Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

Postprzez Tobik93 » wtorek 04 czerwca 2013, 19:56

jasper1 napisał(a):
Tobik93 napisał(a):
przykładowe pytania:

Co nalezy posiadac ze soba podczas jazdy samochodem?
a-gasnice
b-trojkat oszczegawczy
c-kolo zapasowe

Rzeczywiście był taki zestaw odpowiedzi do wyboru, przy założeniu, że tylko jedna jest prawdziwa? :shock:

W mym kodeksie drogowym jasno jest napisane ze obowiazkowe jest miec ze soba trojkat potem gasnica i kolo zapasowe ;d
Tobik93

Postprzez deulofeu » wtorek 04 czerwca 2013, 22:48

to pytanie też za mną chodzi ; D myli mnie to pytanie,bo dwie odpowiedzi wg mnie są prawidłowe , chociaż na foto był dzień więc pewnie chodzi o 50 km/h 5-23 odpowiedz a , bo jesli chodzi ogolnie to a i b bo w nocy 60 km/h

Znak teren zabudowany, 3 metry dalej ograniczenie do 50 km/h ile możesz jechać maksymalnie
a) 50 km/h od 5-23
b) 60 km/h od 23-5
c)50 km/h przez całą dobę
deulofeu

Postprzez Tobik93 » środa 05 czerwca 2013, 05:58

deulofeu napisał(a):Pytanie,które mnie prześladuje,a nie moge znaleźć odpowiedzi

Osoba ma zatrzymanie krążenia i jaka odpowiedz ; a) reanimować do czasu utrzymania ciepłoty ciała ??? b) do 15 minut c) do przyjazdu karetki

Zdecydowanie odpowiedź C

deulofeu napisał(a):to pytanie też za mną chodzi ; D myli mnie to pytanie,bo dwie odpowiedzi wg mnie są prawidłowe , chociaż na foto był dzień więc pewnie chodzi o 50 km/h 5-23 odpowiedz a , bo jesli chodzi ogolnie to a i b bo w nocy 60 km/h

Znak teren zabudowany, 3 metry dalej ograniczenie do 50 km/h ile możesz jechać maksymalnie
a) 50 km/h od 5-23
b) 60 km/h od 23-5
c)50 km/h przez całą dobę

1 znak to teren zabudowany czyli wiesz ze jedziesz 50km/h od 5-23/60km/h 23-5 a dalej jest 50 km/h to jedziesz do najblizszego skrzyżowania czyli odpowiedz A (jeśli na zdj jest dzien)
Tobik93

Postprzez szerszon » środa 05 czerwca 2013, 08:03

Tobik93 napisał(a):
W mym kodeksie drogowym jasno jest napisane ze obowiazkowe jest miec ze soba trojkat potem gasnica i kolo zapasowe ;d

Koło zapasowe obowiązkowe ? Gdzie to napisali ?
szerszon

Postprzez Mira » środa 05 czerwca 2013, 08:40

szerszon napisał(a):
Tobik93 napisał(a):

Koło zapasowe nie jest obowiązkowe. Szerszoń ma rację. Można mieć przecież tylko zestaw naprawczy.
Mira

Postprzez arkan » środa 05 czerwca 2013, 12:20

jestem z Gorzowa wlkp dzisiaj miałam pierwszy raz egzamin teorie i nie zdałam miałam 65 punktów muszę się przyznać stres mnie zjadł i zile czytałam pewnie pytania
pytania akurat nie miałam trudnych wyłożyłam się pewnie na filmikach nie mogłam się wogule skupić
pytania jaki miałam to
1 kiedy abs wspomaga kierowce (jakoś tak
a na zakrętach
b na drodze prostej
c i gdy wpadniemy w poślizg
2 jak długo będziesz prowadził reanimacje u osoby u której wystąpiło zatrzymanie krążenia
a 15 min
b do przyjazdu karetki
c kiedy osobnik będzie zimny (jakoś tak )
(a cha chciałam podziękować wszystkim którzy zamieszczaj tutaj pytania bardzo dożo pytań się powtórzyło :)następnym razem będzie lepiej )
arkan

Postprzez harnas » środa 05 czerwca 2013, 12:58

54. Czy trzeba zachować bezpieczną odległość od omijanej przeszkody?
Odp. NIE

71. Czy ten znak odwołuje skrzyżowanie ?
Znak strefa ograniczenia do 50 km/h
Odp. NIE

na pasy wychodzi koles z takbliczka na sobie z napisem STOP czy mimo tego mogę skręcić za pasami w prawo?
NIE

Dlaczego?
harnas

Postprzez netline » środa 05 czerwca 2013, 15:20

Mam wątpliwośc do pytania " W tej sytuacji przejazd kolejowy będzie po przejechaniu 150-300 m ?" Filmik jak wjeżdżamy w obszar zabudowany, znak przejazdu kolejowego z zaporami a pod nim tabliczka z trzema kreskami.
Dlaczego prawidłowa odpiwiedź to TAK? Przecież na drogach do 60 km/h znaki ostrzegawcze ustwia się w odległości 100 m od niebezpieczeństwa?
netline

Postprzez jasper1 » środa 05 czerwca 2013, 19:42

netline napisał(a):Mam wątpliwośc do pytania " W tej sytuacji przejazd kolejowy będzie po przejechaniu 150-300 m ?" Filmik jak wjeżdżamy w obszar zabudowany, znak przejazdu kolejowego z zaporami a pod nim tabliczka z trzema kreskami.
Dlaczego prawidłowa odpiwiedź to TAK? Przecież na drogach do 60 km/h znaki ostrzegawcze ustwia się w odległości 100 m od niebezpieczeństwa?

1. Czy pytanie jest pytaniem z egzaminu państwowego czy z jakiejś bazy pytań?
2. Czy ostrzeżenie o przejeździe kolejowym było już za znakiem obszar zabudowany czy tuż przed, bo może tu jest istota problemu?
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Tobik93 » środa 05 czerwca 2013, 19:46

szerszon napisał(a):
Tobik93 napisał(a):

Poprawiam nie w kodeksie tylko w Podreczniku Kierowcy - Witold Kędziora... jako trzeci przedmiot to kolo zapasowe czytaj wyraźnie...

netline napisał(a):Mam wątpliwośc do pytania " W tej sytuacji przejazd kolejowy będzie po przejechaniu 150-300 m ?" Filmik jak wjeżdżamy w obszar zabudowany, znak przejazdu kolejowego z zaporami a pod nim tabliczka z trzema kreskami.

Odp NIE - strfa zamieszkania, do 60km/h

arkan napisał(a):jestem z Gorzowa wlkp dzisiaj miałam pierwszy raz egzamin teorie i nie zdałam miałam 65 punktów muszę się przyznać stres mnie zjadł i zile czytałam pewnie pytania
pytania akurat nie miałam trudnych wyłożyłam się pewnie na filmikach nie mogłam się wogule skupić
pytania jaki miałam to
1 kiedy abs wspomaga kierowce (jakoś tak
a na zakrętach
b na drodze prostej
c i gdy wpadniemy w poślizg
2 jak długo będziesz prowadził reanimacje u osoby u której wystąpiło zatrzymanie krążenia
a 15 min
b do przyjazdu karetki
c kiedy osobnik będzie zimny (jakoś tak )
(a cha chciałam podziękować wszystkim którzy zamieszczaj tutaj pytania bardzo dożo pytań się powtórzyło :)następnym razem będzie lepiej )
Tobik93

Postprzez jasper1 » środa 05 czerwca 2013, 20:11

Tobik93 napisał(a):
szerszon napisał(a):
Tobik93 napisał(a):

Poprawiam nie w kodeksie tylko w Podreczniku Kierowcy - Witold Kędziora... jako trzeci przedmiot to kolo zapasowe czytaj wyraźnie...

No to masz kiepski podręcznik, obowiązuje rozporządzenie w sprawie warunków pojazdów..., koło zapasowe w samochodach osobowych nie jest obowiązkowym elementem wyposażenia. Poza tym pytnie, które podałeś jest źle sformułowane, są dwie poprawne odpowiedzi a) gaśnica i b) trójkat. Kolejność w jakiej są w przepisach wymieniane nie ma znaczenia pod warunkiem, że prawidłowo przytoczyłeś pytanie.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez JAKUB » czwartek 06 czerwca 2013, 07:30

może w pytaniu jest napisane

gaśnica halonowa
JAKUB

MORD KRAKÓW

Postprzez aaanetka11 » czwartek 06 czerwca 2013, 21:26

Egzamin zdany za 3 razem wynik71/74
Pytanie na którym na pewno straciłam punkty brzmiało mniej więcej tak: świeci się Nam czerwona kontrolka ta z ładowaniem akumlatora. Pytanie brzmiało czy w tej sytuacji akumlator jest
a) całkiem rozładowany
b) częściowo rozładowany
c) nie ładuje się- ta jest poprawna. Mniej więcej tak brzmiało pytanie i odpowiedzi, jeśli coś mylę proszę o poprawkę...reszta z forum...dziekuję i prosze wstawiajcie tu swoje pytania i odpowiedzi, bo ta jak w każdych testach robia aktualizacje tych pytań które i tak juz sa z kosmosu. Powodzenia wszystkim.
aaanetka11

Re: MORD KRAKÓW

Postprzez rusel » czwartek 06 czerwca 2013, 21:40

przeciez to oczywiste, kazdy wie ze to regulator napięcia przy alternatorze :D
rusel

Postprzez ZipoKing » sobota 08 czerwca 2013, 16:51

Zdane za pierwszym razem (WORD Wrocław), 73pkt. Z pytań które pamiętam:
1) Filmik na którym "wyjeżdżam" z większego pobocza i pytanie, czy w tej sytuacji jestem włączającym się do ruchu (tak)
2) Dojeżdżam do skrzyżowania w kształcie litery T po drodze z pierwszeństwem, znak D1 i tablica informująca że droga z pierwszeństwem skręca w lewo, a po prawej jest droga podporządkowana. Pytanie czy skręcając w prawo na tym skrzyżowaniu mam pierwszeństwo przed pojazdem jadącym z lewej strony na wprost (tak, oboje jesteśmy na drodze z pierwszeństwem ale ten drugi ma mnie po prawej stronie)
3) Podobne skrzyżowanie i pytanie, tylko że teraz droga z pierwszeństwem skręca w prawo, podporządkowana na wprost. Ja jadę prosto i pytanie czy mam pierwszeństwo przed samochodem który jedzie z prawej strony i skręca w lewo (nie, te same powody co wyżej)
4) Film, dojeżdżam do skryżowania z sygnalizacją świetlną, świeci się zielone, ale na skrzyżowaniu stoi policjant obrócony do mnie bokiem. Pytanie czy na tym skrzyżowaniu mogę pojechać na wprost (tak)
5) Film, samochód przede mną zatrzymuje się przed przejściem dla pieszych, pytanie "czy w tej sytuacji możesz ominąć przeszkodę na drodze" (nie)
6) Pytanie, czy po zażyciu leków powinienem sprawdzić czy ich działanie wpłynie na to czy mogę prowadzić samochód (tak)
7) Znak "koniec drogi ekspresowej za 1000m", i pytanie, czy za tym znakiem mogę wyprzedzić pojazd przede mną (tak)
8) Pytanie, czy hamując z wykorzystaniem ABSu powinienem (a) wcisnąć mocno pedał hamulca i nie puszczać (b) wcisnąć mocno pedał hamulca i jak zaskoczy ABS to lekko ten pedał zwolnić (c) hamować pulsacyjnie
9) Czy apteczka jest wymaganym wyposażeniem samochodu (a) tak (b) nie, ale warto ją mieć (c) tak, ale tylko jak się przewozi towary niebezpieczne
10) Film, zza krzaków wyskakuje policjant lizakiem, macha mi abym zjechał i drugą ręką pokazuje pobocze. Pytanie czy powinienem zatrzymać się w wyznaczonym miejscu (tak)
11) Czy można przewozić przedszkolaka na tylnym siedzeniu trzymając go na kolanach (nie)
12) Czy można przewozić dzieco w foteliku na przednim siedzeniu tyłem do kierunku jazdy (a) tylko jeżeli nie ma poduszek powietrznych (b) nie, przewożenie dzieci w foteliku dozwolone jest tylko przodem do kierunku jazdy (c) nie, dzieci można przewozić tylko na tylnym siedzeniu
13) Zdjęcie, przede mną kałuża i pytanie czy w tej sytuacji wjeżdżając w kałużę mogę spodziewać się (a) większej przyczepności (b) mniejszej przyczepności (c) zwiększonej siły tarcia
14) Podobne zdjęcie, tutaj wszystkich odpowiedzi nie pamiętam, ale prawidłowa była taka, aby zwolnić aby nie ochlapać pieszych obok.
15) Czy prędkość 50km/h w terenie zabudowanym obowiązuje (a) od świtu do zmierzchu (b) od 23 do 5 (c) od 5 do 23
16) Czy światła mijania mają być włączone przez cały rok (a) tak (b) nie (c) tylko w okresie zimowym
17) Filmik, 50m przede mną jakiś człowiek przebiega przez ulicę i dalej biegnie poboczem. Pytanie czy w tej chwili powiniem zastosować zasadę ograniczonego zaufania (tak)
18) Skrzyżowanie, droga trzypasmowa, dwa pasy na wprost i jeden w lewo (tylko znaki poziome). Pytanie czy aby jechać na wprost muszę zmienić pas ruchu (nie)
19) Pytanie czy w przypadku wyprzedzania powinienem (a) podjechać jak najbliżej samochodu przede mną (b) jechać w takiej odległości od poprzedzającego samochodu aby doskonale znać warunki drogowe przede mną (c) powinienem zatrąbić aby samochód przede mną zwolnił, zjechał na pobocze i pozwolił się wyprzedzić.
ZipoKing

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy