Zonaimad napisał(a):1.A co ma piernik do wiatraka?

Sygnalizator świetlny dotyczy całej drogi? Gdzie tak jest napisane?

Nigdzie, więc dotyczy (w uogólnieniu) pasa ruchu pod sobą, albo jezdni ze swej lewej strony.
2.A co ma D-1 do D-3?

Najpierw mówisz o znaku D-1, a potem nagle ni z tego ni z owego... o drogach jednokierunkowych?

Nie rozumiem. Ale być może to dlatego, że nie widzisz istotnej różnicy
3.No i?

Par. 1.2 to słowniczek pojęć, więc nic dziwnego że odnosi się do niego każdy przepis z rozporządzenia.
4.Przepisy szczególne dotyczące znaku D-1 mówią, że znak ten dotyczy całej
drogi. Nie jezdni, nie jezdni lub drogi, a
drogi. To
jest przepis szczególny i to, że nie został wyodrębniony do osobnego ustępu czy paragrafu nie oznacza, że jest inaczej.
5."Przepis szczególny" nie musi stanowić jakieś odrębnej jednostki redakcyjnej, nie wiem skąd ci to przyszło do głowy - owszem, on jest "szczególny" ale nie w tym sensie, w którym ci się wydaje.

Nie musi być wyryty złotymi literami w marmurze, by był szczególny.

Wystarczy, że reguluje jakąś kwestię w sposób szczególny względem przepisu ogólnego.
6.Oczywiście lista przytoczona przez ciebie jest właściwa, ale niekompletna.

Najprostszy dowód:

Czy ten znak dotyczy widocznej na zdjęciu jezdni?

Dlaczego? Przecież znaki dotyczą jezdni? Tak jest przecież napisane w par. 2.1. Gdzie się podział przepis szczególny mówiący o tym, że znak C-16 nie dotyczy jezdni znajdującej się po jego lewej stronie?

Skoro go nie ma, to dlaczego ta droga dla pieszych ma dwa pasy ruchu, w tym nawet lewoskręt?
7.Ostatnie zdanie.
1. Jak to co ? To samo.
W ten sam sposób odpowiadam Ci-D-1 dotyczy całej drogi ? Gdzie to napisane ?
Tutaj już dobrze odpowiadasz, że nie dotyczy lewej strony ( Par 2.1) , to dlaczego ma D-1 dotyczyć całej drogi ?
Rozważ sobie po kolei trzy sytuacje:
-skrzyżowanie równorzędne
-skrzyżowanie , gdzie pierwszeństwo jest ustalone za pomocą znaków
-skrzyżowanie , gdzie pierwszeństwo jest ustalone za pomocą sygnalizacji świetlnej
I odpowiedz , na jakiej podstawie w poszczególnych przypadkach poszczególne części drogi raz są w relacji z ruchem poprzecznym, a raz już nie ?
Pomijam przypadki ruchu skanalizowanego lub kierowanego za pomocą sygnalizatora S-3.
2. To samo ma.D-1 jak zarówno D-3 dotyczą drogi. Nie widzę specjalnej różnicy nad "szczegółowością" znaczenia tych dwóch znaków opisanych odpowiednio w par. 43 i 44.
Dlatego cały czas proszę o przepis podnoszący wyjątkowość D-1 nad resztą znaków.
Zacytowałeś par 44 i w przypadku zdjęcia , które wrzuciłem dotyczy drogi czy jezdni ?
a widzisz różnicę, dlaczego jest dodane ..lub jezdni ? Pomogę Ci zdjeciem
http://goo.gl/maps/zRx0uDroga dwujezdniowa.
3. Gdzie masz to napisane, ze jest to "słowniczek" ?
Masz hierarchię:
Par 1.2 co to jest
Par 2.1 zakres obowiązywania
podane przeze mnie przykłady to wyjatki od reguły określonej w par 2.1
To na co sie powołujesz jest tylkoopisem znaku, żeby wiedzieć kiedy jest ta droga z pierwszeństwem czy podporządkowana przywołana w par 1.2.
Jak można znaczenie znaku podawać jako warunek szczególny ?
4. cały czas czekam na przepis w którym jest napisane, że dotyczy
całej drogi.
W par 43 nie ma nic takiego napisanego, w 44 też
Pokaż mi przepis, że par 2.1 dotyczy znaków i sygnałów za wyłączeniem D-1 ( a przy okazji równiez A-7 i B-20)
http://goo.gl/maps/HRjrWczy idący pieszy ma sie zastosować do znaku B-20 "stop"
przecież jest napisane według Ciebie ,ze dotyczy całej drogi , w tym przypadku ,podporządkowanej.
Czy tylko D-1 został w jakiś tajemniczy sposób wyłączony ?
Może znowu jakaś własna interpretacja nie mająca nic wspólnego z PoRD ?
5. W przykładach które podałem sens paragrafów nie budzi wątpliwości co do wyłączeń spod par 2.1 bez "złotych napisów na marmurze"
dalej tkwisz przy znaczeniu znaku , a nie jego zakresie obowiazywania. Ale poczekam na odpowiedź z pkt 4.
6. oczywiście że niekompletna. nie napisałem, ze podałem wszystkie szczególne.
Podałem pierwsze z brzegu.
A ten Twój przykład to nie wiem do czego ma sie odnosić ?
Przecież jest to właśnie kolejny przepis szczególny stanowiący wyłączenie par 2.1.
Równie dobrze mógłby byc po lewej stronie drogi i nie widzę powodu aby nie miał obowiązywać
Jest napisane ,ze ta część drogi jest przeznaczona dla konkretnych użytkowników bez umiejscawiania jej względem pozostałych części drogi.
jak takis cwany to wypowiedz sie w kwestii kierunku mozliwego do obrania przez pieszych np tu
http://goo.gl/maps/hTWBZMoże ten pieszy pójść prosto na skrzyżowaniu ?
7. Nie wiedziałem,ze masz takie chody i twoje przemyslenia są umieszczone w ustawie lub rozporządzeniu. Możesz podać numer artykułu lub paragrafu ?