewo od niego. Skrzyżowań nie buduje się w celu kręcenia się w kółko wokół wyspy, do tego służy karuzela lub prosty tor wyścigowy.
scooby14444 napisał(a):Powiedz mi też ile razu skręciłem w lewo objeżdżając wyspę (zgodnie ze znakiem C-12) o 90 stopni, o 180 stopni, a ile o 360 stopni .
Zakładam, że pytasz o skrzyżowanie o symetrycznych wlotach, a drogi przecinają się(łączą) pod kątem 90 stopni.
Odpowiadam:
a.) o 90 stopni - skręciłeś w lewo
b.) o 180 stopni - zawróciłeś
c.) o 360 stopni - zawróciłeś, po czym znowu zawróciłeś
taik napisał(a):Wyjaśnijcie mi tylko, czy pojmujecie znaczenie słowa „objeżdżanie” jako:
Opcja 1., choć innymi słowami objeżdżanie wyspy znaczy tyle co nie wjeżdżanie na wyspę, która nie koniecznie musi być wyniesiona - może być 'namalowana' znakiem drogowym poziomym tak, jak przy innych (trójkątnych) wyspach kanalizujących. "Objeżdżanie" wcale nie musi odbywać się po odgiętym torze jazdy (owal).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze