Dlaczego na mnie zatrąbił ??

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Dlaczego na mnie zatrąbił ??

Postprzez ringus1 » środa 23 stycznia 2013, 13:31

maryann napisał(a):http://www.tvp.pl/krakow/jedz-bezpiecznie/wideo/uporczywa-jazda-lewym-pasem/9812005

2:00, taksówka jadąca lewym pasem.
Dworak: Ja wiem, co powie ten kierowca. Powie, że lewy pas był w TROSZKĘ... nienajlepszym stanie. Zgoda, w takim razie niech wystąpi do zarządcy drogi o zamknięcie tego pasa. I wtedy będzie mógł legalnie jechać lewym pasem.

I weź tu takiego gościa słuchaj na poważnie. Absolutny konformista. A co tam, rozwalę se zawieszenie, bo muszę jechać prawym pasem. Żenada.
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

Prawo jazdy na kat. A, B.
ringus1

Postprzez LeszkoII » środa 23 stycznia 2013, 20:16

Obejrzałem program. Nie w pełni zgadzam się z W.Cz.p. Dworakiem. Właściwie rzecz w usprawiedliwianiu się, że "gorszy pas", "dziury", pas nieodśnieżony lub specyficznie śliski. To są wszystko opinie subiektywne, ale może i lepiej aby samemu oceniać niż czekać aż łaskawie drogowcy przywrócą prawy pas do bezpiecznego użytkowania. Kontrargument, żeby zwrócić się o wyłączeniu pasa z ruchu uważam za absurdalny. Kto ma czas na takie papierki. Już szybciej zadzwonić do radia, TV i niech się tym zajmą dziennikarze, bo zarabiają na sensacjach. Akurat prawym pasem z filmiku rzeczywiście dało się jechać, ale gorszej nawierzchni pewnie wstydziliby się pokazać w programie bądź co bądź krakowskiego oddziału TVP.
Zapis o "poruszaniu się możliwie blisko prawej krawędzi jezdni" wskazuje na subiektywną ocenę takiej możliwości. Nie wierzę, że wszystkie prawe pasy w Krakowie na całej ich długości są dziurawe i z koleinami, więc kiedyś trzeba będzie zjechać na ten prawy pas.

A teraz z innej beczki. Co, jeśli chodniki w ogóle nie są odśnieżone a wręcz są przysypane błotem pośniegowym z jezdni, którą właśnie odgarniał pług? Czy mam broczyć po kolna takim chodnikiem czy uzasadnionym jest poruszanie się lewą stroną drogi bez chodnika? Tak bez chodnika, bo on jest zasypany na 30 cm. Ciekawe jakby odpowiedział pan Dworak a przede wszystkim jak Wy odpowiecie na tak postawione pytanie?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez maryann » czwartek 24 stycznia 2013, 09:50

Ja się zgadzam generalnie z prowadzącym co do zasady- nie raz taka "honda" podniosła mi ciśnienie na Konopnickiej, ale uwagi o trzech momentach:
(1; 1:30)I Nowosądecka... pprawy pa-ass nadajje ssśiĘ ddo jaaaz-dy! O mało kamera nie wypadła operatorowi z rąk, ale nawierzchnia nie jest taka zła!
(2; 0:47) AK od ROK- Volvo- jazda godna pochwały, co zostało nawet pokazane- pozostawienie wolnego prawego pasa pozwala łatwiej komuś nań wjechać.
(3; 4:20)Honda Jazz od Matecznego- "mamy jechać możliwie blisko prawej krawędzi", to dlaczego cały ten odcinek kamera pokonuje pasem środkowym??, a nie prawym?, a czasem trzecim od prawej(ale wyłączmy te do prawoskrętu).
Owszem, potrzeba analizy problemu i krytyki lewicowych lewusów, ale nie wylewajmy dziecka z kąpielą!
falsum in uno falsum in toto
maryann

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze