( Suwałki, 01.07.2013)- egzamin teoretyczny zdany za pierwszym razem. System ITS. Wyszłam z sali jako ostatnia, ale za to w podskokach

73/74
Zamieszczam te pytania, które udało mi się dzisiaj zapamiętać. Jak przypomnę sobie pozostałe, dam znać

1. Czy na moście można zawracać? NIE
2. Czy na moście można cofać? NIE
3. Fotografia, most, znak drogowy z jakąś rzeką. Czy możesz zaparkować czy zawrócić (nie pamiętam) za tym znakiem? NIE
4. Czy można przewozić niemowlę na kolanach osoby dorosłej? NIE
5. ABC Jaka jest (nie)dozwolona zawartość alkoholu we krwi?
6. Czy w razie wypadku na autostradzie trójkąt ostrzegawczy ustawisz 100m za pojazdem? TAK
7. Filmik. Skrzyżowanie bez znaków i świateł. Na środku policjant, stoi bokiem do nas, patrzy w naszą stronę. Czy skręcając w lewo, możesz wykonać ten manewr bez zatrzymania? TAK
8. Znak drogowy- przejazd kolejowy z zaporami. Czy przed takim przejazdem zawsze musisz się zatrzymać? NIE
9. Czy jadąc prawym pasem i chcąc zjechać na pas lewy, musisz przepuścić jadących lewym pasem? TAK
10. Filmik. Jadę lewym pasem, strzałki poziome wskazują, abym wjechała na pas prawy. Czy musisz ustąpić jadącym prawym pasem? TAK
11. Strzałki poziome naprowadzające na pas. Czy wskazują nam pas, na który mamy wjechać? TAK
12. Skrzyżowanie równorzędne. Ja skręcam w prawo, jakiś biały samochód nadjeżdża z lewej. Czy musisz ustąpić mu pierwszeństwa? NIE
13. Na zdjęciu droga nocą, nieoświetlona. Czy robiąc postój na takiej drodze musisz włączyć światła postojowe lub pozycyjne? TAK
14.

Czy amfetamina wywołuje u kierowcy agresję? TAK
15.

Jedziesz, masz mdłości, boli brzuch. Co robisz? Zatrzymuję się, powoduję wymioty, zażywam węgiel medyczny.
16. Czy jako kierowca możesz oddalić się od samochodu, gdy silnik jest w ruchu? NIE
17. Fotka- strefa zamieszkania. Czy możesz zaparkować w dowolnym miejscu na jezdni? NIE
18. Fotka- trzy znaki: A obszar zabudowany, B koniec obszaru zabudowanego, C strefa zamieszkania. Gdzie w godzinach 23.00-5.00 dozwolona jest prędkosć 60km/h? B
19. Filmik- skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną. Dla mojego pasa pokazuje się światło zielone pozwalające na skręt w lewo, zawracanie (strzałeczki: w lewo i w dół). Czy możesz zawrócić? TAK
20. Czy możesz wjechać za sygnalizator na pomarańczowym świetle, jeśli zatrzymanie wymagałoby gwałtownego hamowania (jakoś tak)? TAK
21. Jadę, przede mną jedzie motocykl środkiem naszego pasa. Czy wyprzedzając go, musisz zachować odstęp 1m? TAK
22. Jadę, przede mną jedzie rower, zaraz wyminę się ze srebrnym samochodem. Czy wyprzedzając rower musisz zachować odstęp 1m? TAK
23. Co oznacza skok hamulca do dołu? Wspomaganie układu hamulcowego.
24. Jak należy wcisnąć pedał hamulca, aby droga zatrzymania z ABSem była najkrótsza (coś takiego)? Mocno wcisnąć pedał hamulca.
25. Coś z ABS. Pamiętam tylko prawidłową odpowiedź- Wcisnąć pedał hamulca i lekko go zwolnić, gdy zadziała układ ABS.
26. Filmik- Skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną. Dla nas zielone. Jedziemy prosto, ktoś z przeciwnego skręca w lewo. Czy możesz jechać prosto z tą samą prędkością? NIE
Przypomniały mi się kolejne:
27. Jak powinieneś się zachowywać, jadąc w mieście? Uważnie obserwować drogę i jej otoczenie (coś o tym, żeby mieć duże pole widzenia, zasięg; nie pamiętam)
28. Filmik- wjeżdżam na rondo, gdzie jest znak ''Ustąp pierwszeństwa''. Jadę, jadę, z prawej na rondo chce wjechać samochód. Czy musisz ustąpić mu pierwszeństwa? NIE
29. Fotka- droga, obszar niezabudowany, znak- Uwaga dzikie zwierzęta. Pytanie- przed czym ten znak ostrzega? a. zwierzętami hodowlanymi. B. dzikimi zwierzętami, mogącymi pojawić się na drodze c. to było dziwne- coś o bezkolizyjnej drodze
30. Czy jadąc w czasie deszczu, powinieneś zachować ostrożność i zwolnić, aby nie ochlapać pieszych? TAK