Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

Postprzez kada » czwartek 13 czerwca 2013, 09:40

Thomsky napisał(a):Zastanawiają mnie takie pytania na które nie mogę odszukać jednoznacznej odp. a egzamin tuż tuż ..

1 .Do czego prowadzi jazda na luzie np. z górki?
A
zwiększenia zużycia paliwa
B
uszkodzenia skrzyni biegów
C
poprawy komfortu jazdy

2. Która z usterek uniemożliwia jazde?
Odpowiedź

A
zanieczyszczony filtr oleju
B
przegrzewające sie swiece zarowe
C
uszkodzony wahacz tylni

3. Jak powinien być ustawiony fotel kierowcy?
Odpowiedź
A
statycznie
B
dynamicznie
C
dowolnie

4.
Prawidłowo ustawiona skrzynia biegów powinna odpowiadać na ruch ręką:
Odpowiedź
A
miękko
B
dynamicznie
C
stawiać mały opór

5 Tempomat może być ustawiony w terenie zabudowanym ? nie

szukałem w tym temacie jednoznacznych odp. Będę wdzięczny jak ktoś pomoże z pewnością przyda się to też innym użytkownikom
kada

Postprzez harnas » czwartek 13 czerwca 2013, 11:57

3. Jak powinien być ustawiony fotel kierowcy?
Odpowiedź
A
statycznie
B
dynamicznie
C
dowolnie

Fotel kierowcy powinien być ustawiony DYNAMICZNIE
harnas

Postprzez kada » czwartek 13 czerwca 2013, 12:30

harnas napisał(a):3. Jak powinien być ustawiony fotel kierowcy?
Odpowiedź
A
statycznie
B
dynamicznie
C
dowolnie

Fotel kierowcy powinien być ustawiony DYNAMICZNIE

:spoko: szczęśliwej podróży życzę na tak ustawionym fotelu ;) a może jednak pomyłeczka i chodziło Tobie o to pytanie:
Jaka pozycja za kierownicą umożliwia zmniejszenie tzw. martwego pola w lusterkach, występującego w czasie obserwacji drogi?

а) Statyczna - sztywne siedzenie na fotelu, bez ruchów tułowia i głowy.
б) Dynamiczna - w zależności od sytuacji odchylenie tułowia i głowy od fotela.
с) Dowolna - przede wszystkim dająca wygodę kierowania.
kada

Postprzez Gagonii » czwartek 13 czerwca 2013, 13:36

Czy na autostradzie dwupasmowej można wyprzedzać z prawej strony?
Gagonii

Postprzez deulofeu » czwartek 13 czerwca 2013, 14:54

dzięki,że usunęliście moje pytania , ponawiam,

Co dzieje się z autem na wzniesieniu gdy sprzęgło jest za szybko puszczone albo hamulec ręczny
a) ?
b) stacza się
c) ?

Jest policjant prawym bokiem odwrócony do mnie i ma ręce prosto przed siebie , mogę wjechać wtedy na skrzyżowanie? ( Sprawdzałem te różne postawy,ale nie ma tej co chcę)
deulofeu

Postprzez jasper1 » czwartek 13 czerwca 2013, 17:03

Gagonii napisał(a):Czy na autostradzie dwupasmowej można wyprzedzać z prawej strony?

Tak.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez anetaaneta » czwartek 13 czerwca 2013, 18:19

hej wczoraj miałam pierwsze podejscie do egzaminu i zdałam 74/74 ale uważam że trafił mi się bardzo łatwy zestaw pytań ;) podaje zapamiętane pytania może się komuś przydadzą

-znak nierówne pobocze i pytanie czy należy zwolnić wjeżdżając na to pobocze;tak
-policjant stio do nas przodem i czy należy jechać;nie
-kiedy pas nie spełnia swojej roli;odp-gdy jest skręcony
czego nie wolno używać jadąc samochodem-telefonu którego mikrofon trzymamy w rece czy jakoś tak:D
-jaka predkość poza obszarem zabudowanym-90km/h
-zdjecie tunelu i czy mozna zawracać-nie
-jak przewozić sypki ładunek-w szczelnie zamknietej skrzyni
-jaki odstęp nalezy zachowć przy wymijaniu(chyba)-odp-bezpieczny,zalezy od warunków na drodze
-droga z pierwszenstwem i czy nalezy ustąpic temu z prawej-nie
-droga, linia jednostronnie przerywana i czy mozna wymijać-nie bo przerwy było po lewej str
-zdjecie swiateł bezkolizyjnych do zawracania i skretu w lewo i pytanie czy po zaświeceniu sie zielonego sygnału wpadniemy w kolizje z tramwajem-nie
-idzie pijany koleś i czy musimy powstrzymać sie od wyprzedzania-tak
-idzie niewidomy i znak strefa ruchu i czy musimy w razie potrzeby sie zatrzymać-tak
-linia jednostronnie przerywana(nie pamietam po której stronie) na poboczu stoi auto i czy nalezy zwolnic i zachować szczególną ostrożność -tak

te akurat pytania są banalne i miałam dużo szczęscia . zdawałam w tarnowie;)
musicie być skupieni i wykorzystać cały czas na przeczytanie pytania , nawet gdy rozumiecie przeczytajcie jeszcze raz aby nie utkneło takie słowo jak np;NIE bo na tym można sie "przejechać" zycze powodzenia i pozdrawiam :)
anetaaneta

Postprzez Thomsky » czwartek 13 czerwca 2013, 18:38

z tym pytaniem nie jestem pewien ale
4.
Prawidłowo ustawiona skrzynia biegów powinna odpowiadać na ruch ręką:
Odpowiedź
A
miękko
B
dynamicznie
C
stawiać mały opór

dałbym tak
Thomsky

Postprzez Gagonii » piątek 14 czerwca 2013, 11:22

Policjant stojący bokiem, macha prawą ręką, Czy można wjechać na skrzyżowanie przy takiej postawie policjanta?

Czy znak B33 ograniczający prędkość do 70km/h umieszczony na obszarze zabudowanym dotyczy pojazdu przewożącego materiały niebezpieczne?

Czy w tej sytuacji można wyprzedzić rowerzystę ?
Na obrazku jest widoczny most, na którym nie ma żadnych znaków, ani pasów, jedzie rowerzysta
Ostatnio zmieniony piątek 14 czerwca 2013, 12:30 przez Gagonii, łącznie zmieniany 1 raz
Gagonii

Postprzez kada » piątek 14 czerwca 2013, 12:05

Gagonii napisał(a):Policjant stojący bokiem, macha prawą ręką, Czy można wjechać na skrzyżowanie przy takiej postawie policjanta?

http://www.youtube.com/watch?v=fPgmt_FEk_s

jasper1 napisał(a):
Gagonii napisał(a):Czy na autostradzie dwupasmowej można wyprzedzać z prawej strony?

Tak.

i do tej odpowiedzi znalazłam takie o to potwierdzenie - z definicji autostrada jest drogą dwujezdniową (PoRD Art.2,punkt3), a każda z takich jezdni stanowi drogę jednokierunkową; na drogach jednokierunkowych z wyznaczonymi pasami ruchu można wyprzedzać z prawej (PoRD Art. 24, ust. 10, pkt. 1), niezależnie od tego czy tych pasów jest 2 czy 3.

deulofeu napisał(a):dzięki,że usunęliście moje pytania , ponawiam,

Co dzieje się z autem na wzniesieniu gdy sprzęgło jest za szybko puszczone albo hamulec ręczny
a) ?
b) stacza się
c) ?

1) Przy ruszaniu pod górę,zbyt póżne zwolnenie pedału sprzęgła w stosunku do zwolnenia hamulca może spowodować:

a) stoczenie się pojazdu <----
b) unieruchomenie silnika
c) gwałtowne ruszenie pojazdu do przodu

albo

2) Co spowoduje unieruchomienie silnika przy ruszaniu na wzniesieniu?

a) zbyt wczesne opuszczenie hamulca roboczego (awaryjnego? - przyp. red) względem sprzęgła
b) zbyt późne opuszczenie hamulca roboczego (awaryjnego? - przyp. red) względem sprzęgła <---
c) gwałtowne przyspieszenie
kada

Postprzez kada » piątek 14 czerwca 2013, 12:13

Gagonii napisał(a):Czy znak B33 ograniczający prędkość do 70km/h umieszczony na obszarze zabudowanym dotyczy pojazdu przewożącego materiały niebezpieczne?

znak B-33 (ograniczenie prędkości), określający dopuszczalną prędkość większą niż 60 km/h, umieszczony na obszarze zabudowanym, dotyczy samochodu osobowego, motocykla i samochodu ciężarowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem (RM w sprawie znaków i sygnałów drogowych, paragraf 27, ust. 3):
1) pojazdu przewożącego materiały niebezpieczne, o którym mowa w art. 20 ust. 5 ustawy,
2) pojazdu z urządzeniem wystającym do przodu więcej niż 1,5 m od siedzenia kierującego, o którym mowa w art. 20 ust. 6 pkt 2 ustawy,
3) pojazdu holującego pojazd silnikowy, o którym mowa w art. 31 ust. 1 pkt 1 ustawy,
4) motocykla, którym przewozi się dziecko w wieku do lat 7, o którym mowa w art. 20 ust. 6 pkt 3
ustawy,
5) samochodu ciężarowego przewożącego osoby poza kabiną kierowcy, o którym mowa w art. 63 ust. 2
pkt 4 ustawy.
kada

Postprzez Gagonii » piątek 14 czerwca 2013, 12:41

Jeszcze to mnie zastanawia:
Czy w takiej sytuacji możesz używać świateł dziennych?
jadę samochodem w pochmurny dzień, widać mgłę, jednak nie jest taka gęsta, widzę nadjeżdżający znad przeciwka samochód)

Na stronie jest odpowiedz ze mozna, ale skoro jest mgła to przejrzystosc powietrza ograniczona wiec dał bym nie. A Wy?
Gagonii

Postprzez kada » piątek 14 czerwca 2013, 13:15

Gagonii napisał(a):Jeszcze to mnie zastanawia:
Czy w takiej sytuacji możesz używać świateł dziennych?
jadę samochodem w pochmurny dzień, widać mgłę, jednak nie jest taka gęsta, widzę nadjeżdżający znad przeciwka samochód)

Na stronie jest odpowiedz ze mozna, ale skoro jest mgła to przejrzystosc powietrza ograniczona wiec dał bym nie. A Wy?

z art.30 wynika, że:
- gdy zmniejsza się widoczność (mgła,opady atmosferyczne,a także zadymienie) zobowiązani jesteśmy w pojazdach silnikowych włączyć światła mijania (gdy np. jedziemy na dziennych)

To mówią przepisy,ale duża część kierowców używa tylko świateł dziennych.Przepisy sobie ;) a życie sobie.
kada

Postprzez Gagonii » sobota 15 czerwca 2013, 10:41

czy odstep przy wyprzedzaniu jest uzalezniony od szerokosci drogi?

Czy w tej sytuacji trzeba zachować szczególną ostrożność?
-na filmie widać przystanek tramwajowy znadujący się na jezdni dla kierunku przeciwnego, od naszej części jezdni oddzielony jest on siatką)

Czy w tej sytuacji możesz wjechać na skrzyżowanie bez rozstrzygnięcia kto ma na nim pierwszeństwo?
(jedziemy lewym pasem przeznaczonym tylko do skrętu w lewo, światła, sygnalizacja bezkolizyjna

A jak jest z wjazdem na posesje bo czasem jest ze trzeba zachowac szczegolna ostroznosc a czasem ze nie :shock:
Gagonii

Postprzez kada » niedziela 16 czerwca 2013, 14:24

Gagonii napisał(a):Czy w tej sytuacji można wyprzedzić rowerzystę ?
Na obrazku jest widoczny most, na którym nie ma żadnych znaków, ani pasów, jedzie rowerzysta

Nie zauważyłam tego pytania ale postaram się jakoś pomóc,czytając Art. 24. zaznaczyłabym TAK

2.Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu zachować szczególną ostrożność, a zwłaszcza bezpieczny odstęp od wyprzedzanego pojazdu lub uczestnika ruchu. W razie wyprzedzania pojazdu jednośladowego lub kolumny pieszych odstęp ten nie może być mniejszy niż 1 m.
6.Kierującemu pojazdem wyprzedzanym zabrania się w czasie wyprzedzania i bezpośrednio po nim zwiększania prędkości. Kierujący pojazdem wolnobieżnym, ciągnikiem rolniczym lub pojazdem bez silnika jest obowiązany zjechać jak najbardziej na prawo i - w razie potrzeby - zatrzymać się w celu ułatwienia wyprzedzania.
kada

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy