Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

Postprzez luuthien » poniedziałek 24 czerwca 2013, 11:13

trelemorele napisał(a):Pytanie skąd wieje wiatr?
A. Z lewej strony
B. Z prawej i lewej.
C. Z przodu i z tyłu.

Ja bym chyba dała, że z prawej i lewej. Ale nie wiem, czy dobrze. Ja jutro zdaję i jestem pełna obaw, że coś mi się znowu trafi, co mnie zagnie.

Gagonii napisał(a):Czy ułożenie kogoś po wypadku komunikacyjnym na płaskiej powierzchni jest prawidłowe?

Moim zdaniem, tak.
Rozpoczęcie kursu prawa jazdy: 22 lipiec 2012.
Pierwsze jazdy: Ok. 10 sierpnia 2012
Pierwszy egzamin teoretyczny (zdany) i praktyczny (nie udany): 28 październik 2012
No i chwilowo pół roku minęło, testy się skończyły, niedługo zdaję od nowa.
luuthien

Postprzez Gagonii » poniedziałek 24 czerwca 2013, 12:48

Mozna wyprzedzac rowerzyste na skrzyzowaniu nie kierowanym? lub tez kierowanym?

Czy możesz wyprzedzić auto z prawej strony?
Sytuacja: Szeroka droga dwukierunkowa jednopasmowa, auto jadące przed tobą chce skręcić w lewo, ustawia się przy lewej krawędzi jezdni po prawej jest zatoczka autobusowa z namalowanym zygzakiem, jest wystarczająco dożo miejsca.

Mozna wykorzystywać zatoczki autobusowe do omijania pojazdu?

Czy wyprzedzanie z prawej strony na drodze jednokierunkowej uzależnisz od ilości pasów ruchu?
Gagonii

Postprzez JAKUB » poniedziałek 24 czerwca 2013, 14:55

Gagonii napisał(a):Można wyprzedzać rowerzyste na skrzyzowaniu nie kierowanym? lub tez kierowanym?
TAK bo jest pojazdem niesilnikowym
Czy możesz wyprzedzić auto z prawej strony?
Sytuacja: Szeroka droga dwukierunkowa jednopasmowa, auto jadące przed tobą chce skręcić w lewo, ustawia się przy lewej krawędzi jezdni po prawej jest zatoczka autobusowa z namalowanym zygzakiem, jest wystarczająco dożo miejsca.
TAK
Mozna wykorzystywać zatoczki autobusowe do omijania pojazdu?

TAK
luuthien napisał(a):
trelemorele napisał(a):Pytanie skąd wieje wiatr?
A. Z lewej strony
B. Z prawej i lewej.
C. Z przodu i z tyłu.

Ja bym chyba dała, że z prawej i lewej. Ale nie wiem, czy dobrze. Ja jutro zdaję i jestem pełna obaw, że coś mi się znowu trafi, co mnie zagnie.

Gagonii napisał(a):Czy ułożenie kogoś po wypadku komunikacyjnym na płaskiej powierzchni jest prawidłowe?

Moim zdaniem, tak.
Po wypadku komunikacyjnym staramy się osobę nie przemieszczać, aby nie pogłębić urazów, czyli odpow. zdecydowanie NIE
Gagonii napisał(a):(...)
187. Czy należy przepuścić pieszych (filmik, piesi stali przy pasach).?
jak nie weszli choćby pół stopy (a na filmie nie weszli) to NIE
191. Czy powinniśmy ugasić samochód tak, aby nie dopuścić do nieodcięcia dopływu tlenu?
chaos w pytaniu 191.
JAKUB

Postprzez jasper1 » poniedziałek 24 czerwca 2013, 15:52

trelemorele napisał(a):Zdawałam na prawko 2 razy, jutro mam trzecie podejście. Zapamiętałam (mniej więcej)parę pytań, na które niezbyt wiem jak odpowiedzieć.
1. Kiedy deszcze pada najmocniej?
A. Na początku
B. Na końcu.
C. Nie pamiętam.
Deszcz pada najmocniej wtedy, kiedy pada najmocniej
2. Jest źle kiedy:
A. z samochodu wydobywają się bezbarwne spaliny
B. z samochodu wydobywają się niebieskie fioletowe i jeszcze jakieś tam spaliny
C. Nie pamiętam, ale nie chodziło o spaliny.
Jest źle, jak sie pali różne świństwa
3. Mam wjechać z drogi na obszarze niezabudowanym na posesję, za przede mną zero samochodów, na pasie obok też nikogo. Zajmuję pas prawy, a posesja jest po lewej stronie. Czy muszę zachować szczególną ostrożność? Zaznaczyłam, że tak.
4. Jest taki znak http://www.skuterowo.com/wp-content/woo ... 15-a19.png
Pytanie skąd wieje wiatr?
A. Z lewej strony
B. Z prawej i lewej.
C. Z przodu i z tyłu.
Wiatr wieje analogicznie jak deszcz pada, czyli po swojemu
5. Jadę samochodem. Gdzie mam się rozglądać.
A. Przed poprzedzające mnie samochody (coś w tym stylu)
B. Przede mnie i na boki
C. Nie pamiętam, ale na pewno nie poprawna.
Do reszty pytań uwagi sobie daruję
Fajnie by było jakbyście mi chociaż w niektórych pomogli ;)

Na pomoc to już chyba trochę późno, więc przynajmniej innym zestresowanym egzaminem ludziom nie lasuj mózgów. A tak w ogóle, to wszyscy inni w domu zdrowi?
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Gagonii » poniedziałek 24 czerwca 2013, 17:54

Czy mamy obowiązek poza obszarem zabudowanym umożliwić wyjazd autobusu z zatoczki?
Gagonii

Postprzez jasper1 » poniedziałek 24 czerwca 2013, 17:59

Gagonii napisał(a):Czy mamy obowiązek poza obszarem zabudowanym umożliwić wyjazd autobusu z zatoczki?

Szkolnego tak, komunikacji zbiorowej nie (Art. 18a. 1.2) i 18.1 PoRD)
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez luuthien » poniedziałek 24 czerwca 2013, 19:22

Obrazek

Wiem, że odpowiedź brzmi "NIE", jednak niezbyt to rozumiem.

Znak A-5, Skrzyżowanie dróg ostrzega o skrzyżowaniu dróg, na których pierwszeństwo nie jest określone znakami. Na tak oznakowanym skrzyżowaniu pierwszeństwo przejazdu mają pojazdy nadjeżdżające z prawej strony.

Według tego, co wiemy o tym znaku, JESTEŚMY o tym ostrzegani. Dlaczego więc jest odpowiedź "nie"?
Rozpoczęcie kursu prawa jazdy: 22 lipiec 2012.
Pierwsze jazdy: Ok. 10 sierpnia 2012
Pierwszy egzamin teoretyczny (zdany) i praktyczny (nie udany): 28 październik 2012
No i chwilowo pół roku minęło, testy się skończyły, niedługo zdaję od nowa.
luuthien

Postprzez damekdzbanek » poniedziałek 24 czerwca 2013, 21:33

luuthien napisał(a):Obrazek

Wiem, że odpowiedź brzmi "NIE", jednak niezbyt to rozumiem.

Znak A-5, Skrzyżowanie dróg ostrzega o skrzyżowaniu dróg, na których pierwszeństwo nie jest określone znakami. Na tak oznakowanym skrzyżowaniu pierwszeństwo przejazdu mają pojazdy nadjeżdżające z prawej strony.

Według tego, co wiemy o tym znaku, JESTEŚMY o tym ostrzegani. Dlaczego więc jest odpowiedź "nie"?

Dlatego, że nie kieruje nim ani policjant ani sygnalizacja świetlna. Kierujący sam musi przy dojeździe stwierdzić kogo ma przepuścić. Oczywiście wiadomo, że tych po prawej bo skrzyżowanie równorzędne. Pomotane ale tak jest.
damekdzbanek

Postprzez olga123456 » środa 26 czerwca 2013, 08:24

kiedy musisz zachować odstep min 1 m,podczas:
a)wyprzedzania roweru
b)wymijania auta
c)omijania czegokolwiek
olga123456

Postprzez kastmy » środa 26 czerwca 2013, 09:42

Wczoraj miałam pierwszy egzamin WORD Częstochowa 74/74. Pytań nie pamiętam wszystkich, ale w zasadzie żadne nie było zaskoczeniem. Rozwiązywałam dużo testów z płytki, wchodziłam na fora i wystarczyło :)
zapamiętane pytania:
1. Znak ze śnieżynką i pytanie czy na drodze za tym znakiem może wystąpić gołoledź. TAK
2. Policjant stoi przodem do nas i pytanie czy można jechać. NIE
3. Zbliżamy się do skrzyżowania z sygnalizacją, są trzy pasy ruchu, do skrętu w lewo, prosto i w prawo. Pasy dzieli linia ciągła. Pytanie czy możemy jeszcze skręcić w lewo. NIE
4. Podobne pytanie do poprzedniego. Jedziemy drogą, skrzyżowanie, ponownie trzy pasy (skręt w lewo, prawo i prosto) i pytanie czy możemy skręcić w prawo. Zaczęła się już ciągła. NIE
5. Jedziemy ulicą, na poboczu leży jakiś facet. Pytanie czo możemy go tak zostawić. NIE
6. Jedziemy ulicą przed nami slalomem idzie jakiś pijany facet i pytanie czy możemy jechać bez żadnej reakcji. NIE
7. Chodnik, po prawej stronie idzie facet z dziećmi. Pytanie czy w tej sytuacji mogę przestać obserwować dzieci. NIE
8. Tory kolejowe, szlaban otwarty. Pytanie czy mogę wjechać za szlaban jeżeli chcę skręcić w lewo. Na drodze jest korek i musiałabym stać na torach. NIE
9. Przystanek tramwajowy pośrodku drogi, ludzie wsiadają i wysiadają. Pytanie czy muszę zachować szczególną ostrożność. TAK
10. Sytuacja podobna do poprzedniej, tzn. był ten sam filmik tylko dalej zatrzymany. Czyli mamy przystanek tramwajowy pośrodku jezdni, ludzie wsiadają i wysiadają. Jadę samochodem, zatrzymuję się dopiero gdzieś w połowie tramwaju i pytanie czy zatrzymałam się w prawidłowym miejscu. NIE
11. Skrzyżowanie, zakaz skrętu w lewo i pytanie czy mogę zawrócić. NIE
12. Jadę drogą jedno jezdniową, dwa pasy ruchu dla każdego kierunku, wyprzedzam samochód, ale zbliżam się do skrzyżowania i pytanie czy mogę kontynuować wyprzedzanie. NIE
13. Jadę nocą, droga jest oświetlona. Pytanie czy mogę jechać na światłach drogowych. NIE
14. Sygnalizacja kierunkowa, strzałka w lewo i w dół. Pytanie czy mogę zawrócić. TAK
15. Skrzyżowanie, sygnalizacja kierunkowa (strzałka w dół i w lewo) pytanie czy podczas zawracania nastąpi kolizja z tramwajem. NIE
16. Facet cofa samochód, głowę ma wystawioną przez boczne okno i pytanie czy dobrze obserwuje drogę za pojazdem. NIE

teraz pytania abc ale nie pamiętam dokładnie odpowiedzi do nich
17. Jak patrzeć w nocy w światła wymijanych samochodów. Odp. żeby patrzeć w prawą stronę na krawędź jezdni, coś w tym stylu.
18. Zapaliła się kontrola od oleju silnikowego i co to oznacza. Odp. zbyt małe ciśnienie oleju w silniku.
19. Na jaką ranę opatrunek uciskowy. Odp. krwawiąca rana, było jeszcze zmiażdżenie kończyny i jakaś wydzielina z uch chyba.
20. Jak prawidłowo ustawiony jest zagłówek i były trzy obrazki.
21. Od czego zależy odległość podczas wymijania. Odp. od szerokości drogi.
22. Jaki dokument musimy mieć prowadząc samochód. Odp. dowód rejestracyjny.
23. Jak zaparkować na jezdni. Odp. równolegle do krawędzi jezdni.
24. Droga ekspresowa i jaka jest dopuszczalna prędkość. Odp 120km/h
25. Z jakim układem działa ABS. Odp z hamulcowym

więcej pytań nie pamiętam, ale naprawdę nie były trudne. Powodzenia dla przyszłych zdających :)
kastmy

Postprzez kastmy » środa 26 czerwca 2013, 10:34

kiedy musisz zachować odstep min 1 m,podczas:
a)wyprzedzania roweru
b)wymijania auta
c)omijania czegokolwiek
kastmy

Postprzez olga123456 » środa 26 czerwca 2013, 11:32

thx :wink:
Co świadczy o złym stanie technicznym samochodu:
a)pozostawione na chodniku plamy
b)zapalenie się kontrolki z akumulatorem
c)coś o bezbarwnym płynie?
olga123456

Postprzez dw23 » środa 26 czerwca 2013, 21:50

Cześć.
Chciałam Wam wszystkim niezmiernie podziękować, bo m.in dzięki Wam zdałam dziś, za drugim razem egzamin teoretyczny. Wynik bardzo pozytywny, bo 74/74 punkty.
Dokładam moją cegiełkę z pytań zapamiętanych, z obu egzaminów:

MORD Koszykarska, Kraków

- Znak A-32 (oszronienie jezdni, 'śnieżynka'): czy może oznaczać gołoledź na drodze
- Skrzyżowanie, Policjant stoi do nas bokiem, pytanie o możliwość przejazdu w takich sytuacji
- Skrzyżowanie równorzędne, po prawej samochód, pytani jesteśmy czy posiadamy pierwszeństwo jadąc na wprost
- Skrzyżowanie równorzędne, skręcamy w lewo, z naprzeciwka pojazd: pytanie o pierwszeństwo
- Jedziemy drogą, przed nami przejazd kolejowy: czy mamy zachować szczególną ostrożność
- Jesteśmy na skrzyżowaniu z sygnalizacją, stoimy na lewym pasie, sygnalizator kierunkowy do skrętu w lewo i zawracania: czy podczas zawracania nasz przejazd przez torowisko, na którym z obu kierunków widoczne są tramwaje będzie bezkolizyjny"
- jedziemy drogą poza terenem zabudowanym w słoneczny dzień: czy możemy w tym przypadku używać świateł drogowych
- droga jednokierunkowa oznaczona znakiem D-3: czy możemy zawracać na drodze jednokierunkowej?
- pytanie o ABS - co nam daje /możliwość skrętu podczas hamowania/
- pytanie o apteczkę - czy jest obowiązkowa?
- jak poradzimy sobie z krwotokiem jeśli nie mamy apteczki /odzież poszkodowanego/
- czy dzwoniąc po służby ratunkowe jest to forma pierwszej pomocy
- dozwolona maksymalna prędkość na autostradzie
- jaki powinien być odstęp podczas omijania? /bezpieczna/

reszty z nerwów nie pamiętam, ale są to pytania, które pojawiają się na tym forum wielokrotnie, nie licząc pytań:

- Dojeżdżamy do skrzyżowania, znak który nas obowiązuje to A-7 'ustąp pierwszeństwa' a pod nim tablica T-6 Obrazek z rzeczywistym przebiegiem drogi z pierwszeństwem prowadzącym z naprzeciwka do naszej prawej strony.
Po lewej widzimy motocyklistę - pytanie brzmi: czy mamy pierwszeństwo? Tyle, że przez moment widoczna jest droga motocyklisty, gdzie widzimy tyłem znak pierwszeństwa D-1

- Co wpływa na długość drogi hamowania [wg klucza autora, bo masa pojazdu ma również wpływ]:
a) czas reakcji kierowcy /poprawna/
b) masa pasażerów
c) masa pojazdu

- Kiedy najbardziej przydatny jest system ABS
a) w sytuacji kiedy pojazd wpada w poślizg
b) wyłącznie podczas jazdy wprost
c) wyłącznie podczas zakrętu

I pytanie z niezdanego egzaminu, które przekombinowałam:
Zdjęcie: dwa pasy drogi bezpośrednio przed skrzyżowaniem. Jedziemy prawym pasem, przed nami bezpośrednio przejście dla pieszych, na kontynuacji naszego pasa przystanek (bez zatoki), na którym zatrzymał się autobus (wg mnie przed autobusem zbyt mało miejsca, żeby zmienić prawidłowo i przepisowo pas ruchu na lewy, żeby nie utrudnić mu wyjazdu /nie ma znaku informującego o zabudowaniu bądź nie). Pytanie brzmiało: czy możemy zatrzymać się za skrzyżowaniem?
Zaznaczyłam "TAK", ponieważ zinterpretowałam to jako zatrzymanie wynikające z przepisów /w celu ustąpienia pierwszeństwa autobusowi w barwach warszawskiego ZTMu/, jednak autobus nie posiadał włączonego kierunkowskazu.
Tutaj prawdopodobnie utopiłam 3 punkty (1 brakowało do zdania egzaminu), ale chciałam być miła dla kierowcy autobusowego, bo oni to ciężką pracę mają ;)

Jeżeli chodzi o 'system' nauki, który pomógł mi zdać, to wygląda on tak:
książka (mam SPS, ale najlepsza to autorstwa Ś.P. H. Próchniewicza, testy Image, obserwacja otoczenia drogowego i myślenie jak ja bym w danej sytuacji zareagowała, forum.prawojazdy.com: co rozumiem z zawartch pytań wizualizuję i analizuję, czego nie - szukam podpowiedzi w internecie i przepisach prawa, przeczytanie kodeksu - polecam fajną aplikację na Androida "Przepisy Drogowe" z logiem znaku pierwszeństwa (w zawartości KRD, taryfikator, znaki, przydatne informacje techniczne) i niezmiernie polecam, nie tylko Krakusom:

http://www.tvp.pl/krakow/jedz-bezpiecznie Program jedź bezpiecznie, produkowany przez TVP Kraków we współpracy z MORD na Koszykarskiej, KMP Kraków. Jednym słowem pigułka PoRD i KRD w bardzo przystępnej, prostej i bezpiecznej formie.

Trzymam kciuki za wszystkich forumowiczów!
dw23

Postprzez nocny » sobota 29 czerwca 2013, 15:24

witam
zdane za pierwszym razem, zdobyte 71 pkt.
A teraz zapamiętane pytania:
1. Film: z dymiącym autem czy masz obwiązek wezwać straż pożarnę. TAK
2. Film: skręcamy w lewo przy należy przepuścić tramwaj jadący z przeciwka TAK
3. Zdjęcie znak stop czy masz obowiązek ustąpić pierwseństwa TAK
4. zdjęcie koniec dorgi z pierwszeństwem i znak ustąp czy dojeżdżasz do drogi podporządkowanej NIE
5. Zdjęcie znak stop + linia zatrzymania czy masz obowiązek zatrzymać się na linii TAK
6. Film: za autobusu wychodzi człowiek i patrzy w naszą stronę czy możesz użyć sygnału dźwiękowego NIE
7. Film: dojeżdżamy do skrzyżowanie z wieloma pasami ale już jest linia ciągłą czy możemy zmienić pas. NIE
8 FILM: dwa pasy ruchu w jednym kierunku jedziemy jedziemy i dopiero na końcu filmu widać ze dojeżdżamy do skrzyżowania (mała boczna uliczka), czy możemy wyprzedzić NIE
9. zdjęcie przystanek tramwajowy na wysepce ale przystanek odzielony wysoką barierką w oddali widać przejście dla pieszych Czy widząć taki przystanek należy zwiększyćuwagę. TAK.
10. zmiany w przypadku niedotlenienia są:
a. mało istotne
b. są bardzo groźne więc przystąpię do restytucji i wezwię pomoc medyczną
c. są średnio ważne więc tylko wezwię pomoc medyczną
11. Czy po małej dawce narkotyku jest lepsza koncentracja NIE

Pozdrawiam
Marcin
nocny

Postprzez kaka123 » niedziela 30 czerwca 2013, 14:12

Proszę o pomoc i odpowiedź na te pytania
1.Pytanie było tu ale nie zauważyłem odpowiedzi coś w stylu : Gdy podczas przekręcania kluczyka odskoczy pedał hamulca należy:
A.Docisnąć pedał
B.Puścić pedał
C.nie pamiętam coś kontrolować
2.Jest filmik(skrzyżowanie stoi samochód na przeciwko tramwaj po obu stronach ludzie przechodzą przez pasy) Pytanie: Czy możesz ruszyć dopiero po ruszeniu tramwaju? TAK/NIE
3.Jest filmik(teren zabudowany jedzie samochód przez skrzyżowanie a nagle przed nim z boku wpada na skrzyżowanie samochód) Pytanie: Czy możesz użyć sygnału dźwiękowego? TAK/NIE
4.Kiedy należy sprawdzać ciśnienie w oponach?
A.Tuż przed jazdą
B.Dobę przed jazdą
C.Po jeździe
5.Jest filmik(tramwaj wyjeżdża z prawej strony my jedziemy prosto) Czy mamy pierwszeństwo przed tramwajem wyjeżdżającym z zajazdu? TAK/NIE
6.Czy linia ułożona z trójkącików na drodze oznacza bezwzględne zatrzymanie się? TAK/NIE
Proszę o szybką odpowiedź
kaka123

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy