Jałowa dyskusja o rondach.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Zmiana kierunku jazdy. Ankieta.

Postprzez szymon1977 » czwartek 25 kwietnia 2013, 20:18

Drezyna napisał(a):Czyli zgadzasz się ze mną, tylko jeszcze o tym nie wiesz.
Nie zgadzam się.

szerszon napisał(a):No to jaki manewr wykonał na skrzyżowaniu czerwony pojazd ?
Z Twojego rysunku nie da się tego dowiedzieć. A nawet jeśli jakiś wykonał, to już skończył, więc użycie kierunkowskazu w tym momencie, który przedstawia Twój rysunek nie jest prawidłowe.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 26 kwietnia 2013, 00:19

szymon1977 napisał(a):
szerszon napisał(a):No to jaki manewr wykonał na skrzyżowaniu czerwony pojazd ?
Z Twojego rysunku nie da się tego dowiedzieć. A nawet jeśli jakiś wykonał, to już skończył, więc użycie kierunkowskazu w tym momencie, który przedstawia Twój rysunek nie jest prawidłowe.
Tak samo jak nie można stwierdzić jaki manewr wykonuje pojazd zjeżdżajacy z ronda...nie ma linii krawędziowych :mrgreen:
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 26 kwietnia 2013, 04:50

Drezyna napisał(a):I dlatego jesteś wielkim pseudoekspertem, który zna tajemną prawdę.
Jakby to powiedzieć... zgodne z Twoim czysto subiektywnym i niemożliwym do określenia systemem uznawanie czegoś za zmianę kierunku jazdy w większości przypadków pokrywa się z moją teorią. Co ciekawe, choć kolega Szerszon tkwi w swojej niczym niepopartej teorii i cały przejazd przez skrzyżowanie z uporem maniaka nazywa jedną wielką zmianą kierunku jazdy to w imię czytelności i płynności jazdy używa kierunkowskazów prawie dokładnie tak, jak wynika to ze zmian kierunku jazdy postrzeganych według mojej teorii (ostatnie wypowiedzi z wątku pt. "Jałowa dyskusja o rondach") i wyraźne sygnalizowanie zmiany kierunku jazdy polega czasem na użyciu podczas całego manewru jednego kierunkowskazu, a czasem raz jednego, raz drugiego a czasem żadnego. Wygląda na to, że faktycznie posiadam wiedzę dla Was tajemną.
szerszon napisał(a):Tak samo jak nie można stwierdzić jaki manewr wykonuje pojazd zjeżdżajacy z ronda...nie ma linii krawędziowych
Można. Skoro nie ma linii krawędziowych, są jeszcze linie wyznaczające pasy ruchu, zgodnie z którymi ruch się odbywa. A jeśli i tych linii nie ma to pozostaje C-12, który jasno i wyraźnie mówi, że ruch odbywa się na skrzyżowaniu wokół wyspy centralnej.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 26 kwietnia 2013, 07:57

szymon1977 napisał(a):1.Co ciekawe, choć kolega Szerszon tkwi w swojej niczym niepopartej teorii i cały przejazd przez skrzyżowanie z uporem maniaka nazywa jedną wielką zmianą kierunku jazdy to w imię czytelności i płynności jazdy używa kierunkowskazów prawie dokładnie tak,
2.jak wynika to ze zmian kierunku jazdy postrzeganych według mojej teorii (ostatnie wypowiedzi z wątku pt. "Jałowa dyskusja o rondach") i wyraźne sygnalizowanie zmiany kierunku jazdy polega czasem na użyciu podczas całego manewru jednego kierunkowskazu, a czasem raz jednego, raz drugiego a czasem żadnego.
3. Wygląda na to, że faktycznie posiadam wiedzę dla Was tajemną.
4.Można. Skoro nie ma linii krawędziowych, są jeszcze linie wyznaczające pasy ruchu, zgodnie z którymi ruch się odbywa.
5. A jeśli i tych linii nie ma to pozostaje C-12, który jasno i wyraźnie mówi, że ruch odbywa się na skrzyżowaniu wokół wyspy centralnej.

1. Kolega szerszon nie potwierdził,że użycie prawego kierunkowskazu przy zjeżdzie z ronda jest zmiana kierunku jazdy :D
Użycie prawego kierunkowskazu w takim przypadku ( grafika kg1956) jest związane ze zwiększeniem czytelności jazdy i bezpieczeństwa ruchu.
Zjazdu ze skrzyżowania na wprost z pewnością nie zasygnalizuję :D

2. I pisząc to miałeś czelność zgłaszać litha w księdze.... :help:

3. Mamy inne określenia na to , co nazywasz wiedzą tajemną :mrgreen:

4. Alez byłeś lepszy niż Spartanie w obronie zmiany kierunku jazdy bo zobaczyłeś linie krawędziowe

5. Nowy przepis czy bardzo swobodna interpretacja ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 26 kwietnia 2013, 09:59

szerszon napisał(a): Kolega szerszon nie potwierdził,że użycie prawego kierunkowskazu przy zjeżdzie z ronda jest zmiana kierunku jazdy
Użycie prawego kierunkowskazu w takim przypadku ( grafika kg1956) jest związane ze zwiększeniem czytelności jazdy i bezpieczeństwa ruchu.
Dokładnie kolego Szerszon o tym napisałem (czyżby kolejne zdanie zbyt skomplikowane dla Ciebie). Rozumiem, dlaczego wykonywany zawód i stanowisko ojca dyrektora "twojego" WORD nie pozwala Ci na przyjęcie mojej teorii. Istotne, że choć tkwisz w błędzie w imię czytelności i bezpieczeństwa używasz kierunkowskazów zgodnie z moją teorią.
szerszon napisał(a):Nowy przepis czy bardzo swobodna interpretacja ?
Ani jedno, ani drugie. Prawie wprost zacytowany fragment poniższego zapisu:
170 napisał(a):§ 36. 1.Znak C-12 "ruch okrężny" oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.
Już raz tłumaczyłem, na czym polega różnica pomiędzy stwierdzeniem "ruch odbywa się w kierunku" a "ruch dookoła wyspy odbywa się w kierunku".
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 26 kwietnia 2013, 10:24

Nie wiem po co ten post. Nic ciekawego nie napisałeś poza swoja opinią.
Przyjęcie twojej teorii jest sprzeczne nie tylko z opinia "ojca dyrektora". :D

A różnic nie musisz tłumaczyć. Trzymaj sie przepisu-jest jeden i nie ma sie z czym różnić.
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 26 kwietnia 2013, 10:37

Z czym jest sprzeczne przyjęcie mojej teorii poza stanowiskiem twojego ojca dyrektora? Podaj choć jeden FORMALNY powód. Bo z opinią dyrektorów ośrodków egzaminacyjnych, w których zdałem bezbłędnie wszystkie egzaminy praktyczne już sprzeczne nie jest, wprost przeciwnie.
szymon1977

Postprzez Drezyna » piątek 26 kwietnia 2013, 10:40

szymon1977 napisał(a): ...zgodne z Twoim czysto subiektywnym i niemożliwym do określenia systemem uznawanie czegoś za zmianę kierunku jazdy w większości przypadków pokrywa się z moją teorią.

Po pierwsze nie masz teorii jeno bełkot. Napisałeś definicję nie tego co trzeba i kompletnie bez sensu, bo błędnie i używając pojęć niejasnych. Po kolejne nie napisałem o subiektywnym systemie a o paradygmacie semantycznym, czyli wręcz przeciwnie, więc dyskutujesz ze sobą, nie ze mną. Po trzecie rozumiem, że twoja tajemna wiedza obejmuje także takie fachowe wyrazy, jak "lewo". Powiedz wszystkim, co oznacza kodeksowe "lewo" i kiedy jest ono zwykłym "lewo", kiedy "prawo" a kiedy w ogóle nie jest.
Drezyna

Postprzez szymon1977 » piątek 26 kwietnia 2013, 10:53

Drezyna napisał(a):Powiedz wszystkim, co oznacza kodeksowe "lewo" i kiedy jest ono zwykłym "lewo", kiedy "prawo" a kiedy w ogóle nie jest.
Wbrew pozorom nie jest to aż tak proste, jak się nie którym wydaje. Lewo i prawo są pojęciami względnymi. Może się zdarzyć, że poruszając się po linii prostej to będzie w prawo względem poruszania się po łuku prowadzącym w lewo. A skoro PoRD inaczej tych pojęć nie definiuje nie ma podstaw aby założyć, że jest inaczej.
szymon1977

Postprzez kg1956 » wtorek 07 maja 2013, 09:21

Spróbuję podsumować tę ankietę.
Wszyscy biorący udział w głosowaniu uznali, że oznakowanie miejsca nie wpływa na uznanie manewru wykonywanego przez czerwony samochód za zmianę kierunku jazdy. Jedna osoba uznała, że taka zależność istnieje, ale opinia ta nie została przez nikogo poparta. Myślę więc, że możemy uznać manewr wykonywany przez czerwony samochód na obu rysunkach za zmianę kierunku jazdy, której zamiar mamy obowiązek sygnalizować.
kg1956

Postprzez oskbelfer » wtorek 07 maja 2013, 10:20

Panie i Panowie, a ja zastanawiam się nad jednym - bo oczywiście wszyscy wiedzą iż występuje brak precyzyjnych zapisów dotyczących sygnalizowania manewrów na rondzie, a wszystkie którymi się "podpieramy" mogą i powodują możliwość różnych interpretacji.

Sam wysłuchuje różnych opinii o zachowaniu (sygnalizowaniu) na rondach i każdy ma "częściowo" rację - nie mowię o forumowiczach, tylko o ludziach z którymi dyskutuje w realu.

Kiedyś jeden ze znanych autorów książek pisał 20 lat temu "coś" a teraz to "coś o rondach pisze inaczej"

Ale do rzeczy.... czy nie prościej wprowadzić zapis....

art X ust YY

wjazd na "rondo" odbywa się bez sygnalizowania

art X ust YZ

zmianę pasa ruchu na "rondzie" sygnalizujemy (oczywiście ten zapis jest moim zdaniem zupełnie nie potrzebny)

art X ust YT

a)zjazd z ronda nalezy sygnalizować zawczasu i wyrażnie prawym kieunkwskazem
b)zjazd z ronda sygnalizujemy bezpośrednio przed zjazdem - z zachowaniem zasad z pkt.a

Może zapis nie brzmi "elokwentnie" ale to zadanie dla polonistów i stylisów języka :)

Co dzięki temu uzyskujemu ?

Wszyscy na "rondzie" wiedzą że jeśli pojazd jedzie bez kierunkowskazu to jedzie "w kółko".

Widzę że pojazd na rondzie ma prawy kierunek --- wiem że będzie najbliższym zjazdem opuszczał rondo :)

Co Wy na to ?
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez kg1956 » wtorek 07 maja 2013, 10:40

Krakowska szkoła...
Przez wiele lat tak jeździłem, ale teraz kiedy przybyło mnóstwo rond o bardzo różnych kształtach sądzę, że nie da się krakowskiej szkoły utrzymać. Przynajmniej nie na każdym rondzie. Jeśli przy zjeździe z ronda nie musimy kręcić kierownicą w prawo to moim zdaniem nie musimy sygnalizować prawym kierunkowskazem. Tym bardziej, że na takich rondach jest często więcej niż jeden pas ruchu i kierunkowskazy zostawiłbym na wypadek zmiany pasa.
kg1956

Kierunkowskazy na rondzie.

Postprzez kg1956 » wtorek 07 maja 2013, 11:20

http://www.autocentrum.pl/pic.php?file=1367916603.3.jpg
W poprzedniej ankiecie ustaliliśmy mam nadzieję, że zjazd z takiego ronda jest zmianą kierunku jazdy.
Zastanówmy się teraz, czy nasz znajomy czerwony samochód będąc w sytuacji jak na rysunku ma zamiar zmienić kierunek jazdy w lewo, czy też pojedzie po łuku - czyli kierunku jazdy nie zmieni. To rozróżnienie jest istotne wobec ewentualnego obowiązku sygnalizowania. Rysunek jest przykładowy. Wyspy są często bardziej okrągłe.
kg1956

Re: Kierunkowskazy na rondzie.

Postprzez Baranek » wtorek 07 maja 2013, 16:50

To jazda po łuku. Po prostu droga jest krzywa ;). I tyle. Na pewno nie włączać kierunkowskazu.
Baranek

Re: Kierunkowskazy na rondzie.

Postprzez szerszon » wtorek 07 maja 2013, 16:54

kg1956 napisał(a):W poprzedniej ankiecie ustaliliśmy mam nadzieję, że zjazd z takiego ronda jest zmianą kierunku jazdy.
Wypadałoby pisać w liczbie pojedynczej.
Ja sie nie podpisuję pod tym.
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze