Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z teorii na kat.B

Postprzez Vasterad » niedziela 03 marca 2013, 02:16

smartczart napisał(a):
krzychu1995 napisał(a):czesc ,dzis dzis zdawalem egzamin teoretyczny w Legnicy ,niestety mialem 67pkt.
mam watpliwosci co do niektorych pytan i jesli ktos zna odp to poprosze o napisanie,

2.jedziemy droga i jest pas a na nim poziome oznakowanie strzalka w lewo i prosto i czy mozna zawrocic? Nie mozna zawrocić gdyz musial by byc pas do zawracania..
3.jedzie auto i stoi znak ostrzegawczy (oszronienie jezdni) i pytanie czy moze za tym znakiem wystepowacc gololedz?MOze wystepować

Tak gwoli ścisłości to można zawracać. Paragraf 87 ust. 3 Rozporządzenia o znakach i sygnałach drogowych stanowi, że strzałka kierunkowa zezwalająca na skręcanie w lewo (znak poziomy), umieszczona na lewym pasie ruchu, oznacza także zezwolenie na zawracanie, chyba że jest to zabronione znakiem zakazu „Zakaz zawracania” (B-23) albo ruch jest kierowany sygnalizatorem S-3. Należy nadmienić, że skręcanie w lewo może być wskazane strzałką z jednym grotem lub z podwójnym (skierowanym w lewo i prosto), a przepis dopuszcza zawracanie w jednym jak i drugim przypadku jeśli spełnione są w/w warunki.
Vasterad

Postprzez czoxx » niedziela 03 marca 2013, 11:39

Część pytań jakie miałem na egzaminie - sys. PWPW :

1.Czy znak ten oznacza odległość od miejsca niebezpiecznego ? ( próg zwalniający , pod nim tabliczka 25m) zaznaczyłem TAK
2.Czy w tej sytuacji musisz zachować szczególną ostrożność ,a w razie potrzeby zatrzymać się ? ( przez drogę przechodzi człowiek pchając/wioząc niepełnosprawnego na wózku ( na drugiej stronie samochód , na tylnej szybie naklejka o niepełnosprawności). Odp. TAK
3.Czy w tej sytuacji przy zawracaniu występuje kolizja z tramwajem ? ( Tramwaj stoi obok nas , a my mamy sygnalizator bezkolizyjny lewoskręt i zawracanie ) . odp. NIE
4.Czy możesz spodziewać się / brać pod uwagę ,że młodzież przejdzie przez drogę ? (z lewej strony po chodniku idą młodzi i wiadomo ,że mogą przejść - choć nie ma pasów ) . odp. TAK
5. Czy w tej sytuacji wjazd na skrzyżowanie jest dozwolony ? ( policjant skierowany bokiem , ręce wzdłuż ciała ) odp. TAK ( aczkolwiek ja sam zaznaczyłem NIE ,bo sobie porypałem )
6. Czy w tej sytuacji możesz wjechać na skrzyżowanie ? ( sygnalizator , czerwone światło ) . NIE
7. czy w tej sytuacji powinieneś zachować ostrożność / szczególną ostrożność ( dokladnie nie pamietam ) i możesz spodziewać się ,że ludzi przejdą przez drogę ( czy cos w tym stylu ) ? ( a sytuacja jest taka - jedziemy w przeciwną stronę niż tramwaj ,a od jest na przystanku i nie ma nigdzie pasów , pasażerowie wychodzą drugą stroną - nie tą naszą ) . odp. wg mnie po przeanalizowaniu brzmi NIE ( ja zaznaczyłem TAK bo nie wiadomo co im mogło palnąc ,że np. jakaś czarna owca przejdzie ) .
8.czy w tej sytuacji dozwolone jest wyprzedzanie z lewej strony pojazdu znajdującego się na twoim pasie ? ( droga jednokierunkowa, dwa pasy ruchu od prawej ,a trzeci był oddzielony linią ciągłą - tak jak pas awaryjny ) odp. NIE
9. pytanie odnośnie skręcania na pierwszeństwie łamanym.
10. Czy znak ten oznacza wyjazd z obszaru zabudowanego ? ( znak obszar nie zabudowany ) odp. TAK
11. Jakie ograniczenie prędkości obowiązuje za tym znakiem st. zamieszkania ? oczywiście 20km/h.

12. Pytanie o przewożenie dzieci do lat 12 na przednim siedzeniu . właściwa to Wyłącznie w foteliku ochronnym.
13. Czy w tej sytuacji wyprzedzając na przejeździe kolejowym powodujesz zagrożenie ? ( z drugiej strony nikt nie jedzie ) odp. TAK
14. podobne do poprzedniego tylko teraz omijamy samochód ,a z przeciwka jedzie auto i zmuszamy go do zahamowania . a pytanie było czy swoim zachowaniem powodujesz zagrożenie ?
15. Pytanie o przewożenie roweru - 2 odp. były ,że z tyłu i zasłania: 1: światło pozycyjne , 2: światło cofania , a 3 odp. że na dachu ,więc na dachu ( oczywiście był napisany sposób zapięcia czy coś w tym stylu ).
16. która rzecz nie wpływa na bezpieczeństwo: -olej na klockach hamulcowych , -popsute czy coś z wycieraczkami -rozpruta/uszkodzona tapicerka . odp. oczywiście tapicerka
17.pytanie o przejeżdżanie przez kałużę co trzeba zrobić : - gwałtownie zahamować -nie pamiętam , - cos w stylu stopniowo zwalniać
18. omijanie przy 70km/h bez ABS - prawidłowa to przed skręceniem puścić pedał hamulca

jak sobie jeszcze przypomnę to dodam. typuje te 2 pytania ,że miałem źle bo wynik 68/74 więc na farcie :D
16.11.2012 - Zapisanie na kurs OES (Wieliczka)
19.11.2012 - Rozpoczęcie teorii
06.12.2012 - Rozpoczęcie jazdy
28.02.2013 - W końcu zdana teoria
21.03.2013 - Praktyka (ZDANA :D )
02.04.2013 - Prawko w portfelu :)
czoxx

Postprzez ZbyszekX » niedziela 03 marca 2013, 14:43

Czy gdy jedziemy drogą, a na chodniku idą ludzie, musimy zachować szczególną ostrożność ? Zaznaczyłem TAK, i był to błąd.
ZbyszekX

Postprzez rsx » niedziela 03 marca 2013, 14:50

Jeśli idą równolegle z jezdnią to nie zachowujesz szczególnej ostrożności. Skąd wiesz, że błąd skoro system nie wyświetla błędnych?
Obrazek
rsx

Postprzez gumiok9876 » niedziela 03 marca 2013, 15:24

1) wideo: samochód jedzie po drodze, po lewej stronie dwukierunkowej drogi znajduje się stacja benzynowa, w zatoce koło stacji stoją ciężarówki; pytanie: jeżeli kierowca jest zmęczony czy może wjechać w widoczną zatokę i odpocząć?
2) B1, A, AM - pytano, którą z tych kategorii muszę mieć, by prowadzić pojazd czterokołowy
3) co sprawia, że samochód nie może poruszać się po drodze (coś z silnikiem, wgniecenie bagażnika,...)
4) co chroni zagłówek (szyjny odcinek kręgosłupa)
5) wideo: jedziesz przez tory tramwajowe, zaczynasz hamować. czy jadąc samochodem osobowym ZAWSZE musisz zatrzymać się przed torami? (fajne podchwytliwe pytanko:)
6) kto musi zapinać pasy bezpieczeństwa (pasażer, pasażer z zaświadczeniem od lekarza, że nie może, kobieta, która jest w ciąży)
7) wideo: samochód stoi, w lesie, jest po kolizji, dym, otwarte drzwi od strony kierowcy. pytanie: czy musisz podjąć czynności zabezpieczające to miejsce?
jaki musi być odstęp przy wyprzedzaniu? (1m, 2m, bezpieczny:)
9) miałem kilka pytań odnośnie wszystkich dokumentów, gdzie w odpowiedzi pojawiało się nawet międzynarodowe prawo jazdy, jakie dokumenty musisz mieć do prowadzenia auta z przyczepą lekką, do kogo musisz się udać, żeby zarejestrować przyczepę.
10) droga główna, droga gruntowa, strefa zamieszkania, wyjeżdżam z parkingu, czy gość, który jedzie gruntową ma pierwszeństwo?
11) do czego służy opaska uciskowa? (krew z ucha, krwotok, masz coś z nogą)
12) czy możesz możesz zamienić lampę halogenową na ksenonową?
13) jedziesz 10km/h i chcesz się zatrzymać, musisz: zaciągnąć ręczny, wcisnąć hamulec, wcisnąć powoli hamulec i sprzęgło
14) gość szybko jedzie, co trzeba zrobić: zmniejszyć prędkość, by lepiej obserwować drogę, zwiększyć prędkość, jechać max szybko, bo to sprawia, że możesz szybciej reagować
15) wideo: jadę, po lewej stronie tramwaj chce przeciąć moją drogę, wjeżdża w zatokę, przed moją maską ma tory, skręca w prawo, ma jakieś zapory; czy ja mam użyć sygnału dźwiękowego, żeby go uprzedzić, że jadę?
16) co może nie bardzo przeszkadza, kiedy jedziesz samochodem? (odpowiedzi typu porysowana szyba)
17) czy motorower może poruszać się po autostradzie?
18) znak ostrzegawczy,uwaga rowerzyści, czy ten znak ostrzega o miejscu, gdzie rowerzyści wyjeżdzają na drogę ze ścieżki rowerowej?
gumiok9876

Postprzez Krakowianka30 » niedziela 03 marca 2013, 15:25

rsx napisał(a):Jeśli idą równolegle z jezdnią to nie zachowujesz szczególnej ostrożności. Skąd wiesz, że błąd skoro system nie wyświetla błędnych?

można zapamiętać które to pytanie odnośnie numeru a potem poprosić o wydruk.. ale trzeba mieć dobrą pamięć!

Ja sama miałam podobne pytania tyle, że miałam grupe przeczkolaków lub tate z dziećmi na chodniku....taka mała zmyłka :) bo wiadomo, że dzieci zawsze mogą wybiec... no ale przecież są na chodniku...
Krakowianka30

Postprzez rsx » niedziela 03 marca 2013, 15:37

Krakowianka30 napisał(a):Ja sama miałam podobne pytania tyle, że miałam grupe przeczkolaków lub tate z dziećmi na chodniku....taka mała zmyłka :) bo wiadomo, że dzieci zawsze mogą wybiec... no ale przecież są na chodniku...

Ostrożność tam gdzie mogą przypadkiem wybiec,wyjść, abyś mogła zareagować, natomiast szczególna ostrożność w miejscach gdzie mogą wyjść i mają do tego prawo, np. przejście dla pieszych.
Obrazek
rsx

Postprzez Bayan » niedziela 03 marca 2013, 16:17

gumiok9876 napisał(a):1) wideo: samochód jedzie po drodze, po lewej stronie dwukierunkowej drogi znajduje się stacja benzynowa, w zatoce koło stacji stoją ciężarówki; pytanie: jeżeli kierowca jest zmęczony czy może wjechać w widoczną zatokę i odpocząć?NIE
2) B1, A, AM - pytano, którą z tych kategorii muszę mieć, by prowadzić pojazd czterokołowy B
3) co sprawia, że samochód nie może poruszać się po drodze (coś z silnikiem, wgniecenie bagażnika,...) COŚ Z SILNIKIEM
4) co chroni zagłówek (szyjny odcinek kręgosłupa)
5) wideo: jedziesz przez tory tramwajowe, zaczynasz hamować. czy jadąc samochodem osobowym ZAWSZE musisz zatrzymać się przed torami? (fajne podchwytliwe pytanko:) NIE
6) kto musi zapinać pasy bezpieczeństwa (pasażer, pasażer z zaświadczeniem od lekarza, że nie może, kobieta, która jest w ciąży) PASAŻER
7) wideo: samochód stoi, w lesie, jest po kolizji, dym, otwarte drzwi od strony kierowcy. pytanie: czy musisz podjąć czynności zabezpieczające to miejsce? TAK?
jaki musi być odstęp przy wyprzedzaniu? (1m, 2m, bezpieczny:)BEZPIECZNY
9) miałem kilka pytań odnośnie wszystkich dokumentów, gdzie w odpowiedzi pojawiało się nawet międzynarodowe prawo jazdy, jakie dokumenty musisz mieć do prowadzenia auta z przyczepą lekką, do kogo musisz się udać, żeby zarejestrować przyczepę.
10) droga główna, droga gruntowa, strefa zamieszkania, wyjeżdżam z parkingu, czy gość, który jedzie gruntową ma pierwszeństwo? NIE?
11) do czego służy opaska uciskowa? (krew z ucha, krwotok, masz coś z nogą) KRWOTOK
12) czy możesz możesz zamienić lampę halogenową na ksenonową? TAK?
13) jedziesz 10km/h i chcesz się zatrzymać, musisz: zaciągnąć ręczny, wcisnąć hamulec, wcisnąć powoli hamulec i sprzęgło WCISNĄĆ POWOLI HAMULEC I SPRZĘGŁO
14) gość szybko jedzie, co trzeba zrobić: zmniejszyć prędkość, by lepiej obserwować drogę, zwiększyć prędkość, jechać max szybko, bo to sprawia, że możesz szybciej reagować ZMNIEJSZYĆ PRĘDKOŚĆ
15) wideo: jadę, po lewej stronie tramwaj chce przeciąć moją drogę, wjeżdża w zatokę, przed moją maską ma tory, skręca w prawo, ma jakieś zapory; czy ja mam użyć sygnału dźwiękowego, żeby go uprzedzić, że jadę? NIE
16) co może nie bardzo przeszkadza, kiedy jedziesz samochodem? (odpowiedzi typu porysowana szyba)
17) czy motorower może poruszać się po autostradzie?NIE
18) znak ostrzegawczy,uwaga rowerzyści, czy ten znak ostrzega o miejscu, gdzie rowerzyści wyjeżdzają na drogę ze ścieżki rowerowej?NIE
Bayan

Postprzez anaaaa1995 » niedziela 03 marca 2013, 16:21

Zapewne te pytania pojawiły się juz na stronie, jednak nie znam na nie odpowiedzi. Proszę o pomoc :)

1.Od czego najbardziej zależy długość hamowania
a) od nawierzchni
b) od szybkość reakcji kierowcy
c) od sprawnosci hamulcow
Wydaje mi się, że b, prawda?

2. Klip: Tramwaj wjeżdzający na skrzyżowanie, brak jakiegokolwiek oznakowania pionowego, linia p-14 na jezdni. Czy w tej sytuacji masz pierwszeństwo przed tramwajem?
T/N

3.
Klip: Policjant stojący do kierującego bokiem. Czy w tej sytuacji możesz skręcić w prawo?
T/N

4.Zdjęcie: Most oznaczony znakiem F-4.
Czy bezpośrednio za tym znakiem możesz zatrzymać pojazd? T/N

5.Klip: Policjant kierujący ruchem na skrzyżowaniu, zwrócony bokiem do kierującego.
Czy w tej sytuacji możesz przejechać na wprost przez skrzyżowanie? T/N

6.
Klip: Pojlicjant kierujący ruchem zwrócony do kierującego przodem, na sygnalizatorze sygnał zielony.
Czy w tej sytuacji możesz wjechać na skrzyżowanie? T/N

7.
Zdjęcie: Znak 'strefa ruchu'.
Czy kierujacy samochodem osobowym zawsze ustepuje pierwszenstwa pieszym?
T/N

8.

Klip: Samochod zatrzymał na srodku jezdni z włączonym lewym kierunkowskazem, po prawej pusta zatoczka na przystanek autobusowy. Kierunkowskaz samochodu stojacego jest bardzo slabo widoczny!
Czy kierujacy może wyprzedzić ten pojazd z prawej strony?
T/N

9.
Kilka osób stojących na jezdni w kamizelkach odblaskowych. Czy należy zmniejszyć prędkość?
T/N

10.
Obrazek z święcącym się światłem pomarańczowym na sygnalizacji ogólnej. Czy migające światło pomarańczowe oznacza zmianę w pierwszeństwie przejazdu?
T/N

11.
Do jakiego typu układu zalicza się ABS?
a) kierowniczy
b) hamulcowy
c) ...

12.
Klip: Znak a-21 (uwaga tramwaj), tramwaj wyjeżdża z pętli. Treść: Czy musisz ustąpić pierszeństwa tramwajowi? T/N

13. PIERWSZA POMOC: U której osoby nie zastosowałbyś defibrylatora?
a) kobiety w ciązy
b) dziecka poniżej 1 roku życia
c) osoby niepełnosprawnej
Wiem, że często pojawiała się odpowiedz "osobnie w strugach deszczu" czy coś takiego i to byłaby poprawna odp, ale co w takim przypadku??

14.
Zbliżasz się do znaku STOP. Treść: Czy zbliżasz się do drogi z pierszeństwem przejazdu?
T/N

15.
Jak zmienisz przednie koło w samochodzie?
a,b,c - nic nie pamietam

16.Klip: Jedziemy ulicą, dojeżdżamy do skrzyżowania, na wprost jest ulica ze znakiem B-1 (zakaz ruchu w obie strony). Pytanie: Czy jadąc na wprost, możemy wjechać na tą ulicę za znakiem aby zawrócić.
T/N

17.
Klip: Poruszająca się kolumna rowerów jednośladowych. Rowery poruszają się w dwóch grupkach, między tymi grupkami utworzyła się przestrzeń. Czy w tej sytuacji możesz wjechać pomiędzy poruszające się w kolumnie rowery?

z góry dziękuje, mam nadzieje, że ktos mi pomoże! :)
anaaaa1995

Postprzez rsx » niedziela 03 marca 2013, 16:32

Bayan napisał(a):12) czy możesz możesz zamienić lampę halogenową na ksenonową? TAK?

A masz podaną informację o homologację? Teoretycznie możesz, ale istnieją przypadki kiedy nie możesz.

anaaaa1995 napisał(a):Zapewne te pytania pojawiły się juz na stronie, jednak nie znam na nie odpowiedzi. Proszę o pomoc :)

1.Od czego najbardziej zależy długość hamowania
a) od nawierzchni
b) od szybkość reakcji kierowcy
c) od sprawnosci hamulcow
Wydaje mi się, że b, prawda?

2. Klip: Tramwaj wjeżdzający na skrzyżowanie, brak jakiegokolwiek oznakowania pionowego, linia p-14 na jezdni. Czy w tej sytuacji masz pierwszeństwo przed tramwajem?
NIE

3.
Klip: Policjant stojący do kierującego bokiem. Czy w tej sytuacji możesz skręcić w prawo?
TAK

4.Zdjęcie: Most oznaczony znakiem F-4.
Czy bezpośrednio za tym znakiem możesz zatrzymać pojazd?
NIE

5.Klip: Policjant kierujący ruchem na skrzyżowaniu, zwrócony bokiem do kierującego.
Czy w tej sytuacji możesz przejechać na wprost przez skrzyżowanie?
TAK

6.
Klip: Policjant kierujący ruchem zwrócony do kierującego przodem, na sygnalizatorze sygnał zielony.
Czy w tej sytuacji możesz wjechać na skrzyżowanie?
NIE

7.
Zdjęcie: Znak 'strefa ruchu'.
Czy kierujacy samochodem osobowym zawsze ustepuje pierwszenstwa pieszym?
NIE

8.
Klip: Samochod zatrzymał na srodku jezdni z włączonym lewym kierunkowskazem, po prawej pusta zatoczka na przystanek autobusowy. Kierunkowskaz samochodu stojacego jest bardzo slabo widoczny!
Czy kierujacy może wyprzedzić ten pojazd z prawej strony?
NIE

9.
Kilka osób stojących na jezdni w kamizelkach odblaskowych. Czy należy zmniejszyć prędkość?
TAK

10.
Obrazek ze święcącym się światłem pomarańczowym na sygnalizacji ogólnej. Czy migające światło pomarańczowe oznacza zmianę w pierwszeństwie przejazdu?
TAK - z reguły, nie widzę sytuacji

11.
Do jakiego typu układu zalicza się ABS?
a) kierowniczy
b) hamulcowy
c) ...

12.
Klip: Znak a-21 (uwaga tramwaj), tramwaj wyjeżdża z pętli. Treść: Czy musisz ustąpić pierszeństwa tramwajowi?
NIE

13. PIERWSZA POMOC: U której osoby nie zastosowałbyś defibrylatora?
a) kobiety w ciązy
b) dziecka poniżej 1 roku życia
c) osoby niepełnosprawnej
Wiem, że często pojawiała się odpowiedz "osobnie w strugach deszczu" czy coś takiego i to byłaby poprawna odp, ale co w takim przypadku??
Moim zdaniem zostaje tylko C)

14.
Zbliżasz się do znaku STOP. Treść: Czy zbliżasz się do drogi z pierwszeństwem przejazdu?
TAK

15.
Jak zmienisz przednie koło w samochodzie?
a,b,c - nic nie pamietam
Lekko odkręcisz śruby, podniesiesz auto lewarkiem, odkręcisz do końca, zdejmiesz, założysz nowe, zakręcisz sruby, opuścisz auto i dokręcisz na max

16.Klip: Jedziemy ulicą, dojeżdżamy do skrzyżowania, na wprost jest ulica ze znakiem B-1 (zakaz ruchu w obie strony). Pytanie: Czy jadąc na wprost, możemy wjechać na tą ulicę za znakiem aby zawrócić.
NIE

17.
Klip: Poruszająca się kolumna rowerów jednośladowych. Rowery poruszają się w dwóch grupkach, między tymi grupkami utworzyła się przestrzeń. Czy w tej sytuacji możesz wjechać pomiędzy poruszające się w kolumnie rowery?
NIE

z góry dziękuje, mam nadzieje, że ktos mi pomoże! :)
Obrazek
rsx

Postprzez gumiok9876 » niedziela 03 marca 2013, 16:35

w pierwszym bedzie A .
gumiok9876

Postprzez rsx » niedziela 03 marca 2013, 16:39

gumiok9876 napisał(a):w pierwszym bedzie A .

Nie zgodzę się, wykresy s(t) wykazują, że prawie 50% przejechanego dystansu podczas hamowania zależy od czasu reakcji kierowcy. Nawierzchnia owszem, również ma ogromny wpływ, jednak czas reakcji kierowcy ma największe znaczenie. Chyba, że rozpatrujemy hamowanie na lodzie, gdzie droga hamowania rośnie ponad 2-3krotnie, wtedy można dywagować.
Obrazek
rsx

Postprzez jasper1 » niedziela 03 marca 2013, 16:42

A w 15 będzie B, nie ma ani wskazań ani przeciwwskazań do defibrylacji u dzieci < 1 rok, u pozostałych stosujemy, jeśli są wskazania. Co do pierwszego tez uważam, że A, bo nawierzchnia to nie tylko materiał z którego jest zrobiona, ale teżjej stan 9mokra, oblodzona itd.)
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez gumiok9876 » niedziela 03 marca 2013, 16:43

Sprawdziłem to mam takie pytanie w testach i prawidłowa odpowiedz to właśnie nawierzchnia.
gumiok9876

Postprzez rsx » niedziela 03 marca 2013, 16:49

jasper1 napisał(a):A w 15 będzie B, nie ma ani wskazań ani przeciwwskazań do defoprylacji u dzieci < 1 rok, u pozostałych stosujemy, jeśli są wskazania. Co do pierwszego tez uważam, że A, bo nawierzchnia to nie tylko materiał z którego jest zrobiona, ale teżjej stan 9mokra, oblodzona itd.)

Można zarówno u dzieci < 1 r.ż. jak i u kobiet w ciąży więc dlaczego mielibyśmy nie zaznaczyć odp C) u osób niepełnosprawnych? Osoby z dolegliwościami kardiologicznymi (choć to może nie podlega pod niepełnosprawność) mogą nie przeżyć takiej akcji. Podobnie osoby z porażeniem mózgowym.

Jeżeli taki jest klucz odpowiedzi to w porządku, zadanie czysto matematyczne właściwie.
Obrazek
rsx

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy