Prawo jazdy B1 wydane w 1962r.

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo jazdy B1 wydane w 1962r.

Postprzez klaudia176 » niedziela 28 kwietnia 2013, 12:47

Chciałabym się dowiedzieć, czy osoba która ma teraz prawie 68 lat, posiada prawo jazdy kat. B1 wydane w 1962 roku, może bez ponownego zdawania egzaminu praktycznego i teorii prowadzić samochód (odpowiedni dla kat. B1) mimo, iż w swoim życiu jeździła tylko i wyłącznie jednośladami (tj. "komarki", "motorynki" itp. chwaląc się też że ma przejeżdżone 200 tyś km...), a dopiero teraz się obudziła i stwierdza że skoro ma prawo jazdy B1 to może "wsiąść za kółko". Czekam na profesjonalną i sprawdzoną odpowiedź.
klaudia176

Re: Prawo jazdy B1 wydane w 1962r.

Postprzez ks-rider » niedziela 28 kwietnia 2013, 13:01

Zasmuce Cie, w roku 1962 nie bylo kategori B1.

Co najwyzej byla kat. B, tak samo jak nie bylo kat A1, bylo tylko A.

:wink:
ks-rider

Postprzez dylek » niedziela 28 kwietnia 2013, 13:40

ks-rider napisał(a):Zasmuce Cie, w roku 1962 nie bylo kategori B1.

Co najwyzej byla kat. B, tak samo jak nie bylo kat A1, bylo tylko A.

:wink:

Wkleję cytat z innej stronki dotyczący wymian PJ w 1962 roku...
W zakresie dokumentów wydanych na podstawie przepisów rozporządzenia Ministrów Komunikacji i Spraw Wewnętrznych z dnia 1 października 1962 r. w sprawie ruchu na drogach publicznych (Dz. U. Nr 61, poz. 295) wymienia się:
1) prawo jazdy kategorii I - na prawo jazdy kategorii B, C, D, T, B+E, C+E i D+E,
2) prawo jazdy kategorii II - na prawo jazdy kategorii B, C, T, B+E i C+E,
3) prawo jazdy kategorii III - na prawo jazdy kategorii B,
4) prawo jazdy kategorii IV - na prawo jazdy kategorii A i B1,
5) prawo jazdy kategorii Va - na prawo jazdy kategorii T z ograniczeniem do kierowania pojazdem wolnobieżnym,
6) prawo jazdy kategorii Vb - na prawo jazdy kategorii A i B,
7) prawo jazdy kategorii ciągnikowej - na prawo jazdy kategorii T.

Więc chyba jednak IV kategoria dała uprawnienia zarówno A jak i B1...
W 1972 roku wymieniano również kat A na A i B1 - więcej można doczytać w Rozp. Min. Infrastruktury w sprawie wymiany praw jazdy. z dnia 29 kwietnia 2002 r.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez silvox » niedziela 28 kwietnia 2013, 15:04

To PJ trzeba wymienić.. Ciekawe na co wymienią w WK.. :lol: :lol:
dylek, na co była ta kat B1 ?? Bo sobie nie przypominam..
silvox

Postprzez klaudia176 » poniedziałek 29 kwietnia 2013, 08:34

Mam ten dokument Prawa Jazdy przed oczami i wyraźnie jest wpisana kategoria B1, A, A1. To może jeździć czy nie? Bo na logikę jak taki stary dziadek co nie jeździł teraz w tych czasach po tylu zmianach nie będzie zagrożeniem na drodze. szukam przepisów które utrą noska "starcowi". W moim przekonaniu powinni tacy ludzie ponownie zdawać egzaminy bo kiedyś wiadomo jak zdawali... 3 okrążenia w około placu i mieli prawko... oczywiście mówię potocznie 3 okrążenia, nie dosłownie.
klaudia176

Postprzez klaudia176 » poniedziałek 29 kwietnia 2013, 08:38

Ja zdawałam prawo jazdy kat. B w 2008 roku. Podeszłam do egzaminów i teorię jak i praktykę zdałam za pierwszym razem. Za "kółkiem" czuję się jak ryba w wodzie, a co taki dziadek potrafi skoro całe życie jeździł między wiejskimi uliczkami na swoim "komarku" a teraz chce się porwać na miasto? Ja mam więcej przekręcone km przez te 5 lat co on przez całe swoje życie. Zatem szukam ustaw na poparcie mojej tezy że ludzie w takim wieku po takim czasie bezczynności powinni zdawać ponownie egzamin.
klaudia176

Postprzez szerszon » poniedziałek 29 kwietnia 2013, 09:51

Wysłać na psychotechnikę.
szerszon

Postprzez Borys68 » poniedziałek 29 kwietnia 2013, 10:10

"Brązowe liście" dla kierowców po 70-tce i egzaminy/obowiązkowe testy dla takich kierowców pewnie będą w kolejnej Ustawie o Kierujących. Jak na razie półślepy i głuchy dziadek ma prawo jeździć do smierci. A jesli nie ma PJ to może skuterem szarżowac przez miasto ...

Nadal trwamy w niepewności - co to było B1 w 1962 ... może trójkołówki dla inwalidów? Znalazł ktoś odpowiedź?

Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez klaudia176 » poniedziałek 29 kwietnia 2013, 12:14

Nie po to zaczynam post na temat prawka u starszych ludzi żeby się nasłuchać że zawiść albo coś. Bo to że sama mam "krótko" prawko można się przyczepić ale mam w odróżnieniu od kogoś kto nie jeździ świadomość co dzieje się na PL drogach. Osobiście spotkałam na drodze kierowców w różnym wieku i z doświadczenia wiem że typowe "dziadki" którzy mają prawko od wielu lat myślą że mogą jeździć jak chcą bo ich kiedyś tak uczyli. Sama mam dziadka co sobie sam przepisy wymyśla a w rzeczywistości stwarza tylko zagrożenie. Ile razy mu tłumaczyłam o skrętach, o zawracaniu na światłach albo jeździe w terenie zabudowanym. O używaniu klaksonu nie wspomnę. Stare dziadki to choleryki za kółkiem - kłębek nerwów. Oni mają utarte przyzwyczajenia i myślą że to do czego przywykli kiedyś to, że w chwili obecnej to obowiązuje. Chyba mało kto zaprzeczy że "starszyzna za kółkiem" teraz to norma i w związku z tym powinni tacy kierowcy być ponownie przeszkoleni lub w pewnym wieku prawko odebrane. Starsi niejednokrotnie jadą na pamięć. Ale nie zapominajmy że czasy 5 samochodów "na krzyż" oraz w głównej mierze "furmanek i koni" na drogach się skończyły. Teraz w co 5 domu mają po samochodzie na głowie, a na drodze ruch jest wzmożony i zdecydowanie jest bardziej niebezpiecznie. PS. Nie chciałabym jechać ze swoją dwójką dzieci i żeby jakiś nieogarnięty "dziadziuś" we mnie wjechał bo wymusi pierwszeństwo... albo jego gwarancja na wzrok i słuch się skończyła.
klaudia176

Postprzez LexiconAvenue » poniedziałek 29 kwietnia 2013, 14:56

klaudia176, żebys Ty czasem kiedyś nie była stara... Bo te stare babki, co to jeżdżą po ulicach ;)
I tak wszyscy będą musieli wymienić PJ na terminowe, więc nie wiem, o co ten hałas. Te "dziadki", które jeżdżą, jakby sytuacja na drogach w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat się nie zmieniła wydają mi się mniejszym zagrożeniem, niż młodzież w golfach i beemkach. Też stereotyp i nie ma co generalizować, zwłaszcza tak pogardliwym językiem.
Would you get hip to this kindly tip
And go take that California trip
Get your kicks on Route 66
LexiconAvenue

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 06 maja 2013, 15:00

klaudia176 piszesz że masz swoje dzieci, a Twoje teksty typu: "starzec" "dziadek" pokazują jedynie że jesteś "ślepcem", który myśli, że jak ma 5 lat prawo jazdy to jest mistrzem kierownicy.....

Ile ty masz lat ? 22 ? 28 ? smarku ?
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez jasper1 » poniedziałek 06 maja 2013, 17:45

oskbelfer napisał(a):Twoje teksty typu: "starzec" "dziadek" pokazują jedynie że jesteś "ślepcem", który myśli, że jak ma 5 lat prawo jazdy to jest mistrzem kierownicy.....

Ile ty masz lat ? 22 ? 28 ? smarku ?

:spoko: :spoko: :spoko:

Klaudia176 to czy ktoś może prowadzić pojazd czy nie tylko w pewnym stopniu ma związek z wiekiem. Wystarczy jedno buuum na drodze albo dostać w łeb w ciemnej ulicy i PJ, które masz w kieszeni już nijak nie odzwierciedla i nigdy nie będzie odzwierciedlać Twoich rzeczywistych predyspozycji, umiejetności, kompetencji do bycia kierowcą.
Po drogach jeździ mnóstwo ludzi, którzy nigdy nie powinni dostać prawka, takich co dawno go mieć nie powinni i takich co go nigdy nie dostali. Wyluzuj: life is full of zasadzkas.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez jasper1 » wtorek 07 maja 2013, 13:45

Borys68 napisał(a):Nadal trwamy w niepewności - co to było B1 w 1962 ... może trójkołówki dla inwalidów? Znalazł ktoś odpowiedź?

W tej kwestii wszystko jest moim zdaniem jasne. To nie prawo jazdy jest z 1962, al uprawnienia. Na podstawie roporządzenia w sprawie wymiany praw jazdy z 2000 roku, które cytuje tu dylek, uzyskana na podstawie przepisów z 1962 kategoria IV została wymieniona na prawo jazdy A i B1. Tak więc człowiek ten posiada obecnie uprawnienia wynikajace z tych kategorii.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
jasper1

Postprzez Borys_q » wtorek 07 maja 2013, 13:48

A jak ma ze stycznia 62 r, to twoja teoria idzie na wczasy.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez jasper1 » wtorek 07 maja 2013, 14:04

Borys_q napisał(a):A jak ma ze stycznia 62 r, to twoja teoria idzie na wczasy.

A niby dlaczego? Autorka wątku twierdzi, że widziała PJ z kategoriami A i B1. Wymiana uprawnień wydanych na podstawie rozporżądzenia z 1937 z późniejszymi zmianami nie przewidywała wymiany żadnego z uprawnień na kategorię B1. Z tego powodu sądzę, że były to jednak uprawnienia wydane na podstwie przepisów z 1962 i wymienione na obecne kategorie :) W 1962 kategorie A i B1 nie istniały :)
jasper1

Następna strona

Powrót do Luźna gadka