LeszkoII napisał(a):1. To Ty sugerujesz zmianę kierunku jazdy na skrzyżowaniu okrężnym, nie ja!
2.Przepisy nie sa od pozwalania, tylko od precyzyjnego określenia co należy zrobić/ "byc obowiązanym do czegoś". Znak C12 opisany jest precyzyjnie. Art. 22.5 też.
3. Pewnie, że mogę. A co to ma do ruchu okrężnego? Może tylko to, że zawracając na takim skrzyżowaniu bardzo trudno utrudnic ruch z tego powodu.
4.Podaj mi przepis, który zobowiązuje mnie sygnalizować przed skrzyżowaniem zmianę kierunku jazdy(w szczególności chodzi o skrzyż. okr.
5. Niema tam zapisu "przed skrzyżowaniem", kłamco
6.Przecież podałem Ci fragmenty. Nie ma zróżnicowania ważności zn. pionowych nad poziomymi.
7.Zobacz na oznakowanie na autostradach. Ruch jest kanalizowany bezkolizyjnie. Masz strzałki P8 na pasach. Strzałki informują Cie o tym, gdzie Cię wyprowadzi ruch danym pasem.
8. Nie mniej jednak, znajdujac sie JUŻ na skrzyżowaniu okręznym - takie znaki nie mają sensu zmiany kierunku jazdy. Albo może znak C12 nie ma sensu?
Widzę, ze omijasz trudniejsze kwestie

1. Sugeruję,ze kierunek jazdy zmienia sie na skrzyżowaniu, a sygnalizuje sie wyrażnie i zawczasu.
Czy na każdym skrzyzowaniu zmieniając kierunek jazdy sygnalizujesz to dopiero w momencie jego opuszczania ?

ja sugeruję zasygnalizować np lewoskręt już przed wjazdem na skrzyzowanie, a Ty piszesz ,ze np strzałki kierunkowe "informują"
2. No to Ci precyzyjnie określają

Zawczasu i wyrażnie.Przy C-12 nie znalazłem nic o zmianie kierunku jazdy...może mamy inny PoRD ?

3. a jak zawracasz ? poczynając od kierunku w prawo ?

4.5.czy masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem ? Nie łapiesz , co to jest zawczasu ?
To 'zawczasu" to dopiero na skrzyżowaniu ? Jestem pod wrażeniem...
Art 22.5 nie jest zrozumiały ?
Czy wjeżdżając na skrzyżowanie z zamiarem skrętu w lewo sygnalizujesz to dopiero na skrzyżowaniu ?
Jak sie to ma do poinformowania innych użytkowników o zamiarach na skrzyżowaniu ?
6. To co podałeś jest wzięte pod Twoją "teorię"
raz sie powołujesz na 220, bo pasuje, innym razem na 170 , bo pasuje.
A w sumie jest to guzik warte w kontekście tej dyskusji.
Znak poziomy P-8b nie jest "istotny" i pełni funkcję "informacyjną" , a C-12 to już może być-tylko jeszcze fajnie byłoby, gdybyś miał o tym pojęcie.
7.I co z tego ? Zwalnia to z obowiązku sygnalizowania pasa ruchu lub zjazdu z autostrady na węźle ?
8.Sensu nie ma prawy kierunkowskaz przy zjeździe ze skrzyżowania na wprost

Pisałem już. U mnie zdawałbyś do us....śmierci.
dylek
mniejsze te zdjęcia, bo mi się ekran skończył...