BOLEKlodz napisał(a):aguusia88, niestety, ale jeśli nie mamy znaku pod tytułem "rondo", to nie jest to rondo. Nazwa niestety też nie zawsze jest prawdziwa. Najbardziej znane "rondo" w Łodzi - Rondo solidarności, jest tylko rozbudowanym skrzyżowaniem. Być może kiedyś było to prawdziwe rondo, na którym zmieniono organizację ruchu, a nazwa została.

To jest to samo skrzyżowanie. A właściwie zespół skrzyżowań, który rozpatrujemy jako 4 osobne krzyżówki. Czerwone okręgi oznaczają każde skrzyżowanie, zielone samochody mają pierwszeństwo przed czerwonymi. Przepraszam za jadące krzywo samochody, ale się spieszyłem

kwestia nazewnictwa. rownie dobrze mogliby by walnac tylko po 2 drogi wzdluz i wszerz z sygnalizacja, bez wyspy centralnej, a z jakiegos powodu tego nie zrobili
jak dla mnie to rondo. a zasady sa wyjasnione znakami stopu i tyle. kazde rondo ma zasady
dla przykladu
to wieksze to rondo 3 krzyzy w czestochowie, jak widac nie rozni sie poza sygnalizacja, nie przypominam sobie aby stal tam znak ronda, ale to rondo bo sie rondem zwie
a to jest rondo mickiewicza
przed tym chyba juz stoi znak "ronda"
mozemy sie rozdrobnic i ocenic z czego zostaly jezdnie wykonane bo moze jest roznica miedzy rondem a rondem, tylko po co?