Cześć.
Chciałam Wam wszystkim niezmiernie podziękować, bo m.in dzięki Wam zdałam dziś, za drugim razem egzamin teoretyczny. Wynik bardzo pozytywny, bo 74/74 punkty.
Dokładam moją cegiełkę z pytań zapamiętanych, z obu egzaminów:
MORD Koszykarska, Kraków
- Znak A-32 (oszronienie jezdni, 'śnieżynka'): czy może oznaczać gołoledź na drodze
- Skrzyżowanie, Policjant stoi do nas bokiem, pytanie o możliwość przejazdu w takich sytuacji
- Skrzyżowanie równorzędne, po prawej samochód, pytani jesteśmy czy posiadamy pierwszeństwo jadąc na wprost
- Skrzyżowanie równorzędne, skręcamy w lewo, z naprzeciwka pojazd: pytanie o pierwszeństwo
- Jedziemy drogą, przed nami przejazd kolejowy: czy mamy zachować szczególną ostrożność
- Jesteśmy na skrzyżowaniu z sygnalizacją, stoimy na lewym pasie, sygnalizator kierunkowy do skrętu w lewo i zawracania: czy podczas zawracania nasz przejazd przez torowisko, na którym z obu kierunków widoczne są tramwaje będzie bezkolizyjny"
- jedziemy drogą poza terenem zabudowanym w słoneczny dzień: czy możemy w tym przypadku używać świateł drogowych
- droga jednokierunkowa oznaczona znakiem D-3: czy możemy zawracać na drodze jednokierunkowej?
- pytanie o ABS - co nam daje /możliwość skrętu podczas hamowania/
- pytanie o apteczkę - czy jest obowiązkowa?
- jak poradzimy sobie z krwotokiem jeśli nie mamy apteczki /odzież poszkodowanego/
- czy dzwoniąc po służby ratunkowe jest to forma pierwszej pomocy
- dozwolona maksymalna prędkość na autostradzie
- jaki powinien być odstęp podczas omijania? /bezpieczna/
reszty z nerwów nie pamiętam, ale są to pytania, które pojawiają się na tym forum wielokrotnie, nie licząc pytań:
- Dojeżdżamy do skrzyżowania, znak który nas obowiązuje to A-7 'ustąp pierwszeństwa' a pod nim tablica T-6

z rzeczywistym przebiegiem drogi z pierwszeństwem prowadzącym z naprzeciwka do naszej prawej strony.
Po lewej widzimy motocyklistę - pytanie brzmi: czy mamy pierwszeństwo? Tyle, że przez moment widoczna jest droga motocyklisty, gdzie widzimy tyłem znak pierwszeństwa D-1
- Co wpływa na długość drogi hamowania [wg klucza autora, bo masa pojazdu ma również wpływ]:
a) czas reakcji kierowcy /poprawna/
b) masa pasażerów
c) masa pojazdu
- Kiedy najbardziej przydatny jest system ABS
a) w sytuacji kiedy pojazd wpada w poślizg
b) wyłącznie podczas jazdy wprost
c) wyłącznie podczas zakrętu
I pytanie z niezdanego egzaminu, które przekombinowałam:
Zdjęcie: dwa pasy drogi bezpośrednio przed skrzyżowaniem. Jedziemy prawym pasem, przed nami bezpośrednio przejście dla pieszych, na kontynuacji naszego pasa przystanek (bez zatoki), na którym zatrzymał się autobus (wg mnie przed autobusem zbyt mało miejsca, żeby zmienić prawidłowo i przepisowo pas ruchu na lewy, żeby nie utrudnić mu wyjazdu /nie ma znaku informującego o zabudowaniu bądź nie). Pytanie brzmiało: czy możemy zatrzymać się za skrzyżowaniem?
Zaznaczyłam "TAK", ponieważ zinterpretowałam to jako zatrzymanie wynikające z przepisów /w celu ustąpienia pierwszeństwa autobusowi w barwach warszawskiego ZTMu/, jednak autobus nie posiadał włączonego kierunkowskazu.
Tutaj prawdopodobnie utopiłam 3 punkty (1 brakowało do zdania egzaminu), ale chciałam być miła dla kierowcy autobusowego, bo oni to ciężką pracę mają

Jeżeli chodzi o 'system' nauki, który pomógł mi zdać, to wygląda on tak:
książka (mam SPS, ale najlepsza to autorstwa Ś.P. H. Próchniewicza, testy Image, obserwacja otoczenia drogowego i myślenie jak ja bym w danej sytuacji zareagowała, forum.prawojazdy.com: co rozumiem z zawartch pytań wizualizuję i analizuję, czego nie - szukam podpowiedzi w internecie i przepisach prawa, przeczytanie kodeksu - polecam fajną aplikację na Androida "Przepisy Drogowe" z logiem znaku pierwszeństwa (w zawartości KRD, taryfikator, znaki, przydatne informacje techniczne) i niezmiernie polecam, nie tylko Krakusom:
http://www.tvp.pl/krakow/jedz-bezpiecznie Program jedź bezpiecznie, produkowany przez TVP Kraków we współpracy z MORD na Koszykarskiej, KMP Kraków. Jednym słowem pigułka PoRD i KRD w bardzo przystępnej, prostej i bezpiecznej formie.
Trzymam kciuki za wszystkich forumowiczów!