LeszkoII napisał(a):scooby14444 napisał(a):Naprawdę są osoby na tym forum które twierdzą że taki manewr jest dozwolony? A wykonujący go nie łamie art. 22.2?
Są takie osoby i nie tylko na tym czy innym forum. My niczego nie twierdzimy, tylko odsyłamy do przepisów PoRD, do treści znaku C-12.
1. To bardzo proszę o wskazanie przepisów w PORD oraz w treści znaku C-12, które uzasadniają w tej sytuacji złamanie art. 22.2.
LeszkoII napisał(a):Nie bierzemy udziału w popularyzowaniu teorii powstałych przez naginanie prawa, przez twierdzenia, że obwiednia ronda to droga,
2. Obwiednia ronda to część drogi w myśl wszystkich obowiązujących przepisów.
LeszkoII napisał(a): że ta droga biegnie na wprost na zakręcie w lewo i jej opuszczenie to zawsze zmiana kierunku jazdy w prawo, że C-12 oznacza tak na prawdę zespół skrzyżowań... Przynajmniej ja się pod tym już nigdy nie podpiszę(chyba, że zmienią ustawę).
3. Nikt nie twierdzi że rondo to zespół skrzyżowań. To jedno skrzyżowanie dróg. Opuszczając "standardowe" rondo (takie jak na rysunku) wykonujemy manewr skrętu w prawo włączając jednocześnie prawy kierunkowskaz (zgodnie z art. 22.5 - czyż nie?). Zatem dlaczego wg Ciebie można złamać art. 22.2 i wykonać manewr skrętu w prawo z lewego pasa?? Myślę że oprócz tego że to niezgodne z przepisami to jeszcze bardzo niebezpieczne.
LeszkoII napisał(a):To tyle mojego komentarza i chyba nie ma co zaczynać całej nowej dyskusji od podstaw, bo nikt mi jeszcze nie podał argumentu prawnego, że "prostowanie rond" niezależnie od ich rozmiarów wynika z obecnego kształtu PoRD.
Jeśli prostowacze rond chcą koniecznie, by ich teoryjki były egzekwowane - wystarczy złożyć stosowny projekt nowelizacji. Jeszcze raz powtarzam, że bez szczegółowych odniesień prawnych nie można prostować rond, gdyby to było takie oczywiste to w krajach zachodnich nie tworzyliby specjalnych przepisów dotyczących poruszania się po rondach.
4. Nikt tu nie prostuje żadnych rond. Mam wrażenie że niektórzy nie mogą pojąć że na jednym skrzyżowaniu dróg można wykonać kilka manewrów skrętu w zależności od geometrii skrzyżowania dróg.
LeszkoII napisał(a):P.S. A co do wytycznych projektowania skrzyżowań... nazewnictwo użyte w tej książeczce przeczy definicji drogi - zarówno z PoRD jak też z ustawy o drogach publicznych i ma na celu symboliczne podzielenie skrzyżowania na elementy budowli - w planie inwestycji trzeba jakoś nazwać poszczególne części, nieprawdaż?
5. To nie jest żadna książeczka, tylko wytyczne projektowe skrzyżowań, zawarte w rozporządzeniu Generalnego Dyrektora Dróg Krajowych i Autstrad.

Ponawiam pytanie, co sprawia że w tej sytuacji możesz złamać art. 22.2??
p.s. Pytanie pomocnicze, dlaczego opuszczając rondo włączasz prawy kierunkowskaz??