Przecinające się niewyznaczone tory jazdy

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Przecinające się niewyznaczone tory jazdy

Postprzez Revan » wtorek 12 lutego 2013, 17:10

Jeszcze raz ponawiam moje pytanie bo zostało bez odpowiedzi...

Mam pewną watpliwosc dotyczaca zjazdu w dol z wiaduktu w Łodzi na Maratońskiej ze skretem w lewo w Waltera Janke. Jedziemy droga podporzadkowana, mamy dwa pasy do skretu w lewo.

http://i48.tinypic.com/30ivy9i.jpg

Moje pytanie brzmi-czy moge dojechac do punktu 2 po ustapieniu pierwszenstwa jadacym z lewej i zatrzymac sie w celu ustapienia pierwszenstwa tym z prawej? Co jezeli osoby jadace z prawej skrecajacy w lewo beda chcieli zawracac przy wysepce? Czy nie wjada wtedy na moj pas ruchu? Jak sie zachowac? Nigdy nie mialem tutaj problemu bo jakos zawsze zdarzalo sie ze bylo pusto, ale teraz mam watpliwosci...

Dodam ze po wjezdzie nie ma wyznaczonych pasów ruchu, zadnych lini podwójnych ciaglych, NIC.

Idealna sytuacja byloby czekanie az bedzie zupelnie pusto i wtedy szybko smignac do punktu 3,ale co jezeli juz sie tak zdarzy ze ktos mi wyjedzie z mojej prawej strony gdy ja jestem w punkcie 2? Puszczam, to oczywiste, ale co jezeli bedzie zawracac? Odpowiecie-zawroci na szeroko, ale...no wlasnie ale...
WORD ŁÓDŹ MARATOŃSKA

Kategoria B 12.03.2013 plac (+), miasto (+)
Revan

Re: Przecinające się niewyznaczone tory jazdy

Postprzez lith » wtorek 12 lutego 2013, 17:26

Jak będzie chciał zawracać to po prostu najwyżej nie ustąpisz mu pierwszeństwa. Ja raczej bym unikał zatrzymywanie się w miejscu 2 i starał się przynajmniej do 3ki na raz dojechać. Ale jak duży ruch to wiadomo, że może być ciężko i wypada wykorzystywać każdą okazję.
lith

Postprzez Revan » wtorek 12 lutego 2013, 17:28

Ostatnio widzialem jak auta jadace tym torem zaznaczonym na obrazku, tyle ze z pasa lewego, przejezdzaly pomiedzy czekajacymi po skrecie autami ktore nadjechaly z prawej strony...problem polega na tym ze jestem na etapie robienia prawa jazdy i sam nie wiem jakby to bylo potraktowane na egzaminie :) Chociaz w realnym zyciu podobno duzo tam wypadkow wlasnie z powodu niewyznaczonych pasow i braku zakazu zawracania. Dzieki za odpowiedz!
WORD ŁÓDŹ MARATOŃSKA

Revan

Postprzez lith » wtorek 12 lutego 2013, 17:39

Na egzaminie bym chyba nie zaryzykował stanięcia w 2, przynajmniej według tego jak to z góry wygląda. W rzeczywistości bym pewnie wjechał i się za dużo nie zastanawiał.
lith

Postprzez LeszkoII » wtorek 12 lutego 2013, 20:00

Mnie zastanawia, dlaczego bierzesz tylko pod uwagę miejsce "2". A nie przy lewej stronie przełączki czyli w miejscu gdzie zawracają z drogi głównej po Twojej lewej. No ale z prawego pasa w lewo, to zatrzymałbym się w punkcie "2" mając po swojej lewej innego skręcającego w tym kierunku co ja. Tam szerokość 10 metrów więc spokojnie jeden samochód nikomu nie przeszkodzi - a o zawracających się nie martw.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Revan » środa 13 lutego 2013, 00:25

Z mojej lewej strony nie moga zawrocic bo pas skrajny lewy od ich strony jest tylko na wprost, widac to tez na zdjeciu bo przerywana po tej stronie nie jest zatarta-z drugiej zas jest ;)
WORD ŁÓDŹ MARATOŃSKA

Revan

Powrót do Sytuacje na drodze