Czy taki znak jest dopuszczony w Polsce?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Czy taki znak jest dopuszczony w Polsce?

Postprzez LeszkoII » niedziela 30 grudnia 2012, 19:07

Obrazek
Bardzo mi się spodobał, bo dotyczy ruchu okrężnego.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Re: Czy taki znak jest dopuszczony w Polsce?

Postprzez lith » niedziela 30 grudnia 2012, 19:15

Ja póki co tylko w Słowenii spotkałem takie coś
lith

Postprzez Henq » poniedziałek 31 grudnia 2012, 11:42

Niestety u nas jest bezkształtny proste linie
Obrazek
i pewno dlatego wiele osób ma problem z jazdą po rondzie :D
Ostatnio zmieniony poniedziałek 31 grudnia 2012, 17:43 przez Henq, łącznie zmieniany 1 raz
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 31 grudnia 2012, 13:37

Ciekawe czy jest też odpowiednik znaków poziomych P-8.
Lith a gdzie dokładnie spotkałeś się z takim znakiem? Spróbuje poszukać w ciemno na google street.
Te znaki fajnie pokazują, że faktyczna zmiana kierunku jazdy jest dopiero za skrzyżowaniem okrężnym. Jeśli to oznacza znak, to nie byłoby przeszkód sygnalizować ten "za-skręt".

Natomiast już zupełnie perfekcyjnym rozwiązaniem byłoby zastosowanie takich znaków:
Obrazek
Pomysł mojego autorstwa. Lewy pasem opuszczamy ruch okrężny na 3. wylocie, środkowym opuszczamy na 3. lub 2. wylocie, prawym opuszczamy na 1. wylocie. Czyż to nie jest jasne, proste i czytelne?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 31 grudnia 2012, 20:59 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Henq » poniedziałek 31 grudnia 2012, 14:27

LeszkoII napisał(a):Czyż to nie jest jasne, proste i czytelne?

Hehe a wyobraź sobie rondo z 15 wylotami już się nie robi takie proste i czytelne :)
(wiem abstrakcyjna sytuacja, ale...)
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 31 grudnia 2012, 14:51

LeszkoII napisał(a):Hehe a wyobraź sobie rondo z 15 wylotami już się nie robi takie proste i czytelne
(wiem abstrakcyjna sytuacja, ale...)
Takich rond przynajmniej w Polsce :) nie będzie.
LeszkoII

Postprzez lith » poniedziałek 31 grudnia 2012, 15:15

@ LeszkoII
Akurat Twoje jest kompletnie nieczytelne :D Zupełnie nieintuicyjne. Niby rozrysowujesz rondo, ale wyloty zupełnie bez związku z rzeczywistością. Poza tym liczenie wylotów tez nie jest zawsze jednoznaczne- jak się pojawiają jakieś dodatkowe zjazdy np., na stacje benzynową, czy dojazd do obiektu. Albo czy to był też zjazd, czy tylko wlot. Policzyć, nie policzyć? Można się totalnie zamieszać.

A co do Słowenii to odniosłem wrażenie, że jest to tam standard.
Street View tam niestety nie ma. Tutaj znalazłem jakieś pojedyncze zdjęcie, gdzie widać oznakowanie poziome:
http://goo.gl/maps/Brxii
lith

Postprzez dylek » poniedziałek 31 grudnia 2012, 18:25

lith napisał(a):Tutaj znalazłem jakieś pojedyncze zdjęcie, gdzie widać oznakowanie poziome:
http://goo.gl/maps/Brxii

Lith - no to teraz komuś namieszałeś w głowie.... :D
Jak mogłeś wkleić fotę, gdzie jest pokazane znakiem, że ruchem okrężnym można pojechać zarówno w prawo, jak i prosto oraz w lewo...
Ktoś nie będzie teraz mógł spać po nocach....
Ty bezduszny,ty... : :mrgreen:
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 31 grudnia 2012, 21:12

Dylek, przed skrzyżowaniem istnieją jeszcze tablice informacyjne. W kontekście treści takich znaków przed skrzyżowaniami, strzałki kierunkowe spełniają podobne znaczenie informacyjne. Nawet te w Polsce, Niemczech, Czechach czyli wszędzie w Europie.

Rzeczywiście Lith, trochę głupio nauczyć się liczyć do 4,5,6 może 7. Kierunek jazdy od punktu przed skrzyżowaniem do punktu za skrzyżowaniem może być w "któreś lewo", w "któreś prawo" i w "którs na wprost". Numer zjazdu byłby precyzyjniejszą informacją. Skoro byłaby taka trudność pomylenia zjazdu ze stacją benzynową, przydałyby się tez tablice informacyjne przed skrzyżowaniem.
Zawsze wiemy, gdzie chcemy dojechać. Wystarczy mapa albo znajomość miasta.
LeszkoII

Postprzez lith » środa 02 stycznia 2013, 10:53

Może gdzie to zazwyczaj wiemy, ale którędy to już bardzo nie zawsze :D
Nie ma co mnożyć znaków w nieskończoność i podpisywać- to zjazd , a tamto nie zjazd. GPS'y przecież liczą numerami zjazdów i często nie jest to precyzyjne. Jak jest droga, ale jest zakaz wjazdu to jest zjazd, czy nie ma zjazdu itd. Dla mnie takie obowiązkowe liczenie przekombinowane jest... od września zasuwam po rondzie praktycznie za każdym razem jak jade do mieszkania... i jakoś do tej pory nigdy mnie nie zainteresowały, który to jest zjazd.... jak się zastanowię to chyba 4 (na chyba 7)
lith

Postprzez piotrz » środa 02 stycznia 2013, 11:11

Coś podobnego: 2 pasy, z prawego skręcamy w prawo, z lewego w prawo i za chwilę w lewo (czyli zygzakiem); na lewym pasie namalowany zygzak (znaki pionowe i poziome).

http://maps.google.pl/?ll=51.248136,22.552207&spn=0.008959,0.01929&t=h&z=16&layer=c&cbll=51.248234,22.552193&panoid=YrfYB3zKtMihDaWHCMdgow&cbp=12,177.5,,0,25.43
piotrz

Postprzez LeszkoII » środa 02 stycznia 2013, 11:41

piotrz napisał(a):Coś podobnego: 2 pasy, z prawego skręcamy w prawo, z lewego w prawo i za chwilę w lewo (czyli zygzakiem); na lewym pasie namalowany zygzak (znaki pionowe i poziome).

Znak fajnie informuje, jaki będzie układ pasów ruchu za najbliższym skrzyżowaniem. Czyli niby pokazuje, że pas do skrętu w prawo, ale wyprowadzający za skrzyżowaniem na pas dla skrętu w prawo na następnym. To Lublin, no proszę :) Tak przy okazji Lublina to zrobiłem sobie wycieczkę wirtualną na ronda. Zadziwiło mnie dodatkowe oznakowanie C-9 znajdujące się na wyspie przed każdym wlotem. Ciekawe, jaką istotną treść wnosi ten znak.
http://goo.gl/maps/AIjuf
http://goo.gl/maps/V57lo
http://goo.gl/maps/s8l9S
Może ten C-9 ma uchronić kierowcę przed wjechaniem w wyspę. Czytałem, że lubelskie skrzyżowania z C-12 biją niechlubne rekordy w ilościach kolizji. http://ronda.blox.pl/2012/12/Co-z-tym-rondem.html Ciekawe, co jest tego przyczyną :mrgreen:
-----------------------
Wracając do tematu, udało mi się znaleźć rondo z oznakowaniem z pierwszego wpisu.
http://www.youtube.com/watch?v=iQ-eYcj-oAs#t=35
LeszkoII

Postprzez piotrz » środa 02 stycznia 2013, 12:52

LeszkoII napisał(a): Czytałem, że lubelskie skrzyżowania z C-12 biją niechlubne rekordy w ilościach kolizji. http://ronda.blox.pl/2012/12/Co-z-tym-rondem.html Ciekawe, co jest tego przyczyną

To jest Lubin a nie Lublin
piotrz

Postprzez maryann » piątek 04 stycznia 2013, 09:39

LeszkoII napisał(a):Pomysł mojego autorstwa.
No, fajnie- tylko widać, póki co, że każdym pasem wolno zawrócić. Jak już tworzymy z nudów rzeczy bez celu, poza rozrywkowym, to za numerowanym zjazdem poprowadź tylko przerywaną kreską kontur ciągu dalszego ronda.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez LeszkoII » piątek 04 stycznia 2013, 11:17

piotrz napisał(a):No, fajnie- tylko widać, póki co, że każdym pasem wolno zawrócić. Jak już tworzymy z nudów rzeczy bez celu, poza rozrywkowym, to za numerowanym zjazdem poprowadź tylko przerywaną kreską kontur ciągu dalszego ronda.
Nie. Dlaczego? Nie można zawrócić z tego prawego pasa na tym moim "rozrywkowym projekcie" znaku :mrgreen: , bo trzeba zjechać pierwszym. Jeśli przyjąć założenia, jakie napisałem - to na tak oznaczonym skrzyżowaniu w ogóle nie można zawrócić. Musiałoby być oznaczone albo 4(czwarty zjazd) albo 3,4 (trzeci zjazd do "skrętu w lewo" lub czwarty do zawrócenia).
Można by jeszcze dyskutować, czy z prawego pasa wolno objechać wyspę x razy żeby zjechać 1 zjazdem. Raczej to mało intuicyjne, bo każdy już zapomni gdzie był 1 a gdzie 2 zjazd.
Fakt faktem, projekt "kosmiczny" :spoko:
LeszkoII

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze