Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

Postprzez crossroads » czwartek 20 czerwca 2013, 21:56

Kilka dni temu udało mi się zdać teorię.
Większość pytań, która się pojawiła była dosyć podobna do już zamieszczonych na tym forum.
Przy okazji bardzo dziękuję wszystkim wrzucającym pytania, bo czułam się pewniej wiedząc, że część pytań, które mi się wyświetliły przerabiałam już w domu!:)

Jednym pytaniem z którym wcześniej się nie spotkałam był filmik przedstawiający autostradę, na górze była elektroniczna tablica z napisem ''A2 do Berlina otwarta" a pod nim znajdowały się w rzędzie obok siebie znaki A-30 (inne niebezpieczeństwo). Pytanie o ile dobrze zapamiętałam, to czy należy zachować szczególną ostrożność. Ja zaznaczyłam TAK, ale po sprawdzeniu jeszcze raz wypunktowanych przypadków, kiedy należy zachować szczególną ostrożność, wydaje mi się, że to była błędna odpowiedź.

Inne pytanie, które zapamiętałam dot. szczególnej ostrożności - czy wyjeżdżając z drogi polnej na drogę utwardzoną należy zachować szczególną ostrożność? TAK, bo taki wyjazd to włączanie się do ruchu przy którym należy zachować szczególną ostrożność.

Kolejne dotyczyło opatrunku uciskowego - kiedy należy go użyć. Odpowiedź: przy krwotoku. Jedną z odpowiedzi było też ''przy zmiażdżeniu kończyny" - ale w tym przypadku użylibyśmy opaski uciskowej, a nie opatrunku uciskowego. Warto zapamiętać tę różnicę, żeby potem nie zrobić głupiego błędu.

Miałam też standardowe pytania o prędkość na różnych drogach, czy mogę ominąć pojazd, jeśli zatrzymał się, aby przepuścić pieszego, czy powinnam powstrzymać się od wyprzedzania widząc zataczającą się osobę.
crossroads

Postprzez Thomsky » piątek 21 czerwca 2013, 11:21

Czytając ten temat zrobiłem sobie notatki odnośnie kiedy ustępujemy autobusowi włączającemu się do ruchu który opuszcza przystanek .
w terenie zabudowanym umożliwić włączenie się do ruchu w terenie niezabudowanym NIE jest to wymagane .Dobrze rozumie ?

skąd wątpliwości rozwiązuje testy Gazety W . i pojawiło się pyt. Teren zabudowany autobus opuszcza przystanek czy nmależy zatrzymać pojazd umożliwić autobusowi włączenie się do ruchu ? Dalem TAK teren zab a odp w Gaz W. NIE hmmm

znalazłem : KD

Art. 18 - Ustawa o Ruchu Drogowym

1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do oznaczonego przystanku autobusowego (trolejbusowego) na obszarze zabudowanym, jest obowiązany zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem(trolejbusem) włączenie się do ruchu, jeżeli kierujący takim pojazdem sygnalizuje kierunkowskazem zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki na jezdnię.

jak to jest według was ? błąd w Gazecie W . ?
Thomsky

Postprzez Gagonii » piątek 21 czerwca 2013, 12:25

Na terenie zabudowanym ustepujemy kazdemu autobusowi, a poza terenem zabudowanym autobusowi oznaczonemu kwadratową tablicą ze przewozi dzieci, tak mówili mi instruktorzy.

Przede mną jedzie samochód i potrąca człowieka. Czy dzwoniąc na pogotowie, w pierwszej kolejności muszę podać miejsce zdarzenia? NIE

Wydaje mi sie ze prawidłowa to TAK, co wy na to?
Gagonii

Postprzez dandione » piątek 21 czerwca 2013, 16:12

Nie zakładam nowego tematu więc pytam tutaj czy wszystkie pytania z kategorii podstawowej maja zdjęcia bądź filmik ??
dandione

Postprzez tigersoft » piątek 21 czerwca 2013, 19:34

Witam, dzię♠kuję bardzo forumowiczom za pytania. Dziś zdałem za 2 razem ( nie licząc 1 zanim zabrali mi prawko) w PORD Gdańsk.

mam czarną dziurę w głowie i niewiele pamiętam, ale dam co pamiętam:

coś takiego:

Za tym znakiem Obrazek nie można przekraczać
a) 10 km/h
b) 15 km/h
c) 25 km/h

Trochę mylące pytanie :/

Czy na przednim siedzeniu na specjalnej podkładce można przewozić dziecko w wieku przedszkolnym ? NIE

Na przednim siedzeniu tyłem do kierowcy można przewozić dziecko gdy pojazd nie ma poduszki powietrznej pasażera

jak sobie więcej przypomnę to napiszę
tigersoft

Postprzez szerszon » piątek 21 czerwca 2013, 20:55

Pominąwszy durnotę tego pytania, bo ja przecież zdaję na auto osobowe, a nie..

i możesz targać przyczepę lekką z tym piachem :D

znaki A-30 (inne niebezpieczeństwo). Pytanie o ile dobrze zapamiętałam, to czy należy zachować szczególną ostrożność. Ja zaznaczyłam TAK, ale po sprawdzeniu jeszcze raz wypunktowanych przypadków, kiedy należy zachować szczególną ostrożność, wydaje mi się, że to była błędna odpowiedź.

Paragraf 3.1 z 170 znaki i sygnały drogowe
szerszon

Postprzez luuthien » sobota 22 czerwca 2013, 00:10

szerszon napisał(a):
Pominąwszy durnotę tego pytania, bo ja przecież zdaję na auto osobowe, a nie..

i możesz targać przyczepę lekką z tym piachem :D

jak mogłam zapomnieć, przecież to moje marzenie od zawsze, móc ciągnąć przyczepkę z paskudnym piachem, do którego mam teraz obrzydzenie :D

ale znając życie, teraz, kiedy znam prawidłową odpowiedź, we wtorek tego samego pytania nie dostanę, byłoby za pięknie :D

Gagonii napisał(a):Przede mną jedzie samochód i potrąca człowieka. Czy dzwoniąc na pogotowie, w pierwszej kolejności muszę podać miejsce zdarzenia? NIE

Mylące jest to pytanie, bo z jednej strony możesz powiedzieć najpierw, gdzie jesteś, żeby wysłali od razu karetkę znajdującą się najbliżej, czy coś, ale z drugiej, że może trzeba powiedzieć, co dolega poszkodowanemu, żeby określić formę pomocy. Dziwne i podchwytliwe, jak właściwie każde z pytań.
Rozpoczęcie kursu prawa jazdy: 22 lipiec 2012.
Pierwsze jazdy: Ok. 10 sierpnia 2012
Pierwszy egzamin teoretyczny (zdany) i praktyczny (nie udany): 28 październik 2012
No i chwilowo pół roku minęło, testy się skończyły, niedługo zdaję od nowa.
luuthien

Postprzez kada » sobota 22 czerwca 2013, 11:04

Gagonii napisał(a):Przede mną jedzie samochód i potrąca człowieka. Czy dzwoniąc na pogotowie, w pierwszej kolejności muszę podać miejsce zdarzenia? NIE

Jak powinien wyglądać telefon alarmowy po służby ratunkowe? Otóż nie jest to tylko chaotyczna rozmowa z dyspozytorem.
Bardzo ważne jest zachowanie kolejności poniższych punktów:

1.Informacja o miejscu zdarzenia – miejscowość, ulica, numer domu lub jeżeli nie znamy okolicy podać miejscowość oraz punkty orientacyjne,
2.Informacja o rodzaju zdarzenia - czyli czy jest to wypadek drogowy, wypadek w pracy, pożar itd.
3.Informacja o liczbie osób poszkodowanych – jest to ważne ze względu na to, że na jedną karetkę przypada jedna osoba poszkodowana.
4.Informacja o stanie osób poszkodowanych – najważniejsze czy osoba oddycha/nie oddycha lub jest przytomna/nieprzytomna.
5.Warto też podać imię i nazwisko - swoje!
6.Podać numer telefonu, z którego dzwonimy – w razie problemów z trafieniem na miejsce zdarzenia dyspozytor będzie się kontaktował lub w przypadku dodatkowych pytań do osoby wzywającej pomocy.

Nigdy pierwszy nie odkładaj słuchawki – podaniu wszystkich informacji należy poczekać na dodatkowe pytania dyspozytora i potwierdzenie przyjęcia zgłoszenia. - http://www.ratuj-z-nami.pl/ogolne/telef ... ie-pomocy/
kada

Postprzez kada » sobota 22 czerwca 2013, 13:07

tigersoft napisał(a):
Gagonii napisał(a):
Martusia33 napisał(a):Na egzaminie miałam takie pytanie która odpowiedz jest poprawna na 100%
Do kiedy będziesz reanimować poszkodowanego z zatrzymanym krążeniem?
A) przez 15 min
B) gdy odzyska ciepłotę(czy jakoś tak )
C) do przyjazdu pogotowia
Zaznaczyłam odpowiedz C ale zastanawiam się czy to jest dobrze, czy czasem nie ma być odpowiedz coś z tą ciepłotą ?

Na wczesniejszych stronach chyba 72 znalazłem ze prawiadłowa to do przyjazdu karetki, wiec chyba dobrze zaznaczyłaś;d

zajmuję się pierwszą pomocą i są 3 przesłanki kiedy przestajemy reanimować:
do przyjazdu karetki,
albo gdy poszkodowany zacznie "spontanicznie" oddychać sam,
albo gdy padniemy ze zmęczenia (jesteśmy tylko ludźmi) i nie ma nas kto zmienić

Wrócę jeszcze do tego pytania, żeby już każdy zapamiętał jak odpowiadać na testach, bo to pytanie powtarza się z różnymi odpowiedziami, także proszę zapamiętać, jeżeli będzie taki wybór, jakie są prawidłowe:
- do momentu przyjazdu zespołu ratownictwa medycznego,jeżeli ofiara wypadku nie zaczęła oddychać i nie wróciło u niej krążenie
- gdy stwierdzę,ze ofiara wypadku zaczęła oddychać i powróciło u niej krązenie.

Jeszcze jest takie pytanie:
Na skutek nagłego zatrzymania krążenia dochodzi do nieodwracalnych zmian w centralnym układzie nerwowym po:
a) 3 min.
b) 4,5 min <----
c) 5 min.

Nagłe zatrzymanie krążenia:
Objawy nagłego zatrzymania krążenia: utrata przytomności, zatrzymanie oddychania, brak wyczuwalnego tętna na dużych tętnicach (sprawdzamy na tętnicach szyjnych), zblednięcie skóry
Przyczyny nagłego zatrzymania krążenia: najczęściej przyczyną jest choroba serca (np. zawał serca, zaburzenia rytmu serca). Do zatrzymania krążenia może dojść również w wyniku udaru mózgu, zatoru (np. tętnicy płucnej), porażenia prądem i zatrucia.
Każdy powinien umieć stwierdzić zatrzymanie krążenia: brak kontaktu z osobą, brak oddechu (przy drożnych drogach oddechowych), brak tętna na dużych tętnicach.
Po 4,5 min. - nieodwracalne uszkodzenie mózgu, zgon.
Wezwać pogotowie ratunkowe, rozpocząć reanimację (udrożnić drogi oddechowe, rozpocząć sztuczne oddychanie oraz masaż serca).
Reanimację należy prowadzić do chwili przyjazdu pomocy.
kada

Postprzez Silia » niedziela 23 czerwca 2013, 11:13

Witam, z racji tego, iż korzystałam z tego forum przy nauce, umieszczam pytania które miałam na swoim egzaminie, mam nadzieje, że posłużą innym.

Egzamin zdany za pierwszym razem;) maksimum punktów, MORD Nowy Sącz.

Zapamiętane pytania:
1. Czy z lewego pasa ruchu możesz skręcić w prawo? Nakaz jazdy w prawo na prawym i lewym pasie. TAK
2. Czy z tego pasa ruchu możesz jechać tylko w lewo? Znak poziomy w lewo i sygnalizator ogólny. NIE
3. Czy z tego pasa możesz zawracać? Sygnalizator S3 strzałka w lewo. NIE
4. Czy zażycie niewielkiej ilości narkotyków poprawia ocenę ryzyka na drodze? NIE
5.Czy możesz wjechać na skrzyżowanie? Policjant kieruje ruchem, stoi do nas bokiem, patrzy na nas i ma rękę wyciągnięta w naszym kierunku. TAK
6.Do kiedy prowadzimy resuscytacje:
a. do przyjazdu karetki
b. 15 min
c. dopóki poszkodowany utrzymuje ciepłotę ciała
7. Z jaką predkością może za tymi znakami jechać samochód osobowy?Teren zabudowany i za tym znakiem znak ograniczenie prędkości do 60.
a. 50 w dzień
b. 60 w nocy
c. 60 całą dobę
8. Czy w tym wypadku masz obowiązek zwolnić lub zatrzymać się? Osoba wiezie inwalidę na wózku przez drogę. TAK
9. Czy masz być gotowy do ewentualnego zatrzymania pojazdu? wycieczka dzieci idzie z opiekunami chodnikiem. TAK
10. Czy muszę zachować szczególną ostrożność? Dzieci z mamą stoją przy pasach, ja mam zielone, oni czerwone. TAK
11. Czy muszę zachować szczególną ostrożność podczas przejeżdżania przez strzeżony przejazd kolejowy? TAK
12. Czy muszę się każdorazowo zatrzymać? Znak stop. TAK
13. Czy zaraz znajdę się na skrzyżowaniu z drogą podporządkowaną? Znak droga podporządkowana występująca po obu stronach. TAK
14. Czy na tym skrzyżowaniu możesz skręcić w prawo? Znak wlot drogi jednokierunkowej występującej po prawej stronie. NIE
15. Czy musisz ustapić pierwszeństwa? Jedziesz drogą z pierwsz w lewo a z prawej nadjeżdża samochód. NIE
16. Czy jadąc drogą z pierwszeństwem i widząc że z przeciwka wjeżdża na skrzyżowanie samochód skręcający w lewo będziesz miał pierwszeństwo? NIE
17.Czy możesz jechać tym pasem ruchu w niedziele? Znak pas ruchu dla autobusów i napis obowiązuje od pon do pt. TAK
18. Czy masz obowiązek zabezpieczyć miejsce zdarzenia? Na jezdni stoi auto z którego wydobywa się dym. TAK
19. Czy możesz jechać na światłach drogowych? Noc, oświetlona droga. NIE
20. Jak masz się zachować wymijając auto w nocy:
a. patrzeć w światła nadjeżdżającego samochodu
b. patrzeć na lewo od świateł
c. patrzeć na prawo od świateł by zauważyć ewentualną przeszkodę, osobę
21. Gdzie masz patrzeć podczas prowadzenia samochodu:
a. w jeden punkt przed samochodem
b. obserwować sytuacje przed samochodem i całe jego otoczenie
c. tylko w lusterka

Powodzenia na egzaminach;)
Ostatnio zmieniony niedziela 23 czerwca 2013, 23:20 przez Silia, łącznie zmieniany 1 raz
Silia

Postprzez trelemorele » niedziela 23 czerwca 2013, 20:55

Zdawałam na prawko 2 razy, jutro mam trzecie podejście. Zapamiętałam (mniej więcej)parę pytań, na które niezbyt wiem jak odpowiedzieć.
1. Kiedy deszcze pada najmocniej?
A. Na początku
B. Na końcu.
C. Nie pamiętam.
Zaznaczyłam, że na końcu, bo odpowiedź C na pewno nie była "w środku".
2. Jest źle kiedy:
A. z samochodu wydobywają się bezbarwne spaliny
B. z samochodu wydobywają się niebieskie fioletowe i jeszcze jakieś tam spaliny
C. Nie pamiętam, ale nie chodziło o spaliny.
Zaznaczyłam C.
3. Mam wjechać z drogi na obszarze niezabudowanym na posesję, za przede mną zero samochodów, na pasie obok też nikogo. Zajmuję pas prawy, a posesja jest po lewej stronie. Czy muszę zachować szczególną ostrożność? Zaznaczyłam, że tak.
4. Jest taki znak http://www.skuterowo.com/wp-content/woo ... 15-a19.png
Pytanie skąd wieje wiatr?
A. Z lewej strony
B. Z prawej i lewej.
C. Z przodu i z tyłu.
Zaznaczyłam A, ale na pewno źle. Jak na moje prawidłowa opdowiedź to B.
5. Jadę samochodem. Gdzie mam się rozglądać.
A. Przed poprzedzające mnie samochody (coś w tym stylu)
B. Przede mnie i na boki
C. Nie pamiętam, ale na pewno nie poprawna.
Fajnie by było jakbyście mi chociaż w niektórych pomogli ;)
trelemorele

Postprzez Thomsky » niedziela 23 czerwca 2013, 23:21

zrobiłem weryfikacje wielu pytań z tego forum porównując z Kodeksem i google ale nadal nie mogę odszukać poprawnej na 100 %

1.Czy zatoczkę autobusową możemy wykorzystać do wyprzedzenia pojazdu który skręca w lewo jest dużo miejsca i teoretycznie można ale jak to przepisowo wygląda ? trafił ktoś na to pytanie bo wcześniej na forum to są odp na TAK i NIE
wyjątkowo mnie dręczy to pytanie :o

i jak to jest z tą 2. lampa halogenowa na ksenowa czy można zamienić ? zdania również podzielone hmm
Ostatnio zmieniony poniedziałek 24 czerwca 2013, 00:32 przez Thomsky, łącznie zmieniany 1 raz
Thomsky

Postprzez szerszon » niedziela 23 czerwca 2013, 23:47

Nie. Zatoka autobusowa jest przeznaczona do wyższych celów.
szerszon

Postprzez JAKUB » poniedziałek 24 czerwca 2013, 06:20

.
szerszon napisał(a):Nie. Zatoka autobusowa jest przeznaczona do wyższych celów.

Można ją wykorzystać np. do zawracania.

"Lamp" (w pytaniu żarówek) halonowych z ksenonowymi się nie zamienia.

polecam obejrzeć: - o kierowaniu ruchem, i kontroli drogowej - na pewno się przyda
http://www.tvp.pl/krakow/jedz-bezpieczn ... a/11463529
JAKUB

Postprzez Gagonii » poniedziałek 24 czerwca 2013, 11:10

Czy ułożenie kogoś po wypadku komunikacyjnym na płaskiej powierzchni jest prawidłowe?

187. Czy należy przepuścić pieszych (filmik, piesi stali przy pasach).?

191. Czy powinniśmy ugasić samochód tak, aby nie dopuścić do nieodcięcia dopływu tlenu?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 24 czerwca 2013, 12:06 przez Gagonii, łącznie zmieniany 2 razy
Gagonii

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy