Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Postprzez szerszon » poniedziałek 02 września 2013, 06:54

A która?
Ta z ustawy drogowej czy z PORD? Bo jedna odnosi się do budowy i funkcjonalności, a druga do
zachowania kierowcy na drodze. I mówiłam, żebyś nie mieszał ustaw - gdzie w PORD jest mowa o C12, wyspach czy rondach
?
A którą stosujesz, czy masz obowiązek stosować jako kierowca ?

W tym przypadku "powierzchnia przecięcia" ogranicza zakres definicji do najprostszych skrzyżowań jezdni)

Nie. Pominęłaś rozwidlenia i połączenia..to nie jest tylko X na drodze.
Powołując się na przepisy, zawarte w PORD, uwzględniamy takie właśnie "małe" skrzyżowanie, ale powołując się na przepisy ze 170 - przyjmujemy definicję ustawową.

Tu nie nadążam za twoim tokiem myślenia..o co Ci chodzi ?
Na jakiej podstawie sobie dzielisz na "małe" i "inne" ?
W PoRD masz delegacje do 170 i nie widzę powodu, aby to pomijać.
szerszon

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 02 września 2013, 07:43

sankila napisał(a):A która?
Ta z ustawy drogowej czy z PORD? Bo jedna odnosi się do budowy i funkcjonalności, a druga do
zachowania kierowcy na drodze. I mówiłam, żebyś nie mieszał ustaw - gdzie w PORD jest mowa o C12, wyspach czy rondach?
Definicja skrzyżowania z PoRD. Do ustawy o drogach publicznych sięgam tam, gdzie wskazuje na to ustawa PoRD, np. przy drogach wewnętrznych i znakach z nię związanych. Przydaje się wiedza na temat jezdni dwukierunkowych, pasów dzielących, wysp kanalizujących.
Oczywiście nie muszę sięgać do ustawy o prawie budowlanym czy innym, żeby odróżnić zakręt od skrętu(zmiany kierunku jazdy) w miejscu przecinania się kierunków ruchu lub innym miejscu gdzie opuszcza się jezdnię czy nawet drogę. Dlatego mam pełne prawo dzielić sobie ronda na "wielgachne" i pozostałe.

Obrazek
Rys. Stare rondo w Krakowie

Uważam, że na dawnym (wielkim) rondzie Mogilskim w Krakowie nie było sensu (choć jednocześnie nie było błędem)używać lewego kierunkowskazu przed skrzyżowaniem natomiast widziałem sens i obowiązek używania go zbliżając się do miejsc, gdzie wybiera się kierunek jazdy (punkt - obwiednia/wylot).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez maryann » poniedziałek 02 września 2013, 08:47

sankila napisał(a): strzałkami, a one mówią tylko: "pan będzie łaskaw, do zjazdu naprzeciw to tędy".(...) znaki poziome nic nie nakazują, a prowadzą.
Myślę, że tu leży problem Twojego podejścia- niezrozumienie znaczenia P8; przypomnę: "Strzałka kierunkowa na wprost; Oznacza, że jazda z pasa ruchu, na którym jest umieszczona, jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzałką(...)" Pozycja 10 w taryfikatorze- 5pkt. I ten znak wyraźnie rozróżnia pozostanie na rondzie- strzałka w lewo od opuszczenia ronda- strzałka na wprost. A znak trochę ważniejszy od ustawy.
Widzą, że są na skrzyżowaniu, a nie może do nich dotrzeć, że to nie 'skrzyżowanie', tylko 'skrzyżowanie z ruchem okrężnym'.
Przyganiał kocioł garnkowi - przecież robisz dokładnie to samo! :lol: teraz mam strzałkę i robię co teraz ona każe- jadę prosto bez migacza. Jedyna różnica to ta, że "aktywiści" prostują tylko wewnętrzny pas, a Ty cały wlot.
Nie jedyna. Ja mam poważny argument między ... kołami! To Ty robisz to co oni- tylko odwrotnie, a od skrajności tylko krok do faszyzmu.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez scooby14444 » poniedziałek 09 września 2013, 10:01

Obrazek
Oczywiście na normalnym rondzie taki manewr jest niedozwolony (Art 22.2 PORD).
Ponieważ ten przypadek o którym piszesz (Rondo w Kołobrzegu http://goo.gl/maps/ttyIq) to wytwór rondopodobny (całkowita zmiana zasad poruszania wokół wyspy poprzez oznakowanie poziome), to będzie inaczej.
Widać że niektórym już całkiem odwaliła sodówka do głowy i zasady popularyzowane również przez niektórych użytkowników tego forum, na siłę próbuje się wprowadzać w życie poprzez niestandardowe oznakowanie poziome na rondzie. Tylko co będzie jak poprószy śnieg...
Ostatnio zmieniony poniedziałek 09 września 2013, 10:47 przez scooby14444, łącznie zmieniany 2 razy
scooby14444

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 09 września 2013, 10:33

scooby14444 napisał(a):Oczywiście na normalnym rondzie taki manewr jest niedozwolony (Art 22.2 PORD).
Art. 22 nic nie mówi o "zjeździe z ronda", tym bardziej nic nie mówi o kierunku jazdy na wprost.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez maryann » poniedziałek 09 września 2013, 10:37

A po co miałby mówić albo taki być przytaczany? 22.2 opisuje manewr narysowany przez scooby14444 i co jeszcze?
maryann

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 09 września 2013, 10:45

maryann napisał(a):A po co miałby mówić albo taki być przytaczany? 22.2 opisuje manewr narysowany przez scooby14444 i co jeszcze?
Właściwie to po nic :) Na rysunku Scoobi'ego widzę ewidentnie odcinek jazdy w kierunku na wprost. Inne interpretacje są dorabiane... importowane zza granicy, gdzie obowiązują odrębne przepisy poruszania się po rondach, co stanowi dowód, że ze znaku C-12 (lub w Konwencji Wiedeńskie odpowiednio - D.3) na pewno nie wynika, iż należy włączać prawy kierunkowskaz i na rondzie można tylko skręcić w prawo.
LeszkoII

Postprzez scooby14444 » poniedziałek 09 września 2013, 10:54

Obrazek
Oczywiście auto na rysunku zjeżdża z ronda wykonując manewr skrętu w prawo, (obwiednia ronda to jezdnia główna na wprost) a ponieważ robi to z lewego pasa, łamie art. 22.2 PORD. W przypadku stłuczki z autem jadącym prawym pasem na wprost byłby winny....
Zasady są niezwykle proste...tylko niektórzy nie wiem czemu usiłują je skomplikować.
scooby14444

Postprzez szerszon » poniedziałek 09 września 2013, 10:57

(obwiednia ronda to jezdnia główna na wprost)

ehhhh...w 170 napisali ,ze to skrzyżowanie...ale skoro wiesz lepiej
szerszon

Postprzez scooby14444 » poniedziałek 09 września 2013, 12:17

szerszon napisał(a):
(obwiednia ronda to jezdnia główna na wprost)

ehhhh...w 170 napisali ,ze to skrzyżowanie...ale skoro wiesz lepiej

Poczytaj sobie w wytycznych projektowania rond co to jest jezdnia główna ronda, jezdnie wlotów i wylotów.
Obrazek
Naprawdę są osoby na tym forum które twierdzą że taki manewr jest dozwolony? A wykonujący go nie łamie art. 22.2?
scooby14444

Postprzez szerszon » poniedziałek 09 września 2013, 12:28

Wydawało mi sie ,ze obowiazującym prawem na drodze jest PoRD, a nie jakieś tam wytyczne.
szerszon

Postprzez simon1977 » poniedziałek 09 września 2013, 13:21

scooby14444 napisał(a):Poczytaj sobie w wytycznych projektowania rond...
Mogę prosić o link lub pełny tytuł?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja" - Sankila.
simon1977

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 09 września 2013, 13:33

scooby14444 napisał(a):Naprawdę są osoby na tym forum które twierdzą że taki manewr jest dozwolony? A wykonujący go nie łamie art. 22.2?
Są takie osoby i nie tylko na tym czy innym forum. My niczego nie twierdzimy, tylko odsyłamy do przepisów PoRD, do treści znaku C-12. Nie bierzemy udziału w popularyzowaniu teorii powstałych przez naginanie prawa, przez twierdzenia, że obwiednia ronda to droga, że ta droga biegnie na wprost na zakręcie w lewo i jej opuszczenie to zawsze zmiana kierunku jazdy w prawo, że C-12 oznacza tak na prawdę zespół skrzyżowań... Przynajmniej ja się pod tym już nigdy nie podpiszę(chyba, że zmienią ustawę).

To tyle mojego komentarza i chyba nie ma co zaczynać całej nowej dyskusji od podstaw, bo nikt mi jeszcze nie podał argumentu prawnego, że "prostowanie rond" niezależnie od ich rozmiarów wynika z obecnego kształtu PoRD.

Jeśli prostowacze rond chcą koniecznie, by ich teoryjki były egzekwowane - wystarczy złożyć stosowny projekt nowelizacji. Jeszcze raz powtarzam, że bez szczegółowych odniesień prawnych nie można prostować rond, gdyby to było takie oczywiste to w krajach zachodnich nie tworzyliby specjalnych przepisów dotyczących poruszania się po rondach.

Proszę o więcej meritum!

P.S. A co do wytycznych projektowania skrzyżowań... nazewnictwo użyte w tej książeczce przeczy definicji drogi - zarówno z PoRD jak też z ustawy o drogach publicznych i ma na celu symboliczne podzielenie skrzyżowania na elementy budowli - w planie inwestycji trzeba jakoś nazwać poszczególne części, nieprawdaż?
LeszkoII

Postprzez maryann » poniedziałek 09 września 2013, 13:58

Eksperty się znalazł... Uważaj, bo jeszcze ktoś uwierzy w Twoje precedensa!
A czasem rondo, to nie jest jedno skrzyżowanie, na którym wykonujemy z założenia co najmniej dwa albo trzy manewry dla jednej zmiany(bądź nie) kierunku 'podróży'? [Celowo użyłem tego słowa nie występującego w PoRD, bo zaraz zaczną się cudowania co to jest kierunek, ruch, jazda i inne próby zabłyśnięcia lub zaistnienia]
maryann

Postprzez scooby14444 » poniedziałek 09 września 2013, 14:13

LeszkoII napisał(a):
scooby14444 napisał(a):Naprawdę są osoby na tym forum które twierdzą że taki manewr jest dozwolony? A wykonujący go nie łamie art. 22.2?

Są takie osoby i nie tylko na tym czy innym forum. My niczego nie twierdzimy, tylko odsyłamy do przepisów PoRD, do treści znaku C-12.

1. To bardzo proszę o wskazanie przepisów w PORD oraz w treści znaku C-12, które uzasadniają w tej sytuacji złamanie art. 22.2.
LeszkoII napisał(a):Nie bierzemy udziału w popularyzowaniu teorii powstałych przez naginanie prawa, przez twierdzenia, że obwiednia ronda to droga,

2. Obwiednia ronda to część drogi w myśl wszystkich obowiązujących przepisów.
LeszkoII napisał(a): że ta droga biegnie na wprost na zakręcie w lewo i jej opuszczenie to zawsze zmiana kierunku jazdy w prawo, że C-12 oznacza tak na prawdę zespół skrzyżowań... Przynajmniej ja się pod tym już nigdy nie podpiszę(chyba, że zmienią ustawę).

3. Nikt nie twierdzi że rondo to zespół skrzyżowań. To jedno skrzyżowanie dróg. Opuszczając "standardowe" rondo (takie jak na rysunku) wykonujemy manewr skrętu w prawo włączając jednocześnie prawy kierunkowskaz (zgodnie z art. 22.5 - czyż nie?). Zatem dlaczego wg Ciebie można złamać art. 22.2 i wykonać manewr skrętu w prawo z lewego pasa?? Myślę że oprócz tego że to niezgodne z przepisami to jeszcze bardzo niebezpieczne.
LeszkoII napisał(a):To tyle mojego komentarza i chyba nie ma co zaczynać całej nowej dyskusji od podstaw, bo nikt mi jeszcze nie podał argumentu prawnego, że "prostowanie rond" niezależnie od ich rozmiarów wynika z obecnego kształtu PoRD.
Jeśli prostowacze rond chcą koniecznie, by ich teoryjki były egzekwowane - wystarczy złożyć stosowny projekt nowelizacji. Jeszcze raz powtarzam, że bez szczegółowych odniesień prawnych nie można prostować rond, gdyby to było takie oczywiste to w krajach zachodnich nie tworzyliby specjalnych przepisów dotyczących poruszania się po rondach.

4. Nikt tu nie prostuje żadnych rond. Mam wrażenie że niektórzy nie mogą pojąć że na jednym skrzyżowaniu dróg można wykonać kilka manewrów skrętu w zależności od geometrii skrzyżowania dróg.
LeszkoII napisał(a):P.S. A co do wytycznych projektowania skrzyżowań... nazewnictwo użyte w tej książeczce przeczy definicji drogi - zarówno z PoRD jak też z ustawy o drogach publicznych i ma na celu symboliczne podzielenie skrzyżowania na elementy budowli - w planie inwestycji trzeba jakoś nazwać poszczególne części, nieprawdaż?

5. To nie jest żadna książeczka, tylko wytyczne projektowe skrzyżowań, zawarte w rozporządzeniu Generalnego Dyrektora Dróg Krajowych i Autstrad.
Obrazek
Ponawiam pytanie, co sprawia że w tej sytuacji możesz złamać art. 22.2??
p.s. Pytanie pomocnicze, dlaczego opuszczając rondo włączasz prawy kierunkowskaz??
scooby14444

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze