Odwołanie od decyzji egzaminatora

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Odwołanie od decyzji egzaminatora

Postprzez amstel » poniedziałek 08 października 2012, 22:53

Witam,

W dniu dzisiejszym przystępowałem do egzaminu na prawo jazdy kat. A. Wynik był negatywny, w mojej ocenie nie słuszny. Dlatego chciałbym zaczerpnąć Waszej rady: czy w mojej sytuacji mogę się odwoływać od decyzji.
Opis sytuacji która miała miejsce:
Wykonując slalom (po prawidłowo wykonanej ósemce) podczas przejazdu powrotnego zatrzymałem motocykl na wysokości 5-tego (ostatniego) pachołka (a ściślej: przednie koło znajdowało się na wysokości pachołka). Podczas rozpoczynania slalomu upewniłem się o możliwości jazdy, przy każdym ominięciu pachołka obracałem głowę za siebie celem oceny możliwości wykonania manewru. Przejazd wykonany był płynnie, bez żadnego podparcia nogą, bez potrącania pachołków.
W arkuszu przebiegu egzaminu praktycznego wpisano uwagę: "Drugi przejazd slalomem wykonany pomiędzy czterema pachołkami", co nie jest prawdą, gdyż ustawiłem się już za 4 pachołkiem, obok pachołka piątego. Wynika z tego że mój przejazd byłby poprawny jeżeli zatrzymałbym się ~1m dalej... Nie miał oczywiście znaczenia sam bezbłędny, płynny oraz bezpieczny przejazd.

Czy uważacie że jest to nadinterpretacja ze strony egzaminatora?
amstel

Re: Odwołanie od decyzji egzaminatora

Postprzez rusel » wtorek 09 października 2012, 19:35

nie nadinterpretacja tylko bezduszna instrukcja, co do odwolania to coz..wielu sie odwoluje na kat a, nie ma zapisu z kamer wiec Twoje slowo kontra arkusz od egzaminatora...strata czasu, jak zabraklo 1m to zabraklo, mogl to puscic bo merytorycznie zadnych umiejetnosci ta okolicznosc nie weryfikowala ale zastosowal przepis i tyle
rusel

Re: Odwołanie od decyzji egzaminatora

Postprzez amstel » wtorek 09 października 2012, 20:59

Jest zapis z kamery - Cały egzamin jest nagrywany, łącznie z placem manewrowym. Co do określenia "bezduszność" zgodzę się w 100% procentach. Ale cóż, za coś muszą przygotować plac manewrowy i kupić motocykle na noworoczną rewolucję w egzaminach...

Pozdro,
A.
amstel

Powrót do Egzamin na prawo jazdy