szymon1977 napisał(a):1.Nie wiem, zwłaszcza, że ani wjazd ani zjazd z tego skrzyżowania nie wiąże się ze zmianą kierunku jazdy. Moja teoria stosowania się do oznakowania zamiast to błędnego założenia, że jeden przejazd przez skrzyżowanie to jedna wielka zmiana kierunku jazdy nadal ma się dobrze!
1. Ależ dlaczego ? Przecież pisałeś ,ze twój punkt widzenia sprawdza sie na
każdym rondzie.
Dlatego oczekuje potwierdzenia ,że wjeżdżając na rondo sygnalizujesz i zjeżdżając z ronda sygnalizujesz-prawym kierunkowskazem
Podobno na rondzie nie da sie skręcic w lewo... znowu dzielisz manewr skrętu w lewo na poszczególne etapy ?
Skręcając na takim rondzie co sygnalizujesz ? I w którym momencie ?
Zastosuj swoja teorię
szymon1977 napisał(a):Jedyne co ustawodawca znakami tutaj dodatkowo pokazał (bo wcale tego zrobić nie musiał), to który pas masz zająć przed skrzyżowaniem zależnie od tego, którym zjazdem zamierzasz ze skrzyżowania zjechać.
A moze ustawodawca chciał wyeliminować wjazd na rondo z prawym kierunkowskazem w celu skrętu w lewo ?
Te strzałki na jezdni może obudziły paru wyznawców jazdy z prawym kierunkiem przy skręcie w lewo lub zawracaniu i zwolenników zawracania po pasie zewnętrznym...
szymon1977 napisał(a):Choć Ciebie to przerasta z pewnością się to uda. Dla Twojej satysfakcji dodam tylko, że na tak małym rondzie zgodnie z Art.3. lewy kierunkowskaz nie zaszkodzi. A nawet pomoże, zwłaszcza kierującemu, który wbrew treści znaków A-7+C-12 zamierza ustąpić pierwszeństwa przejazdu także pojazdom zbliżającym się do skrzyżowania, a nie tylko na skrzyżowaniu znajdującym się.
-----
Wszystko sie uda, tylko jak to sie ma do przepisów.
Widziałem juz specjalistów jadących zewnetrznym pasem z lewym kierunkowskazem jadącym na wprost..
I co ? Nie da się ?
Przy skręcie w lewo na skrzyżowaniu lewy kierunkowskaz nie zaszkodzi ? A co będziesz sygnalizował lewym kierunkowskazem według swojego punktu widzenia ? jazdę po odcinku pomiędzy dwoma zmianami kierunku jazdy w prawo ?
szymon1977 napisał(a):Skąd w ogóle pomysł, żeby coś takiego zakładać bez zapoznania się z organizacją ruchu?
No jak to ,skąd ? Twoja uniwersalna teoria
=======================
@baranek
dalej orka na ugorze-nawet nie masz pojęcia co czytasz.
Rozłóż sobie mój cytat na czynniki pierwsze-może zobaczysz, kiedy piszę o sygnalizowaniu lewym, a kiedy prawym i z jakiego powodu.
Póki nie zaczniesz czytać ze zrozumieniem dalsza polemika nie ma sensu.