Tej jałowej dyskusji 44, a w mojej karierze na Forum były co najmniej trzy po 20. Setka stuknęła, przegapiłem jubileusz! Tu masz dopiero fanatyka z misją do spełnienia,
Ronda info.pl. Przedstawione najróżniejsze teorie, wypowiedzi autorytetów, nigdzie nie opisane w PoRD zasady, ronda w innych krajach... Cała strona, z której nic nie wynika.
Rozumiem, że na rondzie bez wyznaczonych pasów można mieć pewną niejasność jak się zachować. Ale na każdym innym prawie wszystko co z przepisów wynika w kwestii użycia kierunkowskazów i ustąpienia pierwszeństwa można streścić w jednym zdaniu: przejeżdżasz przez linię wyznaczającą krawędź Twojego pasa ruchu to włączasz kierunkowskaz i ustępujesz temu co jest za linią. Szkoda tylko, że nie każde rondo posiada pełne oznakowanie poziome, łącznie z liniami krawędziowym na wylotach.
Mnie wcale nie dziwi rozrastanie się tego wątku jak i poprzednich wobec liczby niepopartych w PoRD teorii i zasad poruszania się po rondach (jak chociażby migamy tak jak przejeżdżając przez inne skrzyżowanie) oraz zadziwiającej ich popularności. Przejeżdżasz przez rondo w lewo to zawsze migasz w lewym przez cały przejazd - jak na każdym skrzyżowaniu, zjeżdżasz z to ronda zawsze migasz prawym, jedziesz wokół wyspy to zawsze masz obowiązek zrobić to lewym... i jeszcze ich pochodne, zjechać z ronda zawsze można z lewego, a na dodatek ten na prawym zawsze ma Ci pierwszeństwa ustąpić.
Te zasady choć czasem się sprawdzają to nijak się mają do różnych sposobów oznakowania, za jakimi możemy na rodzie się spotkać. Bywa, że są zgodne z przepisami, bywa też, że są niezgodne. Dlatego przyjąć ich jako zasady nie można. Co więcej spisanie tych zasad w PoRD i wprowadzenie ich w życie - jak niektórzy się domagają jest nierealne ponieważ są one niezgodne z obecnymi przepisami.
PS. Z niektórymi osobami dyskutuje się nadal ciekawie, z coraz to nowymi zabobonami można się spotkać i utwierdzić się przy okazji w swoich poglądach. Kontrargumentów brak. Całę szczęście, że oponenci otwarcie przyznają, że ich zasady na niektórych rondach się nie sprawdzają - w imię bezpieczeństwa i płynności ruchu w każdym odstępstwie od swoich zasad jeżdżą... zgodnie z przepisami!