ANKIETA: Przejazd przez skrzyżowanie o przesuniętych wlotach

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

UWAGA! To jest jedno skrzyżowanie! Czy przejazd pojazdu czerwonego przez skrzyżowanie to:

1. Cały przejazd dzielimy na poszczególne manewry (zmiany kierunku jazdy),_____
8
67%
2. Cały przejazd to jedna zmiana kierunku jazdy w lewo i nie dzielimy go na etapy,_
0
Brak głosów
3. Cały przejazd to jedna zmiana kierunku jazdy w prawo i nie dzielimy go na etapy,
2
17%
4. Cały przejazd odbywa się bez zmiany kierunku jazdy i nie dzielimy go na etapy,_
0
Brak głosów
5. Inne (komentarz mile widziany)_______________________________________
2
17%

Liczba głosów : 12

ANKIETA: Przejazd przez skrzyżowanie o przesuniętych wlotach

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 25 marca 2013, 23:51

Co nieco o efekcie utożsamienia "kierunku przejazdu przez skrzyżowanie" ze "zmianą kierunku jazdy" na skrzyżowaniu o przesuniętych wlotach.

Przedstawiam schemat typowego skrzyżowania o przesuniętych wlotach. To tylko schemat więc wielu elementów brakuje lub są one przedstawione nie do końca właściwie (brakuje chociażby przejść dla pieszych). Brakuje także oznakowania, zwłaszcza określającego pierwszeństwo przejazdu A-7/D-1, umieszczam za to tabliczkę T-6, w oparciu o którą każdy bez problemu to oznakowanie będzie sobie mógł wyobrazić. Dodatkowo fioletową ramką zaznaczyłem granice skrzyżowania (jak ktoś uważa, że za szeroko niech sobie dorysuje chodniki, przejścia dla pieszych i linie zatrzymania). Myślę, że niczego istotnego patrząc z punktu widzenia omawianego zagadnienie nie przeoczyłem, ale jak ktoś bardzo będzie chciał to dorysuję.

Co ponadto jest na rysunku?
- linia czarna to tor ruchu pojazdu przejeżdżającego przez skrzyżowanie drogą "główną" z prawej do lewej,
- linie niebieska, czerwone i zielona to trzy możliwe do wykonania tory ruchu pojazdów jadących z dołu.
- żółty łuk to (moim zdaniem) zmiana kierunku jazdy w prawo,
- pomarańczowy łuk to (moim zdaniem) zmiana kierunku jazdy w lewo.
Przypomnę o związanych z tymi zmianami kierunku jazdy obowiązkach wynikających z Art.22.2. oraz Art.22.5:
- przed każdym żółtym łuczkiem w prawo kierujący zbliżają się do prawej krawędzi jezdni i włączają prawy kierunkowskaz,
- przed każdym pomarańczowym łuczkiem w lewo kierujący zbliżają się do środka jezdni i włączają lewy kierunkowskaz.
041-1.png

Niektórzy twierdzą, cały przejazd przez skrzyżowanie jest jedną wielką zmianą kierunku jazdy (a nawet jednym wielkim skręceniem na skrzyżowaniu) ewentualnie przejazdem przez skrzyżowanie bez zmiany kierunku jazdy. Zastanówmy się jak wyglądałby przejazd kolorowych pojazdów przez skrzyżowanie zgodnie z tą teorią.

1. Pojazd niebieski przez skrzyżowanie przejeżdża w lewo. Cały jego przejazd przez skrzyżowanie jest zmianą kierunku jazdy w lewo. Różnice w zachowaniu można pominąć.

2. Pojazd zielony przez skrzyżowanie przejeżdża w prawo. Cały jego przejazd przez skrzyżowanie jest zmianą kierunku jazdy w prawo. Jedyna różnica to wyłączenie kierunkowskazu dopiero po minięciu fioletowej kreski zamiast po zakończeniu łuku.

A pojazd czerwony? No właśnie! W jakim kierunku pojazd czerwony przejeżdża przez skrzyżowanie - nie jestem wstanie jednoznacznie powiedzieć. Mam tylko trzy opcje, postaram się je wszystkie opisać oraz efekty zastosowania Art.22.4. oraz Art.22.5.

3A. Pojazd czerwony przez skrzyżowanie przejeżdżą w lewo. Cały jego przejazd przez skrzyżowanie jest zmianą kierunku jazdy w lewo. Cały przejazd przez skrzyżowanie wykonuje blisko środka jezdni. Przez cały przejazd ma włączony lewy kierunkowskaz.

3B. Pojazd czerwony przez skrzyżowanie przez skrzyżowanie przejeżdża na wprost. Cały jego przejazd przez skrzyżowanie odbywa się bez zmiany kierunku jazdy. Cały przejazd przez skrzyżowanie wykonuje możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Przez cały przejazd nie używa kierunkowskazów.

3C. Pojazd czerwony przez skrzyżowanie przejeżdżą w prawo. Cały jego przejazd przez skrzyżowanie jest zmianą kierunku jazdy w prawo. Cały przejazd przez skrzyżowanie wykonuje blisko prawej krawędzi jezdni. Przez cały przejazd ma włączony prawy kierunkowskaz.

Wydaje mi się, że tak to mniej więcej wyglądałoby po zastosowaniu teorii, jakoby cały przejazd przez skrzyżowanie był jedną wielką zmianą kierunku jazdy ewentualnie przejazdem przez skrzyżowanie bez zmiany kierunku jazdy. Jeżeli się mylę proszę o wyprowadzenie z błędu. O ile przejazd pojazdu niebieskiego nie budzi zastrzeżeń, na przejazd pojazdu zielonego można przymknąć oko to przejazd pojazdu zielonego po zastosowaniu Art.22.4. i Art.22.5. w każdej z trzech możliwych opcji jest nie do przyjęcia.

Proszę o przemyślane głosowanie!
Ostatnio zmieniony wtorek 26 marca 2013, 15:22 przez szymon1977, łącznie zmieniany 5 razy
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Re: ANKIETA: Przejazd przez skrzyżowanie o przesuniętych wlo

Postprzez superosk » wtorek 26 marca 2013, 00:28

Dla mnie inne:
nie jedno ale dwa skrzyżowania
na pierwszym skrzyżowaniu zmiana kierunku jazdy w prawo
na drugim skrzyżowaniu zmiana kierunku jazdy w lewo
wygrałem?
superosk

Postprzez szymon1977 » wtorek 26 marca 2013, 00:33

Przegrałeś. Już w temacie napisałem, że jest to jedno skrzyżowanie. Oddałeś głos do sytuacji innej niż przedstawiona na schemacie.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez lith » wtorek 26 marca 2013, 01:08

Ja zaznaczam 1 opcję. Uważam, że jeżeli wloty są na tyle daleko, że między nimi zdążę się ustawić 'wzdłuż' na poprzecznej to najsensowniejszym wydaje się traktowanie tego jako 2 oddzielne manewry zmiany kierunku (czy jest to 1 skrzyżowanie, czy 2 zupełnie mnie nie interesuje).

Od razu sie jednak przyznaję, że zdarza mi się przy bliżej położonych wlotach nie sygnalizować tego pierwszego 'w prawo' a dopiero drugie 'w lewo', bo w ten sposób wydaje mi się najczytelniej. Chociaż mam pewne wątpliwości.
lith

Postprzez superosk » wtorek 26 marca 2013, 01:30

Z rysunku nie wynika, że jest to jedno skrzyżowanie, dlatego zaznaczyłem inne.
Dopiero po przeczytaniu opisu zgadzam się, że to może być jedno skrzyżowanie i przy takim rozstawie wlotów będą 3 etapy.
Gdyby wloty były bliżej, lub jezdnia drogi z pierwszeństwem szersza upierałbym się przy odpowiedzi inne, a mianowicie 2 etapy:
1. zmiana kierunku jazdy w prawo
2. zmiana kierunku jazdy w lewo
superosk

Postprzez szymon1977 » wtorek 26 marca 2013, 14:54

superosk napisał(a):Z rysunku nie wynika, że jest to jedno skrzyżowanie, dlatego zaznaczyłem inne.
Szkoda.
superosk napisał(a):Gdyby wloty były bliżej, lub jezdnia drogi z pierwszeństwem szersza upierałbym się przy odpowiedzi inne, a mianowicie 2 etapy.
Zmieniłem (uogólniłem) treść pierwszej odpowiedzi aby uwzględniała i taką możliwość.
Ostatnio zmieniony wtorek 26 marca 2013, 22:58 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
szymon1977

Postprzez dylek » wtorek 26 marca 2013, 19:25

szymon - TUTAJ VIDEO serio jadąc prosto nic się nie miga... sygnalizujesz zamiary zmiany kierunku jazdy, a nie tor jazdy...kiedy to zrozumiesz ? :D

Pozwolę sobie dla lepszego zobrazowania ankiety wkleić fotkę z realnego skrzyżowania identycznego z wątkiem:
Załączniki
lamane3.jpg
lamane3.jpg (132.67 KiB) Przeglądane 3494 razy
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez LeszkoII » wtorek 26 marca 2013, 20:31

Podobne skrzyżowanie(bez sygnalizacji świetlnej więc trudniejsze) http://goo.gl/maps/AAGg5 Kraków, św. Wawrzyńca/Starowiślna
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » wtorek 26 marca 2013, 21:00

dylek napisał(a):...jadąc prosto nic się nie miga...
Nasuwa się kilka pytań.
041-2.png

10. Czy pojazd czerwony zatrzymując się celem spełniania obowiązku ustąpienia pierwszeństwa przejazdu pojazdowi czarnemu nie ma obowiązku włączyć kierunkowskazu?
11. Czy pojazd czerwony zatrzymując się celem spełniania obowiązku ustąpienia pierwszeństwa przejazdu pojazdowi czarnemu nie ma obowiązku zbliżyć się do środka jezdni i może stanąć przy krawędzi prawej?
12. W jaki sposób rozróżnić zamiary pojazdu czerwonego i różowego na podstawie takiej samej sygnalizacji kierunkowskazem (właściwie jej braku)?
-----
041-3.png

20. Czy pojazd pomarańczowy zatrzymując się celem spełniania obowiązku ustąpienia pierwszeństwa przejazdu pojazdowi czarnemu nie ma obowiązku włączyć kierunkowskazu?
21. Czy pojazd pomarańczowy zatrzymując się celem spełniania obowiązku ustąpienia pierwszeństwa przejazdu pojazdowi czarnemu nie ma obowiązku zbliżyć się do środka jezdni i może stanąć przy krawędzi prawej?
22. W jaki sposób rozróżnić zamiary pojazdu pomarańczowego i fioletowego na podstawie takiej samej sygnalizacji kierunkowskazem (właściwie jej braku)?
-----
dylek napisał(a):...sygnalizujesz zamiary zmiany kierunku jazdy...
Nie używa się w dyskusji jako argumentu... przedmiotu dyskusji!? Przykładowo:
- Czy mogę przejechać na czerwonym?
- Tak.
- Nie.
- Ale przecież właśnie napisałem Ci, że można przejechać na czerwonym więc można. Kiedy to zrozumiesz?

PS: Czy to film z Tobą w akcji? W której minucie interesujący fragment?
Ostatnio zmieniony wtorek 26 marca 2013, 23:06 przez szymon1977, łącznie zmieniany 2 razy
szymon1977

Postprzez LeszkoII » wtorek 26 marca 2013, 21:46

Taki wydumany przeze mnie przykład, różniący sie od skrzyżowania Dylka odwróceniem stony wlotów. Jak należy rozumieć tutaj "zbliżając się do skrzyżowania"?
Obrazek

Paradoksalnie to ja bym nie używał kierunkowskazów przejazdu na wprost przez skrzyżowanie, gdyby działała sygnalizacja - w innym przypadku używałbym.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Powrót do Sytuacje na drodze