Odwołanie od egzaminu Kat. B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Odwołanie od egzaminu Kat. B

Postprzez rusel » czwartek 01 sierpnia 2013, 20:25

a ja potem slysze "też hamowalem, w ostatniej chwili zauwazylem i Pan hamowal razem ze mną!!"
rusel

Postprzez Euro00 » środa 07 sierpnia 2013, 14:36

Dzięki wszystkim za wypowiedzi, ale jednak dałem sobie spokój z tym odwołaniem. Kolejny(drugi) egzamin miałem w poniedziałek i zdałem bez problemu, nawet trafił się egzaminator, który mnie wgl nie stresował;)
Euro00

Postprzez oskbelfer » środa 07 sierpnia 2013, 17:51

no to gratulacje, a na spokojnie zastanów się i odpowiedz, czy za ten 1 egzamin należała Ci sie lufa czy teraz trszeczke inaczej to widzisz ?
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Euro00 » piątek 09 sierpnia 2013, 00:07

Dzięki dzięki. A co do pierwszego egzaminu, no ja wtedy gdy jechałem przed tym przejściem nie widziałem sensu, żeby się zatrzymywać. Chociaż to był egzamin i tam trzeba wszystko robić lepiej niż perfekcyjnie także no jakieś miał podstawy do tego aby przerwać egzamin. No już trudno. Ważne, że egzamin za mną, a teraz tylko A2 i będzie wspaniale;)
Euro00

Postprzez tomcioel1 » piątek 09 sierpnia 2013, 00:12

szkoda że zrezygnowałes ze skargi , miałbys jasno na białym czy zrobiłes błąd czy nie a poza tym 140 zł mogłoby wpłynąc na twoje konto , nawet juz po zdanym egzaminie ...
masz do tego prawo , oczywiście nie podoba sie to egzaminatorom którzy tu na forum potraktowali cię w "jedyny sluszny sposób" ...
szkoda , bo taka skarga to jedyny sposób żeby utemperować niektórych nadgorliwych egzaminujacych ...
tomcioel1

Postprzez JanRyba » piątek 09 sierpnia 2013, 08:20

widocznie, forumowicze potrafią czytać, słuchać i analizować głosy z różnych stron - a mam na myśli zarówno swoich instruktorów z reala, a nie tylko wirtualnych doradców z internetu, chociaz w tej dyskusji --- czytając od początku dokładnie mozna zauważyc co zostało napisane, kto napisał, jak napisal oraz to jak ewaluowała decyzja osoby zakaldającej post.

Można sobie równiez oczywiscie gdybać o szansie na powtórzony egzamin, najwidoczniej jednak ktoś uznał że nie jest na 100% pewny swoich racji, bo gdyby tak bylo to odwołanie zapewne by napisał....
JanRyba

"- Na litość boską, królowo - ..... - czyż ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus."
JanRyba

Postprzez ks-rider » piątek 09 sierpnia 2013, 09:35

tomcioel1 napisał(a):1. sytuacja dośc patowa
2. z jednej strony nie powinienes wjeżdżać na przejście jeżeli znajdował sie tam pieszy , z drugiej strony często piesi wchodza na przejście z zamiarem przejścia za przejeżdżającym pojazdem.
3. A skoro egzaminator nie zahamowal ci pojazdu przed pasami to moim zdaniem zaakceptował twój przejazd przed przechodzącym.
4. No i tym samym popełnil błąd - gdyby dal po hamulach przed pasami juz bys sie raczej nie wybronił a tak masz calkiem duże szanse na powtórny egzamin...

1. Zyle, ze tylko z Twojego punktu widzenia.

2. Niema z jedniej czy drugiej strony. Widzisz pieszego ktory zamierza wejsc na przejscie, to masz mu to umozliwic.

3. Egzaminator nie musi uzywac hamulcow, sytuacja jak widac tego nie wymagala a egzamin jest niezaliczony. Dla mnie proste.

4. Jaki blad ? Uzywajac hamulca mozna w danym momencie stworzyc zagrozenie dla innych. Widac nie bylo potrzeby aby hamowac.

:wink:
ks-rider

Postprzez skov » piątek 09 sierpnia 2013, 17:11

2. Niema z jedniej czy drugiej strony. Widzisz pieszego ktory zamierza wejsc na przejscie, to masz mu to umozliwic.

póki co obowiązku takiego nie ma. Dopiero walczą o taki zapis.
skov

Postprzez tomcioel1 » piątek 09 sierpnia 2013, 22:23

ks-rider napisał(a):
tomcioel1 napisał(a):1. sytuacja dośc patowa
2. z jednej strony nie powinienes wjeżdżać na przejście jeżeli znajdował sie tam pieszy , z drugiej strony często piesi wchodza na przejście z zamiarem przejścia za przejeżdżającym pojazdem.
3. A skoro egzaminator nie zahamowal ci pojazdu przed pasami to moim zdaniem zaakceptował twój przejazd przed przechodzącym.
4. No i tym samym popełnil błąd - gdyby dal po hamulach przed pasami juz bys sie raczej nie wybronił a tak masz calkiem duże szanse na powtórny egzamin...

1. Zyle, ze tylko z Twojego punktu widzenia.

3. Egzaminator nie musi uzywac hamulcow, sytuacja jak widac tego nie wymagala a egzamin jest niezaliczony. Dla mnie proste.

4. Jaki blad ? Uzywajac hamulca mozna w danym momencie stworzyc zagrozenie dla innych. Widac nie bylo potrzeby aby hamowac.

:wink:

1. dokładnie , z mojego punktu widzenia ... pisze to co myślę ... ale nie twierdzę że to "jedyna słuszna prawda" jak glosza niektórzy egzaminujący - a kto ma racje oceniłby rozpatrujący skargę , gdyby była zgloszona (inna sprawa czy też obiektywnie)
2. bzdury waść powiadasz , opieraj sie na pord a nie na wlasnym widzimisię...
3 i 4 . błąd egzaminującego polega na tym że gdyby trzasnął po hamulach to już by tej dyskusji nie było - egzaminowany nie miałby szansy na obronę swojego zachowania bo nikt nie byłby w stanie ocenic póżniejszego biegu wydarzeń
a tak jak dla mnie to dyskusja jest jak najbardziej otwarta i ... szkoda że nie odbyła sie na poziomie jednostki nadzorującej...

JanRyba napisał(a):widocznie, forumowicze potrafią czytać, słuchać i analizować głosy z różnych stron - a mam na myśli zarówno swoich instruktorów z reala, a nie tylko wirtualnych doradców z internetu, chociaz w tej dyskusji --- czytając od początku dokładnie mozna zauważyc co zostało napisane, kto napisał, jak napisal oraz to jak ewaluowała decyzja osoby zakaldającej post.

Można sobie równiez oczywiscie gdybać o szansie na powtórzony egzamin, najwidoczniej jednak ktoś uznał że nie jest na 100% pewny swoich racji, bo gdyby tak bylo to odwołanie zapewne by napisał....

wiesz ... może jest i tak jak napisałęś ale ja wiem z własnego podworka że jest mi bardzo ciężko namówić moich kursantów do pisania skargi - zwyczajnie albo boja sie potencjalnej zemsty na kolejnych egzaminach albo po pewnym czasie im przechodzi i odpuszczaja sobie ... a szkoda ... naprawde szkoda ...bo tylka ta drogą można utemperować niektórych egzaminujących ...(a uwierz że sa jeszcze takowi...)
tomcioel1

Postprzez JanRyba » sobota 10 sierpnia 2013, 11:07

tomcioel1 napisał(a):wiesz ... może jest i tak jak napisałęś ale ja wiem z własnego podworka że jest mi bardzo ciężko namówić moich kursantów do pisania skargi - zwyczajnie albo boja sie potencjalnej zemsty na kolejnych egzaminach albo po pewnym czasie im przechodzi i odpuszczaja sobie ... a szkoda ... naprawde szkoda ...bo tylka ta drogą można utemperować niektórych egzaminujących ...(a uwierz że sa jeszcze takowi...)

A może nie chcą pisać skarg, bo narawdę wiedzą jak było, a Tobie opowiadaj nie do końca prawdę.

Jakiej zemsty ktoś się boi ? Znając życie i polskie pieniactwo - które najlepiej widać w sadach i parlamencie - albo w tv, tvn uwaga czy jeszcze jakieś tego typu programy -- nikt nie ogąda sie na "zemsty" tylko wali na lewo i prawo.

Przecież na egzaminach sa kamery które rejesrują dzwięk i głos ---- jak dla mnie to wymyśłasz jakieś "idee spiskowe"
JanRyba

"- Na litość boską, królowo - ..... - czyż ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus."
JanRyba

Postprzez wiliams1 » wtorek 13 sierpnia 2013, 02:00

Kilka osób się niepotrzebnie puszy, tymczasem moim zdaniem poruszono ciekawą kwestię. Sam swego czasu również nie zdałem w ten sposób egzaminu. W Warszawie przy ulicy Reymonta, starsza pani stoi na wysepce, lewym pasem jedzie samochód 5m przede mną, ja jadę prawym. Kiedy samochód z lewej mija pasy, kobieta bardzo powoli stawia pierwszy krok na pasach, a ja w tymczasie przejeżdżam przez pasy. Obliczyliśmy z kolegą, że tylko Usain Bolt miałby jakiekolwiek szanse wpaść pod ten egzaminacyjny samochód. Oczywiście egzamin niezdany, dziś wspominam to i się śmieję, wtedy miałem pianę na ustach, do WORDu jedzie się z tego miejsca 5 minut.

Problem polega na tym, że pieszy stojący przed przejściem nie ma jeszcze pierwszeństwa, nabiera go z chwilą wejścia na pasy i tutaj przepisy bezwzględnie nakazują ustąpić. Sytuacje na drodze,w odróżnieniu od przepisów nie są czarno-białe, anie zerojedynkowe. Kiedy pieszy wchodzi na przejście, a my jesteśmy np 20m przed nim, sytuacja wydaje się klarowna. No dobrze, a jeśli to nie 20, tylko 2m, albo 20 cm a od pieszego dzielą nas trzy pasy? Samochód jadący z prędkością 50km/h przejedzie w pół sekundy 7m, na egzaminie nie ma fotokomórki, aby stwierdzić czy kiedy przejeżdżamy "zebrę" to pieszy wykonał ruch , czy nie. To nie bieg sprinterski, ani nie powtórki po spalonym.

Na kolejnym, na szczęście już zdanym egzaminie, opowiadałem egzaminatorowi o tej sytuacji i ten podtrzymał wersję, że słusznie oblałem. Zapytałem wtedy:
- No dobrze, jeśli byłbym pół metra od przejścia, a pieszy dopiero wchodzi wtedy na sąsiedni pa?.
On na to: - Nie no Panie, już nikt by nie robił cyrku, żeby za takie coś oblać, w pół metra to z 30km/h nikt nie wyhamuje.
- Ok to jaka jest, pana zdaniem granica, metr, pięć czy dziesięć?
Wtedy zapadła cisza i po 5 sekundach, recytowanie prawa o ruch drogowym, o pierwszeństwie w ruchu drogowym o szczególnej ostrożności blablabla.

Problem polega na tym, że egzaminatorzy , którzy przeprowadzają kilka czy kilkanaście egzaminów dziennie, doskonale zdają sobie sprawę z istnienia takich "furtek" do oblewania ludzi i jeśli chcą zawsze mogą skorzystać.
wiliams1

Postprzez Grzego90 » wtorek 13 sierpnia 2013, 09:35

wiliams1 napisał(a):Kilka osób się niepotrzebnie puszy, tymczasem moim zdaniem poruszono ciekawą kwestię. Sam swego czasu również nie zdałem w ten sposób egzaminu. W Warszawie przy ulicy Reymonta, starsza pani stoi na wysepce, lewym pasem jedzie samochód 5m przede mną, ja jadę prawym. Kiedy samochód z lewej mija pasy, kobieta bardzo powoli stawia pierwszy krok na pasach, a ja w tymczasie przejeżdżam przez pasy. Obliczyliśmy z kolegą, że tylko Usain Bolt miałby jakiekolwiek szanse wpaść pod ten egzaminacyjny samochód. Oczywiście egzamin niezdany, dziś wspominam to i się śmieję, wtedy miałem pianę na ustach, do WORDu jedzie się z tego miejsca 5 minut.

Problem polega na tym, że pieszy stojący przed przejściem nie ma jeszcze pierwszeństwa, nabiera go z chwilą wejścia na pasy i tutaj przepisy bezwzględnie nakazują ustąpić. Sytuacje na drodze,w odróżnieniu od przepisów nie są czarno-białe, anie zerojedynkowe. Kiedy pieszy wchodzi na przejście, a my jesteśmy np 20m przed nim, sytuacja wydaje się klarowna. No dobrze, a jeśli to nie 20, tylko 2m, albo 20 cm a od pieszego dzielą nas trzy pasy? Samochód jadący z prędkością 50km/h przejedzie w pół sekundy 7m, na egzaminie nie ma fotokomórki, aby stwierdzić czy kiedy przejeżdżamy "zebrę" to pieszy wykonał ruch , czy nie. To nie bieg sprinterski, ani nie powtórki po spalonym.

Na kolejnym, na szczęście już zdanym egzaminie, opowiadałem egzaminatorowi o tej sytuacji i ten podtrzymał wersję, że słusznie oblałem. Zapytałem wtedy:
- No dobrze, jeśli byłbym pół metra od przejścia, a pieszy dopiero wchodzi wtedy na sąsiedni pa?.
On na to: - Nie no Panie, już nikt by nie robił cyrku, żeby za takie coś oblać, w pół metra to z 30km/h nikt nie wyhamuje.
- Ok to jaka jest, pana zdaniem granica, metr, pięć czy dziesięć?
Wtedy zapadła cisza i po 5 sekundach, recytowanie prawa o ruch drogowym, o pierwszeństwie w ruchu drogowym o szczególnej ostrożności blablabla.

Problem polega na tym, że egzaminatorzy , którzy przeprowadzają kilka czy kilkanaście egzaminów dziennie, doskonale zdają sobie sprawę z istnienia takich "furtek" do oblewania ludzi i jeśli chcą zawsze mogą skorzystać.

Coś w tym jest. Tyle, że w tym przypadku sam autor napisał, że widział, że mógł sie zatrzymać, więc pretensje mógł mieć do siebie tylko.
Grzego90

Postprzez JAKUB » wtorek 13 sierpnia 2013, 13:18

wiliams1 napisał(a):(...)Problem polega na tym, że egzaminatorzy , którzy przeprowadzają kilka czy kilkanaście egzaminów dziennie, doskonale zdają sobie sprawę z istnienia takich "furtek" do oblewania ludzi i jeśli chcą zawsze mogą skorzystać.

Dlatego oblani kursanci powinni korzystać z możliwości złożenia skargi zawsze na piśmie na przeprowadzony egzamin. Skargę składa się do Urzędu Marszałkowskiego któremu podlega WORD. Nawet gdy skarga jest niezasadna jest odnotowywana w statystykach WORD-u , i indywidualnego egzaminatora.
"kropla drąży skałe" .
JAKUB

Postprzez jasper1 » wtorek 13 sierpnia 2013, 14:16

JAKUB napisał(a):(...) Nawet gdy skarga jest niezasadna jest odnotowywana w statystykach WORD-u , i indywidualnego egzaminatora.
"kropla drąży skałe" .

Czy w przypadku instruktorów i osk też uważasz, że składanie bezzasadnych skarg do starostwa, to równie dobry pomysł na "drążenie skały" na przykład w celu pozbywanie się w ten sposób konkurencji?
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez JAKUB » wtorek 13 sierpnia 2013, 17:57

jasper1 napisał(a):Czy w przypadku instruktorów i osk też uważasz, że składanie bezzasadnych skarg do starostwa, to równie dobry pomysł na "drążenie skały" na przykład w celu pozbywanie się w ten sposób konkurencji?

TAK uczeń KLIENT może nie znać się na przepisach, procedurach, paragrafach, itd,...więc napisze bzdurną skargę. My fachowcyinstruktorzy i egzaminatorzy nie powinniśmy popełniać w swej pracy ZAWODOWEJ z klientem błędów merytorycznych - podstawowych. Jeśli się zdarzają potwierdzone przez nadzór (instr. Starostwo czy egzam. Urząd Marszałkowski) należy brać na swoją klatę swoje błędy, nie chować się za fałszywą etykę zawodową (kolesiostwo).
JAKUB

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy