Co nieco o efekcie utożsamienia "kierunku przejazdu przez skrzyżowanie" ze "zmianą kierunku jazdy" na skrzyżowaniu o przesuniętych wlotach.
Przedstawiam schemat typowego skrzyżowania o przesuniętych wlotach. To tylko schemat więc wielu elementów brakuje lub są one przedstawione nie do końca właściwie (brakuje chociażby przejść dla pieszych). Brakuje także oznakowania, zwłaszcza określającego pierwszeństwo przejazdu A-7/D-1, umieszczam za to tabliczkę T-6, w oparciu o którą każdy bez problemu to oznakowanie będzie sobie mógł wyobrazić. Dodatkowo fioletową ramką zaznaczyłem granice skrzyżowania (jak ktoś uważa, że za szeroko niech sobie dorysuje chodniki, przejścia dla pieszych i linie zatrzymania). Myślę, że niczego istotnego patrząc z punktu widzenia omawianego zagadnienie nie przeoczyłem, ale jak ktoś bardzo będzie chciał to dorysuję.
Co ponadto jest na rysunku?
- linia czarna to tor ruchu pojazdu przejeżdżającego przez skrzyżowanie drogą "główną" z prawej do lewej,
- linie niebieska, czerwone i zielona to trzy możliwe do wykonania tory ruchu pojazdów jadących z dołu.
- żółty łuk to (moim zdaniem) zmiana kierunku jazdy w prawo,
- pomarańczowy łuk to (moim zdaniem) zmiana kierunku jazdy w lewo.
Przypomnę o związanych z tymi zmianami kierunku jazdy obowiązkach wynikających z Art.22.2. oraz Art.22.5:
- przed każdym żółtym łuczkiem w prawo kierujący zbliżają się do prawej krawędzi jezdni i włączają prawy kierunkowskaz,
- przed każdym pomarańczowym łuczkiem w lewo kierujący zbliżają się do środka jezdni i włączają lewy kierunkowskaz.
Niektórzy twierdzą, cały przejazd przez skrzyżowanie jest jedną wielką zmianą kierunku jazdy (a nawet jednym wielkim skręceniem na skrzyżowaniu) ewentualnie przejazdem przez skrzyżowanie bez zmiany kierunku jazdy. Zastanówmy się jak wyglądałby przejazd kolorowych pojazdów przez skrzyżowanie zgodnie z tą teorią.
1. Pojazd niebieski przez skrzyżowanie przejeżdża w lewo. Cały jego przejazd przez skrzyżowanie jest zmianą kierunku jazdy w lewo. Różnice w zachowaniu można pominąć.
2. Pojazd zielony przez skrzyżowanie przejeżdża w prawo. Cały jego przejazd przez skrzyżowanie jest zmianą kierunku jazdy w prawo. Jedyna różnica to wyłączenie kierunkowskazu dopiero po minięciu fioletowej kreski zamiast po zakończeniu łuku.
A pojazd czerwony? No właśnie! W jakim kierunku pojazd czerwony przejeżdża przez skrzyżowanie - nie jestem wstanie jednoznacznie powiedzieć. Mam tylko trzy opcje, postaram się je wszystkie opisać oraz efekty zastosowania Art.22.4. oraz Art.22.5.
3A. Pojazd czerwony przez skrzyżowanie przejeżdżą w lewo. Cały jego przejazd przez skrzyżowanie jest zmianą kierunku jazdy w lewo. Cały przejazd przez skrzyżowanie wykonuje blisko środka jezdni. Przez cały przejazd ma włączony lewy kierunkowskaz.
3B. Pojazd czerwony przez skrzyżowanie przez skrzyżowanie przejeżdża na wprost. Cały jego przejazd przez skrzyżowanie odbywa się bez zmiany kierunku jazdy. Cały przejazd przez skrzyżowanie wykonuje możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Przez cały przejazd nie używa kierunkowskazów.
3C. Pojazd czerwony przez skrzyżowanie przejeżdżą w prawo. Cały jego przejazd przez skrzyżowanie jest zmianą kierunku jazdy w prawo. Cały przejazd przez skrzyżowanie wykonuje blisko prawej krawędzi jezdni. Przez cały przejazd ma włączony prawy kierunkowskaz.
Wydaje mi się, że tak to mniej więcej wyglądałoby po zastosowaniu teorii, jakoby cały przejazd przez skrzyżowanie był jedną wielką zmianą kierunku jazdy ewentualnie przejazdem przez skrzyżowanie bez zmiany kierunku jazdy. Jeżeli się mylę proszę o wyprowadzenie z błędu. O ile przejazd pojazdu niebieskiego nie budzi zastrzeżeń, na przejazd pojazdu zielonego można przymknąć oko to przejazd pojazdu zielonego po zastosowaniu Art.22.4. i Art.22.5. w każdej z trzech możliwych opcji jest nie do przyjęcia.
Proszę o przemyślane głosowanie!