Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez rocko19 » środa 08 maja 2013, 12:28
przez Baranek » środa 08 maja 2013, 12:38
przez Drezyna » środa 08 maja 2013, 12:44
Baranek napisał(a):Ja nie znam takiego przepisu.
przez szymon1977 » środa 08 maja 2013, 12:50
Jeżeli chodzi o takie rondo jak na obrazku to zgodnie z Art.16.4. mamy obowiązek jechać prawym.Kodeks napisał(a):Art. 16.4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni
Art.16.4. wyraźnie mówi, że aby jechać lewym pasem musisz mieć coś, co uniemożliwi Ci jazdę prawym pasem. Może to być np. pojazd jadący prawym pasem, który zamierzasz wyprzedzić.Baranek napisał(a):Przepisy o tym milczą.
Czujesz się zobowiązany przez Art.22.2.2. zbliżyć się do lewej krawędzi jezdni? Zamierzasz zmienić kierunek jazdy w lewo i wjechać na wyspę centralną czy może zawrócić i jeździć wokół wyspy centralnej pod prąd? Bo Drezyna wyraźnie napisał, że chodzi mu o jazdę w kierunku zgodnym z kierunkiem w jakim ruch odbywa się na rondzie. Przypominam, że wjeżdżając na takie rondo zmieniasz kierunek jazdy w prawo (Art.22.2.1.), jadąc wokół ronda kierunku jazdy nie zmieniasz (Art.16.4.), zjeżdżając z ronda zmieniasz kierunek jazdy w prawo (Art.22.2.1). Jeżeli nie ma strzałek żaden przepis nie zobowiązuje Cię do zajęcie pasa lewego ani przed rondem, ani na rondzie.rocko19 napisał(a):Jak to? Zawracamy z wewnętrznego czyli z lewego.
przez Baranek » środa 08 maja 2013, 13:17
szymon1977 napisał(a):.Art.16.4. wyraźnie mówi, że aby jechać lewym pasem musisz mieć coś, co uniemożliwi Ci jazdę prawym pasem. Może to być np. pojazd jadący prawym pasem, który zamierzasz wyprzedzić.Baranek napisał(a):Przepisy o tym milczą.
szymon1977 napisał(a):Przypominam, że wjeżdżając na takie rondo zmieniasz kierunek jazdy w prawo (Art.22.2.1.)
przez szymon1977 » środa 08 maja 2013, 13:22
Do woli to możesz jeździć wokół wyspy centralnej jeśli masz na to ochotę. A prawy pas zobowiązany jesteś zająć przez Art.16.4.Baranek napisał(a):Więc do woli mogę jeździć prawym pasem jeśli mam ochotę.
"Jeśli wejdziesz między wrony, musisz krakać jak i one."Baranek napisał(a):Sygnalizujesz to prawym kierunkowskazem ?
przez Baranek » środa 08 maja 2013, 13:48
szymon1977 napisał(a):Do woli to możesz jeździć wokół wyspy centralnej jeśli masz na to ochotę. A prawy pas zobowiązany jesteś zająć przez Art.16.4.Baranek napisał(a):Więc do woli mogę jeździć prawym pasem jeśli mam ochotę.
szymon1977 napisał(a):"Jeśli wejdziesz między wrony, musisz krakać jak i one."Baranek napisał(a):Sygnalizujesz to prawym kierunkowskazem ?
przez rocko19 » środa 08 maja 2013, 13:50
przez Baranek » środa 08 maja 2013, 13:52
przez rocko19 » środa 08 maja 2013, 13:58
przez Drezyna » środa 08 maja 2013, 14:08
Baranek napisał(a): Zresztą znak "Ruch Okrężny" nakazuje jazdę w prawo.
przez Baranek » środa 08 maja 2013, 14:10
Drezyna napisał(a):Baranek napisał(a): Zresztą znak "Ruch Okrężny" nakazuje jazdę w prawo.
Dokładniej: "ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku". A jaki kierunek wskazany jest na znaku, to już kwestia interpretacji, bo znak jest pionowy, a rondo poziome...
przez Drezyna » środa 08 maja 2013, 14:23
Baranek napisał(a): ...odbywa się ów wjazd w prawo.
przez Baranek » środa 08 maja 2013, 14:34
przez szymon1977 » środa 08 maja 2013, 14:44
Ja tam lubię czasem sobie podriftować.rocko19 napisał(a):Logiczne tez ze nikt nie bedzie jezdził jak głupi w kółko.
Na wszelki wypadek, gdybyś wpadł na pomysł jeździć wokół wyspy centralnej lewym pasem nie mając ku temu żadnego powodu.Baranek napisał(a):Więc do woli mogę jeździć prawym pasem jeśli mam ochotę. A ty mi piszesz, że jestem zobowiązany zająć prawy pas.
Właściwie to powinno być "proszę przez skrzyżowanie o ruchu okrężnym przejechać w lewo." Mam nadzieję, że nie było "proszę na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym zmienić kierunek jazdy w lewo." Oznaczałoby to, że instruktor oczekuje jazdy pod prąd wokół wyspy centralnej, lub wjazdu na wyspę centralną. Mam na myśli oczywiście klasyczne rondo pierścieniowe.rocko19 napisał(a):U mnie padło wyrażenie ..." proszę na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym pojechać w lewo" i to nie raz.. no więc?