Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

Postprzez Cebuleczka95 » niedziela 07 kwietnia 2013, 13:53

Witam, wczoraj zdawałam egzamin po raz pierwszy w WORDzie w Gorzowie, zdałam ! miałam 73/74 pkt :)
Byłam w takim stresie, że większość pytań pamiętam jak za mgłą, więc napiszę to co zapamiętałam.
1. Czy za tym znakiem należy spodziewać się opadów śniegu? (Było zdjęcie, gdzie stał znak ostrzegawczy A-32 "oszronienie jezdni") - Tak/Nie
2. Czy widząc tramwaj wyjeżdżający z zajezdni należy mu ustąpić? (film) Tak/Nie
3. Czy w tej sytuacji należy się powstrzymać od wyprzedzania? (filmik, przed nami jedzie samochód a po przeciwnej stronie jezdni, a właściwie poboczu zatacza się pieszy) Tak/Nie
4. Czy skręcając w prawo należy ustąpić pojazdom nadjeżdżającym z lewej strony? (film, dojeżdżamy do drogi z pierwszeństwem) Tak/Nie
5. Czy w tej sytuacji można wjechać za sygnalizator? (zdjęcie z czerwonym światłem) Tak/Nie
6. Czy w tej sytuacji możemy wjechać na skrzyżowanie? (film, na skrzyżowaniu stoi policjant tyłem do nas) tak/Nie
7.Co to jest ABS lub do czego służy? (nie pamiętam jak dokładnie brzmiało) -odpowiedzi abc, zaznaczyłam "układ hamulcowy"
8. Jak poprawnie jest ustawiony zagłówek (3 zdjęcia, powinien być na środku głowy)
9. Jaki trzeba mieć przy sobie dokument prowadząc pojazd z przyczepka lekką nie przekraczającej 3,5 t (coś w tym stylu, odpowiedzi abc, zaznaczyłam że prawo jazdy kategorii B)
10. Jakie pojazdy za tym znakiem mogą parkować? (obrazek zwykłego znaku informacyjnego D-18 "parking" bez żadnych tabliczek, odpowiedź abc, zaznaczyłam samochody osobowe)

Więcej niestety nie pamiętam, stres zrobił swoje :) Wszystkim którzy się uczą do testów radzę po prostu ćwiczenie rozwiązywania tego typu pytań. Ja przerobiłam ponad 1000 pytań, płytkę kupiłam w mojej szkółce i dzięki temu wiedziałam, że trzeba uważnie czytać pytania. Zwracać uwagę na wyrazy typu: tylko, wyłącznie, bezwzględnie itp.
No i życzę powodzenia! :)
Cebuleczka95

Postprzez kaila » poniedziałek 08 kwietnia 2013, 12:22

cześć, dzisiaj zdawałam teorię w WORD Bielsko-Biała, zdaną za pierwszym podejściem. To forum bardzo mi pomogło, wiedziałam czego mogę się spodziewać. I żeby nie było że tylko korzystam z pomocy, chce się podzielić pytaniami które trafiły mi się na egzaminie pytania były w miarę łatwe, ale bez szczegółowej znajomości przepisów i kodeksu mogłoby być ciężko.
to co zapamiętałam :
1. jedziesz na wprost, tramwaj jedzie po twojej prawej stronie, brak znaków pionowych
Pytanie: czy masz pierwszeństwo przed tramwajem?
2. jaką technikę należy zastosować przy hamowaniu samochodem z abs?
3. przy jakim stężeniu alkoholu we krwi nie można prowadzić samochodu?
4. czy musisz zorientować się, czy po lekach które zażywasz można prowadzić samochód ?
5. znak strefa ograniczonej prędkości
pytanie: czy ograniczenie obowiązuje do najbliższego skrzyżowania?
6. zielony znak z nazwą miejscowości
pytanie: czy za tym znakiem obowiązuje ograniczenie prędkości do 50 km/h ?
7. chcesz wyprzedzić osobę na wózku inwalidzkim i zbliżasz się do skrzyżowania
pytanie: czy przed wyprzedzeniem wózka musisz się zatrzymać ?
podobne pytanie jest w testach IMAGE
8. w jakim dokumencie znajduje się informacja nt max ilości przewożonych osób w samochodzie ?
9. jak powinien być ustawiony fotel kierowcy ?
10. co powinniśmy widzieć w lusterku wewnętrznym.
11. znak A-18b dzikie zwierzęta
pytanie: czego możemy spodziewać się za znakiem ?
12. przejazd kolejowy, znak stop, samochód zatrzymał się przed przejazdem
pytanie: czy możesz ominąć pojazd przed sobą ?
13. pieszy, który jedną nogą stoi na przejściu
pytanie: czy masz pierwszeństwo przed pieszym?
14. dziecko na rowerze jedzie środkiem drogi
pytanie: czy musisz zastosować zasadę ograniczonego zaufania?
15. czy rower może wyprzedzać wolno jadące pojazdy z ich prawej strony?
16. co chroni zagłówek?

więcej niestety nie mogę sobie przypomnieć, stres nie do opisania...
życzę powodzenia wszystkim zdającym !
TEORIA: 08.04.2013 - pozytywny 71/73
PRAKTYKA: 08.04.2013 - negatywny
PRAKTYKA 2: 30.04.2013 - ?
kaila

Postprzez Wiolka » poniedziałek 08 kwietnia 2013, 16:58

Witam, zdawałam dzisiaj w WORD Opole,zapamietane pytania:
1.Czy można wymienić lampe halogenową na ksenonową.
2. Znak D-18 "parking" i pytanie w jaki sposób mozesz za tym znakiem zaparkować samochód na jezdni: a)prostopadle b)rownolegle c)skośnie
3.jedziesz samochodem o masie przekraczajacej 4500kg z przyczepa inna niz lekka.jakie prawo jazdy musisz posiadac do kierowania
4.kto powinien zawsze miec zapiete pasy: a) inwalida b)kierujący c)kobieta w ciążyy
5.czy podczas wyprzedzania roweru powinienes zachować odstep nie mniejszy niz 1,5 m.
Wiolka

Postprzez bartek1204 » poniedziałek 08 kwietnia 2013, 17:14

Prosiłbym odpowiedźi na te pytania, a zwłaszcza na 1, 3 i 5

Wiolka napisał(a):Witam, zdawałam dzisiaj w WORD Opole,zapamietane pytania:
2. Znak D-18 "parking" i pytanie w jaki sposób mozesz za tym znakiem zaparkować samochód na jezdni: a)prostopadle b)rownolegle c)skośnie
3.jedziesz samochodem o masie przekraczajacej 4500kg z przyczepa inna niz lekka.jakie prawo jazdy musisz posiadac do kierowania
4.kto powinien zawsze miec zapiete pasy: a) inwalida b)kierujący c)kobieta w ciążyy
5.czy podczas wyprzedzania roweru powinienes zachować odstep nie mniejszy niz 1,5 m.
bartek1204

Postprzez paulisian » poniedziałek 08 kwietnia 2013, 18:12

bartek1204 napisał(a):Prosiłbym odpowiedźi na te pytania, a zwłaszcza na 1, 3 i 5

Wiolka napisał(a):Witam, zdawałam dzisiaj w WORD Opole,zapamietane pytania:

1. TAK (jeśli jest to możliwe)
2. prostopadle (?)
3. C + E (nie mam pojęcia, tylko to pasuje jeśli chodzi o tą przyczepę..)
4. B
5. NIE
11.03.2013 - egzamin teoretyczny wewn: pozytywny
06.04.2013 - egzamin wewnętrzny: pozytywny
17.05.2013 - egzamin teoretyczny: pozytywny
11.06.2013 - egzamin praktyczny: pozytywny
25.06.2013 - odbiór prawa jazdy
paulisian

Postprzez esmeene » poniedziałek 08 kwietnia 2013, 18:26

1. O co powinien zatroszczyć się posiadacz przyczepy lekkiej?
a) o wpis w dow. rej.
b) o reg. bad tech. przyczepy
c) przegląd techniczny przed 1 rejestracją w RP
2. Jakie trzeba mieć dokumenty w przypadku ciągnięcia przyczepy:
a) prawo jazdy B1,
b) prawo jazdy z kodem 96
c) dowód rejestracyjny samochodu i przyczepy.
3.jedziemy droga i jest pas a na nim poziome oznakowanie strzalka w lewo i prosto i czy mozna zawrocic? TAK/ NIE
4.jedziemy droga dwupasmowa jednokierunkowa lewym pasem ,z prawej strony rowniez jedzie pojazd ,przed nami skrzyzowanie z sygnalizacja swietlna (swiatlo zielone) i pytanie czy mozna wyprzedzic ten pojazd co jedzie z naszej prawej strony drugim pasem TAK/NIE
5.jedzie auto na srodku drogi ustawiony znak "NAKAZ JAZDY Z PRAWEJ STRONY TEGO ZNAKU" bokiem jezdni jada rowerzzysci a przed nami zakret ,czy mozna ich wyprzedziic ? TAK/NIE
6.Jedzie samochod, po prawej stronie chodnikiem jedzie 4 młodych rowerzystów, dosyć brawurowo, filmik zatrzymuję sie na wysokości zatoki autobusowej po której przejeżdza jeden rowerzysta. pytanie:
Czy kierujący ma obowiązek się zatrzymać.? TAK/NIE
7.Zdjęcie: Znak 'strefa ruchu'.
Czy kierujacy samochodem osobowym zawsze ustepuje pierwszenstwa pieszym?
TAK/NIE
ZNA KTOŚ MOZE ODPOWIEDZI ???
esmeene

Postprzez paulisian » poniedziałek 08 kwietnia 2013, 18:30

esmeene napisał(a):Nie można wymienić lampy halogenowej na kseonowa gdyż można oślepic kierującego <-- taka odpowiedz jest poprawna

lampa ksenonowa (a nie KSEONOWA!!) wymaga specjalnego układu zapłonowego, wytwarzającego wysokie napięcie niezbędne do ich uruchomienia. I z tego co wiem to w odpowiedziach na egzaminie była taka opcja do zaznaczenia. Czyli podsumowując:
- można: gdy wśród odpowiedzi jest taka jaką wyżej napisałam
- nie można: gdy tej odpowiedzi nie ma (no logiczne haha :P)

poza tym lampa taka dużo dłużej świeci aniżeli zwykła
paulisian

Postprzez esmeene » poniedziałek 08 kwietnia 2013, 19:00

Na egzaminie były takie odpowiedzi :
Czy swiatla halogenowe mozna zmienić na swiatla kseonowe ?
A. Tak
B. Nie, bo mozna oslepic kierującego ( cos takiego)
C. Tak , jeżeli pasuje wtyki
esmeene

Postprzez esmeene » poniedziałek 08 kwietnia 2013, 19:08

-Czy w uszkodzonym reflektorze żarówkę halogenową można zamienić na żarówkę ksenonową? odpowiedzi:
A)tak, awaryjnie,
B) nie, bo można oślepić ,
C) tak
esmeene

Postprzez paulisian » poniedziałek 08 kwietnia 2013, 19:11

esmeene napisał(a):Na egzaminie były takie odpowiedzi :
Czy swiatla halogenowe mozna zmienić na swiatla kseonowe ?
A. Tak
B. Nie, bo mozna oslepic kierującego ( cos takiego)
C. Tak , jeżeli pasuje wtyki

ja bym odpowiedziała że tak, jeśli pasują wtyki czyli C

esmeene napisał(a):-Czy w uszkodzonym reflektorze żarówkę halogenową można zamienić na żarówkę ksenonową? odpowiedzi:
A)tak, awaryjnie,
C) tak

NIE, czyli odp. B
paulisian

Postprzez paulisian » poniedziałek 08 kwietnia 2013, 19:16

oto zapis z jednej ze stron (http://www.swiatelka.pl/printview.php?t=109)

3.Czy można wymienić żarówkę w reflektorze halogenowym (z żarówką halogenową np. H4) na palnik ksenonowy?
Nie. Reflektor ksenonowy, to nie tylko palnik ksenonowy. To przede wszystkim urządzenie sterujące, bez którego reflektor nie będzie działał.

4.Czy każdy kierowca może mieć reflektory ksenonowe?
I tak i nie. Są trzy drogi, dzięki którym można mieć w swoim aucie reflektory ksenonowe. Pierwsza- zakup auta z fabrycznie zamontowanymi reflektorami ksenonowymi (np. Opla Omega, Hondy Accord, VW Passata).
Druga- zamiana fabrycznych reflektorów na halogenowych na reflektory ksenonowe. Uwaga! Tylko do wybranych modeli aut, do których Hella oferuje specjalne zestawy montażowe (np. VW Golf, Ford Fokus, Mercedes klasy E, BMW "piątka", Audi A3). Oferta ta stale się poszerza. Nie można kupić auta z reflektorami halogenowymi i zmontować reflektora ksenonowego, który nie jest specjalnym zestawem akcesoryjnym, gdyż fabryczna instalacja samochodu nie jest do tego przystosowana (dotyczy to np. VW Passata)!
Trzecia- montaż dodatkowych, ksenonowych reflektorów dalekosiężnych. Szeroka gama takich reflektorów oznacza, że praktycznie każdy kierowca może je kupić. Najmniejszy na rynku reflektor dodatkowy, to DE XENON, który można wmontować w zderzak.

czyli MOŻNA w samochodzie mieć światła ksenonowe (i nigdzie nie jest napisane że mogą oślepiać innych) ale jednocześnie nie można zamiast halogenów dać ksenonów ;)
przynajmniej to jest moje rozumowanie - poprawcie mnie jeśli jestem w błędzie ;)
paulisian

Postprzez MotoTomasz » poniedziałek 08 kwietnia 2013, 19:32

Może odpowiem również tutaj...
Odnoszę wrażenie, że autor pytania miał na myśli wymianę żarówki halogenowej (no. H4 od świateł mijania) na lampę samowyładowczą typu ksenonowego (np. D2S). Wtedy oczywistym jest, że nie wolno zamieniać nawet jeżeli oprawka źródła światła pasuje.
Zauważmy, że nie jest użyte słowo "reflektor x na reflektor y" tylko mówi o światłach/lampach.
Powiem tak:
Nie wolno stosować w reflektorze z oznaczeniem H (HC, HR, HCR, HC/R - halogenowe mijania, drogowe, drogowe i mijania, drogowe lub mijania) źródła światła typu D (DC, DCR, DC/R - ksenonowe mijania, mijania i drogowe, mijania lub drogowe/BI-Xenon).
Nie mylcie światła halogenowego ze światłami przeciwmgłowymi ;)
ObrazekPrawkoOnline ObrazekYouTube ObrazekMail me
PJ: ABCDET 2002 - 2013
Instruktor: ABC - 2006
Wózki widłowe: 2011
Ratownik MotoPozytywni.pl
Plecak w Szkoła Motocyklowa Turbo - Pabianice
MotoTomasz

Postprzez esmeene » poniedziałek 08 kwietnia 2013, 20:56

1.Czy można zmienić światła w samochodzie na lampy ksenonowe?
a) tak (prawidłowa odpowiedź)
b) nie

Całkowita masa zespołu pojazdów nie może przekroczyć 3.5 tony, gdzie łączna masa zespołu pojazdów może sięgnąć nawet 4250 kg (3500+750). Jeżeli holujemy przyczepę ciężką (powyżej 750 kg) i łączna masa zespołu pojazdów przekroczy 3500 kg, to konieczne jest posiadanie prawa jazdy „B+E".

2.Czy mozna wymienic zarowki z halogenowych na fluorescencyjne? NIE
esmeene

Postprzez bartek1204 » poniedziałek 08 kwietnia 2013, 21:06

A jeśli pytanie brzmi tak:

To jaka jest odp, bo kolezanka napisała: C+E
bartek1204

Postprzez Donat » poniedziałek 08 kwietnia 2013, 21:18

-Czy w uszkodzonym reflektorze żarówkę halogenową można zamienić na żarówkę ksenonową? odpowiedzi:
A)tak, awaryjnie,
C) tak

Jesteście pewni że B?Dzisiaj miałem egzamin i chyba to uwaliłem.
Na bank uwaliłem pytanie ze znakiem zakaz ruchu i pod nim ciężarków i było "czy ten znak nie dotyczy ciężarówek"

Ogólnie to było moje drugie podejście i powtórzyły mi się te głupie pytania jak:
Kiedy jest największe niebezpieczeństwo poślizgu albo kiedy sprawdzisz ogumienie przed wycieczką

Mam pytania:
Czy jak za 3 razem nie zdam teorii muszę dokupować jakieś wykłady? Dzisiaj nie zdałem drugi raz jestem wściekły umówiłem się od razu na tą środę miałem 65 i 64pkt na testach, za pierwszy razem uwaliłem egzamin bo zaznaczyłem TAK przy pytaniu "Czy musisz ustąpić pierwszeństwa wyjeżdzajacem z zajezdni tramwajowi" Pytanie było za 3pkt a ja miałem 65...

Ogólnie wydaje mi się że na zbytniego wariata wykonuje te testy za pierwszym razem skończyłem 4 ale dlatego że wszystko dokładnie czytałem przed egzaminem itp a jak już nadszedł główny to szybko teraz skończyłem mega szybko pierwszy w całej grupie nie wiem czy 8' trwał egzamin aż się ludzie dziwnie na mnie patrzyli

Ogólnie co polecacie sobie robić, przeanalizować zeby zdać.Kodeks obadałem, dwa podręczniki obadałem ale brakuje szczęścia a jak widzę te pytania z cyklu "Prawo jazdy na mechanika" to tylko szału można dostać
Donat

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy