szymon1977 napisał(a):Czy w poniższej sytuacji na podst. Art.26.2. pojazd niebieski i zielony mają obowiązek ustąpić pierwszeństwa pieszemu bo na skrzyżowaniu skręcają a pojazd czerwony już nie bo na skrzyżowaniu nie skręca tylko przejeżdża przez skrzyżowanie na wprost?
cierpnik napisał(a):Jesteś świadomy tego, że nikt z tych lewo skręcających na rondzie na to pytanie nie odpowie?
Właśnie dlatego to pytanie zadałem, i w oczekiwaniu na wypowiedzi dyletantów chętnie je powtórzyłem.
057-1m.png
szerszon napisał(a):...poproszę o sytuacje w realu, ponieważ jak zwykle grafiki szymona są oderwane od rzeczywistości.
Jak zwykle migasz się od odpowiedzi, jak zwykle migasz się od przedstawienia swojego stanowiska w teoretycznie mogącej wystąpić sytuacji, jak zwykle zanim zobaczymy fatalne skutki Twojego pojmowania PoRD w praktyce. Migaj się dalej!
-----
cierpnik napisał(a):Pieszy ma stanąć na środku i czekać na informacje od kierowcy?
Hmmm... teoretycznie to nie, bo każdy pojazd zjeżdżający z klasycznego ronda pierścieniowego skręca w prawo, robi to z prawym kierunkowskazem ustępując pieszemu pierwszeństwa. Czytając wypowiedzi instruktorów Szerszona i Dylka zalecam jednak pieszemu zaczekać, bo po kierujących przez nich uczonych spodziewać się można wszystkiego.
-----
szerszon napisał(a):"Skręcić w lewo na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym..." patrz , da się
A czy ja twierdzę, że przejeżdżając przez skrzyżowanie o ruchu okrężnym skręcić w lewo się nie da? Ja tylko twierdzę, że przejeżdżając w lewo przez niektóre skrzyżowania, w tym np. klasyczne rondo pierścieniowe geometria i organizacja ruchu wykonanie skrętu w lewo nam uniemożliwia, i przejazd w lewo jest realizowany np. przez kilka skrętów w prawo.
Podobnie jak w poniższym, prostszym przykładzie przejazd w prawo przez skrzyżowanie został zrealizowany przez trzy skręty/zmiany kierunku jazdy w lewo (zaznaczone na czerwono) oraz jedną zmianę zajmowanego pasa ruchu (zaznaczoną na pomarańczowo). Proszę bardzo, przed wjechaniem na skrzyżowanie zajmij prawy pas (Art.22.2.1.) a przez cały przejazd przez skrzyżowanie migaj prawym kierunkowskazem (Art.22.5.) bo przez skrzyżowanie przejeżdżasz w prawo. Szerokiej drogi!
006-6m.png