Kto ma pierwszenstwo ?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kto ma pierwszenstwo ?

Postprzez szerszon » piątek 22 lutego 2013, 11:49

szerszon

Re: Kto ma pierwszenstwo ?

Postprzez Borys_q » piątek 22 lutego 2013, 11:53

Kolejna bzdura prawna, ale sytuacja nie jest określona, ani pojazd nie ma obowiązku ustępowania kolumnie ani kolumna pojazdowi, zostaje szczególna ostrożnośc i ograniczone zaufanie.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez rocko19 » piątek 22 lutego 2013, 11:59

Skoro kodeks sytuacji nie rozwiązuje to razem oboje mają pierszenstwo wiec mysle ze pojazd jeżeli zdąży przejechac to jedzie przed pieszymi. Pozdrawiam.
rocko19

Postprzez szerszon » piątek 22 lutego 2013, 12:00

Co sądzisz o art 11.1 ? W sumie kolumna pieszych to piesi... :D
szerszon

Postprzez Borys_q » piątek 22 lutego 2013, 12:04

Pieszy, a kolumna pieszych to dwia różne twory, kolumna pieszych posiada kierującego (kierownika lub dowódcę). Czy kolumna pieszych na drodzę jedno kierunkowej skręca w lewo od lewej krawędzi??

EDIT:

Do kolumny 12.1 się stosuje.
Ostatnio zmieniony piątek 22 lutego 2013, 12:09 przez Borys_q, łącznie zmieniany 1 raz
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez rocko19 » piątek 22 lutego 2013, 12:07

Jeżeli nie ma pobocza lub czasowo nie można z niego korzystać, pieszy może korzystać z jezdni, pod warunkiem zajmowania miejsca jak najbliżej jej krawędzi i ustępowania miejsca nadjeżdżającemu pojazdowi.

Myśle że jednak to nie rozwiąże nam pokazanej sytuacji na zdjęciu, ponieważ do tego rodzaju pieszych idących kolumną stosuje się Art 12, no ale to jest tylko moje zdanie. Chyba kolejny babol w UPoRD.
rocko19

Postprzez szerszon » piątek 22 lutego 2013, 12:08

Z Art 12.1 wynika ,ze nie powinna.
A tu rozwinięcie tematu
http://www.autocentrum.pl/pic.php?file=1361527572.6.jpg
szerszon

Postprzez rocko19 » piątek 22 lutego 2013, 12:18

Jak są znaki D-1 i A7 to zmienia to przeca wszystko.
A7 zobowiązuje do Ustąpienia Kierującym i Pieszym, a kolumna to przecież Piesi. Także w sytuacji równorzędnej jest problem, jak mamy znaki problem się rozwiązuje.
rocko19

Postprzez LeszkoII » piątek 22 lutego 2013, 12:22

Kolumna ma tu pierwszeństwo(rys.1), bo samochód skręca w drogę poprzeczną. Inne pytanie, czy kolumna ma stosować się do znaków drogowych np. D-1, B-36, C-1...
Raczej kolumna "powinna być"(nie jest to wymagane) pilotowana przez kierującego ruchem(nie mylić z kierownikiem, który nie musi mieć żadnych uprawnień).

EDIT:
2. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o: 1) drodze z pierwszeństwem - rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga z pierwszeństwem, na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania ma pierwszeństwo w stosunku do kierujących zbliżających się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako podporządkowana;
2) drodze podporządkowanej - rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga podporządkowana, na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa kierującym zbliżającym się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako droga z pierwszeństwem;

Pytanie: Czy prowadzący kolumnę pieszych(kierownik) jest kierującym :?:
kolumna pieszych – zorganizowaną grupę pieszych prowadzoną przez kierownika lub dowódcę;
Ostatnio zmieniony piątek 22 lutego 2013, 12:32 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » piątek 22 lutego 2013, 12:31

rocko19 napisał(a):Jak są znaki D-1 i A7 to zmienia to przeca wszystko.
A7 zobowiązuje do Ustąpienia Kierującym i Pieszym, a kolumna to przecież Piesi. Także w sytuacji równorzędnej jest problem, jak mamy znaki problem się rozwiązuje.
Nie tak do końca zmienia.
Dlaczego mam ustępować pieszym skoro mam A-7 ?
szerszon

Postprzez szerszon » piątek 22 lutego 2013, 12:34

LeszkoII napisał(a):Kolumna ma tu pierwszeństwo(rys.1), bo samochód skręca w drogę poprzeczną. Inne pytanie, czy kolumna ma stosować się do znaków drogowych np. D-1, B-36, C-1...
Raczej kolumna "powinna być"(nie jest to wymagane) pilotowana przez kierującego ruchem(nie mylić z kierownikiem, który nie musi mieć żadnych uprawnień).
Dlaczego kolumna ma mieć pierwszeństwo z powodu,ze samochód skręca /
w art 25.1 jest napisane, że mam ustąpić pojazdowi :wink:
Inne pytanie...ma sie zastosować do D-1 , a teraz moje pytanie -dlaczego ? :D
szerszon

Postprzez maryann » piątek 22 lutego 2013, 12:37

falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Borys_q » piątek 22 lutego 2013, 12:40

Pytanie: Czy prowadzący kolumnę pieszych(kierownik) jest kierującym

Ale spojrzałeś do artykułu 2 zanim to pytanie zadałeś??

20) kierujący — osobę, która kieruje pojazdem lub zespołem pojazdów, a także osobę, która prowadzi kolumnę pieszych, jedzie wierzchem albo pędzi zwierzęta pojedynczo lub w stadzie;

Inne pytanie...ma sie zastosować do D-1 , a teraz moje pytanie -dlaczego ?

dlatego:

2.Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:

1) drodze z pierwszeństwem - rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga z pierwszeństwem, na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania ma pierwszeństwo w stosunku do kierujących zbliżających się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako podporządkowana;

2) drodze podporządkowanej - rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga podporządkowana, na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa kierującym zbliżającym się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako droga z pierwszeństwem;
Ostatnio zmieniony piątek 22 lutego 2013, 12:49 przez Borys_q, łącznie zmieniany 1 raz
Borys_q

Postprzez rocko19 » piątek 22 lutego 2013, 12:46

Dlaczego kolumna ma mieć pierwszeństwo z powodu,ze samochód skręca /
w art 25.1 jest napisane, że mam ustąpić pojazdowi

Pewnie Leszko chodzilo o : 2. Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu przez jezdnię drogi, na którą wjeżdża.

Ale czy ten art trafia w temat zadany przez szerszona. Chyba nie..

Dlaczego mam ustępować pieszym skoro mam A-7 ?

Bo: ustąpienie pierwszeństwa - powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości, a pieszego - do zatrzymania się, zwolnienia lub przyspieszenia kroku;
Ostatnio zmieniony piątek 22 lutego 2013, 12:58 przez rocko19, łącznie zmieniany 1 raz
rocko19

Postprzez LeszkoII » piątek 22 lutego 2013, 12:52

rocko19 napisał(a):Pewnie Leszko chodzilo o : 2. Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu przez jezdnię drogi, na którą wjeżdża.
Właśnie o to mi chodziło, ale wycofuję się, bo jak celnie zauważył Borys - kierownik lub dowódca kolumny ma status kierującego a piesi w kolumnie to tak jakby "konie na drodze" słuchający się swojego pana.
Nie wiem jeszcze, co z art.25.1, bo rzeczywiście obejmuje on kierujących pojazdami. A co z poganiaczami bydła, kierującymi wierzchem, kolumną pieszych?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze