Co tu zrobić z cenami paliwa ?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Co tu zrobić z cenami paliwa ?

Postprzez jasper1 » niedziela 02 czerwca 2013, 23:13

Niestety dla wiekszości osób jeżdżacych samochodem jest to konieczność. Sama przez duży kawał życia obywałam się bez samochodu. Teraz zrobiłam PJ i zdecydowałam sie na auto, bo czasowo i fizycznie nie ogarniam pracy (trzy umowy cywilno-prawne w różnych częściach miasta) i opieki nad matką, konieczności bycia u niej przynajmniej raz dziennie, jej przejazdów do lekarza, na rehabilitację, dźwigania zakupów, wożenia pieluch... Wygląda na to, że zaraz będę potrzebowała czwartego dochodu, żeby na ten "luksus" zarobić.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Zonaimad » niedziela 02 czerwca 2013, 23:34

mk61 napisał(a):Druga sprawa, odległość od domu do dworca. Podejrzewam, że 7 kilometrów byś nie dreptał przy braku autobusu spod domu.

Miałem autobus. Żyłem w miejscowości, gdzie jako-tako komunikacja funkcjonowała. Potem się zmieniła ekipa i zaczęło być niewesoło, ale jeszcze jakoś daje radę.
mk61 napisał(a):Skoro Ty nie używasz samochodu, to nie znaczy, że wszyscy mają tak robić.

Ale dopóki będą to masowo robić, benzyna będzie drożeć. Rośnie popyt, to w góry idą ceny. Proste. Skoro ich na to stać, to niech nie narzekają. Jak nie stać, to kto nie musi niech nie korzysta. Dopóki oni wyrażają swoje niezadowolenie z cen benzyny, ja mam prawo wyrażać swoje niezadowolenie z ich niezadowolenia. :)
mk61 napisał(a):A skoro komuś się nie opłaca, to co, zmusisz go?

Budowanie i utrzymanie dróg też się nie opłaca. A jednak powstają! Tadam!
jasper1 napisał(a):Niestety dla wiekszości osób jeżdżacych samochodem jest to konieczność. Sama przez duży kawał życia obywałam się bez samochodu.

Wow. Jesteś większością? Jest ciebie 20 milionów?
Zonaimad

Postprzez jasper1 » niedziela 02 czerwca 2013, 23:47

Zonaimad napisał(a):
jasper1 napisał(a):Niestety dla wiekszości osób jeżdżacych samochodem jest to konieczność. Sama przez duży kawał życia obywałam się bez samochodu.

Wow. Jesteś większością? Jest ciebie 20 milionów?

Niech będzie, dla wiekszości których znam. Ludzie w moim otoczeniu decydowali się na kupno samochodu w momencie zmiany pracy na taką gdzie dojazd potrafił zajmować tyle czasu co sama praca albo gdy pracodawca zaczynał mieć gdziś ułożenie grafików pracy w sposób umożliwiający dojeżdżanie wspołnie w kilka osób jednym samochodem, w momencie gdy jedno dziecko było dalej w przedszkolu a drugie szło do szkoły itd. kierując się masakrycznie długim czasem przejazdów, nie trzymaniem się komunikacji zbiorowej rozkładów jazdy albo prawie całkowitym jej brakiem.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
jasper1

Postprzez Radhezz » niedziela 02 czerwca 2013, 23:58

Zonaimad napisał(a):Ale dopóki będą to masowo robić, benzyna będzie drożeć. Rośnie popyt, to w góry idą ceny. Proste. Skoro ich na to stać, to niech nie narzekają. Jak nie stać, to kto nie musi niech nie korzysta. Dopóki oni wyrażają swoje niezadowolenie z cen benzyny, ja mam prawo wyrażać swoje niezadowolenie z ich niezadowolenia. :)
mk61 pisze:
A skoro komuś się nie opłaca, to co, zmusisz go?

Budowanie i utrzymanie dróg też się nie opłaca. A jednak powstają! Tadam!

Trochę to niemądre, a nawet bardzo.

Nie wiem czy wiesz, ale ceny paliwa odczuwamy wszyscy, bez względu na to czy sami jeździmy, czy nie. A to dlatego że koszty transportu doliczane są do ceny KAŻDEGO produktu jaki kupujemy w sklepie. I tego nie przeskoczysz, choćbyś był papieżem. Polska stoi na transporcie drogowym,czy to się komuś podoba, czy nie - ale u nas po prostu nie ma alternatywy. Brak infrastruktury przeładunkowej do transportu kombinowanego, i tragedia zwana PKP, gdzie przewóz koleją 200km trwa 2 tygodnie. Zresztą nawet gdyby, to i tak pociąg nie podjedzie do każdego sklepu, i te "ostatnie kilometry" i tak są domeną samochodów ciężarowych (które po raz kolejny podkreślam na wodę święconą nie jeżdżą).
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez Zonaimad » poniedziałek 03 czerwca 2013, 00:11

jasper1 napisał(a):gdy pracodawca zaczynał mieć gdziś ułożenie grafików pracy w sposób umożliwiający dojeżdżanie wspołnie w kilka osób jednym samochodem

Współczuję pracodawców. Moi na szczęście zawsze mnie szanowali.
jasper1 napisał(a):kierując się masakrycznie długim czasem przejazdów, nie trzymaniem się komunikacji zbiorowej rozkładów jazdy albo prawie całkowitym jej brakiem.
To jest z kolei to, o czym mówiłem... Że też znów zacytuję sam siebie:
Zonaimad napisał(a):ktoś konsekwentnie demoluje sieć transportu publicznego w Polsce tak, że w niektórych regionach nie da się już z niej korzystać. Tylko, że ludzie są tak zapatrzeni w swoje cztery kółka, że podczas wyborów nie mają ochoty rozliczać takich agentów z ich działań.

Zabawne, że są miejsca gdzie da się dbać o dogodny transport. I to tu, w Polsce. Niesamowite jak zapóźnienie cywilizacyjne różni się pomiędzy nawet poszczególnymi gminami...

Radhezz napisał(a):ceny paliwa odczuwamy wszyscy, bez względu na to czy sami jeździmy, czy nie. A to dlatego że koszty transportu doliczane są do ceny KAŻDEGO produktu jaki kupujemy w sklepie

No brawo. I co, sądzisz że robienie wszystkiego by te ceny były jeszcze większe (czyt: bezrefleksyjne korzystanie z samochodu wtedy, gdy nie jest to naprawdę potrzebne) jest w takiej sytuacji rozsądne?

Najbardziej mnie rozwalają "protesty" kierowców przeciwko wysokim cenom paliw polegające na... wypalaniu paliwa, które wcześniej kupili i za które zapłacili ponoć krocie poprzez powolną jazdę długą kawalkadą po autostradzie. :mrgreen:
Radhezz napisał(a):Polska stoi na transporcie drogowym,czy to się komuś podoba, czy nie - ale u nas po prostu nie ma alternatywy. Brak infrastruktury przeładunkowej do transportu kombinowanego, i tragedia zwana PKP, gdzie przewóz koleją 200km trwa 2 tygodnie.

Więcej kasy na drogi, mniej na kolej - na pewno się poprawi. :spoko:
Radhezz napisał(a):Zresztą nawet gdyby, to i tak pociąg nie podjedzie do każdego sklepu, i te "ostatnie kilometry" i tak są domeną samochodów ciężarowych (które po raz kolejny podkreślam na wodę święconą nie jeżdżą).

Więc im mniej tych kilometrów będą robić, tym lepiej dla nas wszystkich.
Zonaimad

Postprzez mk61 » poniedziałek 03 czerwca 2013, 07:14

Zonaimad napisał(a):Rośnie popyt, to w góry idą ceny. Proste.

Kuźwa, a ja zawsze myślałem, że im więcej się kupuje, tym taniej wychodzi.
Zonaimad napisał(a):Budowanie i utrzymanie dróg też się nie opłaca. A jednak powstają! Tadam!

Obecnie autostrady to najlepszy biznes w Polsce. Jak się dogadasz z towarzyszami czerwieni, to nie dość, że otworzysz autostradę jedyną na spory kawał Polski, gdzie ludzie nie będą mieli alternatywy, to jeszcze ustawisz sobie umowę z państwem, żeby to ono płaciło za utrzymanie, a w razie spadków zysku jeszcze Ci zrekompensuje "straty". Polecam zapoznać się z historią A4.
Jeśli mówisz o drogach lokalnych, dojazdowych do domu, to psim obowiązkiem miasta jest wybudowanie dojazdu, jeśli sprzedaje teren pod zabudowę mieszkalną. Chyba, że umowa przewiduje inaczej, ale wtedy to sprawa indywidualna. Nie mniej, mieszkańcy płacą podatki, więc należy im się droga, jak również dostępność do elektryczności, sprzątanie ulic, ich oświetlenie nocą i kilka innych tego typu usług.
Zonaimad napisał(a):I co, sądzisz że robienie wszystkiego by te ceny były jeszcze większe (czyt: bezrefleksyjne korzystanie z samochodu wtedy, gdy nie jest to naprawdę potrzebne) jest w takiej sytuacji rozsądne?

Gdzieś kiedyś czytałem, że nawet przy obecnym zakorkowaniu polskich miast i używaniu samochodu do każdej "podróży" (nawet 200-metrowej) to niewiele w porównaniu do użytkowania i zapotrzebowania przez transport drogowy.

Widzisz, tylko problem jest taki, że pieniądze w większości i tak wracają do państwa. Problem w tym, że nie przez lodówkę, kredyty, czy inne dobra konsumpcyjne, ale przez paliwo, dla którego nie ma jeszcze alternatywy i podnosząc ceny "bogatym" najbardziej trafia się w biednych, którzy muszą samochodem dojeżdżać do pracy, albo dla których jest problem z dołożeniem 20 groszy do chleba, masła, czy smalcu. Bo transport wyższe ceny sobie doliczy do klienta. Ciekawe, czy klient równie szybko i skutecznie podniesie sobie zarobki.
Zonaimad napisał(a):Najbardziej mnie rozwalają "protesty" kierowców przeciwko wysokim cenom paliw polegające na... wypalaniu paliwa, które wcześniej kupili i za które zapłacili ponoć krocie poprzez powolną jazdę długą kawalkadą po autostradzie.

Rolnicy, celnicy i inna swołocz blokujący drogi krajowe to jest to, nie?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez szerszon » poniedziałek 03 czerwca 2013, 07:56

Podrzucę ciekawy post , jak tu by mozna coś....
[QUOTE=maso;43549240]
Brytyjski Elektromotive "wchodzi" na całego w samochody elektryczne

Alians Renault-Nissan i brytyjskie przedsiębiorstwo Elektromotive, pionier w dziedzinie infrastruktury transportu o zerowej emisji spalin, ogłosiły decyzję o podjęciu współpracy w ramach "Partnership for Zero-Emission-Mobility" (umowa partnerska na rzecz systemu transportu indywidualnego o zerowej emisji spalin). Chodzi o przyspieszenie budowy sieci stacji ładowania dla aut elektrycznych na terenie miast.
Protokół porozumienia został podpisany w obliczu wzrostu liczby samochodów elektrycznych na europejskich drogach. Począwszy od przyszłego roku Alians Renault-Nissan będzie wprowadzał pojazdy z napędem elektrycznym na rynek Japonii i USA, a w roku 2012 rozpocznie sprzedaż na światową skalę.

Obie strony zbadają możliwości promocji użytkowania samochodów elektrycznych i wymienią informacje dotyczące ich udoskonalania oraz dostaw energii na szeroką skalę. W ramach współpracy Alians Renault-Nissan i Elektromotive stworzą m.in. programy informacyjno-edukacyjne i zaplanują system zachęt do zakupu aut elektrycznych. Elektromotive stale rozwija infrastrukturę. W ramach projektu zakupi lub weźmie w leasing samochody elektryczne produkowane przez Alians.
Mająca siedzibę w Brighton, w Anglii, firma Elektromotive rozpoczęła wdrażanie technologii stacji ładowania w 2003 r. 3 lata później zbudowała pierwszy punkt "Elektrobay" w Westminsterze, w centrum Londynu. Dotychczas firma Elektromotive zbudowała 40 punktów w Londynie
i 40 kolejnych w innych dużych miastach brytyjskich.

"Elektrobay" to bezpieczne i proste w obsłudze urządzenie, które poprzez podłączenie do gniazda (plug-in), umożliwia ładowanie pojazdów całkowicie elektrycznych oraz pojazdów o napędzie hybrydowym. Wytrzymałe i dobrze widoczne stacje ładowania zlokalizowane są w dogodnych punktach przy głównych drogach i na wielopoziomowych parkingach.

- Nasze firmy znakomicie się uzupełniają: nabywcy samochodów elektrycznych skonstruowanych przez Alians będą potrzebowali dostępu do rozbudowanego systemu ładowania niezależnie od miejsca zamieszkania czy pracy. Elektromotive odgrywa szczególną rolę w budowie stacji ładowania przyjaznych posiadaczom samochodów elektrycznych. Wspólnie możemy budować przyszłość transportu o zerowej emisji, powiedział Andrew Palmer, wiceprezes Nissan Motor Co.

- Jesteśmy przekonani, ze samochód elektryczny o zerowej emisji to najlepszy sposób na zbliżenie się do systemu transportu przyszłości. Zainteresowanie klientów użytkowaniem aut elektrycznych niewątpliwie wzrośnie wraz z wprowadzeniem tych pojazdów przez Nissana i Renault. Stają się one poważnym, praktycznym i godnym uwagi rozwiązaniem, które z pewnością przyczyni się do zwrócenia uwagi na kwestię użytkowania pojazdów elektrycznych, powiedział Calvey Taylor-Haw dyrektor generalny Elektromotive Ltd.

Tutaj mapki gdzie mozna juz ladowac

Paryż

http://green.autoblog.com/2009/03/19/paris-launches-online-map-of-ev-charging-stations/

LONDYN

http://www.newride.org.uk/recharge.php[/QUOTE]
szerszon

Postprzez szerszon » poniedziałek 03 czerwca 2013, 08:40

I również chodzi o coś w tym stylu...
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... 4034,d.Yms
szerszon

Postprzez lith » poniedziałek 03 czerwca 2013, 13:57

Według mnie bardziej realna i sensowna przy dzisiejszej technologii jest właśnie droga w stronę biopaliw. Przechowywanie prądu nam jeszcze słabo wychodzi. Dopóki czegoś w stylu tych grafenowych kondensatorów nie rozpracują to z miejsca nie ruszy.

A samochód to taki sam luksus jak komputer:P Niby nie trzeba, a większość posiada :P Może w takim razie jakaś dodatkowa akcyza na prąd? W imię 'ekologii'!! Skoro ludzie korzystają z urządzeń elektrycznych to znaczy, że ich stać! I opłata od luksusu za Internet!

edit:
Jeżeli jedynym czynnikiem, który ma zachęcić ludzi do porzucenia samochodu będzie cena to dotknie to głównie tych co im kasy brakuje. Żeby zachęcić ludzi mających kasę to komunikacja zbiorowa musiałaby coś sobą reprezentować. Jakiś minimalny poziom komfortu, być niezawodna, zapewniać krótsze czasy podróży, umożliwiać dojazd tam gdzie chcemy kiedy chcemy.
lith

Postprzez Zonaimad » sobota 08 czerwca 2013, 04:51

mk61 napisał(a):Kuźwa, a ja zawsze myślałem, że im więcej się kupuje, tym taniej wychodzi.

Ja o chlebie, ty o niebie... :wink: Usiądź i pomyśl: masz mały zakład produkcyjny i sprzedajesz coś, co ludzie niechętnie kupują. Jak ich zachęcasz? Podnosisz ceny, czy raczej opuszczasz? A teraz wyobraź sobie sytuację odwrotną: sprzedajesz coś, co każdy chce mieć i bierze to bez względu na cenę. Co robisz? :mrgreen:

mk61 napisał(a):Jeśli mówisz o drogach lokalnych, dojazdowych do domu, to psim obowiązkiem miasta jest wybudowanie dojazdu
I tak samo psim obowiązkiem jest zapewnienie dojazdu komunikacją publiczną. Jest to chyba najczęściej olewany obowiązek w Polsce.
mk61 napisał(a):Nie mniej, mieszkańcy płacą podatki, więc należy im się droga, jak również dostępność do elektryczności, sprzątanie ulic, ich oświetlenie nocą i kilka innych tego typu usług.
...w tym właśnie transport publiczny. Nie ma mowy o żadnym "nie opłaca się". To ma być opłacane przez samorząd - z podatków.
mk61 napisał(a):Rolnicy, celnicy i inna swołocz blokujący drogi krajowe to jest to, nie?

Protesty rolników czy celników na pewno nie wspierają tych, przeciwko komu oni protestują. :mrgreen: Protestowanie przeciwko cenom paliwa poprzez jeżdżenie samochodem jest jak, nie przymierzając, protestowanie przeciwko kiepskiemu dziennikarstwu poprzez masowe kupowanie Faktu, albo protestowanie przeciwko kościołowi poprzez regularne dawanie na tacę, albo - równie głupi przykład, i to z życia - protestowanie przeciwko gwałtom poprzez obnażanie się w miejscach publicznych. :mrgreen:

lith napisał(a):I opłata od luksusu za Internet!

Jestem za! :)

lith napisał(a):Żeby zachęcić ludzi mających kasę to komunikacja zbiorowa musiałaby coś sobą reprezentować. Jakiś minimalny poziom komfortu, być niezawodna, zapewniać krótsze czasy podróży, umożliwiać dojazd tam gdzie chcemy kiedy chcemy.

I zachęca. Problem jednak w tym, że tylko tam gdzie są ogarnięci samorządowcy. A ci z kolei są tylko tam, gdzie ogarnięci wyborcy. Reszta zmaga się z wyborem pomiędzy nic sobą niereprezentującą komunikacja miejską, a nic sobą niereprezentującym transportem samochodowym. Cóż - na własne życzenie... :D

Ostatnio w Poznaniu zrobili fajną rzecz. Na jakiejś ważnej krzyżówce nadjeżdżający tramwaj zawsze dostaje zielone i przejeżdża bez zatrzymania. Podobno chcą to wprowadzić w innych miejscach. I to mi się podoba. Masz wybór: albo stoisz w korku w swojej klimatyzowanej furze, albo jedziesz trochę mniej wygodnie ale za to szybciorem. :)
Zonaimad

Postprzez Radhezz » sobota 08 czerwca 2013, 08:50

Zonaimad napisał(a):Usiądź i pomyśl: masz mały zakład produkcyjny i sprzedajesz coś, co ludzie niechętnie kupują. Jak ich zachęcasz? Podnosisz ceny, czy raczej opuszczasz? A teraz wyobraź sobie sytuację odwrotną: sprzedajesz coś, co każdy chce mieć i bierze to bez względu na cenę. Co robisz? :mrgreen:
Akurat ceny ważnych surowców np. paliw, gazów i energii elektrycznej są centralnie kontrolowane - ze względu na ich strategiczne znaczenie dla gospodarki.

Zonaimad napisał(a):I tak samo psim obowiązkiem jest zapewnienie dojazdu komunikacją publiczną. Jest to chyba najczęściej olewany obowiązek w Polsce.

...w tym właśnie transport publiczny. Nie ma mowy o żadnym "nie opłaca się". To ma być opłacane przez samorząd - z podatków.
Gdyby chcieć to wszystko finansować z podatków, bez patrzenia na ekonomię, to szybko byśmy zbankrutowali jako państwo. Jesteś zwolennikiem komunikacji zbiorowej - ok, to chciej sobie jej finansowanej z podatków żeby fajnie się jeździło kiedy trzeba w miarę szybko i wygodnie.
A teraz np. co do służby zdrowia - przecież równie ważnej, jak nie ważniejszej niż komunikacja zbiorowa: są ściśle ustalone czasy w jakich po zatrzymaniu krążenia (NZK) z niedotlenienia zaczyna obumierać mózg. Resuscytacja nie w każdym przypadku będzie prowadzić do przywrócenia pracy serca - czasami jest potrzebna defibrylacja. I teraz zgodnie z tą logiką "psim obowiązkiem jest" to w każdej miejscowości powyżej 1000 mieszkańców powinna stacjonować karetka, a w każdym sołectwie plus wszystkich miejscach użyteczności publicznej powinny się znajdować defibrylatory automatyczne (AED). Tak samo straż - czemu na zmianach są tak niskie stany osobowe w PSP? Czemu w jednostkach OSP wciąż spotyka się sprzęt który ma po 20, 30, 40 lat? Dlaczego nie ma środków ochrony indywidualnej (ŚOI), bez których strażacy ryzykują podczas akcji własnym zdrowiem i życiem? Gdzie sprzęt specjalistyczny który pozwala ratować ludzi w każdej sytuacji? No przecież to też zadanie państwa i samorządów...

A wy się zajmujecie pierdołami jak autobusy... widać kto tu jest oderwany od rzeczywistości :D Pewnie jakbyśmy byli na forum sportowym to jacyś piłkarze by się znaleźli co by mieli bulwers że boiska nie mają - a tymczasem poważniejszych problemów jest dużo więcej.

Zonaimad napisał(a):Ostatnio w Poznaniu zrobili fajną rzecz. Na jakiejś ważnej krzyżówce nadjeżdżający tramwaj zawsze dostaje zielone i przejeżdża bez zatrzymania. Podobno chcą to wprowadzić w innych miejscach. I to mi się podoba. Masz wybór: albo stoisz w korku w swojej klimatyzowanej furze, albo jedziesz trochę mniej wygodnie ale za to szybciorem. :)
Na dojazd do roboty spoko pomysł. Ale jest sporo sytuacji w których transport zbiorowy nie zdaje egzaminu, choćby i jeździł na sygnale.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez jasper1 » sobota 08 czerwca 2013, 09:05

Zonaimad napisał(a):Ostatnio w Poznaniu zrobili fajną rzecz. Na jakiejś ważnej krzyżówce nadjeżdżający tramwaj zawsze dostaje zielone i przejeżdża bez zatrzymania. Podobno chcą to wprowadzić w innych miejscach. I to mi się podoba. Masz wybór: albo stoisz w korku w swojej klimatyzowanej furze, albo jedziesz trochę mniej wygodnie ale za to szybciorem. :)

Zielona fala - dobra rzecz, pod warunkiem, że działa. Ostatnio zdecydowałam się na przejazd do jednej z prac tramwajem Plus. Chciałam darować sobie szukanie miejsca parkingowego w centrum miasta w drodze powrotnej.Teoretycznie tramwaj ma zieloną falę: czas przejazdu PLUSEM 30 minut, potem przesiadka na cokolwiek i kilometr piechotą razem około 45 minut, tylko tym razem zielonej fali jakoś nie było, wręcz była czerwona - czas przejazdu samym PLUSEM 50 minut; oczywiście dotarłam spóźniona, oczywiście we wszystkich następnych miejscach przez cały dzięń byłam spóźniona, nie załatwiłam przez to sprawy w urzędzie w centrum i raczej eksperymentu prędko nie powtórzę.
jasper1

Postprzez jasper1 » sobota 08 czerwca 2013, 09:28

@radhezz, to prawda, że pieniędzy brakuje na różne bardzo potrzebne rzeczy, ale czy ich nie ma, to bym polemizowała. Tych pieniędzy jest mało, ale co gorsza one często trafiają nie tam, gdzie trzeba, bogacą najczęściej właścicieli różnych firm otrzymujących kontrakty na świadczenie usług ze środków publicznych. Tak się dzieje od wielu lat, bez względu na zmieniające się ekipy rzadzące. Pracuję od ponad 20 lat i wiele już widziałam: w ochronie zdrowia (przerobiłam prywatyzację, widzę jaka część przychodu z nfz zostaje w kieszeniach właścicieli nzozów), korporacjach, edukacji. Widzę też osoby, które są skazane przez całe życie na bezrobocie bez samochodu, bo przyszło im żyć 40 km od wielkiego miasta w małej wiosce 20 kilometrów od drogi krajowej. To tyle w kwestiach społecznych, bo temat raczej na inne forum, inną dyskusję.
jasper1

Postprzez szerszon » sobota 08 czerwca 2013, 14:59

szerszon

Postprzez szerszon » sobota 08 czerwca 2013, 22:18

[QUOTE=puncore;91484219]Ropa ze słomy: pierwsza taka instalacja na świecie

W Leśmierzu pod Ozorkowem powstaje instalacja przetwarzająca słomę na olej napędowy. Dotychczas zbudowano na świecie cztery podobne. Wszystkie sprawiały jednak problemy. Najnowsza odsłona tej technologii ma je rozwiązać. Swój światowy debiut będzie miała właśnie w Polsce

Proces, który wykorzystuje się do przerobienia słomy na ropę, nazywany jest KDV, czyli katalityczną depolimeryzacją. Dzięki niemu można zamienić w wysokiej jakości paliwo wszystkie odpady, które zawierają węglowodory, czyli na przykład słomę lub plastikowe butelki. Obecnie podobne zakłady działają w niemieckim Eppendorfie, kanadyjskim Barrie, hiszpańskim Bodilli oraz w Monterrey w Meksyku. Wszystkie są pierwszym wcieleniem tego rozwiązania. - Te instalacje są bardzo skomplikowane. Materiał przemieszcza się ogromną ilością rur, które często się zapychają. W efekcie okazały się mało ekonomiczne - mówi dr Christian Koch, niemiecki chemik i twórca technologii KDV. - Druga generacja upraszcza cały proces. Jest mniej elementów, które mogą zawieść. Poprawiła się wydajność - dodaje.

Druga generacja KDV ma produkować tysiąc litrów oleju napędowego z trzech i pół tony słomy. - Technologia umożliwia przetwarzanie na olej napędowy także innych materiałów, w tym odpadów komunalnych. Jest to jednak prototyp, dlatego na początku chcemy ograniczyć się tylko do słomy. Z pewnością pewne rzeczy będą jeszcze wymagały dopracowania - mówi Robert Kopaczel, prezes zarządu budującej zakład spółki Ekotrend. Jego zdaniem cena produkcji jednego litra paliwa wyniesie około 3 zł, licząc z akcyzą. Dla porównania: hurtowa cena oleju napędowego w rafinerii Orlenu wynosi w zależności od rodzaju nawet 4,7 zł. - Paliwo powstające w takim procesie ma też o wiele wyższą jakość. To, co tankujemy do baków, to ropa o czystości 97-98 procent. Nasza będzie miała 99,5 procent. Tankując ją do samochodu, ograniczylibyśmy zużycie paliwa o jedną piątą - przekonuje Kopaczel. Ropa z Leśmierza nie trafi jednak na stacje benzynowe. - Na razie nie mamy planów wprowadzania jej na rynek jako odrębnego produktu. Z uwagi na swoje właściwości może natomiast służyć jako ulepszacz do klasycznego paliwa. Poza tym instalacja, którą budujemy, jest w stanie wyprodukować około ośmiu milionów litrów rocznie, a to wbrew pozorom niewiele - mówi Kopaczel. Wartość inwestycji wynosi ponad 40 mln zł. Część pieniędzy pochodzi z funduszy unijnych. Pierwsze uruchomienie zakładu planowane jest na koniec maja. - Ta technologia, może okazać się przełomem rozwiązującym nasze problemy z paliwem. Moim zdaniem instalacja zwróci się w ciągu półtora roku. Planujemy już otwieranie kolejnych - mówi prezes.

źródło:
http://wyborcza.biz/Firma/1,101618,11738368,Ropa_ze_slomy__pierwsza_taka_instalacja_na_swiecie.html[/QUOTE]
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka