1. Kilkukrotnie spotkałem się z informacją, że jak się używa konkretnego oleju silnikowego (chyba chodziło o olej silnikowy) to trzeba używać zawsze tego samego rodzaju, najlepiej tej samej firmy. No, ale co jeśli skończy mi się owy olej (w sensie skończy się w pojemniku, a nie w samochodzie) i nie będę mógł zakupić takiego samego? To jak mam całkowicie opróżnić wtedy zbiornik oleju w samochodzie, żeby wlać nowy nie mieszając ze starym?
Jak już napisałem, chyba dotyczy to oleju silnikowego (nie jestem pewien o czym czytałem/słyszałem), ale w sumie bez znaczenia bo jeśli dotyczy innego płynu, to pytanie będzie takie same. No i to przy okazji pojawia się pytanie o inne płyny. Czy też powinno się zawsze używać takich samych rodzajów (płyn hamulcowy, do spryskiwaczy i chłodzący) i jeśli tak, to jak pozbywać się resztek tych płynów jeśli chce się wlać inny rodzaj/innej firmy?
2. Na kursach niestety nie uczą nic o tankowaniu samochodu, więc gdybym chciał kupić własne auto, to nie wiedziałbym nawet jak, ani czym je tankować. No bo jest kilka rodzajów tego paliwa, jakieś 95, 98, a ja nie mam pojęcia o co chodzi. Jedyne z czym mi się to kojarzy to z systemem Windows.

3. Kolejne pytanie dotyczy skrzyń biegów, z którymi nie miałem do czynienia, tj. automatycznej skrzyni biegów i takiej co ma drążek pod kierownicą (jak się taka nazywa?). Konkretniej chodzi mi o to jak to działa. Rozumiem, że jak jest automatyczna skrzynia biegów, to są tylko dwa pedały w samochodzie? I po prostu jak chcę jechać to wciskam pedał gazu, a jak chce zahamować, to pedał hamulca i nic dodatkowego nie muszę obsługiwać? A jak działa ten drążek pod kierownicą? Wtedy jest pedał sprzęgła? Na jakiej zasadzie to działa?
Póki co to tyle, jak jeszcze coś mi się przypomni to zapytam.