Witam serdecznie
Może od razu przejdę do rzeczy. Mam pewien problem.
Zapisałem się na egzamin praktyczny prawa jazdy.
Posiadam zaświadczenie lekarskie w którym nie widnieje wpis o konieczności noszenia okularów, tak samo na zdjęciu w dowodzie oraz tym do prawa jazdy nie posiadam okularów bo po prostu rzadko je noszę.
Od okulisty mam zalecenie, aby nosić je koniecznie przed komputerem, telewizorem, podczas wzmożonego wysiłku oczu.. i w sumie tak je noszę, komputer, telewizor i w szkole na lekcjach gdzie z daleka nie widzę z tablicy.
Posiadam jednak wadę wzroku, lecz bardzo niewielką, bo na jednym oku 0.25 a na drugim 0.5 dioptrii i w zasadzie nie przeszkadza mi jeśli jeżdżę bez nich.
Mimo wszystko jednak chciałbym pójść na egzamin prawa jazdy w okularach, bo chciałbym w takim czasie widzieć idealnie - to chyba zrozumiałe.
Nasuwa się wówczas pytanie, czy mogę do takiego egzaminu przystąpić w okularach, czy egzaminator może się przyczepić?
Zdania są podzielone, jedni mówią, że: jeśli nie masz adnotacji to nikt problemów robił nie będzie, jeśli miałbyś zalecenie aby je nosić to wtedy koniecznie musiałbyś przyjść w nich; drudzy natomiast twierdzą, że jeśli przyjdziesz w okularach na egzamin to egzaminator może Cię na wstępie oblać, bo posiadasz okulary a nie masz ich odnotowanych w papierach i to jest równoznaczne z poświadczaniem nieprawdy..
Wg. skoro lekarz wydał takie a nie inne zaświadczenie (pewnie ze względu na to, że widziałem na prawdę dobrze, bo wadę mam na prawdę niewielką) to chyba wiedział co robi i nie każą mi zmieniać tego w zaświadczeniu lekarskim. Przecież są ludzie, którzy noszą okulary, jako dodatek do ubioru - zerówki nie zerówki.. i teraz weź tu zabroń takiemu co przyzwyczajony w okularach, jeździć bez bo on nie ma w zaświadczeniu..
Zaznaczam, że radzę sobie dobrze bez okularów za kółkiem, ale jednak chcę pójść w nich aby mieć doskonałą ostrość widzenia. Czy będę musiał się tłumaczyć egzaminatorowi? Czy ma prawo mnie oblać za to, że przyjdę w okularach?
/// Konsultowałem się już ze znajomymi i wiem, że mieli identyczne sytuacje, nawet z dużymi wadami i egzaminatorzy kompletnie nie zwracali na to uwagi. Rozumiem jeśli na zdjęciu do dowodu i na zdjęciu do prawa jazdy taka osoba ma okulary, przychodzi również w okularach a w zaświadczeniu nie ma adnotacji.. tutaj coś śmierdzi. W moim przypadku jest zupełnie odwrotnie i chciałbym się dowiedzieć czy mam się czego obawiać?
Proszę też nie pisać postów typu "jak widzisz dobrze bez, to idź bez a nie kombinujesz jak koń pod górkę".. Chce się upewnić, co do swoich praw w tym przypadku i chciałbym zaczerpnąć opinii z własnego doświadczenia a nie z surowych przepisów określających warunki przystępowania do egzaminu, bo na nich nigdzie nie ma wzmianki na ten temat i nawet logicznie myśląc, robienie problemów w takim przypadku nie powinno być spotykane, ale egzaminatorzy są różni dlatego prosiłbym o jakieś opinie osób które miały do czynienia z taką sytuacją.
|| Jest to mój pierwszy post na tym forum i na prawdę nie jestem pewien czy piszę w dobrym dziale więc jeśli popełniłem błąd to proszę o przesunięcie go i z góry przepraszam.