Kto ma pierwszeńśtwo w tej sytuacji ?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kto ma pierwszeńśtwo w tej sytuacji ?

Postprzez strongman94 » niedziela 02 grudnia 2012, 14:08

Cześc nurtuje mnie pytanie kto jedzie pierwszy w danej sytuacji i dlaczego?:) te ciągłe linie białe do okoła to są linie STOP drogi biegnące wzdłuż są z pierwszeńśtwem , nutruje mnie pyanie kto na tej wyspie centralnej ma pierwszeńśtwo?:)
pojazd 1 skręcający w lewo ma pierwszeńśtwo przed pojazdem 2 również skręcającym w lewo? i także pojazd 3 skręcający w lewo ma pierwszeństwo przed pojazdem 4 czy jak to jest ?:) kto komu ustępuje i dlaczego?:) dookoła są stopy:)

http://w141.wrzuta.pl/obraz/powieksz/32buydQXKNM

PS: To jest wyspa centralna :)
strongman94

Re: Kto ma pierwszeńśtwo w tej sytuacji ?

Postprzez strongman94 » niedziela 02 grudnia 2012, 15:55

czyli robimy tak : jestem pojazdem nr 1 to ustępuje jadącym z lewej Ptymasa Wyszyńskiego i pojazdowi nr 2 jeśli wjechał już za linie stopu , ale jeśli nie wjechał jeszcze za linie stopu to nie muszę go puszczać tylko sobie jadę tak?:)a jeśli jestem pojazdem nr 2 to puszczam tych z mojej prawej ze stefana wyszyńskiego i gdy skręcam pojazdem nr 2 w lewo to mam pierwszeńśtwo przed pojazdem nr 1?:) i dalej : jadąc pojazdem nr 3 ustępuję tym z prawej mojej jadącym prymasa wyszyńskiego ale nei ustępuje juz pojazdowi nr 4:) natomiast jeśli jestem pojazdem nr 4 i chce skręcic w lewo to ustępuje jadącym z mojej lewej od prymasa stefana wyszyńśkiego i pojazdowi nr 3 , a póżniej gdy będę na miejscu pojazdu nr 2 to znów ustępuje tym z wyszyńskiego i jadę a pojazd nr 1 mi ustępuje?:) czy dobrze to zrozumiałem?:)

Filmiki do sytuacji:
http://www.youtube.com/watch?v=Kn_sSep3uoo
http://www.youtube.com/watch?v=tU3AsGIl_Gk
strongman94

Postprzez BOLEKlodz » niedziela 02 grudnia 2012, 16:09

Bardzo dobrze. Tylko przy ustalaniu pierwszeństwa na skrzyżowaniu, nie patrz na 2 skrzyżowania do przodu. Jeśli jesteś nr. 1, to patrzysz, czy z twojej lewej coś jedzie. Jeśli 2 już skręciła, to masz go po swojej lewej - na drodze z pierwszeństwem. W ten sposób podchodź do rozwiązywania skrzyżowań. Jeśli 2 dopiero rusza, to i ty, ruszając dynamicznie zdążysz przejechać skrzyżowanie tak, żeby nie wymusić pierwszeństwa. Niemniej, jeśli ruszy, to powinieneś go obserwować, czy nie przywali w Ciebie.

Dalsze sytuacje rozwiązujesz analogicznie
BOLEKlodz

Postprzez strongman94 » niedziela 02 grudnia 2012, 16:17

ok a pojazd nr 3 ustępuje jadącym z prawej z ulicy stefana wyszyńskiego bo oni są na drodze z pierwszeństwem , ale tutaj nw czy pojazd 3 ustępuje też pierwszeńśtwa pojazdowi nr 4 czy może pojazd 4 ustępuje pierwszeństwa pojazdowi nr 3 ?:) bo nw właśnie z tej strony jak to jest i jak pojechać żeby na egzaminie było dobrze?:)
strongman94

Postprzez aguusia88 » niedziela 02 grudnia 2012, 22:10

dlaczego wy w opisie ronda/skrzyzowania rozdrabniacie sie na jakies pojazdy?
powinniscie zapytac sie o ogolne zasady a nie czy pojazfd 1 skreci a 2 zawroci. na codzien moze nie byc pojazdu 1 i 2, a moze byc 3 ktory pojedzie prosto i co wtedy? no tak, nie zapytalem wiec nie wiem i wjade mu i bedzie kuku z mojej winy

jesli przed rondem jest znak ustap/stop tzn ze ustepujesz pierwszenstwa tym ktorzy sa na rondzie( czyli tym pojazdom ktorym swoim wjazdem przetniesz droge)
jpo drodze nie ma znakow tzn ze masz pierwszenstwo do zakonczenia manewru a inni ci ustepuja (bo dookola maja ustap pierwszenstwo)

wiec dopoki nie ma samochodu na twoim torze jazdy mozesz jechac

sa takie ronda gdzie sie ustepuje z prawej strony, wjezdzasz normalnie na rondo, dojezdzasz do I wylotki - stop, wjezdzaja z prawej strony, jedziesz kawalek jest II wylotka i znow stop bo jest pojazd z prawej strony itp itd

u nas w miescie ten system ruchu zamienili na ten pierwszy u gory bo bylo straszne zamieszanie i korki

tutaj drogi poziome maja pierwszenstwo, stad te znaki stopu przed rondem i na rondzie nie wazne co na tej drodze poziomej sie znajdzie, czy pojazd jadacy prosto od lewa do prawa i odwrotnie oraz skreacajacy z ronda na droge z pierwszenstwem, ma pierwszenstwo. , jesli 2 wjezdza na droge z pierwszenstwem - 1 jej ustepuje
to samo analogicznie z 3 i 4. 4 widzi ze 3 wjezdza i ma pierwszenstwo i czeka az 3 przejedzie
z kolei 3 widzi ze ktos sie zbliza z prawej strony i musi sie zatrzymac
Prawo Jazdy B - 2009r za I razem
aguusia88

Postprzez killer999 » niedziela 02 grudnia 2012, 22:55

nom ok ale pojazd nr 4 po ruszeniu też będzie na drodze głownej :) więc o co z tym chodzi nom ja rozumiem że 1 ustępuje pojazdom 2 i tym jadącym z lewej strony z wyszyńskiego pierwszeńśtwa , pojazd 2 ustępuje tym ze swojej prawej i jedzie , natomiast pojazd 3 ustępuje tym z prawej od wysyzńskiego i jedzie ale czemu nie ustępuje pojazdowi nr 4?:) tego nei kminie właśnie :) nom i 4 ustępuje tym ze swojej lewej strony i pojazdowi nr 3 ale czemu ustępuje pojazdowi nr 3 , przecież czy ten czy ten wjedzie za stop i będzie na drodze z pierwszeństwem jeden i drugi , chodzi o to że czy tak czy tak jako pierwszy ruszy pojazd nr 3 a nie pojazd 4 bo on ustąpi tylko tym jadącym ze swojej prawej i odrazu da gazu a 4 nie wyrobi się przed 3 , czy o co tu chodzi bo zbaraniałem ;/;/ a niedługo egzamin mam;/
killer999

Postprzez lith » poniedziałek 03 grudnia 2012, 02:31

Teoretycznie 2 ustępuje 1, a 4 ustępuje 3ce. W praktyce im większy ruch i im mniejsza dynamika przejazdu przez skrzyżowanie tym większa szansa, że jednak 2 i 3 zostaną potraktowane przez 1 i 4 jako już będące na głównej. Standardowo, na drodze wszystko jest płynne i nikt jadąc się do centymetra nie mierzy.

Agusia rondo wypatrzyła... ok -.-
lith

Postprzez aguusia88 » poniedziałek 03 grudnia 2012, 11:51

to ze nie jest wstawiony znak ruch okrazny nie znaczy ze nie mozna tego okreslic rondem
de fakto wyspa centralna nie bylaby potrzebna. walnelo by sie 2 drrogi poziome i pionowe i byloby w porzadku

mamy podobne w miesce tyle ze z sygnalizacja i jak byk swoi nazwa rondo 3 krzyzy
aguusia88

Postprzez killer999 » poniedziałek 03 grudnia 2012, 16:06

Nom oki ale na egzaminie będzie najlepiej gdy zrobię tak i bedzie prawidłowo i egzaminator nie będzie miał się do czego przyczepić?:)
będąc pojazdem nr 1 ustępuje tym z wyszyńskiego z lewej strony plus pojazdowi nr 2 , będąc pojazdem nr 2 mam pierwszeństwo przed pojazdem nr 1 ale ustępuje tym ze swojej prawej od wyszyńśkiego , jadąc pojazdem nr 3 ustępuje pierwszeńśtwa pojazdom z mojej prawej którzy jadą wyszyńskiego i mam pierwszeństwo przed pojazdem nr 4 , a jadąc pojazdem nr 4 ustępuje tym ze swojej lewej od wyszyńskiego i pojazdowi nr 3 ?:) i tak będzie poprawnie na egzaminie i nikt sie nie przyczepi tak?:)

Bo chodzi mi o to zeby na egzaminie poprawnie to zaliczyć:) nom i tak ja to rozumiem że 2 przejedzie przed 1 ponieważ gdy przejadą pojazdy z wysyzńskiego to odrazu ruszy pojazd nr 2 i 1 musi go przepuscić , natomiast będąc pojazdem nr 3 to przepuszcam tych z wyszyńskiego i jadę przed pojazdem nr 4 ponieważ będę pierwszy przed nim na skrzyżowaniu na drodze z pierwszeńśtwem bo ruszę przed pojazdem nr 4 bo on mus czekać dłuzej zanim przejadą z wyszyńśkiego tak?:)

ODPOWIE KTOŚ?:) PROSZĘ:)
killer999

Postprzez BOLEKlodz » poniedziałek 03 grudnia 2012, 23:33

aguusia88, niestety, ale jeśli nie mamy znaku pod tytułem "rondo", to nie jest to rondo. Nazwa niestety też nie zawsze jest prawdziwa. Najbardziej znane "rondo" w Łodzi - Rondo solidarności, jest tylko rozbudowanym skrzyżowaniem. Być może kiedyś było to prawdziwe rondo, na którym zmieniono organizację ruchu, a nazwa została.
Obrazek
To jest to samo skrzyżowanie. A właściwie zespół skrzyżowań, który rozpatrujemy jako 4 osobne krzyżówki. Czerwone okręgi oznaczają każde skrzyżowanie, zielone samochody mają pierwszeństwo przed czerwonymi. Przepraszam za jadące krzywo samochody, ale się spieszyłem :mrgreen:
BOLEKlodz

Postprzez aguusia88 » wtorek 04 grudnia 2012, 18:54

BOLEKlodz napisał(a):aguusia88, niestety, ale jeśli nie mamy znaku pod tytułem "rondo", to nie jest to rondo. Nazwa niestety też nie zawsze jest prawdziwa. Najbardziej znane "rondo" w Łodzi - Rondo solidarności, jest tylko rozbudowanym skrzyżowaniem. Być może kiedyś było to prawdziwe rondo, na którym zmieniono organizację ruchu, a nazwa została.
Obrazek
To jest to samo skrzyżowanie. A właściwie zespół skrzyżowań, który rozpatrujemy jako 4 osobne krzyżówki. Czerwone okręgi oznaczają każde skrzyżowanie, zielone samochody mają pierwszeństwo przed czerwonymi. Przepraszam za jadące krzywo samochody, ale się spieszyłem :mrgreen:

kwestia nazewnictwa. rownie dobrze mogliby by walnac tylko po 2 drogi wzdluz i wszerz z sygnalizacja, bez wyspy centralnej, a z jakiegos powodu tego nie zrobili
jak dla mnie to rondo. a zasady sa wyjasnione znakami stopu i tyle. kazde rondo ma zasady

dla przykladu
to wieksze to rondo 3 krzyzy w czestochowie, jak widac nie rozni sie poza sygnalizacja, nie przypominam sobie aby stal tam znak ronda, ale to rondo bo sie rondem zwie

a to jest rondo mickiewicza
przed tym chyba juz stoi znak "ronda"

mozemy sie rozdrobnic i ocenic z czego zostaly jezdnie wykonane bo moze jest roznica miedzy rondem a rondem, tylko po co?
Załączniki
rondo mickiewicza.JPG
rondo mickiewicza.JPG (85.62 KiB) Przeglądane 4530 razy
r3k.JPG
r3k.JPG (59.18 KiB) Przeglądane 4530 razy
aguusia88

Postprzez BOLEKlodz » wtorek 04 grudnia 2012, 21:21

Rondo, to rondo. i tytaj się zgodzę. Ale chodzi mi tutaj o kwestię tego, czy są znaki C12 (ruch okrężny) i tylko tyle. One poniekąd wyznaczają pierwszeństwo na takim skrzyżowaniu ( jeśli są same to pierwszeństwo mają wjeżdżający na skrzyżowanie, jeśli razem ze znakiem ustąp pierwszeństwa to wiadomo.) Jeśli są znaki oraz sygnalizacja, to znaki nie obowiązują, gdy światła działają. Amaryki chyba nie odkryłem :mrgreen:
Pozdrawiam
BOLEKlodz

Postprzez aguusia88 » środa 05 grudnia 2012, 15:29

nie, tylko pisalam o kwesti nazewnictwa

u mnie wlasnie na rondzie mickiewicza zmienili zasady bo do tej pory bylo : pierwszenstwo maja wjezdzajacy a teraz stoi znak "ustap pierwszenstwa", ty robis kolko i zjezdzasz i guzik cie reszta obchodzi
aguusia88

Postprzez LeszkoII » środa 05 grudnia 2012, 16:13

Zawsze mnie interesuje, jaka jest podstawa prawna żeby z przecięcia się dwóch dróg robić cztery skrzyżowania. Proszę o odpowiedź, chyba że chodziło o skrzyżowanie w mowie potocznej.
Zgodnie z rozporządzeniem w sprawie znaków:
Znak B-20 umieszczony w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed którą został ustawiony.
Czyli jeśli nie ma powtórzonego znaku za pierwszą jezdnią(bo ktoś ukradł na złom) to obowiązuje zasada prawej strony(przepisy ogólne)?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez BOLEKlodz » czwartek 06 grudnia 2012, 22:29

LeszkoII napisał(a):Zawsze mnie interesuje, jaka jest podstawa prawna żeby z przecięcia się dwóch dróg robić cztery skrzyżowania. Proszę o odpowiedź, chyba że chodziło o skrzyżowanie w mowie potocznej.
Zgodnie z rozporządzeniem w sprawie znaków:
Znak B-20 umieszczony w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed którą został ustawiony.
Czyli jeśli nie ma powtórzonego znaku za pierwszą jezdnią(bo ktoś ukradł na złom) to obowiązuje zasada prawej strony(przepisy ogólne)?

Szczerze mówiąc, to jest to jedno skrzyżowanie, ale rozległe. Jadąc np. al. Odrodzenia, mamy znak ustąp pierwszeństwa, który dotyczy zarówno jadących z naszej lewej, jak i z prawej (na dalszej jezdni). To powinno teoretycznie wystarczyć, ale dodatkowe oznaczenia mają raczej funkcję przypominającą, lub instruuje skręcających z drogi nadrzędnej. Bez tych znaków organizacja ruchu by się nie zmieniła, ale sprawiłaby kłopoty kierowcom.
BOLEKlodz

Powrót do Sytuacje na drodze