Jałowa dyskusja o rondach.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Którym pasem jeździmy dookoła ronda?

Postprzez rocko19 » środa 08 maja 2013, 12:28

Jak to? Zawracamy z wewnętrznego czyli z lewego.
rocko19

Postprzez Baranek » środa 08 maja 2013, 12:38

Kto ci to powiedział? :D

Po drugie - kiedyś była już o tym dyskusja - czy na rondzie można zawrócić albo skręcić w lewo? ;)

Ale pomijając już tę dyskusję jaki przepis zabrania mi jechać prawym pasem dookoła ronda i to np. sześć razy? Ja nie znam takiego przepisu.
Baranek

Postprzez Drezyna » środa 08 maja 2013, 12:44

Baranek napisał(a):Ja nie znam takiego przepisu.

W zasadzie jest taki, który nawet nakazuje jazdę możliwie blisko prawej krawędzi.
Drezyna

Postprzez szymon1977 » środa 08 maja 2013, 12:50

Kodeks napisał(a):Art. 16.4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni
Jeżeli chodzi o takie rondo jak na obrazku to zgodnie z Art.16.4. mamy obowiązek jechać prawym.
Baranek napisał(a):Przepisy o tym milczą.
Art.16.4. wyraźnie mówi, że aby jechać lewym pasem musisz mieć coś, co uniemożliwi Ci jazdę prawym pasem. Może to być np. pojazd jadący prawym pasem, który zamierzasz wyprzedzić.

rocko19 napisał(a):Jak to? Zawracamy z wewnętrznego czyli z lewego.
Czujesz się zobowiązany przez Art.22.2.2. zbliżyć się do lewej krawędzi jezdni? Zamierzasz zmienić kierunek jazdy w lewo i wjechać na wyspę centralną czy może zawrócić i jeździć wokół wyspy centralnej pod prąd? Bo Drezyna wyraźnie napisał, że chodzi mu o jazdę w kierunku zgodnym z kierunkiem w jakim ruch odbywa się na rondzie. Przypominam, że wjeżdżając na takie rondo zmieniasz kierunek jazdy w prawo (Art.22.2.1.), jadąc wokół ronda kierunku jazdy nie zmieniasz (Art.16.4.), zjeżdżając z ronda zmieniasz kierunek jazdy w prawo (Art.22.2.1). Jeżeli nie ma strzałek żaden przepis nie zobowiązuje Cię do zajęcie pasa lewego ani przed rondem, ani na rondzie.
000-00.png
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Baranek » środa 08 maja 2013, 13:17

szymon1977 napisał(a):.
Baranek napisał(a):Przepisy o tym milczą.
Art.16.4. wyraźnie mówi, że aby jechać lewym pasem musisz mieć coś, co uniemożliwi Ci jazdę prawym pasem. Może to być np. pojazd jadący prawym pasem, który zamierzasz wyprzedzić.

Chyba mnie źle zrozumiałeś. Ja napisałem - cytuję:

jaki przepis zabrania mi jechać prawym pasem dookoła ronda i to np. sześć razy? Ja nie znam takiego przepisu.

Oczywiście nie dopisywałem już że w sytuacji gdy prawy pas będzie zablokowany np. przez roboty drogowe :D to ja nadal będę nim jechał albo jeśli jakaś zawalidroga nawinie mi się na prawy. Wtedy ominę/wyprzedzę - to jasne.

Więc do woli mogę jeździć prawym pasem jeśli mam ochotę.

szymon1977 napisał(a):Przypominam, że wjeżdżając na takie rondo zmieniasz kierunek jazdy w prawo (Art.22.2.1.)

Gdzie tu jest zmiana kierunku jazdy? Sygnalizujesz to prawym kierunkowskazem ?? :wow:
Baranek

Postprzez szymon1977 » środa 08 maja 2013, 13:22

Baranek napisał(a):Więc do woli mogę jeździć prawym pasem jeśli mam ochotę.
Do woli to możesz jeździć wokół wyspy centralnej jeśli masz na to ochotę. A prawy pas zobowiązany jesteś zająć przez Art.16.4.
Baranek napisał(a):Sygnalizujesz to prawym kierunkowskazem ?
"Jeśli wejdziesz między wrony, musisz krakać jak i one."
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Baranek » środa 08 maja 2013, 13:48

szymon1977 napisał(a):
Baranek napisał(a):Więc do woli mogę jeździć prawym pasem jeśli mam ochotę.
Do woli to możesz jeździć wokół wyspy centralnej jeśli masz na to ochotę. A prawy pas zobowiązany jesteś zająć przez Art.16.4.

Nadal nie rozumiesz. Więc jeszcze raz napiszę

Więc do woli mogę jeździć prawym pasem jeśli mam ochotę

A ty mi piszesz, że jestem zobowiązany zająć prawy pas.

szymon1977 napisał(a):
Baranek napisał(a):Sygnalizujesz to prawym kierunkowskazem ?
"Jeśli wejdziesz między wrony, musisz krakać jak i one."

Na przysłowiach słabo się znam. O co ci kaman? ;)
Baranek

Postprzez rocko19 » środa 08 maja 2013, 13:50

Panowie ja się trzymam kodeksu drogowego a uściślając artykułu który odnosi się do sytuacji omawianej a jest nim art 22.2.2 i zgodnie z nim mamy obowiązek zbliżyc się do lewej krawedzi jezdni jezeli zamierzamy skrecić w lewo lub zawrócić, a jazda w kółko po rondzie to się podpina pod ten artykuł. Logiczne tez ze nikt nie bedzie jezdził jak głupi w kółko.
rocko19

Postprzez Baranek » środa 08 maja 2013, 13:52

Nigdy nie skręcałem na rondzie w lewo. Zawsze skręcam w prawo. Zresztą znak "Ruch Okrężny" nakazuje jazdę w prawo.
Baranek

Postprzez rocko19 » środa 08 maja 2013, 13:58

To już jest moim zdaniem nadinterpretacja która niczego nie zmieni w świetle przepisów RD. Jak zdawałeś egzamin to egzaminator jak ci wydawał polecenia co do kierunku jazdy na rondzie?
U mnie padło wyrażenie ..." proszę na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym pojechać w lewo" i to nie raz.. no więc?
rocko19

Postprzez Drezyna » środa 08 maja 2013, 14:08

Baranek napisał(a): Zresztą znak "Ruch Okrężny" nakazuje jazdę w prawo.

Dokładniej: "ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku". A jaki kierunek wskazany jest na znaku, to już kwestia interpretacji, bo znak jest pionowy, a rondo poziome...
Drezyna

Postprzez Baranek » środa 08 maja 2013, 14:10

Może i tak ci mówił. Tylko, że w świetle przepisów nie da rady w lewo pojechać.
Powiedz - jakby egzaminator kazał ci pojechać w lewo na "zwykłym" skrzyżowaniu a tam byłby nakaz jazdy w prawo, to pojechałbyś w lewo? ;)

Drezyna napisał(a):
Baranek napisał(a): Zresztą znak "Ruch Okrężny" nakazuje jazdę w prawo.

Dokładniej: "ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku". A jaki kierunek wskazany jest na znaku, to już kwestia interpretacji, bo znak jest pionowy, a rondo poziome...

No tak! :lol:
A nakaz jazdy prosto wskazuje że należy jechać do góry - bo znak pionowy, a skrzyżowanie poziome ;)

Chodzi oczywiście o wjazd na rondo. Znak wskazuje, że odbywa się ów wjazd w prawo.
Baranek

Postprzez Drezyna » środa 08 maja 2013, 14:23

Baranek napisał(a): ...odbywa się ów wjazd w prawo.

A jak strzałki na C-12 będą w drugą stronę to co kolega pocznie? Mała konsternacja?
Drezyna

Postprzez Baranek » środa 08 maja 2013, 14:34

A jak... a jak.. a jak...
Nie zgłębiałem tematu - w sensie - czy taki znak jest oficjalnie zatwierdzony.
Ale - przyjmijmy że jest (ktoś może z was to zweryfikuje). I że strzałki pokazują w lewo. W takiej sytuacji można skręcić TYLKO w lewo.

W swojej kierowczej 24 letniej praktyce nie spotkałem nigdy takiej sytuacji. I nie wiem, czy w ogóle gdzieś w Polsce występuje - o ile oczywiście występuje oficjalnie znak "ruch okrężny w lewo" ;)
Baranek

Postprzez szymon1977 » środa 08 maja 2013, 14:44

rocko19 napisał(a):Logiczne tez ze nikt nie bedzie jezdził jak głupi w kółko.
Ja tam lubię czasem sobie podriftować.
-----
Baranek napisał(a):Więc do woli mogę jeździć prawym pasem jeśli mam ochotę. A ty mi piszesz, że jestem zobowiązany zająć prawy pas.
Na wszelki wypadek, gdybyś wpadł na pomysł jeździć wokół wyspy centralnej lewym pasem nie mając ku temu żadnego powodu.
-----
rocko19 napisał(a):U mnie padło wyrażenie ..." proszę na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym pojechać w lewo" i to nie raz.. no więc?
Właściwie to powinno być "proszę przez skrzyżowanie o ruchu okrężnym przejechać w lewo." Mam nadzieję, że nie było "proszę na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym zmienić kierunek jazdy w lewo." Oznaczałoby to, że instruktor oczekuje jazdy pod prąd wokół wyspy centralnej, lub wjazdu na wyspę centralną. Mam na myśli oczywiście klasyczne rondo pierścieniowe.
000-00.png
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze