PILNE ! Rowerzysta przecinający jezdnie z drogi rowerowej!

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: PILNE ! Rowerzysta przecinający jezdnie z drogi rowerowe

Postprzez LeszkoII » środa 31 lipca 2013, 21:14

disaster napisał(a):A na komu nowe przepisy jak starych nie przestrzegamy?
Ręka do góry, kto nie przekracza prędkości i zatrzymuje się przed zieloną strzałką?
:spoko: Ja przestrzegam przepisów. Co do prędkości, to może czasem przekroczę, ale w marginesie. Licznik ponoć hipnotyzuje tych, co giną podczas bicia osobistych rekordów prędkości w mieście...jednocześnie uśmiercając biernych obserwatorów eksperymentu.

Nie zdarzyło mi się, żebym nie zatrzymał się w związku z S-2.

Ojj nie na temat, podobnie jak rusel i oskbelfer... :oops:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » czwartek 01 sierpnia 2013, 00:01

1 i 2 -wreszcie uczciwe dane... i te "tysiące" tak już bledziej...
3.Tak ciężko jest ci się pogodzić, że na zachodzie dla zasady winny jest kierowca i w sądzie może dochodzić swojej niewinności a kary są drakońskie? I dodatkowo mają obowiązek przepuszczenia

To na zachodzie przy ich przepisach..nasze sie trochę różnią, nieprawdaż ? i o zgrozo zgodnie z KW
A jak przejeżdżałem PdP jak nic nie jechało to nie stało się nic.

Ale łamałeś PoRD, świadomie ( mam nadzieję...)
Ale w żadnym wypadku nie powinien być tak samo karany.

A niby dlaczego ? Za przejazd np na czerwonym ? I tak nie dostanie punktów, bo nie ma PJ....taka "ulga" wystarczy.
A kierowców nie powinno być na chodnikach, trawnikach, skrzyżowaniach i wszędzie tam gdzie nie wolno parkować. Jakoś mało się tym interesują. I kierowcy i służby porządkowe.

Załóż sobie wątek o źle parkujących kierowcach, ale tutaj sie nimi nie zasłaniaj...odstawiasz przedszkole, "a bo oni też " zacznij od siebie...
7. A jaki? Bo rozumiem, że adekwatną karę do stworzonego zagrożenia i szkodliwości społecznej?

Tarifikator jest ?
Fajne jest porównywanie chwilowej sytuacji do znacznie dłuższego w czasie wykroczenia pojazdem ponad tonowym.

Trochę pomyślunku... to nie o wagę chodzi , a o fakt niestosowania sie do PoRD.
Nie uciekaj od odpowiedzialności i nie wyszukuj u innych...zacznij od siebie.
9. A jak na zachodzie skandaliczne podejście mają służby porządkowe. Nakłaniali mnie do przechodzenia na czerwonym czy w ogóle się mną nie interesowali jak jechałem po alkoholu rowerem bez oświetlenia (nie nawalony jak stodoła a po jednym, dwóch piwach)
Problem ? Przeprowadź się..a jak zostajesz w Polsce to stosuj sie do polskich przepisów..u nas nie obowiązuje francuski, holenderski czy duński PoRD
10. Jeśli dobrze doczytałeś to jest to głównie dla komfortu kierowców by ci nie musieli zwalniać i uważać na zygzakującego rowerzystę podczas ulewy, wichury, zamieci. I oczywiście by dzieci też nie jeździły jezdnią.

Jakbyś rozumiał ideę zawartą w PoRD to raczej dla bezpieczeństwa rowerzystów.
11.ZNam się lepiej od ciebie. Hm... Ja w ogóle cokolwiek wiem.

Po "zwisach" i "pomnikach" mam poważne wątpliwości,że cokolwiek wiesz...
13. Określeń tych używa się do ogółu jako konkretnej grupy uczestników ruchu. Nie do konkretnej osoby. Tego też nie zrozumiesz.

Ogół składa sie z konkretnych osób i nie życzę sobie, abyś szafował tym określeniem.Jak dorośniesz to może zrozumiesz.
Mordercą nie. Potencjalnym jak najbardziej. Można przestrzegać przepisów jak się da. Ale człowiek z natury bezbłędny nie jest. Nieświadomość jak ci to coś mówi.

Aby być potencjalnym mordercą trzeba działać z pewna myślą. Nikt nie wyjeżdża na drogi, aby na kogoś potencjalnie polować.
Ale przy twoim poziomie cywilizacyjnym jest to dla Ciebie niepojęte.
Zakładasz,że każdy kierowca potencjalnie ma zamiar rozjechać rowerzystę...jak sie nazywa ta jednostka chorobowa ?
To łapmy rowerzystów bez lampek.

Nie wiem , jak można z Tobą dyskutować, skoro nie znasz obowiązującego w Polsce prawa ?
Cały czas Ci piszę,że masz braki...ale nie...nie dociera.
Jeszcze byś się zdziwił jaką mają znajomość. Jeszcze byś się zdziwił, ze ci rowerzyści mają PJ.

Cały czas sie dziwię...
A co z tą statystyką? Wytłumaczysz w końcu gdzie manipuluję?

Dopiero teraz byłeś łaskaw podać prawdziwe dane...jeszcze teraz naucz sie o wielkości próby...
szerszon

Postprzez cierpnik » czwartek 01 sierpnia 2013, 07:46

szerszon napisał(a):1.To na zachodzie przy ich przepisach..nasze sie trochę różnią, nieprawdaż ? i o zgrozo zgodnie z KW
2.Ale łamałeś PoRD, świadomie ( mam nadzieję...)
3.A niby dlaczego ? Za przejazd np na czerwonym ? I tak nie dostanie punktów, bo nie ma PJ....taka "ulga" wystarczy.
4.Załóż sobie wątek o źle parkujących kierowcach, ale tutaj sie nimi nie zasłaniaj...odstawiasz przedszkole, "a bo oni też " zacznij od siebie...
5.Tarifikator jest ?
6.Trochę pomyślunku... to nie o wagę chodzi , a o fakt niestosowania sie do PoRD.
7.Nie uciekaj od odpowiedzialności i nie wyszukuj u innych...zacznij od siebie.
8.Problem ? Przeprowadź się..a jak zostajesz w Polsce to stosuj sie do polskich przepisów..u nas nie obowiązuje francuski, holenderski czy duński PoRD
9.Jakbyś rozumiał ideę zawartą w PoRD to raczej dla bezpieczeństwa rowerzystów.
10.Po "zwisach" i "pomnikach" mam poważne wątpliwości,że cokolwiek wiesz...
11.Ogół składa sie z konkretnych osób i nie życzę sobie, abyś szafował tym określeniem.Jak dorośniesz to może zrozumiesz.
12.Aby być potencjalnym mordercą trzeba działać z pewna myślą. Nikt nie wyjeżdża na drogi, aby na kogoś potencjalnie polować.
13.Zakładasz,że każdy kierowca potencjalnie ma zamiar rozjechać rowerzystę...jak sie nazywa ta jednostka chorobowa ?
14.Nie wiem , jak można z Tobą dyskutować, skoro nie znasz obowiązującego w Polsce prawa ?
Cały czas Ci piszę,że masz braki...ale nie...nie dociera.
15.Cały czas sie dziwię...
16.Dopiero teraz byłeś łaskaw podać prawdziwe dane...jeszcze teraz naucz sie o wielkości próby...
1.Nie bardzo się różnią. A nawet wątpliwe by to miało jakiś znaczny wpływ na prawdopodobieństwo zaistnienia wypadku.
2.Oczywiście, że świadomie. Tak samo jak świadomie ktoś zapomniał o PdR.
3.Kara ma być adekwatna do stworzonego zagrożenia i szkodliwości społecznej. Rozumiem, że rowerzysta na czerwonym może spowodować to samo co kierowca tonowym pojazdem.
4.Nadal nie rozumiesz. Na nieprawidłowe parkowanie jest społeczne przyzwolenie. Prawie nikogo to nie interesuje. Za to rowerzyści są przeszkodą dla większości. Dla zasady.
5.To gratuluję skoro tak oceniasz swój występek. 50pln dla Ciebie na pustej ulicy jak i 50pln dla tego, który lawiruje pomiędzy samochodami. Bardzo sensowne.
6.KW znasz?
7.Od popełnionych wykroczeń nie uciekam. Ja się co najwyżej nie zgadzam z zaproponowaną karą i idę do sądu. Jak na razie nikt nie podziela twojej wizji i wizji SM.
8.Tam też nie wolno po alkoholu jak i na czerwonym.
9.Idea ideą a wiadomo o co chodzi. Na DDR też ma być bezpieczniej dla rowerzystów a nie jest.
10.Wiem przynajmniej co czuje mój tyłek.
11.Konkretne, niekonkretne. Ja ich nie znam. Potencjalni zawsze są.
12.Specjalnie, niespecjalnie ale zabija.
13. Zakładam, że każdy kierowca może mnie rozjechać.
14.Bycie instruktorem nie gwarantuje znajomości czy zrozumienia. Tak jak PJ. Widać to po Tobie skoro ty chcesz ustępować pierwszeństwa przejazdu pojazdom włączającym się do ruchu :spoko:
15.A mnie już nie dziwi. Szczególnie jeśli chodzi o kierowców. Niby wiedzą a jadą ranią i zabijają. Ale problemem jest brak uprawnień dla rowerzystów, brak oc, kamizelek i kasków. Nieprawdaż?
16.Myślę, że prawie 12 tyś to niewystarczająca wielkość próby.
cierpnik

Postprzez szerszon » czwartek 01 sierpnia 2013, 08:53

.Nie bardzo się różnią. A nawet wątpliwe by to miało jakiś znaczny wpływ na prawdopodobieństwo zaistnienia wypadku
.
Aby to stwierdzić trzeba sie wczytać w jedno i drugie.Wtedy i wpływ zobaczysz.
Tak samo jak świadomie ktoś zapomniał o PdR

Zazwyczaj PdR nie maluje sie jako ciągłości chodnika :)
Poza tym zapoznaj sie z 220, napisali, gdzie nie stosuje sie lub nie powinno się stosować PdR nawet jeśli byłyby kontynuacją DDR.
3.Kara ma być adekwatna do stworzonego zagrożenia i szkodliwości społecznej. Rozumiem, że rowerzysta na czerwonym może spowodować to samo co kierowca tonowym pojazdem.

Dalej twierdzisz,że jak ukradniesz 50 zł to powinieneś dostać niższą karę niż w przypadku zwinięcia stówki... :mrgreen:
No to kierowcy osobówek powinni dostawać niższe kary niż kierujący pojazdami powyżej 3,5t...ba idżmy dalej...policja z wagą i kierowca matiza 50zł za przejazd na czerwonym, a kierowca większego kombi stówkę, vanem..bez kozery powiem pińset... :D
4.Nadal nie rozumiesz. Na nieprawidłowe parkowanie jest społeczne przyzwolenie. Prawie nikogo to nie interesuje. Za to rowerzyści są przeszkodą dla większości. Dla zasady

Świetnie rozumiem,że rozmydlasz dyskusje "bo inni..." tutaj z założenia mieliśmy pisać o łamaniu PoRD przez rowerzystów...co nas w tej chwili obchodzą inni ?
Zdaje sobie sprawę,że taką obrałeś linie dyskusji, ponieważ masz nie za wiele do powiedzenia w zasadniczym temacie.
To gratuluję skoro tak oceniasz swój występek. 50pln dla Ciebie na pustej ulicy jak i 50pln dla tego, który lawiruje pomiędzy samochodami. Bardzo sensowne

Oceniam wedle obowiązującego prawa , a nie uzurpuje sobie " przecież nic sie nie stało"
Dziękuję za gratulacje w związku ze stosowaniem sie do przepisów.
.KW znasz?
Znam chociaż nie muszę. A co KW ma wspólnego z tym punktem ?
Wiesz chociaż o czym mowa jest ?
.
Od popełnionych wykroczeń nie uciekam. Ja się co najwyżej nie zgadzam z zaproponowaną karą i idę do sądu. Jak na razie nikt nie podziela twojej wizji i wizji SM.

Sie kiedyś chwaliłeś i na tym poprzestałeś...jakiś scan wyroku i zaistniałej sytuacji ?
.Tam też nie wolno po alkoholu jak i na czerwonym.

Jesteś tego pewien ? :wink: Zapoznaj sie z nowelizacja francuskiego PoRD i bodajże belgijskiego...jak będzie potrzeba to wrzucę..mam wejścia w środowisku rowerowym, gdzie zbierają takie rzeczy...
Wiem przynajmniej co czuje mój tyłek.
Twoje preferencje seksualne naprawdę mnie nie interesują... to twoja prywatna sprawa.
Specjalnie, niespecjalnie ale zabija.

Zbyt ubogi język nie pozwala Ci rozróżnić drobnych niuansów... prąd też zabija, woda też zabija... :mrgreen: zamknąć "potencjalnych morderców" :mrgreen:
.
Bycie instruktorem nie gwarantuje znajomości czy zrozumienia. Tak jak PJ. Widać to po Tobie skoro ty chcesz ustępować pierwszeństwa przejazdu pojazdom włączającym się do ruchu

O ile pamietam, to w poprzednim poście pisałeś w tym punkcie o lampkach i łapaniu rowerzystów bez nich..skąd Ci sie wzięło ustępowanie ? A gdzie ja napisałem,że ustępuje pierwszeństwa włączającemu sie do ruchu ?
Jak tu z Tobą dyskutować, skoro sam nie pamiętasz co pisałeś...albo , co gorsza, pamietasz, tylko mącisz i piszesz bzdury...
Ale problemem jest brak uprawnień dla rowerzystów, brak oc,

Oczywiście że tak..jak jeden z drugim nie wie jak sie zachować na drodze to i jest "zabijany"...co poradzić na idiotę co sie pcha tam , gdzie go nie powinno być
Myślę, że prawie 12 tyś to niewystarczająca wielkość próby.

czego 12 tys ?
szerszon

Postprzez cierpnik » czwartek 01 sierpnia 2013, 09:43

szerszon napisał(a):1.Aby to stwierdzić trzeba sie wczytać w jedno i drugie.Wtedy i wpływ zobaczysz.
2.Poza tym zapoznaj sie z 220, napisali, gdzie nie stosuje sie lub nie powinno się stosować PdR nawet jeśli byłyby kontynuacją DDR.
3.Dalej twierdzisz,że jak ukradniesz 50 zł to powinieneś dostać niższą karę niż w przypadku zwinięcia stówki... :mrgreen:
4.No to kierowcy osobówek powinni dostawać niższe kary niż kierujący pojazdami powyżej 3,5t...ba 5.policja z wagą i kierowca matiza 50zł za przejazd na czerwonym, a kierowca większego kombi stówkę, vanem..bez kozery powiem pińset... :D
6.Świetnie rozumiem,że rozmydlasz dyskusje "bo inni..." tutaj z założenia mieliśmy pisać o łamaniu PoRD przez rowerzystów...co nas w tej chwili obchodzą inni ?
7.Oceniam wedle obowiązującego prawa , a nie uzurpuje sobie " przecież nic sie nie stało"
Dziękuję za gratulacje w związku ze stosowaniem sie do przepisów.
8.Znam chociaż nie muszę. A co KW ma wspólnego z tym punktem ?
Wiesz chociaż o czym mowa jest ?
9.Sie kiedyś chwaliłeś i na tym poprzestałeś...jakiś scan wyroku i zaistniałej sytuacji ?
10.Jesteś tego pewien ? :wink: Zapoznaj sie z nowelizacja francuskiego PoRD i bodajże belgijskiego...jak będzie potrzeba to wrzucę..mam wejścia w środowisku rowerowym, gdzie zbierają takie rzeczy...
11.Twoje preferencje seksualne naprawdę mnie nie interesują... to twoja prywatna sprawa.
12. :mrgreen: zamknąć "potencjalnych morderców" :mrgreen:
13. A gdzie ja napisałem,że ustępuje pierwszeństwa włączającemu sie do ruchu ?
14.Oczywiście że tak..jak jeden z drugim nie wie jak sie zachować na drodze to i jest "zabijany"...co poradzić na idiotę co sie pcha tam , gdzie go nie powinno być
15.czego 12 tys ?
1. Ani pieszy nie może wleźć pod pojazd ani kierowca nie może przejechać pieszego. Jakaś różnica w Polsce? Chyba nie.
2. Tak, tak. Ja wiem. Jak się nie chce malować to się stawia C-13a przed jezdnią i C-13 za jezdnią. W końcu rowerek można przeprowadzić. Niestety ale w Polsce nawet tych znaków się nie stawia. Jedziesz DDR a tu PdP. I co? Na pewno takie działania nie wpływają korzystnie na przestrzeganie przepisów.
3. Ciekawe zatem po co art 119 KW mówi o karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny a 278 KK o pozbawieniu wolności od 3 miesięcy do lat 5. Rzucają monetą i patrzą co wyjdzie :spoko:
4. Trafne spostrzeżenie. Szczególnie jak jeszcze mówimy o kierowcach zawodowych.
5. Masę to masz w DR. A widełki 300-500. Widełki właśnie po to by uzależnić od szkodliwości i stworzonego zagrożenia. Ale jak to zwykle bywa raczej dostają 300. A rowerzysta? Też 300. W końcu jak wpadnie pod matiza to ten się złoży wraz z kierowcą.
6. A obchodzą. Bo ty z tych wykroczeń rowerzystów robisz wielką aferę. Gdybyś chociaż doczepił się wymuszania przez nich pierwszeństwa przejazdu. Ale nie. Najlepiej doczepić się do jazdy po PdP. Nadal polecam statystyki to zobaczysz czym należy się zająć w pierwszej kolejności. Nie kaskami, lampkami i kamizelkami jak to robi policja.
7. Art 1 i 41 KW Szerszon zna? Czy tylko udaje?
8. Zastanawiałem się czy Szerszon rozszyfruje skrót. Nie rozszyfrował. KW to kodeks wykroczeń. Bo chyba o tym rozmawiamy?
9. Nie ma sprawy. Przypomnij się w październiku jak będę w domu to zeskanuję. I to jeszcze wyrok do bardzo poważnego wykroczenia. Rzekomy przejazd na czerwonym świetle. A było migające zielone a SM nie wie, że to nie zabrania wjazdu. Ale wiadomo, ich było dwóch no i stróże prawa są zawsze wiarygodni.
10. Tak. Jestem pewien. Zawartość alkoholu jest identyczna jak dla kierowców. A czerwone nie dotyczy rowerzystów tylko wtedy jak tor jazdy rowerzystów nie przecina innego kierunku z zielonym światłem. Czyli de facto chodzi o automatyczną zieloną strzałkę dla rowerzystów a nie o przewalanie się przez skrzyżowanie na wprost przecinając poprzeczny kierunek.
11. Twoje fantazje mnie też nie interesują.
12.Wystarczy ich trochę przytemperować.
13. Znacznie wcześniej. O tu: Zamieszczono: pn lip 15, 2013 13:51
14. Dlaczego zatem częściej rowerzystów zabija ktoś inny niż sami popełniają samobójstwo? Kierowcy do szkoły czy co?
A dla pieszych też karta pieszego? Bo ta grupa to też potencjalni samobójcy.
15. Nosz ja pitole. I jak tu z tobą gadać? WYPADKÓW Z UDZIAŁEM ROWERZYSTÓW W ROKU 2012.
cierpnik

Postprzez szerszon » czwartek 01 sierpnia 2013, 14:42

. I co?

Źle oznakowane
Ciekawe zatem po co art 119 KW mówi o karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny a 278 KK o pozbawieniu wolności od 3 miesięcy do lat 5. Rzucają monetą i patrzą co wyjdzie

To jest krok dalej poza PoRD. Nie jest napisane,że można łamać, bo się dostanie niższą karę.
A widełki 300-500. Widełki właśnie po to by uzależnić od szkodliwości i stworzonego zagrożenia. Ale jak to zwykle bywa raczej dostają 300. A rowerzysta? Też 300

Zgodzę się. Jest niesprawiedliwość. Wszystkim po równo...po 500zł.
Mandaty są za niskie.
Art 1 i 41 KW Szerszon zna? Czy tylko udaje?

czyli ?
Zastanawiałem się czy Szerszon rozszyfruje skrót. Nie rozszyfrował. KW to kodeks wykroczeń. Bo chyba o tym rozmawiam

Jak rozmawiasz sam ze sobą to może i wiesz o co Ci chodzi...do tejpory powoływałeś sie na Art 1 KW ( wiedeńskiej) gdy miałeś problem z określeniem kierunku jazdy...skąd mam wiedzieć, co sie roi w łepetynie ?
Czyli de facto chodzi o automatyczną zieloną strzałkę dla rowerzystów a nie o przewalanie się przez skrzyżowanie na wprost przecinając poprzeczny kierunek.

Już chodzi o przewalanie się....
Wystarczy ich trochę przytemperować

Jestem jak najbardziej za...na równi z rowerzystami...jak równość to równość.Nie ma świętych krów.
Znalazłem..
Ale jak rowerzysta porusza się cały czas tą sama częścią drogi czyli chodnikiem to gdzie tam masz drogę poprzeczną ?
Mam nadzieję,że chociaż raz się zrozumiemy ..
.
Znacznie wcześniej. O tu: Zamieszczono: pn lip 15, 2013 13:51

No i gdzie jest napisane, że ustępuje sie pierwszeństwa włączającemu sie do ruchu ?
14. Dlaczego zatem częściej rowerzystów zabija ktoś inny niż sami popełniają samobójstwo? Kierowcy do szkoły czy co?

Mam lepszy pomysł..częściej giną , bo nie maja pojęcia o PoRD...czyli uprawnienia dla rowerzystów...proste ?
A dla pieszych też karta pieszego? Bo ta grupa to też potencjalni samobójcy.

W szkołach są prowadzone zajęcia z podstawowych pojęć PoRD. Nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania.
.
Nosz ja pitole. I jak tu z tobą gadać? WYPADKÓW Z UDZIAŁEM ROWERZYSTÓW W ROKU 2012
Zacznij pisać pełnymi zdaniami, nie nauczyli ?
Dalej będziesz traktować statystyke wycinkowo i jak Ci wygodniej ?
Dlaczego w miesiącach zimowych spada wypadkowość z udziałem rowerzystów ? Bo ich nie ma..jest święty spokój.......
Teraz weź sobie ogólną liczbę rowerzystów i jaki ich procent uczestniczy w wypadkach z samochodami i analogicznie w stosunku do kierowców...okaże się, że ci biedni rowerzyści nagle nie są tacy kryształowi..
szerszon

Postprzez cierpnik » czwartek 01 sierpnia 2013, 15:25

szerszon napisał(a):1.Źle oznakowane
2.To jest krok dalej poza PoRD. Nie jest napisane,że można łamać, bo się dostanie niższą karę.
3.Zgodzę się. Jest niesprawiedliwość. Wszystkim po równo...po 500zł.
Mandaty są za niskie.
4.Jak rozmawiasz sam ze sobą to może i wiesz o co Ci chodzi...do tejpory powoływałeś sie na Art 1 KW ( wiedeńskiej) gdy miałeś problem z określeniem kierunku jazdy...skąd mam wiedzieć, co sie roi w łepetynie ?
5.Już chodzi o przewalanie się....
6.Jestem jak najbardziej za...na równi z rowerzystami...jak równość to równość.Nie ma świętych krów.
7.No i gdzie jest napisane, że ustępuje sie pierwszeństwa włączającemu sie do ruchu ?
8.Mam lepszy pomysł..częściej giną , bo nie maja pojęcia o PoRD...czyli uprawnienia dla rowerzystów...proste ?
9.W szkołach są prowadzone zajęcia z podstawowych pojęć PoRD. Nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania.
10.Zacznij pisać pełnymi zdaniami, nie nauczyli ?
11.Dlaczego w miesiącach zimowych spada wypadkowość z udziałem rowerzystów ? Bo ich nie ma..jest święty spokój.......
12.Teraz weź sobie ogólną liczbę rowerzystów i jaki ich procent uczestniczy w wypadkach z samochodami i analogicznie w stosunku do kierowców...

okaże się, że ci biedni rowerzyści nagle nie są tacy kryształowi..
1. O dziękuję za przyznanie racji. A teraz piszesz do ZIKiTu i odpowiadają, że się nie da, że to wymaga czasu, że to w ogóle problem i może kiedyś. Bo mają to gdzieś. Komfort kierowców najważniejszy. Rowerzyści niech pchają. A jeszcze lepiej jak się tam zjawi straż mandatowa. A wszystko dla bezpieczeństwa.
2.A czy ja gdzieś napisałem, że nie jest to wykroczeniem i zachęcam do łamania? Nie. To sprawa osobista czy ktoś będzie się stosował czy nie. I Ciebie nie powinno to interesować jeśli jest to nieszkodliwe i nie stwarza zagrożenia. A KW właśnie daje taką furtkę by wykroczenie nie było karane z powodów, które już wcześniej podałem.
3. Zgadzam się. Po 500pln. I dla 30t tirowca przewalającego się z prędkością 80km/h (na 50) na głębokim kilkusekundowym czerwonym i dla rowerzysty pędzącego 0,015t pojazdem 30km/h. :spoko:
4. Rozmawiamy o wykroczeniach czy o Wiedniu? No to jak? Przeczytał art 1 i 41 KW (kodeksu wykroczeń)?
5. Tak. Szerszon był, widział i użytkował. Zgadza się?
6. Na równi zależnie od stwarzanego zagrożenia.
7. A czytał pytanie, na które odpowiedział?
8. O. Szerszon przyjmuje pozycję nieomylnych biegłych sądowych. Zginęli bo jechali jezdnią.
9. Naprawdę? I co nie uczą jeździć rowerem? No patrz u mnie mówili. Teraz to może uczą jak używać srajpoda i jak gadać na srejsbuku. A rodzice to co? Dadzą srajpada i mają spokój?
10. Mam pisać co post to samo by Szerszon nie musiał się wysilać? To wróć: wt lip 30, 2013 09:39
11. Mnie nie interesuje liczba wypadków. Mnie interesuje ile % wypadków powodują kierowcy a ile % rowerzyści.
A na twoją niekorzyść w miesiącach zimowych kierowcy nadal powodują przeszło 70% wypadków z udziałem rowerzystów.
12. Liczba rowerzystów. Hm.... pomyślmy. Ze 30mln? Jeżdżą przecież prawie wszyscy. Kierowców (czyli osób z PJ) ja wiem? 19% odpada bo to dzieci. Z reszty PJ ma może z 70%? To daje 20mln.
Wypadki w 2012? Rowerzyści uczestniczyli w 4600 a kierowcy osobówek 25000. Mam dzielić? Czy może jednak zmienisz założenia? Może miałeś na myśli liczbę pojazdów? Nadal rowerów pewnie będzie od groma ale ile z nich jeździ? Nie wiadomo tak samo jak jest z zarejestrowanymi pojazdami. To może kilometraż? Też to nie mówi bo oczywistym jest, że samochody pokonują dłuższe dystanse. To chyba jedynym sensownym wskaźnikiem byłaby liczba wypadków na czas uczestniczenia w ruchu (lub pośrednio na kilometraż i średnią prędkość).
Tylko wytłumacz mi dlaczego bierzesz pod uwagę uczestnictwo w zdarzeniach? Chyba mówimy o sprawcach?
I oczywiście jesteś świadomy, że SEWIK podaje wszystkie zdarzenia z udziałem rowerzystów (wypadki i kolizje) a statystyki policyjne tylko wypadki.
cierpnik

Postprzez Zonaimad » czwartek 01 sierpnia 2013, 17:09

szerszon napisał(a):Zgodzę się. Jest niesprawiedliwość. Wszystkim po równo...po 500zł.

:lol: Może jeszcze pieszym zabierać prawo jazdy za chodzenie po pijanemu? :D Równość to równość, a pieszy to taki sam uczestnik ruchu jak kierowca. :lol:

Szerszon, równość wobec prawa polega na tym, że karze się sprawców w zależności od tego, jak dużą szkodliwość społeczną miał ich czyn i w taki sposób, by dla każdego z nich kara była tak samo dolegliwa. :wink:

Problem tylko w tym, że dla osoby dotkniętej jakąś patologiczną, rowerową fobią rowerzysta o masie 70 kg "pędzący" 17 km/h jest takim samym zagrożeniem, jak idiota za kierownicą osobówki zapierniczający 80 km/h na ograniczeniu do 50... =) Ale z zaburzeniami się nie dyskutuje, zaburzenia się leczy.

W szkołach są prowadzone zajęcia z podstawowych pojęć PoRD. Nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania.

Masz rację. Co więcej, te same zajęcia obejmują zasady poruszania się rowerem po drogach publicznych! Więc co za problem? Nie wprowadzamy karty rowerowej bo w szkołach są przecież odpowiednie zajęcia, czy też wprowadzamy kartę pieszego, bo jednak te zajęcia co są ponoć w szkołach to jednak nic nie uczą?
Zonaimad

Postprzez szerszon » czwartek 01 sierpnia 2013, 22:56

6. Na równi zależnie od stwarzanego zagrożenia.

Skalę szkodliwości możesz najczęściej ocenić po wypadku.
Nie widzę powodów do stopniowania przed....
Jako kierujący pojazdem bardzo krzykliwie domagają sie praw ...obowiązki też czekają.
8. O. Szerszon przyjmuje pozycję nieomylnych biegłych sądowych. Zginęli bo jechali jezdnią.

Podejrzewam,że jazda różni się od "jazdy"... w tym temacie podobno dyskutujemy o przypadku, gdzie rowerzysta nie jechał jezdnią, tylko wjeżdżał na PdP z chodnika...

10. Mam pisać co post to samo by Szerszon nie musiał się wysilać? To wróć: wt lip 30, 2013 09:39

Nie umiesz zacytować ? :hmm:
1
. A ty rozumiesz?
2. Większość to większość. Więcej niż 50%. Rowerzyści ponoć tacy tępi i niedouczeni a to kierowcy są częściej sprawcami wypadków z udziałem rowerzystów.
A PdP to typowe pitolenie kierowców nie potwierdzone w ogóle statystykami. Wiesz ile % wypadków jest wynikiem nieprawidłowego przejeżdżania PdP? Sprawdź.
3. Patrz wyżej.

Co w tym majaczeniu jest o ustępowaniu pierwszeństwa włączającemu sie do ruchu ?

11. Mnie nie interesuje liczba wypadków. Mnie interesuje ile % wypadków powodują kierowcy a ile % rowerzyści.

Mnie też. To teraz policz sobie, ogól kierowców vs uczestniczący w wypadkach z rowerzystami, ogól rowerzystów vs uczestniczących w wypadkach z kierowcami.
Pasuje ?
Ze 30mln?

dowcip ?
I oczywiście jesteś świadomy, że SEWIK podaje wszystkie zdarzenia z udziałem rowerzystów (wypadki i kolizje)

kolizja ? a co to ?
=================================
Może jeszcze pieszym zabierać prawo jazdy za chodzenie po pijanemu? Równość to równość, a pieszy to taki sam uczestnik ruchu jak kierowca.

Taki sam ? To chyba wiem z czego wynika ta radość...

Szerszon, równość wobec prawa polega na tym, że karze się sprawców w zależności od tego, jak dużą szkodliwość społeczną miał ich czyn i w taki sposób, by dla każdego z nich kara była tak samo dolegliwa
.
tak jak pisałem wcześniej... rowerzyści chcą praw jak kierowcy samochodów...bierzemy i obowiązki... wszystko w pakiecie
rowerzysta o masie 70 kg "pędzący" 17 km/h jest takim samym zagrożeniem,

Tyle to jadą po jezdni...po chodnikach idzie im znacznie lepiej
jak idiota za kierownicą osobówki zapierniczający 80 km/h na ograniczeniu do 50..

Rowerzyści nie sa gorsi w poziomie idiotyzmów , spokojnie.... :D
co powiesz o swoim towarzyszu na dwóch kółkach ?
Quote:"Rączka wkręciła się w koło". Rowerzysta potrącił 4-latka i uciekł

Kilkuletni chłopiec został zabrany przez karetkę, po tym jak na wrocławskim rynku potrącił go rowerzysta. Sprawca uciekł z miejsca wypadku. Szuka go policja.

- 4-letni chłopiec chciał się schłodzić przy kurtynie wodnej. W pewnym momencie został potrącony przez rowerzystę - informuje Agnieszka Kubiak, oficer dyżurny wrocławskiej straży miejskiej.

Na miejsce został wezwany patrol straży miejskiej i pogotowie. Według świadków wypadku, rowerzysta nawet nie zatrzymał się, by zobaczyć co stało się dziecku.

- Dziadkowie, pod opieką których przebywał, mówili, że rączka chłopca wkręciła się w przednie koło. Rowerzysta kawałek przeciągnął go i uciekł. Niestety nie udało się go złapać - relacjonuje Paweł Radzymiński, funkcjonariusz straży miejskiej.

Dziecko z urazem ręki trafiło do szpitala.

Policja poszukuje sprawcy

- Z uwagi na to, że na rynku obowiązuje zakaz jazdy rowerem, a sprawca uciekł, sprawa została przekazana policji - wyjaśnia Radzymiński.

Funkcjonariusze poszukują młodego mężczyzny w białej koszulce. Według świadków, jechał czerwonym rowerem. Policja apeluje o kontakt do wszystkich osób, które mogą pomóc zatrzymać rowerzystę.

tvn24.pl

Ale z zaburzeniami się nie dyskutuje, zaburzenia się leczy.

jak sie nie będziesz wstydził to poinformuj o wynikach terapii, czy pomogło...
Więc co za problem? Nie wprowadzamy karty rowerowej bo w szkołach są przecież odpowiednie zajęcia, czy też wprowadzamy kartę pieszego, bo jednak te zajęcia co są ponoć w szkołach to jednak nic nie uczą?

Widocznie nie, co widać po zachowaniu rowerzystów na drodze...
szerszon

Postprzez cierpnik » piątek 02 sierpnia 2013, 09:33

szerszon napisał(a):1.Skalę szkodliwości możesz najczęściej ocenić po wypadku.
2.Nie widzę powodów do stopniowania przed....
3.Podejrzewam,że jazda różni się od "jazdy"...
4.w tym temacie podobno dyskutujemy o przypadku, gdzie rowerzysta nie jechał jezdnią, tylko wjeżdżał na PdP z chodnika...
5.Nie umiesz zacytować ? :hmm:
6.Mnie też. To teraz policz sobie, ogól kierowców vs uczestniczący w wypadkach z rowerzystami, ogól rowerzystów vs uczestniczących w wypadkach z kierowcami.
7.dowcip ?
8.kolizja ? a co to ?
9.Taki sam ? To chyba wiem z czego wynika ta radość...
10.Tyle to jadą po jezdni...po chodnikach idzie im znacznie lepiej
11.Rowerzyści nie sa gorsi w poziomie idiotyzmów , spokojnie.... :D
12.co powiesz o swoim towarzyszu na dwóch kółkach ?
13.Widocznie nie, co widać po zachowaniu rowerzystów na drodze...

Niewygodne kwestie Szerszon pomija.1-6
1. Szerszon nie umie? To mu pomogę:
2008-2011 - rowerzyści spowodowali 14250 zdarzeń, w tych zdarzeniach zginęło 7 (0,05% zgonów na wypadek) a rannych zostało 280 (1,7%) innych uczestników ruchu.
2011 - kierujący osobówek spowodowali 21000 zdarzeń, w tych zdarzeniach zginęło 1060 (5,04%) a rannych zostało 22000 (104,7%) innych uczestników ruchu.
Czyli rowerzysta zabija raz na 2000 a raz na 59. Kierowca osobówki zabija raz na 20 a rani statystycznie w każdym przypadku.
Jaką skalę szkodliwości powodują więc rowerzyści w stosunku do kierowców osobówek? Szerszon odpowie?
2.Statystyka jest takim powodem.
3.Raczej nie
4.Podałem ci ile to jest % wszystkich wypadków powodowanych przez rowerzystów? To nadal chcesz się zajmować głównie tym wykroczeniem? Czy może nieustępowaniem pierwszeństwa?
5.Nie
6.Nie potrafię. Szerszon może wie ilu jest kierowców i rowerzystów oczywiście tych co raczej jeżdżą a nie stoją.
Szerszon też może wytłumaczy co ma uczestnictwo w wypadkach do skali zagrożenia danej grupy. Chyba należałoby rozdzielić sprawców od poszkodowanych?
7.Nie. Czyżby 30mln nie jeździło na rowerze? A może Szerszon ma na myśli aktywnych? To chyba wie, że w wypadkach uczestniczą nie tylko ci co rower traktują jak środek transportu ale również ci niedzielni wycieczkowcy?
8.Zdarzenie bez dłuższej hospitalizacji.
9.ROwerzysta taki sam a pieszy już nie. Bo Szerszon czasami jest pieszym. :spoko:
10.Naprawdę? To gdzie są te ofiary w pieszych?
11. Poziom idiotyzmu to nie skutki tego idiotyzmu.
12.A co powiesz o swoich towarzyszach kierowcach?
http://www.youtube.com/watch?v=LFQYXXtoY84
http://www.youtube.com/watch?v=K2ju_2VlHjc
http://www.youtube.com/watch?v=dZ8FbNAC1-8
http://www.youtube.com/watch?v=mH0UANyO-7o
Będziesz się dalej męczył i szukał rowerzystów morderców?
Chcesz zobaczyć tych pędzących rowerzystów? Proszę bardzo:
http://www.youtube.com/watch?v=Ka0I8du0MCo
Może powiesz, że winny rowerzysta :lol:
13.A po zachowaniu kierowców nie widać by kursy na PJ były skuteczne
cierpnik

Postprzez szerszon » piątek 02 sierpnia 2013, 09:50

1-6 pomijam , ponieważ...
1. Nie rozmydlać dyskusji
2.Nie ma sensu z Tobą..póki prezentujesz buraczany styl...a resztę później...

http://www.youtube.com/watch?v=Ka0I8du0MCo
Ewidentnie celował to fakt, ale oczywiście rowerzysta rozejrzał sie ,popatrzył , czy może sie włączyć do ruchu, a jakże...chyba jedyna rzecz związana z tematem wątku...
Aha ..i temacie idiotyzmu o 30 milionach rowerzystów....zobacz sobie sprzedaż rowerów jaka jest w Polsce...powodzenia.
I czekam na potwierdzenie zarzutu ,gdzie to ja napisałem o ustępowaniu pierwszenstwa włączającemu sie do ruchu.
Do statystyk sie nie odniosę, ponieważ nadal masz problem z ...
Nie potrafię.
to najlepiej oddaje myśl twoich postów..
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=w ... 5853,d.Yms
Gdyby te 30 % rowerzystów przy swojej znajomości PoRd kierowało czym innym....
13.A po zachowaniu kierowców nie widać by kursy na PJ były skuteczne

Właśnie przesiedli sie z rowerów...nie na darmo najbardziej niebezpieczna grupą są młodzi kierowcy 18-24..kurs skończył, a nawyki rowerowe zostały..nie jest świadomy,ze kieruje teraz czymś wiecej.
szerszon

Postprzez cierpnik » piątek 02 sierpnia 2013, 17:10

szerszon napisał(a):1.1-6 pomijam , ponieważ...
2.ale oczywiście rowerzysta rozejrzał sie ,popatrzył , czy może sie włączyć do ruchu, a jakże...
3.Aha ..i temacie idiotyzmu o 30 milionach rowerzystów....zobacz sobie sprzedaż rowerów jaka jest w Polsce...powodzenia.
4.I czekam na potwierdzenie zarzutu ,gdzie to ja napisałem o ustępowaniu pierwszenstwa włączającemu sie do ruchu.
5.Do statystyk sie nie odniosę, ponieważ nadal masz problem z ...
6.Gdyby te 30 % rowerzystów przy swojej znajomości PoRd kierowało czym innym....
7.Właśnie przesiedli sie z rowerów...
8.nie na darmo najbardziej niebezpieczna grupą są młodzi kierowcy 18-24..
9.kurs skończył, a nawyki rowerowe zostały..nie jest świadomy,ze kieruje teraz czymś wiecej.
10.post nr 35174...to ta "kultura" na zachodzie
1. .... jest to dla mnie niewygodne.
2.Oczywiście, że to zrobił. Dokładnie w 0:05. Głowę ma skierowaną w lewo.
3.A jaka jest "złomowalność" rowerów?
4.Nie potrafisz przeczytać postu do którego się odnosiłeś?
5. Z czym?
6.Gdyby te 70% kierowców kierowało 30t tirem....
7. Na pewno ci spragnieni samochodu by pokazać się przed kolegami wcześniej jeżdżą rowerem by koledzy się z niego śmiali.
8. Wiek popisówki. Dość normalne.
9. Wcześniej był wożony przez kolegów lub tatusia.
10. I co? Zabili kogoś?
cierpnik

Postprzez szerszon » piątek 02 sierpnia 2013, 17:54

1. .... jest to dla mnie niewygodne.
Przeceniasz siebie..tak jak napisałem..nie rozmydlam tematu jak Ty to robisz..nie mów ,że twój widzenia jest niewygodny...jest kontrowersyjny, ale to twoja sprawa.
Nie zgadzam sie z nim i uważam za wysoce roszczeniowy..bez podstaw.
2.Oczywiście, że to zrobił. Dokładnie w 0:05. Głowę ma skierowaną w lewo.

I nie widział...możliwe ...
3.A jaka jest "złomowalność" rowerów?

Już wszystko mam Ci szukać ?
Dowiem sie później....
4.Nie potrafisz przeczytać postu do którego się odnosiłeś?

mam obawy czytając twoje posty... :D
cytuj szanowny userze...cytuj...
5. Z czym?

Z doborem danych, aby statystyki były rzetelne...
6.Gdyby te 70% kierowców kierowało 30t tirem....

Podejrzewam,ze dla ofiary śmiertelnej jest obojetne czy zginie trzepnięta 1,5 t czy 30 t
7. Na pewno ci spragnieni samochodu by pokazać się przed kolegami wcześniej jeżdżą rowerem by koledzy się z niego śmial

Byc może..nie wnikam w ich wstydliwość...
8. Wiek popisówki. Dość normalne.

I głupoty..nieprawdaż ? :?
9. Wcześniej był wożony przez kolegów lub tatusia.

Być może...
10. I co? Zabili kogoś?

Ku twemu rozczarowaniu , nie...ale niech takie niemoty pokierują czymś innym..pewnie tylko rower im został przy takiej bystrości...
Jeśli dla Ciebie ma tak wyglądać kultura na drodze, to ja nie mam pytań...
szerszon

Postprzez cierpnik » piątek 02 sierpnia 2013, 18:44

szerszon napisał(a):1.jest kontrowersyjny, ale to twoja sprawa.
2.I nie widział...możliwe ...
3.Już wszystko mam Ci szukać ?
Dowiem sie później....
4.mam obawy czytając twoje posty... :D
cytuj szanowny userze...cytuj...
5.Z doborem danych, aby statystyki były rzetelne...
6.Podejrzewam,ze dla ofiary śmiertelnej jest obojetne czy zginie trzepnięta 1,5 t czy 30 t
7.I głupoty..nieprawdaż ? :?
8.Ku twemu rozczarowaniu , nie...
9.ale niech takie niemoty pokierują czymś innym..pewnie tylko rower im został przy takiej bystrości...
10.Jeśli dla Ciebie ma tak wyglądać kultura na drodze, to ja nie mam pytań...
1.Raczej jest taki jaki ty nie jesteś w stanie dostrzec.
2.Nie wykluczam choć to mało prawdopodobne. A kierowca widział w co wjeżdża? W pomnik pewnie też by wjechał bez żadnego hamowania.
3.Ja takich informacji nie potrafię znaleźć dlatego pytam. Zresztą nie szukaj. Podaj mi szacunkową liczbę rowerów na chodzie istniejących w Polsce.
4.Ciężko wrócić do 4 strony? Dam podpowiedź: pat. No to jak kierowca ustępuje to gratuluję.
5.Masz lepszy dobór? Zaprezentuj.
6. Na pewno. Na ilość tych ofiar już pewnie nie. Wszak nawet do 15 razy większa energia kinetyczna wymaga dłuższej drogi hamowania albo mocniejszego spowalniacza.
7.Nie zaprzeczam.
8.Chyba twojemu. Ja nawet bym nie przypuszczał. Potencjalnych morderców doszukuję w innej grupie.
9.Poszerz swoje horyzonty. Proponuję od razu statek kosmiczny. Gdybać w końcu zawsze można. Nieprawdaż?
10.A teraz jedź tam i nagraj dzień z życia kierowcy, pieszego i rowerzysty. To samo w Polsce. Porównamy. Wszystko. Również prawdopodobieństwo napotkania tych pedałujących niemotów.
cierpnik

Postprzez szerszon » piątek 02 sierpnia 2013, 22:42

1.Raczej jest taki jaki ty nie jesteś w stanie dostrzec.

Niestety dostrzegam i dlatego się wdałem w sumie niepotrzebną dyskusję. Ale ktoś musi święte krowy bujające w obłokach sprowadzić na ziemię.
Padło na razie na mnie...
2.Nie wykluczam choć to mało prawdopodobne. A kierowca widział w co wjeżdża? W pomnik pewnie też by wjechał bez żadnego hamowania.

Dla mnie ewidentnie kierowca celował...chciał wykorzystać nierozgarnięcie rowerzysty...widać ,że to nie młodzieniec ( rowerzysta) w pomnik z pewnością by nie celował...
3.Ja takich informacji nie potrafię znaleźć dlatego pytam. Zresztą nie szukaj. Podaj mi szacunkową liczbę rowerów na chodzie istniejących w Polsce.

Poszło zapytanie do takiego oszołoma rowerowego, przy którym bledniesz :mrgreen:
4.Ciężko wrócić do 4 strony? Dam podpowiedź: pat. No to jak kierowca ustępuje to gratuluję.
Może i nie, ale nie mam zamiaru sie doszukiwać... cytuj..postawiłeś zarzut to teraz bądź konsekwentny, a nie udajesz pomnik :mrgreen:
5.Masz lepszy dobór? Zaprezentuj.

Przecież juz Ci proponowałem :eek2:
6. Na pewno. Na ilość tych ofiar już pewnie nie. Wszak nawet do 15 razy większa energia kinetyczna wymaga dłuższej drogi hamowania albo mocniejszego spowalniacza.

W tym temacie zaproponuję zapoznać sie ( w końcu) z odpowiednimi przepisami np dotyczących obowiązujących prędkości, warunków technicznych pojazdów...
8.Chyba twojemu. Ja nawet bym nie przypuszczał. Potencjalnych morderców doszukuję w innej grupie.

Twoją pierwszą odpowiedzią na ewidentną głupotę rowerzystów było stwierdzenie,że nikogo przecież nie zabili...to jedyne kryterium ?
jak nie da rady zabić to mu wszystko wolno ? :hmm:
9.Poszerz swoje horyzonty. Proponuję od razu statek kosmiczny. Gdybać w końcu zawsze można. Nieprawdaż?

Przecież ich nie interesowało co sie działo wokół...jechało to to jak ciele maćkowe..jeszcze to zdziwienie tej kobiety na końcu filmiku...wymowne :lol:
Po co statek kosmiczny, skoro nie ogarnia nawet jazdy na rowerze... :lol:
10.A teraz jedź tam i nagraj dzień z życia kierowcy, pieszego i rowerzysty. To samo w Polsce. Porównamy. Wszystko. Również prawdopodobieństwo napotkania tych pedałujących niemotów

Chcesz cos udowadniać ? To udowadniaj... zdaje sobie sprawę,że masa kierowców do tarcia chrzanu sie nadaje, ale nie jest to powodem, aby przykrywać tym faktem niemoctwo rowerzystów.
Nie chowaj sie za kierowcami...pomnik już lepszy :wink:
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze