Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szerszon » piątek 22 lutego 2013, 11:49
przez Borys_q » piątek 22 lutego 2013, 11:53
przez rocko19 » piątek 22 lutego 2013, 11:59
przez szerszon » piątek 22 lutego 2013, 12:00
przez Borys_q » piątek 22 lutego 2013, 12:04
przez rocko19 » piątek 22 lutego 2013, 12:07
przez szerszon » piątek 22 lutego 2013, 12:08
przez rocko19 » piątek 22 lutego 2013, 12:18
przez LeszkoII » piątek 22 lutego 2013, 12:22
2. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o: 1) drodze z pierwszeństwem - rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga z pierwszeństwem, na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania ma pierwszeństwo w stosunku do kierujących zbliżających się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako podporządkowana;
2) drodze podporządkowanej - rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga podporządkowana, na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa kierującym zbliżającym się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako droga z pierwszeństwem;
kolumna pieszych – zorganizowaną grupę pieszych prowadzoną przez kierownika lub dowódcę;
przez szerszon » piątek 22 lutego 2013, 12:31
Nie tak do końca zmienia.rocko19 napisał(a):Jak są znaki D-1 i A7 to zmienia to przeca wszystko.
A7 zobowiązuje do Ustąpienia Kierującym i Pieszym, a kolumna to przecież Piesi. Także w sytuacji równorzędnej jest problem, jak mamy znaki problem się rozwiązuje.
przez szerszon » piątek 22 lutego 2013, 12:34
Dlaczego kolumna ma mieć pierwszeństwo z powodu,ze samochód skręca /LeszkoII napisał(a):Kolumna ma tu pierwszeństwo(rys.1), bo samochód skręca w drogę poprzeczną. Inne pytanie, czy kolumna ma stosować się do znaków drogowych np. D-1, B-36, C-1...
Raczej kolumna "powinna być"(nie jest to wymagane) pilotowana przez kierującego ruchem(nie mylić z kierownikiem, który nie musi mieć żadnych uprawnień).
przez maryann » piątek 22 lutego 2013, 12:37
przez Borys_q » piątek 22 lutego 2013, 12:40
Pytanie: Czy prowadzący kolumnę pieszych(kierownik) jest kierującym
20) kierujący — osobę, która kieruje pojazdem lub zespołem pojazdów, a także osobę, która prowadzi kolumnę pieszych, jedzie wierzchem albo pędzi zwierzęta pojedynczo lub w stadzie;
Inne pytanie...ma sie zastosować do D-1 , a teraz moje pytanie -dlaczego ?
2.Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1) drodze z pierwszeństwem - rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga z pierwszeństwem, na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania ma pierwszeństwo w stosunku do kierujących zbliżających się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako podporządkowana;
2) drodze podporządkowanej - rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga podporządkowana, na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa kierującym zbliżającym się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako droga z pierwszeństwem;
przez rocko19 » piątek 22 lutego 2013, 12:46
Dlaczego kolumna ma mieć pierwszeństwo z powodu,ze samochód skręca /
w art 25.1 jest napisane, że mam ustąpić pojazdowi
Dlaczego mam ustępować pieszym skoro mam A-7 ?
przez LeszkoII » piątek 22 lutego 2013, 12:52
Właśnie o to mi chodziło, ale wycofuję się, bo jak celnie zauważył Borys - kierownik lub dowódca kolumny ma status kierującego a piesi w kolumnie to tak jakby "konie na drodze" słuchający się swojego pana.rocko19 napisał(a):Pewnie Leszko chodzilo o : 2. Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu przez jezdnię drogi, na którą wjeżdża.