KOSIKOSI napisał(a):1. ...w USA ...Prawo jazdy bez żadnego problemu, dosłownie "od ręki". Nikt nie robi tam "afery" ze zdobyciem tego dokumentu. Pomijam już też fakt że nie trzeba robić żadnego kursu w szkole nauki jazdy, bo uczyć równie dobrze może nas starszy brat który ma prawo jazdy.
2. system jest zły.
3. W USA? Już nawet nie chodzi o to że możesz przyjechać własnym samochodem ale chodzi mi o to że jak nie zdasz, to lecisz z tematem dalej, raz, drugi, trzeci, czwarty... Nie trwa to miesiącami, nie czeka się kilka tygodni na każdy egzamin... Płacisz, idziesz na egzamin. Oblewasz? Idziesz na kolejny. Z tak zwanej "bomby".
4. Takie coś przydałoby się u nas.
5. Skoro taki system działa gdzie indziej, to czemu nie mógłby działać i u nas?
6. Co z tego że ten któremu auto zgasło dwa razy ze stresu przy ruszaniu ma w głowie więcej rozsądku i kultury jazdy niż ten któremu się udało jakoś wszystko zaliczyć,
1. Zdawalem tam dwa razy, raz w Norfolk Virginia, dwa w Chicago Ilinois.
Jezeli juz piszesz cos o USA to badz moze tak laskawy i opodaj wszystko a nie tylko polowe !
Nie masz prawa wsiasc do pojazdu i jechac z kimkolwiek jezeli nie zdales egzaminu teoretycznego-
Osoba ktora moze „ uczyc „ musi miec powyzej 27 lat.
2. System ie jest zly, system jest jedna wielko katastrofa ! ! !
3. Jak wyzej, mozesz przyjechac na egzamin swoim autemjezeli zdales egzamin teoretyczny a obok Ciebie siedzi ktos kto ma PJ i skonczone 27 lat. To raz. Dwa, jezeli nie spelniles warunkow wyzej opisanych, to mozesz przyjechac na egzamin na rawym siedzeniu lub dowolnym na backseat-
Na egzamin musi sie przyjechac jakims pojazdem, bo osrodek egzaminacyjny absolutnie nie dysponuje parkiem maszyn ! Notabene w/w osrodek ma to w doopie, czy zdasz czy nie bo wlasnie ma z tego kase. Opytanie tylko czy w tym dniu po egzaminie bedziesz mogl sie choc nieco doszkolic ? W zaleznsci od bledu / bledow nie wszystko nadrobisz / doszkolisz sie aby ten egzamin zdac w dniu nastepnym.
4. No wlasnie tak zrobiono → nie musisz sie juz wiecej doszkalac, tykle, ze na termin treba troche poczekac.
5. Szkoda, ze nie przytoczyles dlaczego tam ten system dziala. Nie podales, ze za przekroczenie w niektorych stanach 15 mil / h idzie sie do pudla ! Zauwaz jakie predkosci dopuszczalne sa na drogach USA !
W terenie zabudowanym nawet nie w obrebie szkoly ( 15 mil / h ) z regoly 25 mil/h
Wprowadz to moze najpierw w PL. Zobaczysz, ze i bez szkolenia sie polepszy.
6. Czyli jak mam wiecej rozsadku, to moge blokowac ruch i stwarzac niebezpieczne sytuacje, no nie mam pytan !
Kierowca ma panowac nad pojazdem w kazdej sytuacji, nie potrafi tego, nie jest kierowca i ma chodzic piechota. Kierowca musi tez funkcjonowac w stresie ! ! !
Kolego, piszesz o psychotestach, w USA tez je masz ? Pozwolenie na bron dostajesz tez na biegu, wystarczy wypelnic druk, wyslac z fotografie i w ciagu 6 tygodni Gun Licence przychodzi poczta.
Tylu debili ilu spotkalem w USA to nie spotkalem na zadnej innej drodze, a siedzialem tam troche dluzej niz Ty.
PJ zrobione w Egiocie jest na 99,9 % nielegal, bo zostal zrobiony walek !
Aaaa, egzaminatorem nie jestem.