Przejście dla pieszych

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Przejście dla pieszych

Postprzez bercik9894 » wtorek 09 kwietnia 2013, 15:50

Witam,
Mam pytanie czy jeśli jedziemy jezdnią z sygnalizacją świetlną i mamy zielone światło, to czy w takiej sytuacji należy zwolnić i czy należy zachować szczególną ostrożność?
pozdrawiam
bercik9894

Re: Przejście dla pieszych

Postprzez jasper1 » wtorek 09 kwietnia 2013, 15:53

A kiedy, gdzie, w jakich okolicznościach? A może po prostu tak nagle sobie zwolnić?
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez bercik9894 » wtorek 09 kwietnia 2013, 15:59

No chodzi mi o to czy musimy zwolnić, czy jechać dotychczasowym tempem i zachować szczególną ostrożność, chociaż obok przejścia stoją piesi i mają czerwone światło, pytam, poniewaz mialem takie pytanie na egzaminie.
bercik9894

Postprzez bercik9894 » wtorek 09 kwietnia 2013, 16:09

Mam jeszcze pytanie, czy na pasach osoba która jedzie rowerem ma takie same prawa jak pieszy?
bercik9894

Postprzez LeszkoII » wtorek 09 kwietnia 2013, 18:24

bercik9894 napisał(a):No chodzi mi o to czy musimy zwolnić, czy jechać dotychczasowym tempem i zachować szczególną ostrożność, chociaż obok przejścia stoją piesi i mają czerwone światło, pytam, poniewaz mialem takie pytanie na egzaminie.
Wtedy nie musisz zwalniać, bo nie ma podstaw do narażania pieszych na niebezpieczeństwo. Oni mają czerwony sygnał czyli zakaz wejścia na przejście. Szczególną ostrożność jednak musisz zachować przed każdym oznakowanym przejściem dla pieszych, podobnie jak na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym kiedy masz zielony sygnał(niektórzy z tą tezą polemizują nawiązując do Art. 25.1 - mam na myśli pana Ryszarda Stefańskiego, z którym się stanowczo nie zgadzam w tej materii).
bercik9894 napisał(a):Mam jeszcze pytanie, czy na pasach osoba która jedzie rowerem ma takie same prawa jak pieszy?
Chyba tylko dziecko do 10 lat pod opieką pełnoletniej osoby. Nie jestem pewien czy osoba opiekująca się może korzystać z przejścia dla pieszych jadąc na rowerze...wydaje mi się, że raczej musi przeprowadzić rower.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Drezyna » wtorek 09 kwietnia 2013, 20:06

LeszkoII napisał(a): Wtedy nie musisz zwalniać, bo nie ma podstaw do narażania pieszych na niebezpieczeństwo.

Obowiązki wynikające z D-6 nie są zależne od istnienia sygnalizacji.
Drezyna

Postprzez oskbelfer » wtorek 09 kwietnia 2013, 20:37

drezyna a mozesz jaśniej - bo nie bardzo rozumiem --- trzeba zwalnać czy nie trzeba ---- takie było pytanie :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez LeszkoII » wtorek 09 kwietnia 2013, 23:09

Drezyna napisał(a):
LeszkoII napisał(a): Wtedy nie musisz zwalniać, bo nie ma podstaw do narażania pieszych na niebezpieczeństwo.

Obowiązki wynikające z D-6 nie są zależne od istnienia sygnalizacji.
Zgadzam się z tym, co napisałeś. Czerwony sygnał zabrania wejścia na przejście dla pieszych, zatem podtrzymuję tezę, że dopóki pieszy stosuje się do czytelnych sygnałów na przejściu - nic mu nie grozi. Nie ma kogo narażać. Szczególna ostrożność musi być jednak zachowana podczas zbliżania się kierującego do przejścia o ruchu kierowanym, ponieważ pieszy może nie zdążyć opuścić miejsca w czasie trwania migającego zielonego światła.

Obowiązek "zwalniania" przed przejściem musi mieć racjonalne podstawy. W przepisach dot. znaku D-6 zostało narzucone zmniejszenie prędkości, bo jak wiadomo, relacje pieszy<-->kierujący są na ogół dużo mniej przewidywalne niż podczas regulowania tych relacji przez sygnalizatory. W normalnych przypadkach "narażenie" może nastąpić, pieszy może źle ocenić prędkość pojazdu oscylując na granicy posiadania pierwszeństwa na przejściu a wejściem bezpośrednio przed nadjeżdżający pojazd. Sygnalizacja świetlna generuje automatycznie owe relacje(pomijam teraz skręt w drogę poprzeczną) tak, że nie powinno być problemów kto jak powinien się zachować.

Zauważ, że z podobnych przyczyn(jak sądzę) dopuszczono w przepisach wyprzedzanie na i tuż przed kierowanym sygnałami przejściem dla pieszych.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez cierpnik » środa 10 kwietnia 2013, 08:44

bercik9894 napisał(a):No chodzi mi o to czy musimy zwolnić, czy jechać dotychczasowym tempem i zachować szczególną ostrożność, chociaż obok przejścia stoją piesi i mają czerwone światło, pytam, poniewaz mialem takie pytanie na egzaminie.
Nie musisz zwalniać jeśli nie ma takiej potrzeby. Ostrożność należy zachować zawsze.
bercik9894 napisał(a):Mam jeszcze pytanie, czy na pasach osoba która jedzie rowerem ma takie same prawa jak pieszy?
Nie. Rowerzyście nie wolno przejeżdżać po pasach wzdłuż więc nie ma on pierwszeństwa jeśli jest na pasach. Ale to nie znaczy, że można go przejechać. Jeśli udowodnią, że dałoby się zahamować to winny będzie kierowca a rowerzysta może być współwinny a nawet dostać tylko mandat za jazdę po pasach. Więc w każdej sytuacji kiedy mamy pierwszeństwo należy zachować ostrożność i nie egzekwować tego pierwszeństwa za wszelką cenę bo może się to dla nas źle skończyć.
Trzeba również pamiętać, że rowerzysta może przejechać jezdnię w poprzek więc jeśli to tylko nie wymusza reakcji na innych uczestnikach to nie można na takie trąbić.
cierpnik

Postprzez Drezyna » środa 10 kwietnia 2013, 10:24

oskbelfer napisał(a): trzeba zwalnać czy nie trzeba...

Oczywiście, należy zmniejszyć prędkość tak, aby nie narazić na niebezpieczeństwo pieszych.
Drezyna

Postprzez szerszon » środa 10 kwietnia 2013, 10:44

A ile trzeba zwolnić, aby nie narazić na niebezpieczeństwo pieszych ?
Przecież nie są wchodzący , ani będący na PdP ?
szerszon

Postprzez Drezyna » środa 10 kwietnia 2013, 10:51

szerszon napisał(a):A ile trzeba zwolnić, aby nie narazić na niebezpieczeństwo pieszych ?
Przecież nie są wchodzący , ani będący na PdP ?

A wtargnąć nie mogą? A nie mogą być niewidomi? A dzieci? A sygnalizacja nie może być uszkodzona? Masz zwolnić tyle, aby nie narazić na niebezpieczeństwo pieszych. Tak jak przed każdym przejściem, sygnalizacja to tylko jeden z czynnkiów, podobnie jak widoczność, pogoda, zachowanie pieszych i setki innych. Ale na pewno masz zwolnić, bo rozporządzenie to nakazuje. I nie przypuszczam aby autor miał na myśli zwolnienie o zero km/h.
Drezyna

Postprzez szerszon » środa 10 kwietnia 2013, 11:09

Wszystko mogą. Ale w pytaniu nie było o zachowaniu niezgodnym z PoRD.
O ile mam zwolnić w takiej sytuacji ?
Nie ma przesłanek, aby stosować sie do dyspozycji znaku D-6...
Kolejny, który wymyśla historyjki, co by było, gdyby...?
Czy nie wystarczy wzmóc czujność ? Nie musi to być związane ze zwolnieniem ...
szerszon

Postprzez szymon1977 » środa 10 kwietnia 2013, 11:29

szerszon napisał(a):A ile trzeba zwolnić, aby nie narazić na niebezpieczeństwo pieszych ?
Nie jest to konkretnie w PoRD opisane. Wszystko zależy od sytuacji. Może się zdarzyć, że wystarczy jak przed przejściem dla pieszych zwolnisz o 0 km/h ("zero", nie zjadłem żadnej cyferki). O! To chyba właśnie ta sytuacja, gdy piesi stoją grzecznie na czerwonym. Wtedy nie ma żadnego pieszego znajdującego się lub wchodzącego na przejście dla pieszych więc wystarczy jak kierujący zmniejszy prędkość o 0 km/h aby nie narazić ich na niebezpieczeństwo.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Drezyna » środa 10 kwietnia 2013, 19:29

Drezyna napisał(a):I nie przypuszczam aby autor miał na myśli zwolnienie o zero km/h.

szymon1977 napisał(a): Może się zdarzyć, że wystarczy jak przed przejściem dla pieszych zwolnisz o 0 km/h ("zero", nie zjadłem żadnej cyferki).

Myślę, że jak nakazują zwolnić, to trzeba znacząco zwolnić, a nie kombinować w ten sposób (np. zachowałem szczególną ostrożność... na jutro).
Drezyna

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze