Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez bercik9894 » wtorek 09 kwietnia 2013, 15:50
przez jasper1 » wtorek 09 kwietnia 2013, 15:53
przez bercik9894 » wtorek 09 kwietnia 2013, 15:59
przez bercik9894 » wtorek 09 kwietnia 2013, 16:09
przez LeszkoII » wtorek 09 kwietnia 2013, 18:24
Wtedy nie musisz zwalniać, bo nie ma podstaw do narażania pieszych na niebezpieczeństwo. Oni mają czerwony sygnał czyli zakaz wejścia na przejście. Szczególną ostrożność jednak musisz zachować przed każdym oznakowanym przejściem dla pieszych, podobnie jak na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym kiedy masz zielony sygnał(niektórzy z tą tezą polemizują nawiązując do Art. 25.1 - mam na myśli pana Ryszarda Stefańskiego, z którym się stanowczo nie zgadzam w tej materii).bercik9894 napisał(a):No chodzi mi o to czy musimy zwolnić, czy jechać dotychczasowym tempem i zachować szczególną ostrożność, chociaż obok przejścia stoją piesi i mają czerwone światło, pytam, poniewaz mialem takie pytanie na egzaminie.
Chyba tylko dziecko do 10 lat pod opieką pełnoletniej osoby. Nie jestem pewien czy osoba opiekująca się może korzystać z przejścia dla pieszych jadąc na rowerze...wydaje mi się, że raczej musi przeprowadzić rower.bercik9894 napisał(a):Mam jeszcze pytanie, czy na pasach osoba która jedzie rowerem ma takie same prawa jak pieszy?
przez Drezyna » wtorek 09 kwietnia 2013, 20:06
LeszkoII napisał(a): Wtedy nie musisz zwalniać, bo nie ma podstaw do narażania pieszych na niebezpieczeństwo.
przez oskbelfer » wtorek 09 kwietnia 2013, 20:37
przez LeszkoII » wtorek 09 kwietnia 2013, 23:09
Zgadzam się z tym, co napisałeś. Czerwony sygnał zabrania wejścia na przejście dla pieszych, zatem podtrzymuję tezę, że dopóki pieszy stosuje się do czytelnych sygnałów na przejściu - nic mu nie grozi. Nie ma kogo narażać. Szczególna ostrożność musi być jednak zachowana podczas zbliżania się kierującego do przejścia o ruchu kierowanym, ponieważ pieszy może nie zdążyć opuścić miejsca w czasie trwania migającego zielonego światła.Drezyna napisał(a):LeszkoII napisał(a): Wtedy nie musisz zwalniać, bo nie ma podstaw do narażania pieszych na niebezpieczeństwo.
Obowiązki wynikające z D-6 nie są zależne od istnienia sygnalizacji.
przez cierpnik » środa 10 kwietnia 2013, 08:44
Nie musisz zwalniać jeśli nie ma takiej potrzeby. Ostrożność należy zachować zawsze.bercik9894 napisał(a):No chodzi mi o to czy musimy zwolnić, czy jechać dotychczasowym tempem i zachować szczególną ostrożność, chociaż obok przejścia stoją piesi i mają czerwone światło, pytam, poniewaz mialem takie pytanie na egzaminie.
Nie. Rowerzyście nie wolno przejeżdżać po pasach wzdłuż więc nie ma on pierwszeństwa jeśli jest na pasach. Ale to nie znaczy, że można go przejechać. Jeśli udowodnią, że dałoby się zahamować to winny będzie kierowca a rowerzysta może być współwinny a nawet dostać tylko mandat za jazdę po pasach. Więc w każdej sytuacji kiedy mamy pierwszeństwo należy zachować ostrożność i nie egzekwować tego pierwszeństwa za wszelką cenę bo może się to dla nas źle skończyć.bercik9894 napisał(a):Mam jeszcze pytanie, czy na pasach osoba która jedzie rowerem ma takie same prawa jak pieszy?
przez Drezyna » środa 10 kwietnia 2013, 10:24
oskbelfer napisał(a): trzeba zwalnać czy nie trzeba...
przez szerszon » środa 10 kwietnia 2013, 10:44
przez Drezyna » środa 10 kwietnia 2013, 10:51
szerszon napisał(a):A ile trzeba zwolnić, aby nie narazić na niebezpieczeństwo pieszych ?
Przecież nie są wchodzący , ani będący na PdP ?
przez szerszon » środa 10 kwietnia 2013, 11:09
przez szymon1977 » środa 10 kwietnia 2013, 11:29
Nie jest to konkretnie w PoRD opisane. Wszystko zależy od sytuacji. Może się zdarzyć, że wystarczy jak przed przejściem dla pieszych zwolnisz o 0 km/h ("zero", nie zjadłem żadnej cyferki). O! To chyba właśnie ta sytuacja, gdy piesi stoją grzecznie na czerwonym. Wtedy nie ma żadnego pieszego znajdującego się lub wchodzącego na przejście dla pieszych więc wystarczy jak kierujący zmniejszy prędkość o 0 km/h aby nie narazić ich na niebezpieczeństwo.szerszon napisał(a):A ile trzeba zwolnić, aby nie narazić na niebezpieczeństwo pieszych ?
przez Drezyna » środa 10 kwietnia 2013, 19:29
Drezyna napisał(a):I nie przypuszczam aby autor miał na myśli zwolnienie o zero km/h.
szymon1977 napisał(a): Może się zdarzyć, że wystarczy jak przed przejściem dla pieszych zwolnisz o 0 km/h ("zero", nie zjadłem żadnej cyferki).