LeszkoII napisał(a):Inni kierujący z radością przyjęliby informację pod postacią odpowiednio wcześniej włączonego kierunkowskazu co masz zamiar zrobić w najbliższym miejscu gdzie istnieje możliwość zmiany kierunku jazdy.
Od właściwego ustawienia się przed skrzyżowaniem okrężnym może decydować tylko organizator ruchu malując w takim miejscu znaki P-8/F-10. Kiedy takich znaków nie ma, PoRD nie obliguje mnie do zajmowania konkretnego pasa (w myśl art. 22). Znów chodzi o tą straszna "konieczność" sygnalizowanie zmiany kierunku jazdy kierunkowskazem i odpowiednim ułożeniu się na drodze wlotowej.
Skrzyżowania o ruchu okrężnym są doskonale dynamicznie przejezdne, ale niestety zwalniające ruch. Coś za coś. Zatem kogo obchodzi, jaki kierunkowskaz włączysz przed takim skrzyżowaniem? Wyboru pasa ruchu dokonujesz na podstawie własnej woli, jeśli nie ma strzałek kierunkowych przed.
szerszon napisał(a):1. takie teksty utwierdzają mnie w przekonaniu,ze PJ dla Ciebie to pomyłka.
Taka odpowiedź jest przykładem niemerytorycznej treści

Nie miałem nawet kolizji w ruchu drogowym, mam czyste konto za wykroczenia w kartotekach policji a wcześniej zdałem egzamin uprawniający mnie do kierowania innymi pojazdami niż rower.
szerszon napisał(a):2. No wyobraź sobie, ze nie wystarczy. Ktoś mi tu pisał, ze na rondzie nie ma drogi, a A-7 ostrzega przed drogą z pierwszeństwem.
powtórzę. No dramat !
Pewny jesteś, że tak należy rozumieć znak A-7...? A-7 i B-20 umieszczone w obrębie skrzyżowania dotyczą najbliższej jezdni. Czy przejazd kolejowy to droga? Czy przejście dla pieszych to droga? Wreszcie czy skrzyżowanie okrężne to droga? Nic takiego nie mówiłem... to Twoje wnioski. Zbyt dosłownie traktujesz PoRD; zastanawiasz się najpierw czy A-7 ustawione jest poprawnie... strasznie tak jeździć...
Leszko II napisał(a):3.A znasz jakiś przepis z PoRD lub Rozporządzenia, który obecnie zabrania mi wjechać na środek wyspy lub placu ze skrzyżowania o ruchu okrężnym?
szerszon napisał(a):3. Art 49.1.1) tak na początek.
na jakiej podstawie twierdzisz, że teren wyspy lub placu stanowi skrzyżowanie? Trochę dziwne..
Wyobraź sobie, że u mnie w mieście są dwa parkingi na placu, wokół którego odbywa się ruch okrężny. Nie rozumiem Twojej odpowiedzi.
szerszon napisał(a):czekam na przykład ,że drogi jednokierunkowe są nienormalne, bo statystycznie jest ich mniej.
Drogi jednokierunkowe są w przybliużeniu równie nienormalne(lecz moim zdaniem mniej) niż skrzyżowania o ruchu okrężnym. Myślę, że każda statystyka to potwierdzi, bo o niej mówiłem. Nienormalność skrzyżowań okrężnych na szczęście nie opiera się na statystyce.
Nikogo nie zdyskryminowałem. (poza tym jestem oburęczny

)
szerszon napisał(a):5. Nic nie rozumiesz. na rondzie jest powierzchnia skrzyżowania.
Jak Ci wspominałem. jesteś niekonsekwentny-nie ma drogi, a jest jezdnia.
może istnieć jezdnia bez drogi ?
A to już pytaj ustawodawcy. Zapytaj go, czy może istnieć pas ruchu bez jezdni? Takich niedociągnięć lub wprost sprzeczności można wyciągać pełno w PoRD. Dlatego chyba ten temat jeszcze się nie zakończy. Szkoda, że w punkcie 5. nie napisałeś nic ciekawego np. co rozumiesz przez "kierunek jazdy" a co "przez kierunek ruchu". Odpowiedź bardzo pożądana, bo wniosłaby więcej do dyskusji.