Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

Postprzez quinn » środa 10 kwietnia 2013, 18:16

aGuskanS napisał(a):Filmik: na poboczu leży człowiek w pozycji bocznej ustalonej, w pobliżu nie ma nikogo tylko my jedziemy autem.
Pytanie: Czy w tej sytuacji możemy przejechać obok pieszego leżącego na poboczu nie zatrzymując się ? Tak / Nie

Co wolno kierowcy robić podczas jazdy?
a) używać jakiegoś urządzenia (nie pamiętam jakiego), które informuje nas o fotoradarach
b) rozpiąć pasy w strefie zamieszkania
c) trzymanie telefonu w ręce

Proszę o odpowiedź na te pytania!

zdawalam dzis drugi raz teorie i mialam te pytania. w pierwszym zaznaczylam 'nie' a w drugim 'a'.
jednak mialam 73 punkty, popelnilam blad nawet ale nie wiem gdzie.
dziekuje tym, ktorzy wstawiaja tu pytania, powtorzylo mi sie naprawde sporo a te ktorych nie bylo, byly latwe. i tak jak juz ktos wczesniej napisal: nie spieszcie sie :)
quinn

Postprzez martyna575 » środa 10 kwietnia 2013, 20:13

quinn napisał(a):
aGuskanS napisał(a):Filmik: na poboczu leży człowiek w pozycji bocznej ustalonej, w pobliżu nie ma nikogo tylko my jedziemy autem.
Pytanie: Czy w tej sytuacji możemy przejechać obok pieszego leżącego na poboczu nie zatrzymując się ? Tak / Nie

Co wolno kierowcy robić podczas jazdy?
a) używać jakiegoś urządzenia (nie pamiętam jakiego), które informuje nas o fotoradarach
b) rozpiąć pasy w strefie zamieszkania
c) trzymanie telefonu w ręce

Proszę o odpowiedź na te pytania!

zdawalam dzis drugi raz teorie i mialam te pytania. w pierwszym zaznaczylam 'nie' a w drugim 'a'.
jednak mialam 73 punkty, popelnilam blad nawet ale nie wiem gdzie.
dziekuje tym, ktorzy wstawiaja tu pytania, powtorzylo mi sie naprawde sporo a te ktorych nie bylo, byly latwe. i tak jak juz ktos wczesniej napisal: nie spieszcie sie :)

1. Myślę że nie
2. Odp: a
martyna575

Postprzez Donat » środa 10 kwietnia 2013, 20:23

!.Czy w tej sytuacji może użyć sygnały dźwiękowego (przed nami jedzie tramwaj przecina nasz tor jazdy raptem, gwałtownie przed nami sie zatrzymuje.Zaznaczyłem NIE, bo uznałem że wystarczy ze się zatrzymamy, własnie to kontrowersyjne pytanie i nie wiem co powinno być dobrze,bo niby mogę ostrzeć innych o niebezpieczeństwie ale z drugiej strony według mnie wystarczy jak się zatrzymam)

2.Widziałem to pytanie juz kilka razy w necie i nigdzie nie ma jasnej odpowiedzi, akurat mi sie trafiło..Oto to pytanie -> Osoba wypadkowa jechała na motorze, ma głowę w zanurzoną w kałuży, czy tam ma głowę w kałuży (ale na zdjęcie w kosku dopiero o tym pomyślałem teraz...) i może u niej występować uraz kręgosłupu i czy można ją poruszyć/przeniesieć.Bo u osób u których moze wystepowac uraz kregoslupu nie mozna ruszac ale tutaj mial glowe zanurzona w kaluzy/albo po prostu w kaluzy i zaznaczyłem TAK

4.Jest znak A-30(inne niebezpieczenstwa) i pod nim T-13 koleiny i pytanie -> Czy zmieniajac pas ruchu za tym znakiem mozna cos tam z nawierzchnia (ze bedzie nam przeszkadzala w jezdzie czy cos takiego, nie pamietam dokladnie moze ktos mial to pytanie to molgby jeszcze raz je napisac).Zaznaczylem TAK

5.Czy jezeli przewozimy ladunek w samochodzie osobowym to:
A)jakas glupota
B)nie moze zaslaniac drogi (badz kawalka drogi bylo)
C)nie moze zaslaniac w niewielkim stopniu tablic rejestracyjnych

PROSZE O NIE USUANIE POSTU nie wiem z czego wynika to usuanie, ale to sa pytanie ktore przepadly na tamej stronie i chce je 'odswiezyc' bo poprawne odp na nie sa istotne, zreszta przeciez innym zdajacym tez sie przydadza.PROSZE BARDZO OSOBE KTORE BD MIALA 100% PEWNOSCI O ODP!
Donat

Postprzez JAKUB » czwartek 11 kwietnia 2013, 08:28

1.NIE ,2 TAK ," 4 TAK , 5 C
JAKUB

Postprzez Donat » czwartek 11 kwietnia 2013, 14:47

JAKUB napisał(a):1.NIE ,2 TAK ," 4 TAK , 5 C

Skąd ta pewność że 4 to C?Zaznaczyłem tak na egzaminie i jestem wręcz pewny że było źle, w kodeksie jest napisane że nie może zasłaniać ani drogi ani tablic (a w pytaniu było ze tablice zasłania w małym stopniu)

Jest ktoś pewny co do pytania z urazem kręgosłupu?
Donat

Postprzez jasper1 » czwartek 11 kwietnia 2013, 16:05

Donat napisał(a):
JAKUB napisał(a):1.NIE ,2 TAK ," 4 TAK , 5 C

Skąd ta pewność że 4 to C?Zaznaczyłem tak na egzaminie i jestem wręcz pewny że było źle, w kodeksie jest napisane że nie może zasłaniać ani drogi ani tablic (a w pytaniu było ze tablice zasłania w małym stopniu)

Jest ktoś pewny co do pytania z urazem kręgosłupu?

Co do pyt. 1, sytuacja z wypadkiem na motorze. Nie wiem co autor pytania miał na myśli. W życiu jedyną słuszną odpowiedzią w takiej sytuacji jest: nie wiem, mam za mało danych. Sprawdzam, co sie dzieje z tym człowiekiem. Owszem, jest taka zasada, że nie ruszamy osób z podejrzeniem o uszkodzenie kręgosłupa, ale... ten sposób myślenia może doprowadzić do śmierci ofiary wypadku, zwracaja na to uwage doświadczeni ratownicy. Jeśli ktoś nie próbuje ułożyć głowy tak, by móc oddychać tyko leży gębusią w kałuży to: a) jest nieprzytomny, ale nie jest w stanie oddychać z nosem i ustami w wodzie b) może mieć zatrzymanie krążenia. W obu sytuacjach musisz go ruszyć, żeby miał szansę przeżyć; jak umrze, to Twoja dbałość o jego kregosłup raczej się mu nie przyda.

Pyt. 4 odpowiedź TAK. Wyobraź sobie, że jedziesz po nierównym asfalcie - wyjeżdżony koleiny , po bokach i między osiami asfalt wyżej o jakieś 20cm albo i więcej, będziesz tę zmiane wysokości nawierzchni czuł zmieniając pas ruchu? Myślę, że tak. To jak pokonać kilka progów zwalniających bardzo blisko siebie.
Pyt. 5 art. 61 PoRD mówi, że nie wolno zasłaniać widoczności drogi, a nie drogi. Jak Ci coś wystaje poza samochód, to zawsze zasłania kawałek drogi, ale niekoniecznie widoczność, stąd prawidowa odpowiedź to C.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez lith » czwartek 11 kwietnia 2013, 16:49

aGuskanS napisał(a):Zdjęcie: file:///C:/Users/Dom/Desktop/autostrada.jpg
Pytanie: Czy w tej sytuacji musimy zachować szególną ostrożność ? Tak/ Nie

Na bank tak Obrazek
lith

Postprzez Daniels » czwartek 11 kwietnia 2013, 17:29

Witam, chciałbym wyjaśnić pewne niejasności (przynajmniej dla mnie) w pytaniach podanych poniżej:

6. były tory z zaporami i sygnalizacją no i na filmiku było ze zapory się do końca podniosły a światła nie zgasły i pytanie do tego czy w tej sytuacji gdy zapory się do końca podniosły a światła jeszcze nie zgasły można przejechać przez tory... tak/nie

Co sądzicie o tym pytaniu?

Filmik: jadę pusta droga chce skręcić na druga stronę do swojej posesji
Pytanie : czy powinna zachować szczególna ostrożność ?

Pojawiła się odpowiedź "Nie" ale: "Kto, gdzie i kiedy zachowuje szczególną ostrożność: kierujący pojazdem, zmieniając kierunek jazdy (Art. 22 ust.1)"
4). Czy jadąc wieczorem na dobrze oświetlonej drodze można używać świateł do jazdy
Dziennej? Tak/Nie – TAK

Moim zdaniem odpowiedź powinna być banalnie prosta (nawet dzięki nazwie), ale często na forum pojawia się odpowiedź- tak. Jazda wieczorem, nawet oświetloną drogą nie zapewni nam takiej widoczności jak jazda w dzień (piszę o normalnych warunkach pogodowych) i mozna to chyba nazwac "ograniczoną widocznością"?
Prosiłbym o pomoc, z góry dziękuję :)
Daniels

Postprzez Vanni » czwartek 11 kwietnia 2013, 17:55

6. były tory z zaporami i sygnalizacją no i na filmiku było ze zapory się do końca podniosły a światła nie zgasły i pytanie do tego czy w tej sytuacji gdy zapory się do końca podniosły a światła jeszcze nie zgasły można przejechać przez tory... tak/nie

NIE

4). Czy jadąc wieczorem na dobrze oświetlonej drodze można używać świateł do jazdy
Dziennej? Tak/Nie

Poprawka. Albo ktoś źle zapamiętał, albo to pytanie jest idiotyczne. Powinno brzmieć Czy jadąc po zmierzchu na dobrze oświetlonej drodze można używać świateł do jazdy dziennej? W takim wypadku odpowiedź brzmi NIE, bo świateł do jazdy dziennej można używać od świtu do zmierzchu. "Wieczór" to pojęcie względne.
Obrazek
Vanni

Postprzez cookies » czwartek 11 kwietnia 2013, 21:40

Witam:) Pierwsze podjście 74/74 :D its sygnity

1. Czy widząc ten znak wjeżdzasz do strefy zamieszkania?
(znak przejście dla pieszych) NIE
2.Czy dozwolona prędkości na tej drodze to 120km?
(znak: autostrada) NIE
3.Skrzyżowanie równorzędne, my skręcamy w lewo, rowerzysta z naprzeciwka jedzie prosto Pytanie: Czy w tej sytuacji mamy pierszeństwo przed rowerzystą NIE
4.Czy w tej sytuacji musisz się zatrzymać w wyznaczonym miejscu?
(policjant wskazuje miejsce zatrzymania do kontroli) TAK
5. Dojeżdzamy do przejazdu kolejowego, bardzo widoczny znak STOP pytanie: czy w tej sytuacji musisz sie zatrzymac? TAK
6.Czy przepisy nakładają na kierującego zachowanie ZAWSZE szczególnej ostrożnośc podczas jazdy? NIE
7.Jedziemy, samochód przed nami skręca w lewo pytanie: Czy w tej sytuacji mozemy wyprzedzić go z prawej strony ? Było dużo miejsca TAk
8. Czy możemy jechać na włączonych światłach przeciwmgłowych przednich na drodze krętej oznaczonej znakami, podczas ładnej pogody w dzien (chodzi o dobre warunki) ? TAK
9.Czy z tego pasa, możemy skręcić w lewo ? to było rondo i pas do jazdy na wprost i do skrętu w prawo.NIE identyczne pytanie jak na testach grupy image
10.Numer na pogotowie ratunkowe:999
11. Ustawienie fotela, zagłowka
12. czy bez ważnego prawa jazdy możemy jezdzic NIE
13. Prędkość w strefie zamieszkania: a 30 b. 50 c.20
14. Odległość, między samochodmi w korku w tunelu a.7 b.5 c.3B

Generalnie, nie ma się czym stresować, podejśc do tego z myślą, że sie zda. Ja przeczytałam kodeks, testy, polecam grupe image, podręcznik " Kierowca Doskonały" oraz różne fora tego typu. Na wszystkie specjalistyczne znałam odpowiedż, właśnie dzięki forum.
Dzięki, pozdrawiam i życze POWODZENIA ZDAJĄCYM :D
cookies

Postprzez Borys_q » czwartek 11 kwietnia 2013, 22:04

8. Czy możemy jechać na włączonych światłach przeciwmgłowych przednich na drodze krętej oznaczonej znakami, podczas ładnej pogody w dzien (chodzi o dobre warunki) ? TAK

NIE!!!

5. Na drodze krętej, oznaczonej odpowiednimi znakami drogowymi, kierujący pojazdem może używać przednich świateł przeciwmgłowych od zmierzchu do świtu, również w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez mazena111 » piątek 12 kwietnia 2013, 12:44

Trzecie podejście, 74/74, Lublin, ITS. Zestaw pytań miałam dość banalny w porównaniu z dwoma poprzednimi.

1. Czy na drodze za tym znakiem C5 można skręcić w prawo? NIE
2. Czy na tym odcinku drogi tuż za widocznym znakiem P17 można zatrzymać pojazd? NIE
3. Czy tuż za tym znakiem G-1c można zaparkować pojazd na chodniku? (trochę podpucha, bo tuż obok parkowały dwa auta) NIE
4. Jaka powinna być pozycja kierującego DYNAMICZNA
5. Czy wyprzedzając inwalidę na wózku powinniśmy się zatrzymać? (inwalida tuż przy prawej krawędzi, z naprzeciwka auto bardzo blisko, ciężko stwierdzić, czy się zmieścimy) NIE (możemy się zatrzymać, ale nie musimy, bo wystarczy jeśli zwolnimy). Tu w ostatniej sekundzie zmieniłam na nie i było dobrze.
6.Noc, słaba widoczność, wyprzedza nas auto. Pyt. czy w tej sytuacji możemy używać świateł drogowych? NIE
7. Czego możemy używać na autostradzie? TEMPOMATU
8. Droga z pierwszeństwem od góry do prawej, my jedziemy od dołu podporządkowaną. Pyt. czy mamy pierwszeństwo przed pojazdem z naprzeciwka? NIE
9. Czy linia warunkowego zatrzymania przerywana zawsze nakazuje zatrzymać się przed przejściem? NIE
10. Jaka jest prędkość pojazdu holującego w terenie zabudowanym? 30km/h
11. Czy za tym znakiem można wyprzedzić z lewej strony? Znak koniec ekspresówki, dwa pasy. TAK
12. Czy w tej sytuacji musimy zatrzymać się przed linią? Skręcamy w prawo, zielone i piesi wchodzą na pasy na jezdni poprzecznej. TAK
13. Jedziemy autostradą i dziecko nam się zakrztusiło, co robić? ZATRZYMAĆ SIĘ, POKLEPAĆ PO PLECACH I ZADZWONIĆ PO POMOC
14. Czy wyprzedzając w tej sytuacji należy zachować odstęp 0,5m? Wyprzedzamy rowerzystę. NIE
15. Czy żeby zaparkować na chodniku muszę zostawić 2,5m dla pieszych? NIE
16. Czego nie można zrobić, gdy jest wypadek i ranni lub zabici? RUSZAĆ POJAZDU
17. Jaka powinna być odległość od poprzedzającego pojazdu? TAKA, BY W RAZIE HAMOWANIA TEGO POJAZDU NIE DOSZŁO DO WYPADKU
18. Ikonka świateł pozycyjnych. Do czego służą? OKREŚLAJĄ POZYCJĘ POJAZDU NA DRODZE
19. Kto powinien mieć zapięte pasy w tej sytuacji? Miasto, wszystko zakorkowane. KAŻDY
20. Podobne pytanie. Teren zabudowany, kogo obowiązują pasy? WSZYSTKICH
21. Czy zawsze możesz prowadzić po lekach? NIE
22. Co ma największy wpływ na skuteczność hamowania? Były opcje: prędkość, nawierzchnia i doświadczenie kierującego. NAWIERZCHNiA
23. Czy kierujący jadący oboma pasami ruchu mogą jechać dalej? Nad oboma pasami wisi znak świetlny S-4 zielona strzałka. TAK
24. Zielone i znak stop. Czy bezwzględnie musimy się zatrzymać? NIE
25. Znak D-4a. Czy za tym znakiem możemy zawrócić? TAK
26. Znak A-12a. Czy jesteśmy informowani o obustronnym zwężeniu jezdni? TAK
27. Jedziemy autem, które ma wys.4m. Czy możemy przejechać? Znak ograniczający dla pojazdów wyższych, niż 3,5. NIE
28. Znak stop, czy zbliżamy się do drogi z pierwszeństwem? TAK
29. Coś na skrzyżowaniu równorzędnym
30.Czy w strefie zamieszkania można parkować, gdzie chcemy? NIE,W WYZNACZONYCH MIEJSCACH
mazena111

Postprzez Tobik93 » sobota 13 kwietnia 2013, 06:46

Witam, ja niestety już drugi raz nie zdałem 65/74 i 67/74

Co pamietam to:

1.Stoimy na światłach pojawia się zielone zaczynamy ruszać i nagle wchodzi babka na pasy. Czy należy jej ustąpić? T/N

2. Czy za tym znakiem zabronione jest cofanie? - znak strefa zamieszkania a pod nią tabliczka "straż pożarna" i drewniane jakby drzwi (chyba chodziło żeby nie zastawiać) T/N

3. Stoimy na czerwonym, zmienia się sygnalizacja z czerwonego na żółte i filmik się zatrzymuje. Czy można przejechać za sygnalizator? T/N - według mnie nie bo żółte światło jest do przygotowania się do jazdy a nie do tego żeby jechać odrazu.

4. Jedziemy autem i widzimy bezdomnego który marznie. Co należy zrobić ?
A. Podać mu ciepły napuj
B. Podać mu alkohol
C. Wziąć do samochodu, dać koc i ogrzać (coś takiego)

5. Zdjęcie pokazuje ręke z rana i krwią. I pytanie jak należy ją opatrzeć (czy coś takiego)
A.Dźwignąć do góry żeby zatamować krew
B.Użyć jalowego opatrunki wraz z gazą (coś w tym stylu)
C. Zrobić opaske jakąś tam...

Więcej mi się przypomnij to napisze ;)

Jeszcze coś mi się przypomniało...

Pytanie Czy widoczny 1 znak ograniczenia prędkości jest do skrzyżowania(rondo) ? Na zdjęciu było znak ograniczenia do 40 + ustąp pierwszeństwa i za tymi dwoma znakami jeszcze znak koniec ograniczenia prędkości 30km/h T/N

Widzimy znak T-6c (ale pierwszeństwo jest z góry i z lewej strony) my stoimy na dole, przy tabliczce znak ustąp pierwszeństwa (ale bez czerwonego obrysu - pytanie podchwytliwe? ) i czy mamy pierwszeństwo jeśli chcemy jechać w lewo ? T/N Bo znak pokazuje kto ma pierwszeństwo xd

Co należy do obowiązkowego wyposażenia samochodu ?
A. Trójkąt
B. Gaśnica
C. Apteczka
Czytałem, że gaśnica jest obowiązkowa. Według mnie wszystko he tu mogłem stracić pkta bo nie wiadomo co na 100%...

Poza obszarem zabudowanym jest wypadek. Czy ustawisz trójkąt w odległości 90m? T/N tu nie byłem na 100% pewny

Ruchem kieruje policjant, obok niego stoi drugi policjant. Jeden pokazuje zakaz wjazdu na skrzyżowanie a drugi ze można jechać i zielone światło na sygnalizatorze. Czy można wjechać na skrzyżowanie? T/N Według mnie nie, ponieważ ten co pokazywał zakaz stał na środku drogi a ten drugi obok niego... Bardzo ciekawe pytanie...

Jaka długość ładunku możemy przewozić licząc o przodu (coś takiego, nie bardzo zczaiłem )
A. 1m
B. 1,5m
C. 2m

Chyba C. Jak co to poprawiać
Tobik93

Postprzez damiank » niedziela 14 kwietnia 2013, 14:56

Witam.
Czy możecie pomóc mi z pytaniami :

A. Trójkąt
B. Gaśnica
C. Apteczka

(moim zdaniem i trójkąt i gaśnica..)

i jeszcze to :

Kierowca, posiadający pj kat B może:
a) prowadzić samochód z przyczepą lekką kiedy całość zestawu wynosi 4,5 tony.,
b) prowadzić ciągnik rolniczy z dwoma przyczepami,
c) prowadzić samochód ciężarowy kiedy całość nie przekracza 2,5 tony.

Pieszy zostaje potrącony przez pojazd, wytacza się na jezdnię. Czy mam uniemożliwić kierowcy dalszą jazdę poprzez zaciągnięcie hamulca ręcznego?

Dzięki z góry :)
damiank

Postprzez paulisian » niedziela 14 kwietnia 2013, 15:08

damiank napisał(a):Witam.
Czy możecie pomóc mi z pytaniami :

A. Trójkąt
B. Gaśnica
C. Apteczka

(moim zdaniem i trójkąt i gaśnica..)

i jeszcze to :

Kierowca, posiadający pj kat B może:
a) prowadzić samochód z przyczepą lekką kiedy całość zestawu wynosi 4,5 tony.,
b) prowadzić ciągnik rolniczy z dwoma przyczepami,
c) prowadzić samochód ciężarowy kiedy całość nie przekracza 2,5 tony.

Pieszy zostaje potrącony przez pojazd, wytacza się na jezdnię. Czy mam uniemożliwić kierowcy dalszą jazdę poprzez zaciągnięcie hamulca ręcznego?

Dzięki z góry :)

a te pytania masz z forum czy rozwiązywałeś jakieś testy i one się tam pojawiły?
Bo jak z forum to możliwe że po prostu ktoś źle zapamiętał/napisał.

1. I trójkąt i gaśnica
2. Nie mam pojęcia
3. Powinieneś (jako pasażer) "namówić" kierującego aby się zatrzymał ale NIE zaciągać ręcznego (przynajmniej taką odpowiedź gdzieś tutaj przeczytałam i wydaje mi się ona poprawna).
11.03.2013 - egzamin teoretyczny wewn: pozytywny
06.04.2013 - egzamin wewnętrzny: pozytywny
17.05.2013 - egzamin teoretyczny: pozytywny
11.06.2013 - egzamin praktyczny: pozytywny
25.06.2013 - odbiór prawa jazdy
paulisian

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy