Prawo jazdy w latach 70'

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo jazdy w latach 70'

Postprzez jadwigaanna » poniedziałek 12 listopada 2012, 13:18

Witam,
jestem studentką na Uniwersytecie Warszawskim i piszę pracę magisterską z historii na temat kobiety-kierowcy w latach 70'. Poszukuję wszelkich materiałów i informacji dotyczących prawa jazdy w tym okresie, systemu szkolenia i egzaminowania, ze szczególnym uwzględnieniem kobiet - czyli np. interesuje mnie to, jak wiele kobiet posiadało wówczas prawo jazdy, jaka była ich zdawalność, jak sobie radziły na egzaminie i w jaki sposób były traktowane. Nie jest łatwo dotrzeć do tej wiedzy, ponieważ nie istnieje żadne opracowanie na ten temat. Aktualnie jestem na etapie poszukiwania statystyk, a także osób, które mają jakieś wspomnienia na ten temat i chciałyby się nimi podzielić - może były instruktorami/egzaminatorami w latach 70', tudzież są kobietami i same wówczas robiły kurs i zdawały egzamin :) Chętnie przeprowadziłabym wywiady z takimi osobami osobiście (jeśli byłyby z Warszawy lub okolic) tudzież mailowo.
Jeśli ktokolwiek z forumowiczów dysponuje wiedzą, która mogłaby mi pomóc, albo zna kogoś, kto miałby czas i ochotę udzielić takiego wywiadu, bardzo proszę o kontakt na pw lub mailowo (jadzia.ania@gmail.com).
Z góry dzięki za chęć pomocy, pozdrawiam!
jadwigaanna

Re: Prawo jazdy w latach 70'

Postprzez rusel » poniedziałek 12 listopada 2012, 21:59

bardzo specyficzny watek, obecnie nie ma dostepnej literatury na ten temat
rusel

Postprzez aknx777 » poniedziałek 12 listopada 2012, 23:44

Na egzaminie przed samochodem szedl gosciu w smokingu i machal czerwona flaga .

:wink:
aknx777

Postprzez Zonaimad » wtorek 13 listopada 2012, 02:32

Czekam na to, aż zaczną powstawać opracowania typu "leworęczny kierowca w latach 60", "rudy kierowca w XX-leciu międzywojennym" etc.;-)
Zonaimad

Postprzez LexiconAvenue » wtorek 13 listopada 2012, 20:11

Zonaimad napisał(a):Czekam na to, aż zaczną powstawać opracowania typu "leworęczny kierowca w latach 60", "rudy kierowca w XX-leciu międzywojennym" etc.;-)

Akurat "kobieta-kierowca w latach 70-tych" to nie jest głupi temat do nalizy, przynajmniej z socjologicznego punktu widzenia - historykiem nie ejstem, wiec sie nie wypowiem. Jeśli nie ma statystyk- a rozumiem, ze nie ma, może warto się skupić na róznych obyczajowych uwarunkowaniach przystępowania do egzaminu? Metodą kuli śniegowej, czyli jedna respondentka wskazuje następną itd. Tylko, czy to będzie miałóo jeszcze cokolwiek współnego z historią?
Would you get hip to this kindly tip
And go take that California trip
Get your kicks on Route 66
LexiconAvenue

Postprzez rusel » wtorek 13 listopada 2012, 20:17

trzeba miec dostep do przepisow i analiz z tamtego okresu...nic takiego w sieci nie istnieje i jeszcze w dodatku jednej grupy kierowcow..moim zdaniem pomysl ciekawy ale nietrafiony, trudno kilka zdan na ten temat napisac...a tu praca magisterska...wiadro wody nawet nie pomoze
rusel

Postprzez LexiconAvenue » wtorek 13 listopada 2012, 21:42

jadwigaanna napisał(a):czyli np. interesuje mnie to, jak wiele kobiet posiadało wówczas prawo jazdy, jaka była ich zdawalność

Tu raczej cięzko będzie bez statystyk, ale:
jadwigaanna napisał(a):jak sobie radziły na egzaminie i w jaki sposób były traktowane.'

spokojnie dałoby się zrobic na podstawie kilkudziesięciu wywiadów pogłębionych. Z tego, co wiem, sporo kobiet urodzonych w latach 50-60-tych prawo jazdy, owszem, miało, ale nie jeździło.
Would you get hip to this kindly tip
And go take that California trip
Get your kicks on Route 66
LexiconAvenue

Postprzez rusel » wtorek 13 listopada 2012, 21:59

na podstawie kilkudziesięciu wywiadów pogłębionych

watpliwe twierdzenie, sam ledwo pamietam swoj egzamin z lat 90tych a jestem z tym na codzien, a co dopiero kilkudziesiecioletnia osoba...taka praca musi miec w czyms oparcie tj w statystykach i opiniotworcach tamtego okresu a nie w anonimowych "badanych"
rusel

Postprzez jadwigaanna » czwartek 15 listopada 2012, 12:26

Hej ;)
Informacji, o których wspomniałam, poszukuję do jednego, konkretnego rozdziału, który powinien przedstawić właśnie tzw. suche fakty (ilość kobiet, które posiadały prawo jazdy, zdawalność na egzaminach, statystyki dotyczące powodowania wypadków itp).
W innych rozdziałach piszę m.in. o tym, jaki był wizerunek kobiety-kierowcy w tamtych czasach, jak kobiety pisały o motoryzacji w prasie kobiecej, a jak panowie o paniach za kółkiem w gazetach typu "Motor", jak kobiety kierujące przedstawiane były w popkulturze, filmach i serialach (wyzwolona kobieta sukcesu?), dlaczego wszyscy ekscytowali się samochodem Maryli Rodowicz itp itd :) Tak więc bez obaw, temat jak na magisterkę z dziedziny historii społecznej jest całkiem wdzięczny, z tym że w tej chwili, tak jak wspomniałam, jestem na etapie poszukiwań pewnych konkretnych informacji. Każdego, kto miałby czas i możliwość mi tego typu informacji udzielić, jeszcze raz bardzo proszę o kontakt :)
Pozdrawiam!
jadwigaanna

Postprzez Mas74 » czwartek 15 listopada 2012, 20:15

Może napisz do TVN Turbo do red Mikiciuka. W sumie temat ciekawy, może pomoże, nie spróbujesz nie wiesz :D Przeszukałbym też oddciniki tego programu.
http://www.tvnturbo.pl/programy/legendy-prl-u,4454.html
Karta motorowerowa - połowa lat 80-tych. Pierwszy własny pojazd na benzynę 1984r (Komar)
Kategoria B - 04.09.1991
Kategoria A - 12.06.2012
Obrazek
Mas74

Postprzez ella » czwartek 15 listopada 2012, 22:57

Może WORDy albo Wydziały Komunikacji będą miały jakieś dane.
ella
Moderator

Postprzez jpl » poniedziałek 03 grudnia 2012, 05:58

@jadwigaanna - skoro studiujesz w Warszawie, no to w takim "trudnym" przypadku polecam Archiwum Główne Akt Nowych, niech Ci promotor napisze pismo, i zrobisz kwerendę. Co do innych kwestii - poprzeglądaj stare gazety, np. "Trybunę Ludu", czy "Motor" - tam na pewno coś będzie, w "TR" była, z tego, co pamiętam, stała rubryka o wypadkach, więc może się przydać. Jak coś, to pytaj, choć osobiście za "genderem" nigdy nie przepadałem :wink: ale spróbuję pomóc. :wink:

No i powodzenia :!:
jpl

Postprzez jadwigaanna » niedziela 09 grudnia 2012, 12:33

Wszystkim dziękuję za wskazówki, jakby ktoś miał jeszcze jakieś pomysły to będę wdzięczna za podrzucanie :)

Teczki w AAN już dawno przekopane, ale niewiele przydatnych info udało mi się tam znaleźć. "Motor" z lat 70' również przejrzany i tam już trochę tekstów na interesujący mnie temat jest, ale są to przede wszystkim bardzo subiektywne materiały świadczące o wizerunku kobiety-kierowcy w tego typu "męskich", motoryzacyjnych mediach - co oczywiście też mnie interesuje, ale nadal poszukuję w pierwszej kolejności faktów :)
jadwigaanna

Postprzez Borys68 » niedziela 09 grudnia 2012, 12:38

Nasza Klasa, roczniki z lat 50-tch?
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez jpl » środa 19 grudnia 2012, 02:27

Mimo wszystko polecam jeszcze sprawdzić IPN, choć tam może nie być zbyt wiele, ale może oddział w Warszawie, albo centrala ma coś "na stanie", może jakieś akta milicyjne przejęli. No chyba, że to też sprawdzałaś.

Albo napisz, gdzie byłaś, to Ci podpowiem, no i generalnie, polecam kwerendę "Trybuny Ludu" i "Życia Warszawy", choć, znając życie, może się okazać, że w obu jest dokładnie to samo, albo to samo z minimalnymi różnicami. :wink:
jpl

Powrót do Luźna gadka