Henq napisał(a):pomijając tłumaczenie że "w Polsce ruch prawostronny" to czy jest jakiś przepis zabraniający mi jazdy tym lewym pasem?
Skoro jest obowiązek jazdy przy prawej krawędzi jezdni to należy jechać prawym pasem. Lewy służy tylko do wyprzedzania, omijania,....
LeszkoII napisał(a):Wystarczy duże zachmurzenie...chyba każdy wie, co to znaczy "szaruga".
A co widoczność jest wtedy gorsza? Na widoczność wpływa przejrzystość powietrza a nie chmury kilkaset metrów nad głową. Tak samo nie wpływa brak światła słonecznego.
LeszkoII napisał(a):Niestety mało kto zdaje sobie sprawę, że główną przyczyną obowiązku jazdy ze światłami w dzień jest widoczność pojazdów
Czyżby pojazdy w normalny dzień kiedy nie pada, nie leje, nie sypie, nie jest mglisto itp. pojazdy były NIEWIDOCZNE? Ja pierdykam. To jak na zachodzie te pojazdy są widoczne bez świateł?
Borys_q napisał(a):Właśnie dlatego nadal nie mogę zrozumieć czemu z dziennymi się pozycyjne tylne nie świecą ale może ustawodawca wie lepiej.
Proponuję ustawić dwa pojazdy i porównać. Czyżby ten w dwiema malutkimi 5W żarówkami były znacznie lepiej widoczny od wielkiej bryły samochodu?
A i jeszcze proponuję porównać jak wyróżniają się stopy przy żarówkach dwużarnikowych kiedy palę się pozycje.
lith napisał(a):z dalszej odległości autko bez pozycyjnych z tyłu może umknąć. Jak jedzie z podobną prędkością to pół biedy, gorzej jak np. stoi, albo jedzie zdecydowanie wolniej.
A pojazdy zaparkowane na jezdni? Rozjeżdżasz je?
lith napisał(a):Mi się dużo lepiej jeździ przy włączonych światłach. Łatwiej po prostu ocenić odległość, prędkość, zauważyć sam pojazd.
Jesteś pewien? Postaw dwa samochody z mocniejszymi i słabszymi światłami w tej samej odległości. Który będzie wydawał się bliżej?
Tak samo prędkość pojazdu można ocenić po powiększającej się bryle. Światła skutecznie tę bryłę maskują.
lith napisał(a):Jak wszyscy jeżdżą bez świateł też jest znośnie.
Jest najbezpieczniej. Bo jak coś świeci i jest lepiej widoczne to coś jest gorzej widoczne. Wiadomo o jakich uczestnikach ruchu mowa i którzy przez ten przepis tracą?