Jak się ustawić ?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Jak się ustawić ?

Postprzez Henq » sobota 02 lutego 2013, 00:00

Jest jakiś przepis zabraniający stania na torowisku?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » sobota 02 lutego 2013, 00:07

Art. 49.1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:(1)na przejeździe kolejowym, na przejeździe tramwajowym(...)
Art. 28. 4. W razie unieruchomienia pojazdu na przejeździe kolejowym, kierujący jest obowiązany niezwłocznie usunąć go z przejazdu, a jeżeli nie jest to możliwe, ostrzec kierującego pojazdem szynowym o niebezpieczeństwie.

Drobne uwagi - unieruchomienie(ogólnie) nie koniecznie musi oznaczać zatrzymanie/postój; nie dotyczy warunków ruchu.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Henq » sobota 02 lutego 2013, 00:17

LeszkoII napisał(a):
Art. 49.1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:(1)na przejeździe kolejowym, na przejeździe tramwajowym(...)
Art. 28. 4. W razie unieruchomienia pojazdu na przejeździe kolejowym, kierujący jest obowiązany niezwłocznie usunąć go z przejazdu, a jeżeli nie jest to możliwe, ostrzec kierującego pojazdem szynowym o niebezpieczeństwie.

Drobne uwagi - unieruchomienie(ogólnie) nie koniecznie musi oznaczać zatrzymanie/postój; nie dotyczy warunków ruchu.

To wiem, mi chodziło bardziej czy takie zatrzymanie (jak w sytuacji z postu) wynikające z warunków na drodze, przepuszczenie auta jadącego prosto gdy my skręcamy też podlega pod ten art, bądź reguluje to inny art?
Równie dobrze masz znak B-36 i zatrzymasz się bo np pieszy wszedł na drogę albo korek i co wg przepisów mandat?
Henq

Postprzez LeszkoII » sobota 02 lutego 2013, 00:27

Oczywiście, że nie podlega. Warunki ruchu dot. przepisów zmuszających do zatrzymania albo zaniechania jazdy, np. korek albo (czasem) dziwna organizacja ruchu.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » sobota 02 lutego 2013, 00:52

Henq napisał(a):Jest jakiś przepis zabraniający stania na torowisku?
Do kogo pytanie ? W tłum ?
szerszon

Postprzez Drezyna » sobota 02 lutego 2013, 13:47

W tym wątku raczej chodzi o ten przepis z PoRD:
"16.6. Kierujący pojazdem znajdującym się na części jezdni, po której jeżdżą pojazdy szynowe, jest obowiązany ustąpić miejsca nadjeżdżającemu pojazdowi szynowemu."
i z KWoRD:
"29.1. Jeżeli tor pojazdów szynowych znajduje się na jezdni, każdy użytkownik drogi przy zbliżaniu się tramwaju lub innego pojazdu szynowego powinien w miarę możliwości jak najszybciej zwolnić tor w celu przepuszczenia pojazdu szynowego."
LeszkoII napisał(a):

Unieruchomienie pojazdu w świetle przepisów jest oczywiście zawsze zatrzymaniem lub postojem :idea:
Drezyna

Postprzez Amos » sobota 02 lutego 2013, 15:59

Drezyna napisał(a):"16.6. Kierujący pojazdem znajdującym się na części jezdni, po której jeżdżą pojazdy szynowe, jest obowiązany ustąpić miejsca nadjeżdżającemu pojazdowi szynowemu."

Nie do wykonania jeśli tą częścią jezdni jest pas do lewoskrętu, a na sygnalizatorze S-3 dla tego pasa świeci się światło czerwone...

Drezyna napisał(a):
i z KWoRD:
"29.1. Jeżeli tor pojazdów szynowych znajduje się na jezdni, każdy użytkownik drogi przy zbliżaniu się tramwaju lub innego pojazdu szynowego powinien w miarę możliwości jak najszybciej zwolnić tor w celu przepuszczenia pojazdu szynowego."

O wiele lepszy zapis niż w naszym PoRD...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez Zonaimad » sobota 02 lutego 2013, 17:45

W zasadzie to nie ma, ale jest przepis nakazujący usunięcie się z torowiska, gdy nadjeżdża tramwaj.
Amos napisał(a):Nie do wykonania jeśli tą częścią jezdni jest pas do lewoskrętu, a na sygnalizatorze S-3 dla tego pasa świeci się światło czerwone...

To już twój problem. Możesz zaniechać zajęcia tego pasa, a jak już dojedziesz do celu - napisać list do organizatora ruchu z żądaniem zmiany tej chorej organizacji. Notabene - takie coś, co opisałeś, chyba nie ma prawa wystąpić. Przynajmniej ja się z tym nie spotkałem, ale autem jeżdżę głównie po beztramwajowych terenach (gdzie są tramwaje, to jeżdżę tramwajami, organizację ruchu mam wtedy gdzieś).
Zonaimad

Postprzez Amos » niedziela 03 lutego 2013, 15:18

Zonaimad napisał(a):
Amos napisał(a):Nie do wykonania jeśli tą częścią jezdni jest pas do lewoskrętu, a na sygnalizatorze S-3 dla tego pasa świeci się światło czerwone...

To już twój problem. Możesz zaniechać zajęcia tego pasa, a jak już dojedziesz do celu - napisać list do organizatora ruchu z żądaniem zmiany tej chorej organizacji. Notabene - takie coś, co opisałeś, chyba nie ma prawa wystąpić. Przynajmniej ja się z tym nie spotkałem, ale autem jeżdżę głównie po beztramwajowych terenach (gdzie są tramwaje, to jeżdżę tramwajami, organizację ruchu mam wtedy gdzieś).

Jest takie coś. W Łodzi na świeżo wyremontowanej ulicy Łagiewnickiej...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez Henq » niedziela 03 lutego 2013, 16:40

Zonaimad napisał(a):

W zasadzie to nie ma, ale jest przepis nakazujący usunięcie się z torowiska, gdy nadjeżdża tramwaj.

No też nie do końca, przepisy są tylko te co @drezyna zacytował czyli:
"16.6. Kierujący pojazdem znajdującym się na części jezdni, po której jeżdżą pojazdy szynowe, jest obowiązany ustąpić miejsca nadjeżdżającemu pojazdowi szynowemu."
i z KWoRD:

W "miarę możliwości" czyli: jeżeli już puściłeś tramwaj i zająłeś miejsce na torach z zamiarem skrętu w lewo (to wg mnie spełniłeś te warunki), ale auta nadjeżdżające z naprzeciwka uniemożliwiają wykonanie tego skrętu to nadal stoisz na torach i blokujesz ew przejazd dla tramwaju który nawet nie był widoczny jak wjeżdżałeś na te tory a teraz przyjechał. Więc nie masz możliwości opuszczenia torowiska a blokujesz ruch tramwaju, czy to złamanie przepisów? Wg mnie nie bo wjeżdżając na tory nie musisz mieć w głowie rozkładu jazdy tramwaju i wiedzieć że za 5min pojedzie nimi tramwaj.
Wiem że się nie pcha na skrzyżowanie jak nie można go opuścić, ale co w sytuacji gdy tory są na całym pasie i nie ma innej możliwości (przykład filmik Dworaka)?
Henq

Postprzez Zonaimad » niedziela 03 lutego 2013, 20:50

Henq napisał(a):W "miarę możliwości" czyli: jeżeli już puściłeś tramwaj i zająłeś miejsce na torach z zamiarem skrętu w lewo (to wg mnie spełniłeś te warunki), ale auta nadjeżdżające z naprzeciwka uniemożliwiają wykonanie tego skrętu to nadal stoisz na torach i blokujesz ew przejazd dla tramwaju który nawet nie był widoczny jak wjeżdżałeś na te tory a teraz przyjechał. Więc nie masz możliwości opuszczenia torowiska a blokujesz ruch tramwaju, czy to złamanie przepisów?

Polskie prawo o ruchu drogowym, w interesującym nas w tej dyskusji zakresie, nie zawiera żadnego "w miarę możliwości". Opierając się więc tylko na nim musimy mieć świadomość, że norma z art. 16 ust. 6 jest bezwzględnie obowiązująca. Innymi słowy - musimy mieć gdzie odjechać i to w naszym interesie jest zapewnić sobie miejsce do ewakuacji. Jeżeli go nie mamy to nasz problem i, siłą rzeczy, popełniamy wykroczenie w momencie nadjechania tego tramwaju. Nie ma w przepisach, że masz obowiązek zjechać z torów "w razie posiadania takiej możliwości". Po prostu ma Cię na nich wtedy nie być, obojętnie czy uciekniesz na sąsiedni pas ruchu, zaniechasz manewru, czy zamówisz helikopter żeby Cię wyciągnął - tyle prawo.

Słusznie wnioskujesz, że nie musisz mieć w głowie rozkładu tramwaju. Ale to oznacza tylko tyle, że musisz być świadomym tego, że może się on pojawić w każdym momencie.

To tak, jak z identycznym obowiązkiem (ustąpienia miejsca nadjeżdżającemu pojazdowi - w obu przypadkach w przepisach pada na ten temat identyczne sformułowanie) jaki jest nałożony na pieszego, który porusza się jezdnią. Tam, gdzie pieszy ma gdzie "uciec", problemu nie ma - może sobie iść, pamiętając by zejść z jezdni gdy nadjeżdża samochód. Co jednak, gdy takiego miejsca nie ma? W dłuuugiej dyskusji na tym forum, która miała kiedyś miejsce, padały takie konkluzje, że w sytuacji gdy pieszy nie ma miejsca na zejście z jezdni widząc jadący pojazd (skarpa, tunel, most, cokolwiek) - powinien zawsze stać na takiej drodze znak zakazujący ruchu pieszych. Można więc rozszerzyć ten przypadek (sytuacja prawna jest wszak dokładnie ta sama) i uznać, że organizator ruchu nie powinien dopuszczać do takiej możliwości, by auta nie miały gdzie zjechać z takiego torowiska widząc nadjeżdżający tramwaj. Powinien inaczej projektować skrzyżowania, albo zakazać skrętu.

Wracając do przypadku pieszego i niegdysiejszej dyskusji na ten temat - są przecież jeszcze sytuacje, gdy znaków nie ma. Albo dlatego, że ktoś był głupi i go nie ustawił albo dlatego, że po prostu sprawy nie da się rozwiązać organizacją ruchu (złe warunki atmosferyczne - śnieg, zaspy, nie ma gdzie zejść żeby się nie zapaść po pas). No i niektórzy mówili, że w tej sytuacji ma zadziałać zdrowy rozsądek pieszego: "nie ma tam dla mnie miejsca na zrobienie tego, co mi nakazuje prawo w razie spotkania pojazdu, a ja mam swój rozum i nie jestem samobójcą, więc nie idę". Rozszerzając to rozumowanie na przypadek tramwaju na torowisku powinno to wyglądać tak: "nie ma miejsca, żebym zrealizował ustawowy obowiązek zjechania z torowiska w razie nadjechania tramwaju, więc rozum podpowiada mi: nie wykonuję tego manewru". ;-)

Chyba, że wcześniejsi orędownicy opisanych przeze mnie teorii zmieniają zdanie na temat definicji słowa "ustąpienie miejsca" i ich wywody nie są już dłużej aktualne?

Henq napisał(a):Wiem że się nie pcha na skrzyżowanie jak nie można go opuścić, ale co w sytuacji gdy tory są na całym pasie i nie ma innej możliwości (przykład filmik Dworaka)?

Hmm... jeżeli boimy się, że nie poradzimy sobie z jakąś sytuacją drogową, to chyba najlepiej jej unikać. Jeżeli czuję się za mało pewnie, żeby jeździć samochodem po głównych drogach, to jeżdżę tylko po osiedlu... ;-)
Zonaimad

Postprzez Amos » wtorek 05 lutego 2013, 15:45

To już lepiej zmienić oba przepisy. Ten z torowiskiem dostosować do KWoRD, a ten z pieszym tak przeredagować, aby pieszy idący lewą stroną drogi (i w okresie niedostatecznej widoczności posiadający odblaski) nie musiał nikomu ustępować miejsca, gdy droga nie ma poboczy...
Ostatnio zmieniony środa 06 lutego 2013, 13:59 przez Amos, łącznie zmieniany 1 raz
Amos

Postprzez szerszon » wtorek 05 lutego 2013, 17:24

Zwracam tylko uwagę, ze wbrew wszelakiej maści interpretatorom PoRD nie ma czegoś takiego jak "bezwzględność" w przepisach.
Jak ktoś notorycznie przy tym sie upiera to znaczy,ze przespał parę lekcji teorii.
szerszon

Postprzez LeszkoII » wtorek 05 lutego 2013, 19:28

§ 89. 1. Znak P-12 "linia bezwzględnego zatrzymania - stop"
Wiadomo, że szerszonowi chodziło o brak bezwzględności pierwszeństwa... To tak jak by powiedzieć "mam większą rację niż...".
LeszkoII

Postprzez Zonaimad » piątek 08 lutego 2013, 19:43

szerszon napisał(a):Zwracam tylko uwagę, ze wbrew wszelakiej maści interpretatorom PoRD nie ma czegoś takiego jak "bezwzględność" w przepisach.
Jak ktoś notorycznie przy tym sie upiera to znaczy,ze przespał parę lekcji teorii.

Cholera. Wygląda na to, że twórcy teorii prawa przespali parę lekcji PoRD u szerszona.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Norma_bezwzgl%C4%99dnie_obowi%C4%85zuj%C4%85ca

(wiem, wiki kłamie, ale akurat ten artykuł w interesującym nas zakresie w miarę zgadza się z tym co miałem na egzaminach ze wstępu do prawoznawstwa ;-) )
Zonaimad

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze