Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

Postprzez kastmy » poniedziałek 01 lipca 2013, 11:25

2.Jest filmik(skrzyżowanie stoi samochód na przeciwko tramwaj po obu stronach ludzie przechodzą przez pasy) Pytanie: Czy możesz ruszyć dopiero po ruszeniu tramwaju? TAK/NIE
4.Kiedy należy sprawdzać ciśnienie w oponach?
A.Tuż przed jazdą
B.Dobę przed jazdą
C.Po jeździe
5.Jest filmik(tramwaj wyjeżdża z prawej strony my jedziemy prosto) Czy mamy pierwszeństwo przed tramwajem wyjeżdżającym z zajazdu? TAK/NIE
6.Czy linia ułożona z trójkącików na drodze oznacza bezwzględne zatrzymanie się? TAK/NIE
kastmy

Postprzez Ser95 » poniedziałek 01 lipca 2013, 15:56

( Suwałki, 01.07.2013)- egzamin teoretyczny zdany za pierwszym razem. System ITS. Wyszłam z sali jako ostatnia, ale za to w podskokach :) 73/74
Zamieszczam te pytania, które udało mi się dzisiaj zapamiętać. Jak przypomnę sobie pozostałe, dam znać :)
1. Czy na moście można zawracać? NIE
2. Czy na moście można cofać? NIE
3. Fotografia, most, znak drogowy z jakąś rzeką. Czy możesz zaparkować czy zawrócić (nie pamiętam) za tym znakiem? NIE
4. Czy można przewozić niemowlę na kolanach osoby dorosłej? NIE
5. ABC Jaka jest (nie)dozwolona zawartość alkoholu we krwi?
6. Czy w razie wypadku na autostradzie trójkąt ostrzegawczy ustawisz 100m za pojazdem? TAK
7. Filmik. Skrzyżowanie bez znaków i świateł. Na środku policjant, stoi bokiem do nas, patrzy w naszą stronę. Czy skręcając w lewo, możesz wykonać ten manewr bez zatrzymania? TAK
8. Znak drogowy- przejazd kolejowy z zaporami. Czy przed takim przejazdem zawsze musisz się zatrzymać? NIE
9. Czy jadąc prawym pasem i chcąc zjechać na pas lewy, musisz przepuścić jadących lewym pasem? TAK
10. Filmik. Jadę lewym pasem, strzałki poziome wskazują, abym wjechała na pas prawy. Czy musisz ustąpić jadącym prawym pasem? TAK
11. Strzałki poziome naprowadzające na pas. Czy wskazują nam pas, na który mamy wjechać? TAK
12. Skrzyżowanie równorzędne. Ja skręcam w prawo, jakiś biały samochód nadjeżdża z lewej. Czy musisz ustąpić mu pierwszeństwa? NIE
13. Na zdjęciu droga nocą, nieoświetlona. Czy robiąc postój na takiej drodze musisz włączyć światła postojowe lub pozycyjne? TAK
14. 8) Czy amfetamina wywołuje u kierowcy agresję? TAK
15. 8) Jedziesz, masz mdłości, boli brzuch. Co robisz? Zatrzymuję się, powoduję wymioty, zażywam węgiel medyczny.
16. Czy jako kierowca możesz oddalić się od samochodu, gdy silnik jest w ruchu? NIE
17. Fotka- strefa zamieszkania. Czy możesz zaparkować w dowolnym miejscu na jezdni? NIE
18. Fotka- trzy znaki: A obszar zabudowany, B koniec obszaru zabudowanego, C strefa zamieszkania. Gdzie w godzinach 23.00-5.00 dozwolona jest prędkosć 60km/h? B
19. Filmik- skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną. Dla mojego pasa pokazuje się światło zielone pozwalające na skręt w lewo, zawracanie (strzałeczki: w lewo i w dół). Czy możesz zawrócić? TAK
20. Czy możesz wjechać za sygnalizator na pomarańczowym świetle, jeśli zatrzymanie wymagałoby gwałtownego hamowania (jakoś tak)? TAK
21. Jadę, przede mną jedzie motocykl środkiem naszego pasa. Czy wyprzedzając go, musisz zachować odstęp 1m? TAK
22. Jadę, przede mną jedzie rower, zaraz wyminę się ze srebrnym samochodem. Czy wyprzedzając rower musisz zachować odstęp 1m? TAK
23. Co oznacza skok hamulca do dołu? Wspomaganie układu hamulcowego.
24. Jak należy wcisnąć pedał hamulca, aby droga zatrzymania z ABSem była najkrótsza (coś takiego)? Mocno wcisnąć pedał hamulca.
25. Coś z ABS. Pamiętam tylko prawidłową odpowiedź- Wcisnąć pedał hamulca i lekko go zwolnić, gdy zadziała układ ABS.
26. Filmik- Skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną. Dla nas zielone. Jedziemy prosto, ktoś z przeciwnego skręca w lewo. Czy możesz jechać prosto z tą samą prędkością? NIE

Przypomniały mi się kolejne:
27. Jak powinieneś się zachowywać, jadąc w mieście? Uważnie obserwować drogę i jej otoczenie (coś o tym, żeby mieć duże pole widzenia, zasięg; nie pamiętam)
28. Filmik- wjeżdżam na rondo, gdzie jest znak ''Ustąp pierwszeństwa''. Jadę, jadę, z prawej na rondo chce wjechać samochód. Czy musisz ustąpić mu pierwszeństwa? NIE
29. Fotka- droga, obszar niezabudowany, znak- Uwaga dzikie zwierzęta. Pytanie- przed czym ten znak ostrzega? a. zwierzętami hodowlanymi. B. dzikimi zwierzętami, mogącymi pojawić się na drodze c. to było dziwne- coś o bezkolizyjnej drodze
30. Czy jadąc w czasie deszczu, powinieneś zachować ostrożność i zwolnić, aby nie ochlapać pieszych? TAK
Ostatnio zmieniony środa 03 lipca 2013, 19:35 przez Ser95, łącznie zmieniany 3 razy
Ser95

Postprzez monka373 » poniedziałek 01 lipca 2013, 17:05

Odwdzięczam się ;) 70/74 Kraków, Koszykarska - pierwszy raz i zdane;)
Zapamiętane:
1) pytanie od odległość od rowerzysty: 1m
2) mnóstwo pytań z łamanym pierwszeństwem
3)czy przejazd przez tory kolejowe jest dozwolony jeśli stoi za nimi kolumna samochodów w korku: nie
4) jaka jest dopuszczalna masa przewożonego ładunku: nie większa niż rzeczywista samochodu
5) idzie pijany człowiek drugą stroną jezdni i pytanie czy w tym momencie przystąpisz do manewru wyprzedzania: nie
monka373

Postprzez seb235 » wtorek 02 lipca 2013, 13:10

Wczoraj miałem egzamin wynik - oblane.

Co mnie zaskoczyło - Znak ostrzegawczy rowerzyści (A-24) przed nami jedzie samochód (droga dwukierunkowa linia przerywana) czy można go wyprzedzić? Zaznaczyłem tak ale pewności nie mam.

Inne pytanie dotyczyło dopuszczalnej prędkości na autostradzie samochodu z przyczepką lekką do wyboru było 140, 70 oraz 80KM/h. Poprawna chyba 80KM/h
seb235

Postprzez Mateusz1995709 » wtorek 02 lipca 2013, 22:46

Witam, Dzisiaj miałem egzamin. Pierwsze podejście zdane 68/74. Ledwo ledwo, ale się udało.
Oto pytania jakie zapamiętałem.
1. Zdjęcie i znak A-2. Czy dozwolone jest wyprzedzanie na tym odcinku drogi. TAK/NIE
2. Znak A-2. Pytanie czy znak ten informuje nas o 4 zakrętach. TAK/NIE
3. Zdjęcie. Na środku drogi stoi samochód. Zgnieciony bok. Pytanie czy mamy obowiązek się zatrzymać. TAK/NIE
4. Policjant obrócony do nas bokiem. Ręka z naszej strony ugięta do góry. Pytanie czy można przejechać V
5. Znak D-7. Z jaką prędkością możemy się poruszać. Dodam że są tam dwa pasy do jazdy w jednym kierunku:
a) 140 km/h
b) 120 km/h
c) 100 km/h
6. Znak D-3. Pytanie : czy możemy skręcić w lewo na skrzyżowaniu. Pojazd znajduje się przy prawej krawędzi. TAK/NIE
7. Znak D-6. film: na przejście wkracza kobieta. Pytanie czy możemy przejechać. TAK/NIE
8. Film: zbliżamy się do pasów z przejazdem dla rowerów. Rower wjeżdża na przejazd. Czy możemy przejechać. TAK/NIE
9. Znak D-18. Jak zaparkujemy.
a) prostopadłe do chodnika
b) skośnie do chodnika
c) równolegle do chodnika
10.Znak D-6. Pytanie czy mamy zachować szczególną ostrożność. TAK/NIE
11. Chyba miałem takie pytanie. Znak B-21. Czy możemy skręcić w lewo. TAK/NIE
12. Znak C-4. Czy możemy skręcić w prawo. TAK/NIE
13. Jak długo należy trzymać głowę poszkodowanego.
a) do momentu gdy zacznie ruszać nogami.
b) do odzyskania oddechu
c) do przyjazdu pogotowia
14. Jadę lewym pasem. Pytanie czy zachowuję się prawidłowo. Na filmie widać że prawym pasem jedzie samochód. TAK/NIE
15. Film: Jadę za samochodem nocą w mieście. Pytanie czy mogę użyć świateł drogowych. TAK/NIE
16. Co ma bezpośredni wpływ na długość hamowania.
a) wiek kierującego
b) Masa pasażerów
c) masa pojazdu

Więcej sobie na razie nie przypominam.
Mateusz1995709

Postprzez t0meCzek321 » czwartek 04 lipca 2013, 13:13

27. Czy w tej sytuacji masz obowiązek zachować bezpieczną odległość? zobacz opis sytuacji ->
Fimik: Jedziemy drogą jednokierunkową, po prawej i lewej stronie stoją samochody (NALEŻY ZACHOWAĆ 1,5M KTÓRE DOPIERO JEST BEZPIECZNĄ ODLEGŁOŚCIĄ ) ... niech ktoś mi wytłumaczy, dlaczego jest odpowiedź NIE, to jest manewr omijania a tam nie ma dokładnie określonej odległości, tylko odległość bezpieczna :(
16.07.2013 - Teoria +
16.07.2013 - Plac +
16.07.2013 - Miasto +

Czekamy na plastik :)
t0meCzek321

Postprzez werka01 » czwartek 04 lipca 2013, 19:43

Dzisiaj rano miałam egzamin udało mi się zdać za pierwszym razem 74/74 pkt :D

Pytanie które utkwiło mi w pamięci, a go tutaj nie zauważyłam to :
Zdjęcie na którym motocyklista ma twarz w kałuży i w pytaniu chodziło o to czy możemy poruszać poszkodowanym jeżeli nie wiemy czy ma jakiś uraz czy coś w tym stylu...
miałam 2 pytania odnoście tramwaju, o odległość przy wyprzedzaniu rowerzysty( min 1 metr) i kolejne było przy wyprzedzaniu samochodu (zależy od szerokości drogi i coś tam jeszcze), miałam pytania odnośnie znaków (nierówności na drodze i który dotyczy samochodu do 3,5t)

Tyle co zapamiętałam. Pozdrawiam wszystkich, którym udało się zdać na max :D
werka01

Postprzez karo1234 » piątek 05 lipca 2013, 10:07

Zdjęcie na którym motocyklista ma twarz w kałuży i w pytaniu chodziło o to czy możemy poruszać poszkodowanym jeżeli nie wiemy czy ma jakiś uraz czy coś w tym stylu... Czyli można nim poruszać czy nie?
karo1234

Postprzez karo1234 » piątek 05 lipca 2013, 10:28

Dziś zdawałam drugi raz (word opole). Znów 67 i znów niezdany. Większość pytań wydawała się być prosta i naprawdę nie wiem gdzie były błędy. Z pytań, które zapamiętałam były:
1. Czy można zamienić lampy halogenowe na ksenonowe? ( to pytanie pojawiło się już to na forum, ale nadal nie wiem która odpowiedź jest poprawna)
2. Jak należy najlepiej rozpędzić samochód?
a)do najwyższych obrotów silnika przy każdym biegu
b)...( nie pamiętam, ale podobna do odp.a)
c) przeskakując o dwa biegi
3.Potrąciliśmy osobę, ona chce wstać to czy należy jej tego zabronić? (dałam tak, ale sama już nie wiem)
4.Ze trzy pytania o zachowanie szczególnej ostrożności : przy omijaniu pojazdu oznakowanego do którego wsiada osoba niepełnosprawna- na pewno TAK, przez przejście chce przejść zataczająca się osoba, my mamy zielone światło( sygnalizator ogólny)- na pewno TAK
5. filmik Jedzie przed nami samochód dość wolno, linia przerywana i na sam koniec filmiku linia zamienia się w ciągłą i pytanie czy można wyprzedzać
6.Zdjęcie: stoi policjant zwrócony do nas bokiem, ręce ma przed sobą zgięte w łokciach i pytanie czy można skręcić w lewo? I tu właśnie nie wiem czy ta pozycja jest równoznaczna z tym że za chwilę będzie zmiana, czyli tak jakby stał z rękami wyciągniętymi na boki czy jednak można było jechać?
Było sporo pytań takich wydaje mi się oczywistych typu czy po zażyciu niewielkiej ilości narkotyków masz lepszą widoczność albo jak zmienia się kąt widzenia pod wpływem zwiększenia prędkości, ale jednak te parę pozostałych sprawiło że znów negatywny.
karo1234

Postprzez Mafta89 » piątek 05 lipca 2013, 17:44

Witam, dużo mi pomogło to forum więc postanowiłam że dorzucę to co zapamiętałam jest tego nie wiele ale zawsze coś
1. Czy na tej drodze obowiązuje ograniczenie prędkości do 140km/h (autostrada)
2. Czy w tej sytuacji można ominąć pojazd (na filmiku auto zatrzymuję się przed pasami a na pasy wchodzi pieszy)
3. Czy masz pierwszeństwo przejazdu? ( na filmiku ja jadę prosto a z naprzeciwka samochód sygnalizuje skręt w lewo)
4.Czy za tym znakiem łącznie z skrzyżowaniem jest zakaz zawracania ( nakaz skrętu w prawo i zakaz zawracania)
5. Czy możesz zatrzymać się na poboczu? ( ciągła linia krawężnikowa)
6. Czy ekonomiczna jazda to unikanie gwałtownych przyśpieszeń i hamowań

7. Jak długo będziesz podtrzymywać głowę poszkodowanego
a- jak zacznie ruszać nogami
b- do czasu przyjazdu zespołu medycznego
c- jak zacznie ruszać nogami

8. Jak rozłożysz przewożony bagaż
a. najcięższy na dole na środku lżejszy u góry
b. lżejszy na dole
c. obojętnie

9. Coś o abs kiedy pomaga czy jakoś tak
a przy skręcaniu jak auto wpada w boczny poślizg
b przy hamowaniu na prostym odcinku drogi
c przy hamowaniu na zakręcie

Jak jeszcze coś mi się przypomni to dopiszę
Mafta89

Postprzez szerszon » piątek 05 lipca 2013, 19:07

karo1234 napisał(a):Zdjęcie na którym motocyklista ma twarz w kałuży i w pytaniu chodziło o to czy możemy poruszać poszkodowanym jeżeli nie wiemy czy ma jakiś uraz czy coś w tym stylu... Czyli można nim poruszać czy nie?

Trzeba...już kiedyś była odpowiedź ,ze kałuży nie wypije tylko sie udusi
szerszon

Postprzez JAKUB » poniedziałek 08 lipca 2013, 20:41

Kałuża to nie staw. Jeśli nie ma bezpośredniego zagrożenia życia to GOSTKA nie wolno ruszać. Leży w kałuży do przyjazdu pogotowia.
JAKUB

Postprzez Majer92 » wtorek 09 lipca 2013, 11:45

Wczoraj miałem egzamin.. Drugi raz brakło pkt :/

Pytanie które mnie zaskoczyło.. Jadę w mieście prawym pasem z mojej prawej jedzie tramwaj przed nami są pasy. Czy mogę wyprzedzić ten tramwaj?

coś takiego było..

No i drugi raz mi się powtorzyło pytanie z tym motocyklistą który ma głowe w kałuży.. Można mu pomóc czy nie?
Majer92

Postprzez Marii » wtorek 09 lipca 2013, 12:21

1. Czego nie mozna robic jadac w sniezyce?
A. wykonywac gwaltownych ruchow kierowniaca
B. bez sensu
C. szybko przyspieszac pod gorke
(dla mnie A i B sa poprawne)
2.ktory znak dotyczy samochodu ciezarowego nieprzekraczajacego 3,5 t?
A. na obrazku znak zakazu z samochodem osobowym
B. z samochodem ciezarowym
C. z traktorem
(stawiam na odp C, lecz osobowy ma do 3,5 t.)
3.Czy przy nastepnym ruchu policjanta bede mogla przejechac przez skrzyzowanie?
Policjant stoi do nas tylem z reka podniesiana w gorze
Odp. Tak
4. Czy powinnam wyjac chlopaka po wypadku z kaluzy, w ktorej lezy glowa, ale w kasku, czy ze wzg na jego kregoslup tak go pozostawic?
TAK/NIE
Marii

Postprzez LOST » wtorek 09 lipca 2013, 19:16

Siemka, jestem po 4 nieudanych podejściach, za każdym razem brakowało mi od jednego do trzech punktów, potrzebuje odpowiedzi na pytania co do których mam wątpliwości:

Czy na drodze z tym znakiem możesz zatrzymać pojazd przy lewej krawędzi jezdni? (Na zdjęciu znak informacyjny: droga jednokierunkowa umieszczony w miejscu wyglądającym na wjazd na autostradę)

TAK/NIE?

Czy w tej sytuacji masz obowiązek zachować szczególną ostrożność? (Na filmie jazda prostą, jednojezdniową drogą o dwóch pasach ruchu w jednym kierunku bez skrzyżowań, przejść dla pieszych, znaków ostrzegawczych itp, po lewej stronie szereg samochodów stojących w korku, jadących w przeciwnym kierunku, po prawej stronie, na sąsiednim pasie przed nami jedzie tylko jedno auto do którego się powoli zbliżamy przez cały czas trwania filmiku, a w momencie gdy się zatrzymuje jego tył jest po prawej stronie naszego pojazdu, manewr wyprzedzania?)

TAK/NIE?

Czy w tej sytuacji masz obowiązek zatrzymania się i wezwania służb ratunkowych? (Na filmiku zbliżamy się do osoby leżącej przy prawej krawędzi jezdni, nie sposób ocenić czy jest to potrącony pieszy czy np niezbyt trzeźwy osobnik który postanowił się akurat w tym miejscu przespać)

TAK/NIE?

Czy ten sygnał dawany przez policjanta pozwala nam na wjazd na skrzyżowanie? (Na zdjęciu policjant stojący do nas bokiem ze swoją lewą ręką w naszą stronę, normalnie opuszczoną w dół, a prawą ręką wyciągniętą przed siebie czyli w naszą lewą stronę)

TAK/NIE?

Czy możesz użyć sygnału dźwiękowego ze względu na zatrzymanie się tramwaju? (Na filmiku po naszej lewej stronie równolegle do nas jedzie tramwaj, na skrzyżowaniu skręca w prawo przejeżdżając przed nami i zatrzymując się w taki sposób że jego tylnia część zastawia nasz pas ruchu, dodam że nie jest to zwykły tramwaj pasażerski tylko jakiś techniczny który może coś tam naprawiać chyba, oznaczony zółto-czarnymi pasami ostrzegawczymi)

TAK/NIE?

Bardzo proszę o odpowiedzi na te pytania bo 2 z nich mi się powtórzyły a ja dalej nie jestem pewien jaka jest prawidłowa odpowiedź
LOST

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy