Propozycje, zażalenia, ostrzeżenia i bany

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Propozycje, zażalenia, ostrzeżenia i bany

Postprzez oskinstruktor » piątek 23 sierpnia 2013, 17:28

cierpnik napisał(a):Najgorsi są jednak instruktorzy czy egzaminatorzy gdyż ich stanowisko przekonuje ich do większej racji niż zwykłego kierowcy. Bo takie przekonanie jest w ich społeczności i to przekonanie przekazują kierowcom w przekonaniu, że na pewno jest to prawidłowe.

Staram się nie wtrącać w jakiekolwiek personalne rozgrywki ale takich głupot nie jestem w stanie nie skomentować. Cerpnik, nawet nie za bardzo wiem co na forum piszesz, więc odnoszę się tylko do tego co powiedziałeś powyżej. Może Ci instruktorzy i egzaminatorzy po prostu mają wiedzę, przeszli szkolenia i egzaminy i dlatego tak się zachowują? Może to ich do tego uprawnia?

ŻADEN..... podkreślam ŻADEN!!!! kierowca, który ma prawo jazdy nawet od 50 lat nie będzie miał takiej wiedzy, jak najzwyklejszy instruktor lub egzaminator. Kiedyś byłem też takim kierowcą, który rocznie przejeżdżał około 100-120tys. km. przez kilkanaście lat. Wydawało mi się, ze przepisy znam dobrze. Poszedłem na kurs dla instruktorów i przed pierwszymi zajęciami z przepisów ruchu drogowego pomyślałem sobie w duchu: czego ten chłop (ukłony dla mojego wykładowcy) może mnie jeszcze nauczyć, jak ja rocznie przejeżdżam tyle kilometrów. Uwierz, że moja wiedza w przeciągu godziny została tak brutalnie zweryfikowana, że więcej sobie tego pytania nie zadałem. Siedziałem grzecznie, słuchałem i się pilnie uczyłem.

Tyle do Ciebie, wnioski wyciągnij sobie sam.

Teraz już nic personalnie. Zanim niektórzy napiszą jakikolwiek post na takim forum, powinni trzy razy się zastanowić, bo mogą tym wprowadzić większy zamęt i niebezpieczeństwo na drodze, niż jeżeli by tego posta nie było. Czasami lepiej grzecznie siedzieć, słuchać i pilnie się uczyć......
oskinstruktor

Postprzez cierpnik » piątek 23 sierpnia 2013, 18:25

oskinstruktor napisał(a):1.Może Ci instruktorzy i egzaminatorzy po prostu mają wiedzę, przeszli szkolenia i egzaminy i dlatego tak się zachowują? Może to ich do tego uprawnia?
2.ŻADEN..... podkreślam ŻADEN!!!! kierowca, który ma prawo jazdy nawet od 50 lat nie będzie miał takiej wiedzy, jak najzwyklejszy instruktor lub egzaminator.
3.Kiedyś byłem też takim kierowcą, który rocznie przejeżdżał około 100-120tys. km. przez kilkanaście lat. Wydawało mi się, ze przepisy znam dobrze. Poszedłem na kurs dla instruktorów
4.Uwierz, że moja wiedza w przeciągu godziny została tak brutalnie zweryfikowana, że więcej sobie tego pytania nie zadałem.
5.Czasami lepiej grzecznie siedzieć, słuchać i pilnie się uczyć......
1.Nikt nie wie czy mają wiedzę i czy szkolenia/egzaminy spełniły swoją rolę. Po pierwsze co region to inne "zasady w przepisach" a sposób uzyskania papierka są takie same. Po drugie kierowcy też mają wiedzę bo przeszli szkolenie i egzamin a na drogach nie jest już tak kolorowo. Po trzecie wielu instruktorów nie ma pojęcia jak zachować się w stosunku do rowerzysty o czym przekonuję się po zwróceniu takiemu uwagi (instruktorowi w elce a nie kursantowi).
2.Oczywiście ma na to niezbity dowód.
3.Twój przypadek nie jest żadnym dowodem. Może jedynie skłaniać do wniosku, że większość kierowców nie interesuje się przepisami i jeździ byle jeździć. Ale to nie znaczy, że każdy. Poza tym nie każdy kierowca MUSI znać WSZYSTKIE przepisy.
4.Uwierz mi, że w przeciągu roku jazdy rowerem moja wiedza została zweryfikowana. Czy instruktorzy i egzaminatorzy mają taką wiedzę? Ci co nie jeżdżą zapewne nie.
5. Przepisów uczyć się nie trzeba. Przepisy trzeba rozumieć. A jak ktoś nie rozumie to przekaże nieprawidłowo.
cierpnik

Postprzez JanRyba » piątek 23 sierpnia 2013, 21:21

Wypowiedź cechująca typowych ignorantów i arogantów - zresztą jak większość postów Pana Cierpnika - nic dodać, nic ująć :)
JanRyba

"- Na litość boską, królowo - ..... - czyż ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus."
JanRyba

Postprzez szymon1977 » piątek 23 sierpnia 2013, 22:38

oskinstruktor napisał(a):Może Ci instruktorzy i egzaminatorzy po prostu mają wiedzę, przeszli szkolenia i egzaminy i dlatego tak się zachowują? Może to ich do tego uprawnia?
Ci z całą pewnością mają - oczywiście mam tutaj na myśli w szczególności Szerszona, Dylka, Oskabelfra a także wszystkich Forumowiczów, którzy głównie w kwestii rond się ze mną nie zgadzają. A tamci z pewnością także - tutaj mam na myśli wszystkich, którzy mnie uczyli i egzaminowali, z Krakowem i ich guru - panem Dworakiem na czele. Szkoda, że żaden z nich nie bierze czynnego udziału w dyskusjach, w których ja uczestniczę. Widać trafiłem na Forum wyznawców teorii przeciwnej.

Swoją drogą dziwny zbieg okoliczności, że we wszystkich Ośrodkach, w których miałem okazję zdawać egzamin (zaznaczyć tutaj warto, że wszystkie egzaminy zaliczyłem bezbłędnie) wokół wyspy centralnej na klasycznym rondzie pierścieniowym jeździ się bez lewego kierunkowskazu i niezależnie od geometrii skrzyżowania zjeżdża się z prawym. Czysty zbieg okoliczności. Czytając Forum wiem, że np. w Warszawie aby zdać egzamin musiałbym przejechać przez rondo niezgodnie z własnym przekonaniem. Czysty zbieg okoliczności, że robić tego nie musiałem.

Dla mnie jest oczywiste, że w "połowie" Ośrodków w Polsce należy jeździć wokół wyspy centralnej z lewym kierunkowskazem, a w połowie bez kierunkowskazu. Ale Wy nie możecie zrozumieć, że to nie ja robię bagno z Forum. To bagno panujące na Forum to tylko odzwierciedlenie bagna panującego w Waszym środowisku, środowisku ludzi z branży.

Nie oskarżajcie mnie o zaniżanie poziomu Forum. To co nazywacie niskim poziomem forum to tylko odzwierciedlenie bałaganu panującego w Waszym środowisku, a nie tylko braku wiedzy u kierowców, w tym Szymona1977. Z całym szacunkiem dla posiadanych przez Was uprawnień i poglądów.

cierpnik napisał(a):Leśniewski będzie się bił z Dworakiem nawet na cmentarzu. Oboje specjaliści, oboje mają rację a oboje mówią co innego.
Miejmy nadzieję, że za życia dojdą do porozumienia. A jak to już się stanie faktem Forum ograniczy się do tego, czego kilu Userów oczekuje: proste pytanie - prosta, jednoznaczna i niepodważalna odpowiedź instruktora.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez oskinstruktor » sobota 24 sierpnia 2013, 03:51

Cierpnik.... jestem własnie po imprezie i jak bym napisał szczerze co myślę o Twoim poście, to by mnie z tego forum wywalili, ale postaram sie dalikatnie. Pierdo.....sz chłopie bez sensu!!!!

Jak nikt nie wie? Przeszli egzamin Państwowy? Znaczy umieli i zdali, bo umieli. Nie twórz tu dziwnych historii. Ty zdałeś egzamin państwowy na prawo jazdy i jest ok a ktoś kto zdał egzamin państwoy na instruktoa lub egzaminatora to nie jest ok? Proszę Cię!!!

Co to znaczy że nie każdy kierowca musi znać wszystkie przepisy? Oszalałeś? To jak ma jeździć jak ich nie zna? To jakaś herezja.

Rozumie że Twoja jazda na rowerze, nauczyła Cię lepiej przepisów niż instruktora i egzaminatora na kursie? Skąd Ty się urawałeś? Pojeździsz jeszcze kilka lat i nie będzie umiał 10% tego co my wiemy. Tylko że nie zrozumiesz tego nigdy a szkoda.

Jak Ty mówisz, że przepisów uczyć się nie trzeba to ja nie mam o czym z Tobą rozmawiać. Co Ty chcesz rozumieć, jak tego nie umiesz? Czy Ty się słyszysz? Rozumieć to możesz jak ktoś próbuje Ci coś wytłumaczyć, tylko że najpierw tego się trzeba nauczyć. Można coś umieć zrobić ale nie rozumieć dlaczego się to coś robi. Ale zrozumieć coś bez znajomości tematu to nierealne ale pewno tego nie zrozumiałeś.

Podkreślam że piszę to po niezłej imprezie ;) i mam nadzieję, że Cię nie uraziłem (bo towarzystwo zrobiło się tu jakieś wrażliwe) ale chłopie nie opowiadaj tu takich głupot, bo nawet ktoś kto nie jest instruktorem ani egzaminatorem połapie się, że głupoty wypisujesz.

Kiedyś mój wykładowca na kursie dla instruktorów (egzaminator) powiedział mi że nie udziela się na takich forach, bo jak czyta wypowiedzi niektórych osób, to uważa taką rozmowę za zbyteczną, bo żadne argumenty nawet podparte prsepisami do nich nie przemawiają. Nie docierało to wtedy do mnie. Ale jak czytam takie wywody to zaczynam go rozumieć.

Cierpnik....... zanim kolejnym razem napiszesz takie bzdury, trzy razy się zastanów, bo czyta Cię wiele osób.

I na koniec jeszcze jedna sprawa. Ja podając pod każdym postem swoją stronę internetową, podpisuje się prawie że imieniem i nazwiskiem, natomiast Ty robisz to jako ktoś "wirtualny". Możesz przez to wypisywać właśnie takie bzdury jak powyżej, bo robisz to anonimowo. Tylko szkoda jak ktoś skorzysta z Twoich "genialnych porad".
oskinstruktor

Postprzez szymon1977 » sobota 24 sierpnia 2013, 12:33

oskinstruktor napisał(a):Jak nikt nie wie? Przeszli egzamin Państwowy? Znaczy umieli i zdali, bo umieli.
Wszyscy umieli i zdali. Zdali egzamin ze znajomości i zrozumienia tego samego PoRD. I co? Połowa twierdzi tak, a połowa inaczej. Połowa uczy tak, a połowa inaczej. Połowa egzaminuje tak, a połowa inaczej. Połowa wlepia mandaty tak, a połowa inaczej. Oczywiście nie mam tutaj na myśli zwykłego, szarego kierowcy tylko osoby posiadające znacznie wyższe uprawnienia i siedzący na znacznie wyższych stołkach, aż po dyrektorów ośrodków egzaminacyjnych włącznie. Wyżej moja znajomość tematu nie sięga.

Podejrzewam, że jeżeli jest coś wyżej bagno jest takie samo. I właśnie z góry to bagno aż na Forum i zwykłego szarego kierowcę spływa. Właśnie stąd, że PoRD jest jeden, a w praktyce w Waszym środowisku funkcjonują równocześnie różne jego interpretacje.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez JanRyba » sobota 24 sierpnia 2013, 15:10

szymon1977 napisał(a):Wszyscy umieli i zdali. Zdali egzamin ze znajomości i zrozumienia tego samego PoRD. I co? Połowa twierdzi tak, a połowa inaczej. Połowa uczy tak, a połowa inaczej.

Szanowny Panie Szymonie - chyba jednak jest troszeczkę inaczej - gdyby to druga połowa twierdziła na egzaminie, że jest inaczej egzaminu by nie zdała - takie są realia, natomiast na forum wypisywać można wszystko - czego Pan jest najlepszym przykładem - a dla udowodnienia swoich racji Pan jako "czołowy rysownik" stosujesz nawet rysunki - wszystko po to by przebić się ze swoją "racją", która w zetknięciu z realnymi fachowcami w realnym życiu szybko zosłatałaby "skasowana"

Jak już wcześniej opisywałem, obserwuję forum i wyraźnie widać podział jaki tutaj panuje - grupa fachowcy, którzy dali sobie siana, bo szkoda im czasu na dyskusje (bezsensowne), grupa fachowcy którym puściły nerwy i zostali zbanowani, grupa fachowcy wichrzyciele (ale to chyba z 2 osoby), następnie grupa kilku rozsądnych osób (najcześciej kursanci kórzy mają prawko od kilku miesięcy) i wreszcie "szkicownicy" i "mecenasi" usiłujący udowodnić, że znają się bo np. jeżdżą na rowerach albo robią prace rysunkowe :)
JanRyba

"- Na litość boską, królowo - ..... - czyż ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus."
JanRyba

Postprzez lith » sobota 24 sierpnia 2013, 16:58

To jak wytłumaczysz różne interpretacje tych samych przepisów w różnych wordach? I to jeszcze się zmieniające co kilka lat, mimo że przepisy się nie zmieniły. Widocznie przepisy wcale takie jednoznaczne i jasne nie są, jak się niektórym wydaje.
lith

Postprzez JanRyba » sobota 24 sierpnia 2013, 18:28

Szanowny Panie Lith, nie mnie oceniać dlaczego w jednym wordzie tak, a w drugim inaczej --- jednak tutaj zaobserwoawałem zupełnie coś innego :)

a mianowicie - jeden forumowicz jest ze Szczecina, inny z Warszawy, kolejny z Gdańska, jeszcze ktoś z Lublina, Warszawy, Krosna, Krakowa czy Wrocławia - podaję miasta nie przypadkowo :)

wszyscy Ci forumowicze prezentuja w zasadzie jeden "wspolny" front interpretacji, dodam jeszcze, że w grupie tej są młodzi kierowcy(ale kumaci) forumowicze, są instruktorzy, są egzaminatorzy, są kierowcy liniowych i międzynarodowych autokarów, są kierowcy ambulansów ratownictwa medycznego, jesteś też Ty-moderator :)

Wszyscy Ci ludzie - łacznie z Tobą - bardzo jasno i klarownie rozumieją o co biega i potrafią dojść do porozumienia (co nie oznacza, że w każdym względzie maja identyczne stanowiska)

Co ich łaczy ? Otoż mają jedna wspólną cechę - nie są forumowiczami - wichrzycielami albo zwykłymi trollami, którzy znają się na prd - bo im tak się wydaje, że się znają :)

Moja dogłębna "analiza" podparta jest tym, iż obserwuje "kilka" forów motoryzacyjno - prd-szkoleniowo-spedycyjno-transportowych i widzę kto w nich bierze udział i gdzie - ponieważ nawet nicki mają takie same :)

Co do pytania - dlaczego w wordzie x jest tak, natomiast w wordzie y jest inaczej - pozwole sobie odbić piłeczkę i zapytać ----------(artykuł był na onecie lub interii)----------- dlaczego w Krakowie jedzie się na sygnale Czerwonym albo stoi się na sygnale czerwonym (to samo skrzyżowanie) gdyż komenda miejsca twierdzi "tak" a komenda wojewódzka twierdzi "siak".....

tutaj link http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... zy,1943999

a na marginesie - nawet domyślam się, który z forumowiczów zadał pytanie :) ale (dla jasności) to nie ja :)

dla mnie sprawa jest oczywista w sprawie sytuacji z linku...... i ktoś z policji powinien dostać po "tyłku" - zresztą nie tylko policji to dotyczy - dotyczy to rownież "inżynierów z krakowskich dróg" :)

ale wracając jeszcze raz do pytania dlaczego w wordach "tak" i "śmak" ??

dlatego że i tam są wichrzyciele, kórzy "paplać" mogą co chcą - a przykład idzie z góry tj... ustawa o kierujących, rozporzadzenia o szkoleniu, egzaminowaniu..... brak kompetencji, arogancja, ignorancja i tzw moje okreslenie "szkicownictwo" i "szkicownicy" :)

Natomiast metoda banowania w mojej ocenie prowadzi do wyjałowienia forum, jest to takie stosowanie antybiotyku, które prowadzi do rozwoju drożdży a w konsekwencji do drożdżycy -- a to leczy się gorzej niż same wirusy lub prowadzi do sytuacji ze gronkowiec złocisty może nawet zabić, no ale to już ryzyko czy forum ma żyć czy umrzeć :)?
JanRyba

JanRyba

Postprzez lith » sobota 24 sierpnia 2013, 18:44

No właśnie problem w tym, że nie ma 'jedynego wspólnego frontu interpretacji'. Można się w nieskończoność przerzucać argumentami, ale w ten sposób można co najwyżej przekonać poszczególne osoby.

Przepisy w naszym kraju są dziurawe, niejednoznaczne i pozostawiają spore pole do luźnych interpretacji. Pord nie jest tu wyjątkiem. Pisanie, że jakaś interpretacja jest na 100% słuszna, a inna błędna imo mija się z prawdą. Można którąś uznawać za lepszą, rozsądniejszą itd. ale nie można oczekiwać, ze wszyscy będą jeździć, jak użytkownicy tego forum ustalą :P
lith

Postprzez JanRyba » sobota 24 sierpnia 2013, 21:09

Troszkę jednak Panie Lith nie rozumiemy się :)

Ja piszę, że niektórzy na tym forum myślą iż znają się na prd (podobnie jak kibice piłkarcy), a niestety mają tylko prawo jazdy i to tylko tyle, albo aż tyle, natomiast pozwalają sobie na aż tyle :)

Panie Lith czy robiłoby Panu różnicę czy kończynę amputował Panu będzie chirurg w szpitalu czy jakiś "Matejko" z siekierą w dłoni na pniu w lesie ? Efekt końcowy bez róznicy przecież :)?
JanRyba

JanRyba

Postprzez szymon1977 » niedziela 25 sierpnia 2013, 00:41

lith napisał(a):Przepisy w naszym kraju są dziurawe, niejednoznaczne i pozostawiają spore pole do luźnych interpretacji.
To nie tak! Przepisy wydają się tym bardziej dziurawe, niejednoznaczne i dające pole do luźnych interpretacji im większymi brakami w wiedzy wykazuje się próbujący je zrozumieć. Dość wspomnieć niezrozumienie różnicy pomiędzy zwrotami "ruch odbywa się wokół wyspy w kierunku" a "ruch wokół wyspy odbywa się w kierunku", mylne interpretowanie zwrotu pierwszego jak treści zwrotu drugiego i cały szereg błędów w interpretacji innych przepisów powstałych w oparciu o tę drobną z pozoru pomyłkę. Dla kogoś z odpowiednią wiedzą i znajomością języka polskiego tekst PoRD jest bardzo ścisły i w niewielu miejscach pozwala na dowolność interpretacji.
-----
JanRyba napisał(a):Natomiast metoda banowania w mojej ocenie prowadzi do wyjałowienia forum...
Hmmm... A na co nam nabijacze postów, których udział w dyskusji ograniczał się do stwierdzenia "twoja teoria to głupota i sam jesteś głupi a rację mam ja"? Po to regulamin Forum aby ich na nim nie było i w mojej ocenie bardzo dobrze, że systematycznie ktoś dostaje bana za posty pozbawione treści merytorycznych przepełnione za to prywatnymi docinkami.
-----
JanRyba napisał(a):a piszę, że niektórzy na tym forum myślą iż znają się na prd...
Ja tylko myślę, że im bardziej zagłębiam się w treść PoRD tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że "szkoła Krakowska" to jedyną zgodną z PoRD. Jeżeli jestem w błędzie to proszę, wyprowadźcie mnie z błędu! Wyprowadźcie przy okazji z błędu p. Dworaka i połowę ludzi z branży.
-----
JanRyba napisał(a):Szanowny Panie Szymonie - chyba jednak jest troszeczkę inaczej - gdyby to druga połowa twierdziła na egzaminie, że jest inaczej egzaminu by nie zdała - takie są realia,
Realia są takie, że chociażbyś został moderatorem Forum i bawiąc się w cenzora za poglądy usunął mnie z Forum - czego wielu się tutaj domagało to p. Dworak nadal w swoim stanowisku stać będzie, nadal swoje stanowisko będzie w TV prezentować, i nadal w połowie kraju na rondach i skrzyżowaniach z drogą z pierwszeństwem przebiegającą łukiem przez skrzyżowanie jeździć się będzie wbrew temu co wszyscy moi oponenci uważają. A p. Dworak egzamin zdawał ze znajomości tego samego PoRD, co wszyscy moi oponenci.

Ja to tylko zwykły kierowca, któremu się wydaje, że zna przepisy a i tak przekonać mnie do swoich racji nie potraficie. Przekonajcie p. Dworaka, że na klasycznym rondzie pierścieniowym wokół wyspy centralnej jeździ się z lewym kierunkowskazem
-----
JanRyba napisał(a):...wszystko po to by przebić się ze swoją "racją", która w zetknięciu z realnymi fachowcami w realnym życiu szybko zosłatałaby "skasowana".
No więc mam realne życie, realne forum, realnych fachowców i żaden z nich mojej racji nie potrafił "skasować" inaczej, niż stwierdzeniem "bo u nas jeździ się inaczej i basta". Ty nie biorąc czynnego udziału w dyskusjach na moje ulubione tematy a wyrażający tutaj swoje zdanie i opinię nt. treści moich postów gładko do tego grona dołączyłeś. "Nie bo nie, i ch...", "usunąć Szymona1997 z Forum a będzie fajnie", "jak Szymon1977 na Forum pozostanie to ja odchodzę",... najczęściej nic więcej nie macie w kwestii uzasadnienia swoich racji do powiedzenia.
szymon1977

Postprzez lith » niedziela 25 sierpnia 2013, 01:26

szymon1977 napisał(a):
lith napisał(a):Przepisy w naszym kraju są dziurawe, niejednoznaczne i pozostawiają spore pole do luźnych interpretacji.
To nie tak! Przepisy wydają się tym bardziej dziurawe, niejednoznaczne i dające pole do luźnych interpretacji im większymi brakami w wiedzy wykazuje się próbujący je zrozumieć. Dość wspomnieć niezrozumienie różnicy pomiędzy zwrotami "ruch odbywa się wokół wyspy w kierunku" a "ruch wokół wyspy odbywa się w kierunku", mylne interpretowanie zwrotu pierwszego jak treści zwrotu drugiego i cały szereg błędów w interpretacji innych przepisów powstałych w oparciu o tę drobną z pozoru pomyłkę. Dla kogoś z odpowiednią wiedzą i znajomością języka polskiego tekst PoRD jest bardzo ścisły i w niewielu miejscach pozwala na dowolność interpretacji.

Np właśnie według mnie w pord doszukujesz się więcej niż piszący go chcieli tam zapisać. Nikt nie rozkładał tego tak na czynniki pierwsze jak to było robione tu na forum. Do tej pory walczyłem z 2 ministerstwami w 2 zupełnie różnych sprawach w kwestii niedorobionych przepisów i na prawdę praktycznie nikt tam się nie orientował, więc po prostu nie wierzę w to, że akurat w pord nagle każde słówko jest przemyślane.
Nie wierzę w to, ze sie ktokolwiek zastanawiał do którego momentu trwa manewr zmiany kierunku jazdy, ze ktokolwiek spędził więcej czasu zastanawiając się nad tym jak mają działać ronda, czy w ogóle bardziej rozbudowane skrzyżowania. Wielu definicji najzwyczajniej brakuje i to, że można pod coś na upartego coś podciągnąć jak się odpowiednio do tego podejdzie jakoś mnie nie przekonuje.

@PanRyba
Akurat nieznajomości przepisów to nikomu z dłużej obecnych na forum zarzucić nie mogę. Wręcz przeciwnie właśnie moim zdaniem część osób widzi tam więcej niż w nich zapisano - ale to już moje subiektywne zdanie.
lith

Postprzez szymon1977 » niedziela 25 sierpnia 2013, 01:52

lith napisał(a):...według mnie w pord doszukujesz się więcej niż piszący go chcieli tam zapisać...
Powiem tak: w pracy zawodowej zajmuję się prawem z zupełnie innej dziedziny. Każdy interpretuje jak chce, dopóki nie powstanie konflikt interesów. A wtedy to składnia, przecinek... wszystko ma znaczenie. I "głupi" przecinek potrafi zadecydować o decyzji Sądu.

Polecam się dowiedzieć co to jest język prawny, chociażby na Wikipedii i przestać traktować PoRD jak język potoczny. Nie zwracanie przez czytającego tekst napisany językiem prawnym uwagi na składnię, czy przecinki zdecydowanie definicji języka prawnego zaprzecza. Oskarżenie o to piszącego, to jawne oszczerstwo. "W PoRD zapisano tak, ale myślę, że Ustawodawca miał co innego na myśli" to droga donikąd.
-----
lith napisał(a):Nie wierzę w to, ze sie ktokolwiek zastanawiał do którego momentu trwa manewr zmiany kierunku jazdy...
Myślę, że nie jest do końca istotne, w którym dokładnie momencie manewr zmiany kierunku jazdy się zaczyna, a w którym kończy. Ustawodawca raczej też dokładnie nad tym się nie zastanawiał. Rzecz w tym, że to pojęcie w PoRD nie zostało zdefiniowane i niektórym jego istota zdecydowanie gdzieś umyka, tak samo jak np. zmiana zajmowanego pasa ruchu nazywana "wybieraniem pasa ruchu" lub "zajmowaniem pasa ruchu".
szymon1977

Postprzez lith » niedziela 25 sierpnia 2013, 02:18

No a według mnie zajęcie pasa ruchu to właśnie nie jest zmiana pasa w myśl pordu... z resztą zależy pewnie co akurat byłoby mi potrzebne. Bo właśnie przed sądem mogę miesiącami próbować przepchnąć jedną, jak i drugą wersję niezależnie od tego co sam o tym myślę. Ja sie prawem nie zajmuję, tyle co na własne potrzeby, ale już się z takimi bublami spotkałem, że dla mnie przepisy to żaden autorytet.
lith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka