Pierwszeństwo na rondzie.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Pierwszeństwo na rondzie.

Postprzez dylek » wtorek 23 lipca 2013, 14:45

cierpnik napisał(a):Zakaz ma sens z sygnalizacją bo wtedy ruchu okrężnego nie ma.

Tego "diamenciku" przemilczeć nie mogę :mrgreen:
Sygnalizacja świetlna odwołuje znak C-12 :lol:
Długo myślałeś nad czymś tak błyskotliwym ?
Znaczy, że jak ? , że jak mam C-12 i sygnalizację, to mogę wywinąć w lewo przed wyspą, bo nie ma już ruchu okrężnego ? :lol:
Porażająca indolencja... Inne znaki z grupy nakazów też odwołuje ta sygnalizacja świetlna, czy tylko ten jeden, bo jakoś musiała mi ta zależność umknąć...widocznie nie doczytałem.... :mrgreen:
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » wtorek 23 lipca 2013, 15:01

maryann napisał(a):
szerszon napisał(a):Skoro na rondzie nie da sie skręcić w lewo to po co jest tu wsadzony zakaz skrętu w lewo ?
Pewnie chodziło autorowi o geometryczne lewo. Bo chyba nie sugerujesz, że o wjazd na wyspę centralną?

Nie wiem o co chodziło, ale przeczytaj co jest napisane przy znaku "zakaz skrętu w lewo"
Co ja się będę produkował...

cierpnik
Czy możesz mi podać przepis ,że sygnalizacja świetlna anuluje C-12 ? :D
Jak działa sygnalizacja to sugerujesz,że mogę skręcić fizycznie w pierwszą napotkana jezdnię ? :D
Dobre.... :rotfl:
Może "warszafka" musi mieć dodatkowy znak.
O ....widzę,ze następny z kompleksami.
scooby14444
Jaki przepis PORD złamałem jadąc w ten sposób? ..

Zbyt się najeżyłeś, akurat tutaj nic Ci nie zarzuciłem. Napisałem zgodnie z prawdą ,że dobrze napisane.
Czyżby zasada ograniczonego zaufania nie obowiązywała? ..
..
Dlatego staram się zmienić pas na zewnętrzny tuż za ostatnim wlotem co mnie nie interesuje...właśnie z powodu tych , co im się spieszy...
Pokrętna logika, porównaj sobie wewnętrzny pas ronda , z lewym pasem na autostradzie, nie musisz albo nie chcesz to nie korzystasz.

Tu się z Tobą nie zgodzę. Jeśli uważasz za słuszne i zgodne z Art 22 objeżdżanie ronda pasem zewnętrznym i nie widzisz nic w tym złego i sprzecznego...
Mówimy o zjeżdżaniu z ronda z wewnętrznego pasa. Jeżeli nie ma znaków P-8 jest to ewidentne złamanie PORD.

Czyli łamię który artykuł ?

To szczególny przypadek skrzyżowania.

Bardzo chętnie zapoznam się z przepisem, gdzie ta wspomniana szczególność jest zaznaczona.
Dla Ciebie rondo może być wyjątkowe, dla innego skrzyżowanie w kształcie T, dla jeszcze innego skrzyżowanie z wyspą centralną
o ! np takie...
http://goo.gl/maps/NwoxR
jaki cudo....
Skoro dla ciebie nie ma różnicy to czemu nie wjeżdżasz na środek wyspy i nie włączasz kierunku, ustępując tym z przeciwka?

Ponieważ jadę po części drogi przeznaczonej dla mnie, a środek wyspy nie spełnia tego warunku :D Poza tym mam C-12 pokazujący z której strony mam objechać wyspę po części dla mnie przeznaczonej
Tu masz skrzyżowanie o ruchu okrężnym, gdzie ruch wokół wyspy jest skanalizowany znakami P-8,

Śnieżek przyprószy i...klops...paraliż...
Tu masz rondo, gdzie nie ma P-8 na powierzchni skrzyżowania
http://goo.gl/maps/fqIBt
to co wjeżdżasz jak pokazują znaki przed skrzyżowaniem , a na środku skrzyżowania po pasie zewnętrznym ? :hmm:
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 23 lipca 2013, 17:00

szerszon napisał(a):Śnieżek przyprószy i...klops...paraliż...
Co się dziwić. To częsta praktyka znak C-12 przed skrzyżowaniem, na którym ruchu nie odbywa się wokół wyspy centralnej tylko na wprost. Choć oczywiście skręcając wielokrotnie na powierzchni skrzyżowania w lewo istnieje możliwość objechania wyspy centralnej dookoła. Po co więc postawiono znak C-12 przed skrzyżowaniem, na którym ruchu nie odbywa się wokół wyspy centralnej tylko na wprost? Żeby sobie jaja z kierowców robić?
-----
szerszon napisał(a):Jeśli uważasz za słuszne i zgodne z Art 22 objeżdżanie ronda pasem zewnętrznym i nie widzisz nic w tym złego i sprzecznego...
A co złego w jeździe pasem ruchu, tak jak on prowadzi i zgodnie z kierunkiem do jakiego został on przeznaczony, zwłaszcza, że wymalowano go zgodnie z treścią znaku C-12?
-----
cierpnik napisał(a):Zakaz ma sens z sygnalizacją bo wtedy ruchu okrężnego nie ma.
Trochę od tyłu napisałeś ale właściwie to masz racje. Sygnalizację świetlna stosuje się przed skrzyżowaniami z wyspą centralną, na których pomimo oznakowania znakiem C-12 ruch nie odbywa się wokół wyspy centralnej tylko na wprost omijając wyspę centralną. W takim przypadku oczywiście aby wyspę centralną objechać dokoła należy po wjechaniu na skrzyżowanie skręcić w lewo. Oczywiście w takim przypadku znak B-21 ma sens.
szerszon napisał(a):Nie wiem o co chodziło, ale przeczytaj co jest napisane przy znaku "zakaz skrętu w lewo"Co ja się będę produkował...
Ty akurat zazwyczaj nie wiesz o co chodzi a nie wiedzieć czemu się produkujesz. A chodziło zapewne o zakaz skręcenia w lewo z pasa ruchu, który w tym przypadku nie prowadzi dookoła ronda tylko na wprost obok wyspy centralnej.

Zastanawiające za to by było umieszczenie znaku B-21 przy pasach ruchu prowadzących wokół wyspy centralnej. Czego niby miałby zakazywać? Wjazdu na wyspę centralną?
-----
szerszon napisał(a):...wjeżdżasz jak pokazują znaki przed skrzyżowaniem , a na środku skrzyżowania po pasie zewnętrznym ?
Znaki przed skrzyżowaniem pokazują tylko, który pas ruch mam zająć przed skrzyżowaniem, zależnie od kierunku w jakim zamierzam przez skrzyżowanie przejechać. A po wjechaniu na skrzyżowanie mogę zmienić pas zgodnie z ogólnym przepisami dotyczącymi zmiany pasa. Więc jeżeli przez skrzyżowanie zamierzam przejechać w lewo to przed skrzyżowaniem zajmuję lewy pas. Po wjechaniu na skrzyżowanie także lewy. Następnie zmieniam z lewego na prawy. Kiedy i gdzie żaden przepis nie mówi. Więc mogę to zrobić od razu po wjechaniu na skrzyżowanie.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez dylek » wtorek 23 lipca 2013, 17:48

szymon1977 napisał(a): Sygnalizację świetlna stosuje się przed skrzyżowaniami z wyspą centralną, na których pomimo oznakowania znakiem C-12 ruch nie odbywa się wokół wyspy centralnej tylko na wprost omijając wyspę centralną.

Jednemu sygnalizacja odwołuje ruch okrężny...drugiemu owa sygnalizacja ten ruch wyprostowuje... :mrgreen:
No jesteście boscy... nie myśleliście o ścieżce kariery na estradzie w branży rozrywkowej ? Szerszy przekrój społeczeństwa pośmiałby się z waszych skeczy :lol:
dylek
Moderator

Postprzez LeszkoII » wtorek 23 lipca 2013, 18:43

A co złego w jeździe pasem ruchu, tak jak on prowadzi i zgodnie z kierunkiem do jakiego został on przeznaczony, zwłaszcza, że wymalowano go zgodnie z treścią znaku C-12?
Oświadczam, że spełniasz wszelkie kryteria aby wstąpić do (fan-)klubu Kopana. Co tam Art.22., linie prowadzące mnie prowadzą... :help: do nieba.

Szymon... czy na poniższej grafice, pojazd czerwony może skręcić w prawo z lewego pasa (gdyż tak go linie i tylko linie prowadzą :) )?

Obrazek
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » wtorek 23 lipca 2013, 19:03

Skrzyżowanie oznakowane niezgodnie z "220" stąd i pytanie niewłaściwie zadane. Przerabiane zresztą niedawno we odpowiednim temacie.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » wtorek 23 lipca 2013, 19:53

Bez uszczypliwości zapytam: z którym punktem, podpunktem, rysunkiem z "220" niezgodne oznakowanie?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » wtorek 23 lipca 2013, 20:09

Odpowiem pytaniem na pytanie: droga z pierwszeństwem przejazdu przez skrzyżowanie przebiega łukiem, czy zmienia na skrzyżowaniu kierunek? Wiem, że nie znasz na to pytanie prawidłowej odpowiedzi, więc i dalsze Twoje rozważania na temat prawidłowości oznakowania i sensu zadanego przez Ciebie pytania są bezcelowe.

Powiem tak: na powyższej grafice, pojazd czerwony może pojechać tak jak go linie linie prowadzą; tak jak narysowana jest strzałka.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » wtorek 23 lipca 2013, 20:51

szymon1977 napisał(a):Odpowiem pytaniem na pytanie: droga z pierwszeństwem przejazdu przez skrzyżowanie przebiega łukiem, czy zmienia na skrzyżowaniu kierunek?
Zmienia kierunek na skrzyżowaniu z grafiki. Wyobraź sobie, że na realnym skrzyżowaniu (powziąłem w posiadanie odpowiedni link :)) na tabliczce T-6a nie ma "łuku" tylko jest - jakby to napisać - załamanie. Za chwile sam się załamię :roll:
szymon1977 napisał(a):Wiem, że nie znasz na to pytanie prawidłowej odpowiedzi, więc i dalsze Twoje rozważania na temat prawidłowości oznakowania i sensu zadanego przez Ciebie pytania są bezcelowe.
Drobna uwaga natury osobistej: po co zadajesz pytania(dodatkowo tytułem odpowiedzi na pytania :eek2: ) skoro WIESZ, że nie znam odpowiedzi? Czemu ma służyć to forum? Koniec drobnej uwagi.
szymon1977 napisał(a):Powiem tak: na powyższej grafice, pojazd czerwony może pojechać tak jak go linie linie prowadzą; tak jak narysowana jest strzałka.
Rozumiem, że bez kierunkowskazu... :hmm: ... i to wszystko przez tabliczkę T-6 :hmm: :?:
...ale okej... myślałem, że sprzeczność o której wcześniej wspominałeś - wynika z czegoś poważniejszego(np. brak strzałek P-8).

Za dużo kombinujesz z "łukami", ale skoro tak lubisz to podaj realny przykład skrzyżowania, na którym poza O.Z. droga przebiega łukiem o dużym zwrocie lub małym promieniu i zastosowano A-6 + T-6 (jednocześnie skrzyżowanie nie jest skomplikowane geometrycznie, nie ma przesuniętych wlotów)

Jakie kryterium bierzesz pod uwagę, rozróżniając duży zwrot od małego lub duży promień od małego? Znam multum skrzyżowań, które na O.Z. oznaczono tylko D-1 a zwrot wynosi 90 stopni, promień około 10m (to dużo czy mało)?
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » wtorek 23 lipca 2013, 21:19

LeszkoII napisał(a):Jakie kryterium bierzesz pod uwagę, rozróżniając duży zwrot od małego lub duży promień od małego?
A to ja mam rozróżniać? To drogowcy mają odpowiednio oznakować abym ja nie musiał rozróżniać. A jeżeli podane przez Ciebie skrzyżowanie istnieje w rzeczywistości nie rozróżniają nawet drogi z pierwszeństwem przejazdu przebiegającej przez skrzyżowanie łukiem od drogi z pierwszeństwem przejazdu zmieniającej na skrzyżowaniu kierunek.
-----
LeszkoII napisał(a):...że sprzeczność o której wcześniej wspominałeś - wynika z czegoś poważniejszego...
Sprzeczność wynika z czegoś o wiele bardziej poważnego niż Ci się wydaje a czego Ty zrozumieć nie potrafisz. W całości oznakowano skrzyżowanie jak z drogą z pierwszeństwem przebiegającą łukiem choć w rzeczywistości droga z pierwszeństwem przejazdu zmienia na skrzyżowaniu kierunek. Nie odpowiada to stanowi faktycznemu stąd i nie dziwi mnie Twój pomysł z rzekomym brakiem strzałek. A przy istniejącym oznakowaniu do przejazdu czerwonego tak jak jego strzałka jest narysowana strzałki P-8 nie potrzeba. Przy oznakowaniu prawidłowym oczywiście strzałka P-8 do skrętu w prawo byłaby niezbędna.
-----
LeszkoII napisał(a):Wyobraź sobie, że na realnym skrzyżowaniu (powziąłem w posiadanie odpowiedni link ) na tabliczce T-6a nie ma "łuku" tylko jest - jakby to napisać - załamanie.
To się okaże, że ze względu na brak strzałki P-8 oznakowanie jest wykonane nieprawidłowo, stąd odpowiedzieć jednoznacznie na postawione przez Ciebie pierwotnie pytanie byłoby trudno.
szymon1977

Postprzez dylek » wtorek 23 lipca 2013, 21:41

szymon1977 napisał(a):Skrzyżowanie oznakowane niezgodnie z "220" stąd i pytanie niewłaściwie zadane. Przerabiane zresztą niedawno we odpowiednim temacie.

W temacie o rondach po wielokroć powtarzałeś cytat, że na skrzyżowaniu wyznacza się pasy wzdłuż drogi z pierwszeństwem. Cytat ów miał być wtedy wg ciebie koronnym argumentem na to, że obwiednia ronda jest drogą.
Tu masz tak właśnie pasy wyznaczone....i co ? Teraz zaczęło być to niezgodne z przepisami ?
Zapewne tutaj ktoś kto by był ustawiony obok czerwonego i chciał przejechać prosto przez skrzyżowanie wg ciebie będzie tu łamał prawo, bo będzie skręcał w lewo z prawego pasa (obowiązkowo z lewym kierunkowskazem i ustępując czerwonemu!) i w przypadku kolizji z czerwonym to on będzie winny ? Bo czerwony wg ciebie migać nie musiał, bo go tu art.22.2 nie obowiązuje...bo czerwony nie skręcał...bo ten obok się nie mógł teleportować przez pas czerwonego i podobne bzdury ?
Skończ waść...wstydu oszczędź...
Przyznaj się w końcu, że główka za mała i nie jesteś w stanie zrozumieć przepisów i oczyść tym wreszcie atmosferę na forum :D
Żaden wstyd, gdyż jak mawiał Cyceron : "cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare"
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » wtorek 23 lipca 2013, 21:52

dylek napisał(a):Zapewne tutaj ktoś kto by był ustawiony obok czerwonego i chciał przejechać prosto przez skrzyżowanie wg ciebie będzie tu łamał prawo, bo będzie skręcał w lewo z prawego pasa (obowiązkowo z lewym kierunkowskazem i ustępując czerwonemu!) i w przypadku kolizji z czerwonym to on będzie winny ? Bo czerwony wg ciebie migać nie musiał, bo go tu art.22.2 nie obowiązuje...bo czerwony nie skręcał...bo ten obok się nie mógł teleportować przez pas czerwonego i podobne bzdury ?
Przedstawiłeś pokrótce efekty zastosowania się do błędnego oznakowania. I co?
-----
dylek napisał(a):W temacie o rondach po wielokroć powtarzałeś cytat, że na skrzyżowaniu wyznacza się pasy wzdłuż drogi z pierwszeństwem. (...) Tu masz tak właśnie pasy wyznaczone....i co ? Teraz zaczęło być to niezgodne z przepisami ?
A skąd taki pomysł?
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 23 lipca 2013, 23:09

dylek napisał(a):
szymon1977 napisał(a): Sygnalizację świetlna stosuje się przed skrzyżowaniami z wyspą centralną, na których pomimo oznakowania znakiem C-12 ruch nie odbywa się wokół wyspy centralnej tylko na wprost omijając wyspę centralną.

Jednemu sygnalizacja odwołuje ruch okrężny...drugiemu owa sygnalizacja ten ruch wyprostowuje... :mrgreen:
No jesteście boscy... nie myśleliście o ścieżce kariery na estradzie w branży rozrywkowej ? Szerszy przekrój społeczeństwa pośmiałby się z waszych skeczy :lol:

Mi witki opadły....Mimo że jest C-12 ruch nie odbywa się wokół wyspy :hmm:
Można sobie darować ....
szerszon

Postprzez cierpnik » środa 24 lipca 2013, 07:56

dylek napisał(a):Sygnalizacja świetlna odwołuje znak C-12 :lol:
Art 5.3
dylek napisał(a):Znaczy, że jak ? , że jak mam C-12 i sygnalizację, to mogę wywinąć w lewo przed wyspą, bo nie ma już ruchu okrężnego ? :lol:
Na skrzyżowaniu dróg dwujezdniowych bez C-12 tak robisz? To gratuluję.
dylek napisał(a):Inne znaki z grupy nakazów też odwołuje ta sygnalizacja świetlna, czy tylko ten jeden, bo jakoś musiała mi ta zależność umknąć...widocznie nie doczytałem....
C-12 z A-7. Jest to zestaw. Nierozłączny. Albo istnieje zestaw albo nic. Więc cały zestaw reguluje pierwszeństwo a nie tylko A-7.
szerszon napisał(a):O ....widzę,ze następny z kompleksami.
Kompleksy ma warszafka. Największe z możliwych. Później mają mieszczanie pozostałych miast.
cierpnik

Postprzez szerszon » środa 24 lipca 2013, 08:53

cierpnik napisał(a):Art 5.3

"Sygnały świetlne maja pierwszeństwo przed znakami drogowymi regulującymi pierwszeństwo przejazdu."
Zapytam najpoważniej , bez cienia złośliwości...
czy mógłbyś wymienić , jakie znaki drogowe według Ciebie regulują pierwszeństwo przejazdu ?
Na skrzyżowaniu dróg dwujezdniowych bez C-12 tak robisz? To gratuluję.

Zanim zaczniesz składać gratulacje to w pierwszej kolejności proponuje zapoznać sie z oznakowaniem na takim skrzyżowaniu.
Chyba że np nie interesują Ciebie znaki nakazu lub zakazu....a to przepraszam...
C-12 z A-7. Jest to zestaw. Nierozłączny. Albo istnieje zestaw albo nic. Więc cały zestaw reguluje pierwszeństwo a nie tylko A-7

Czy mógłbyś wskazać paragraf,artykuł, gdzie odwołuje się "zestawy "..
skoro nie istnieje "nic" to z pewnością zawracasz w pierwszym możliwym fizycznie miejscu...czy nie zawracasz ?
Kompleksy ma warszafka. Największe z możliwych

Tylko "słoiki" :D co z żalem wspominają jazdę traktorem po polu... :D
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze