prędkość podczas nauki jazdy

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: prędkość podczas nauki jazdy

Postprzez LexiconAvenue » wtorek 04 września 2012, 23:19

Kamasek napisał(a):Tej siedemdziesiątki nikt się prawie nie trzyma. Masz rację, ale jakby jej tam nie było to jechaliby stówą.

Dla niektórych ograniczenia nic nie znaczą, wieczorami na Wrocławskiej spotykam szaleńców rozbijających się co najmniej setką (na fragmencie, gdzie jest ograniczenie do 50).
Ale, wracając do tematu- na ostatniej jeździe instruktor ostro depnął mi po hamulcach, gdy jadąc 40-tką zbliżyłam się do progu zwalniającego, takiego na szerokość pasów (przed samym progiem było ograniczenie do 20, przyznaję). W sumie był to chyba jedyny taki raz (jasne, bywało "zwolnij", bywało, że na jakichś cofaniach czy światłach czułam, że nie tylko ja trzymam nogę na hamulcu), stąd pytanie: czy to było bardziej "pedagogiczne", czy rzeczywiście wjechanie 40-tką było pomysłem delikatnie mówiąc głupim? Pytam poważnie. Warunki normalne, jezdnia sucha, widoczność dobra, brak pieszych.
Would you get hip to this kindly tip
And go take that California trip
Get your kicks on Route 66
LexiconAvenue

Postprzez lith » środa 05 września 2012, 01:03

@szymon1977
No to już zależy. Mnie np., mandaty nie motywują do przepisowej jazdy, bo ograniczenia są tak na wyrost, że jak mnie gdzieś skontrolują to mandat pewnie dostanę tak czy siak. Więc raczej skupiam się na tym, żeby nie dać się złapać, bo na przestrzeganie absurdalnych ograniczeń z mojej strony nie ma szans.
lith

Postprzez szerszon » środa 05 września 2012, 06:45

szymon1977 napisał(a):Ja osobiście nie boję się jechać 200 km/h (po śniegu przez las).
Podziwiam.Może i bym pojechał, ale z duszą na ramieniu.
Chyba nie odróżniasz odwagi od głupoty.
szerszon

Postprzez Kamasek » środa 05 września 2012, 09:37

Na wyskokich progach trzeba uważać. 40 to stanowczo za dużo. Szkoda zawieszenia
5.06.2012r.-prawko zdane za pierwszym podejściem
Obrazek
Kamasek

Postprzez Albatrosak » środa 05 września 2012, 10:59

Czasami z ograniczeniami faktycznie przesadzają i trzeba jeździć jak jakiś ćwok, ale nie wolno też przesadzać.
Albatrosak

Postprzez szymon1977 » czwartek 06 września 2012, 00:55

szerszon napisał(a):Chyba nie odróżniasz odwagi od głupoty.
Odróżniam. Nie jestem ani odważny, ani głupi. Mam za to pewne doświadczenie i znam swoje umiejętności. Oczywiście 200 km/h po śniegu przez las nie bałbym się jechać na drodze wyłączonej z ruchu. Natomiast tutaj na temat zbyt niskich dopuszczalnych prędkości w ruchu drogowym wypowiadają się kierujący, którzy niejednokrotnie żadnego doświadczenia ani umiejętności nie mają. To dopiero głupota i odwaga! Nie wiedzieć, nie umieć ale pędzić do przodu.
-----
lith napisał(a):Mnie np., mandaty nie motywują do przepisowej jazdy, bo ograniczenia są tak na wyrost, że jak mnie gdzieś skontrolują to mandat pewnie dostanę tak czy siak. Więc raczej skupiam się na tym, żeby nie dać się złapać, bo na przestrzeganie absurdalnych ograniczeń z mojej strony nie ma szans.
Ustawodawca powinien zastanowić się nad karaniem łamiących przepisy w bardziej dotkliwy sposób niż mandat karny w wysokości x pln i y punktów karnych. Może tak jak to kiedyś bywało z rowerzystami policjanci mogliby spuścić powietrze ze wszystkich kół. Czy ewentualność takiej kary skłoniła by Cię do zastanawiania się nad sensem ograniczenia prędkości podczas jazdy z prędkością choć zbliżoną do dopuszczalnej?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez lith » czwartek 06 września 2012, 01:18

Nie sądzę :mrgreen: Ogólnie 'przekonywanie' ludzi do przestrzegania przepisów wysokością kary jest słabe same w sobie. Z resztą zamordyzm i kary niewspółmierne do popełnianych wykroczeń to raczej już nie ta epoka. W momencie kiedy jakieś wykroczenie jest popełniane powszechnie, przez praktycznie wszystkich to problem nie leży w wysokości kary, a w sensowności danego przepisu.

Na dzień dzisiejszy wygląda to właśnie jak zabawa w kotka i myszkę, czy po prostu wyłapywanie pechowców. I to nie jest odbierane nawet, ze ktoś coś zrobił złego, tylko, ze dał się złapać. Sam policjant będzie cały dzień łapał, skończy robote, wsiądzie do swojego samochodu i tak samo będzie łamał przepisy, jak osoby, które zatrzymywał.

Jeszcze, żeby się skupiano na wyłapywaniu zachowań skrajnych... ale tu często nie ma reguły niestety... to znaczy niby idzie w dobrą stronę, ale bardzo często można spotkać odchyły typu stanie z suszarką na autostradzie, czy radary robiące zdjęcia przy przekroczeniu o kilka km/h.
lith

Postprzez szymon1977 » czwartek 06 września 2012, 02:40

lith napisał(a):W momencie kiedy jakieś wykroczenie jest popełniane powszechnie, przez praktycznie wszystkich to problem nie leży w wysokości kary, a w sensowności danego przepisu.
Dopuszczalna przepisami prędkość jest zagadnieniem znacznie wykraczającym poza szeroko rozumianą maksymalna prędkość, z jaką kierując nie odczuwamy dyskomfortu psychicznego. Owi "wszyscy" (łącznie ze mną i z Tobą) jesteśmy zbyt mali, aby podważać wysokość dopuszczonej przepisami prędkości.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez ella » czwartek 06 września 2012, 20:20

Prypominam temat

Prędkość podczas nauki jazdy
ella
Moderator

Postprzez szerszon » czwartek 06 września 2012, 21:46

Jeżdżę na S i A bo mamy. 130 się trafia. Ale z tymi szybciej łapiącymi
Zdarza się przekroczyć w OZ jak pokazuje wyprzedzanie.
szerszon

Postprzez Mateusz1 » sobota 08 września 2012, 18:08

ella napisał(a):Prypominam temat

Prędkość podczas nauki jazdy

Uczymy się przez całe życie. :) No chyba, że ktoś myśli, iż pozjadał wszystkie rozumy to wtedy powie - "Ja umiem jeździć". A nierzadko jest tak, że kierowca chociażby miał najszczersze chęci i jeździł najbardziej przepisowo jak się da - zawsze znajdzie się jakiś drugi mądrzejszy. Kolega dopiero co raczkuje w temacie jazdy samochodem a już w niego wjechała baba. Sytuacja wyglądała tak - kolega wyjechał z parkingu a że do świateł było może ze 40 metrów i kilka samochodów na nich stało jechał sobie ~20 km/h. Samochody stojące na skrzyżowaniu przejechały a w międzyczasie światło zmieniło się na żółte. Z racji tego, że przepis mówi, iż jak pali się żółte a jest możliwość zatrzymać samochód bez gwałtownego hamowania to się zatrzymujemy. Tak też uczynił. A tu paniusia jak nie przygrzmociła to chłop na środku skrzyżowania wylądował... Szczęście, że stali 40 metrów dalej policjanci i nikogo na przejściu nie było. A dodać należy, że było mokro. Więc nawet jeżdżąc przepisowo stajemy się ofiarami kolizji. I to przy 20 km/h! A co dopiero przy 200 km/h... Strach pomyśleć!
18.11.2011 Teoria (+) ; Plac manewrowy (+) ; Ruch miejski (+)
24.11.2011 Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne
30.11.2011 Dokument do odbioru w Urzędzie
30.11.2011 Niepoprawne dane, brak spraw w toku lub dokument wydany
Mateusz1

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka